Papryczka CHILLI bogata w kapsaicynę służy zdrowiu

2012-01-11 14:54

Warto dodawać do potraw ostre papryczki chili. Bardzo korzystnie wpływają one na serce, obniżają  poziom cholesterolu, przeciwdziałają tworzeniu się zakrzepów we krwi. Jakby tego było mało - przy przeziębieniach chili wspomaga oczyszczanie dróg oddechowych, a w tropikach - zapobiega zatruciom pokarmowym.

Papryczka CHILLI bogata w kapsaicynę służy zdrowiu
Autor: thinkstockphotos.com Warto dodawać do potraw ostre papryczki chili.

Jedzenie ostro przyprawionych potraw dostarcza silnych wrażeń smakowych, a nawet – jak w przypadku papryczek chili – powoduje lekki ból. Jedząc papryczki chili, czujesz dreszcz ryzyka, nie narażając się na żadne szkody. Jest nawet wręcz przeciwnie!

Chili wspomaga odchudzanie

Pikantne przyprawy mogą być pomocne w odchudzaniu. Potrawy doprawione chili i musztardą przyśpieszają tempo przemiany materii (o ok. 25 proc.) i przyczyniają się do szybszego spalania kalorii (takiego działania nie ma np. imbir).

Właściwości lecznicze papryczki chili

Chili ma też inne zalety. Ostatnie odkrycia wskazują, że oczyszcza drogi oddechowe w przeziębieniach, pomaga zapobiegać niektórym nowotworom, dostarcza niezbędnych witamin i... chłodzi (o dziwo, najwyższe spożycie papryczek chili odnotowuje się w gorącej strefie klimatycznej – ostra przyprawa powoduje obfite pocenie, a pot, parując, pobiera ciepło z organizmu, co daje przyjemne wrażenie chłodu). Ponadto chili wyzwala wydzielanie endorfin, co może wyjaśnić uczucie euforii, jakie ogarnia nas po zjedzeniu porcji pikantnej potrawy. Chili działa korzystnie na serce, obniżając poziom cholesterolu. Eksperymenty na zwierzętach wykazały, że podawana im w odpowiednich dawkach kapsaicyna, aktywny składnik chili, hamuje produkcję cholesterolu w wątrobie i zmniejsza jego stężenie we krwi, nawet przy spożyciu produktów bogatych w ten związek.

Chili działa przeciwzakrzepowo

Chili prawdopodobnie zapobiega też powstawaniu zakrzepów krwi, które mogą prowadzić do groźnych zatorów w układzie krążenia. W badaniu przeprowadzonym wśród mieszkańców Tajlandii – kraju, gdzie bardzo rzadko występuje zakrzepica – okazało się, że we krwi osób, które zjadły potrawę doprawioną chili, zauważono znaczny, choć krótkotrwały efekt przeciwzakrzepowy. Tajski zwyczaj jedzenia papryczek chili do niemal każdego posiłku prawdopodobnie sprzyja regularnemu oczyszczaniu naczyń krwionośnych z zakrzepów.

Ważne

Zawarta w chili kapsaicyna skutecznie zapobiega także zatruciom pokarmowym – o które w ciepłych krajach bardzo łatwo.

miesięcznik "Zdrowie"