OWOCE EGZOTYCZNE: persymona, karambola, granat, passiflora, mango, papaja, pomelo, liczi

5 komentarze
Autor: Magdalena Moraszczyk - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Karambola, liczi, kumkwat, rambutan, persymona, passiflora, pomelo... Już same nazwy owoców z dalekich krain pobudzają wyobraźnię. Do czego użyć egzotycznych owoców? Jakie wartości odżywcze się w nich kryją?

Ułożone malowniczo na straganach czy ladach sklepowych zaskakują wyglądem i budzą ciekawość. Już nie raz chciałaś kupić taki „dziwaczny” owoc, ale co z nim zrobić? Warto spróbować, owoce egzotyczne mają ciekawy smak, choć inny niż polskie. Ale podobnie jak rodzime jabłka czy śliwki zawierają dużo minerałów, witamin, błonnika. Na dodatek zwykłą potrawę potrafią zamienić w wyjątkowe danie.

Owoce egzotyczne: persymona (sharon, kaka)

Pomarańczowe okrągłe owoce z wyglądu przypominają pomidory. Mają gładką i błyszczącą skórkę (jadalną) z dużym, suchym, zielonym kielichem kwiatowym. Miąższ dojrzałego owocu ma galaretowatą konsystencję i jest słodki. Najlepiej nadaje się na sos, sorbet czy galaretkę. Jędrniejsze owoce można pokroić na cząstki i podawać z serem lub dodać do sałatki. Owoce bardziej cierpkie nadają się do suszenia – przypominają wtedy w smaku figi. Jest dobrym źródłem beta-karotenu i witaminy C. Ze względu na dużą zawartość błonnika persymona działa przeczyszczająco.

Owoce egzotyczne: karambola

Podłużny karbowany owoc jest pokryty żółtozieloną (żółtobrązową) cienką jadalną skórką, pod którą znajduje się lekko przezroczysty miąższ z niewielką liczbą małych, jadalnych pestek. Jest słodko-kwaśny i bardzo soczysty. W przekroju poprzecznym owoc ma kształt gwiazdy. Karambolę najczęściej jada się na surowo. Dekoracyjne gwiazdki można dodawać do sałatek, deserów, potraw mięsnych oraz rybnych. Owoce można dość długo przechowywać w temperaturze pokojowej. Zawierają sporo magnezu, żelaza, witaminy C, beta-karotenu.

Owoce egzotyczne: granat

Pokryty purpurową, fioletową, czasem brązową twardą łupiną, w środku składa się z segmentów wypełnionych galaretowatymi czerwonymi kuleczkami, w których znajdują się jadalne białe pestki. Obrane owoce można jeść na surowo – przekroić na pół wzdłuż i wyjadać łyżeczką. Sok granatu, słodki i cierpki zarazem, dobrze gasi pragnienie. W potrawach z powodzeniem zastępuje sok z cytryny. Kupując granaty, wybierajmy owoce ciężkie, o jednolitej barwie. Zawierają kwasy organiczne, żelazo, wapń, potas, fosfor, witaminę C.

Owoce egzotyczne: rambutan

Owoce wielkości śliwki są pokryte twardą skórką z miękkimi włoskami, które mogą mieć kolor purpurowy, żółty lub pomarańczowy z żółtozielonymi końcami. Przezroczysty miąższ jest słodki, soczysty, aromatyczny i orzeźwiający. Po przełamaniu owocu najlepiej wyjadać go łyżeczką. Obrany owoc można dodawać do sałatek i deserów, potraw z drobiu i wieprzowiny. Wybieraj owoce dojrzałe – bez zielonych plamek na skórce. Rambutany są nietrwałe, nie nadają się do przechowywania. Dostarczają dużo witaminy B12 i C.

Owoce egzotyczne: marakuja (passiflora)

Ten mały okrągławy owoc zwany jest też męczennicą jadalną. W kleistym galaretowatym miąższu barwy pomarańczowoczerwonej lub fioletowej znajdują się liczne jadalne pestki (ale zwykle się je wyrzuca). Marakuja doskonale nadaje się na sok, jest również znakomitym dodatkiem do koktajli, lodów, jogurtu oraz innych deserów mlecznych. Obraną marakuję można jeść na surowo. Owoce pomarańczowe są kwaśne, fioletowe słodkie. Marakuja zawiera dużo witaminy C, beta-karotenu, witamin z grupy B, wapń i żelazo.

Owoce egzotyczne: kumkwat

Wygląda jak miniaturowa pomarańcza. Owoc ma wielkość śliwki, może być owalny lub kulisty, ma pomarańczową, gładką i cienką skórkę. Miąższ składa się z kilku cząstek. W każdej znajdują się pestki. Owoce są lekko kwaskowate i aromatyczne. Jada się je na surowo wraz ze skórką lub gotuje w całości albo podzielone. Można z nich zrobić kompot i marmoladę, konfitury lub nalewkę. Kandyzowane kumkwaty dodaje się do deserów. Wybieraj owoce w jednolitym kolorze. Dostarczają witamin, zwłaszcza C, i soli mineralnych.

Owoce egzotyczne: mango

W zależności od odmiany różnią się kolorem i wielkością. Niektóre okazy przekraczają 1 kg, najlepsze jednak są owoce o wadze 30–50 dag. Najczęściej są wydłużone i nieco spłaszczone, mają cienką i gładką, ale twardą skórkę, którą – mimo że jest jadalna – zwykle się wyrzuca. Miąższ jest żółtopomarańczowy, soczysty. W środku owocu znajduje się duża spłaszczona pestka. Owoc jada się na różne sposoby. Można przekroić mango na pół, usunąć pestkę i wyjadać miąższ łyżeczką lub też pokroić na małe kawałki. Mango najlepiej smakuje schłodzone w lodówce. Surowe owoce dodaje się do sałatek, gotowane do deserów, konfitur, sosów. W miarę dojrzewania owoce zmieniają kolor z ciemnozielonego na żółty, złocisty do czerwonego. Niektóre odmiany można przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni. Mango jest bogate w cukier, białko, błonnik, minerały i beta-karoten, witaminy C, PP i z grupy B.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Awokado, herbata, czosnek, oliwki - leczą i pomagają

Awokado, herbata, czosnek, oliwki - leczą i pomagają

Owoc kaki czyli persymona - zabija komórki rakowe

Owoc kaki czyli persymona - zabija komórki rakowe

MANGO - właściwości odżywcze. Jak obrać i zjeść mango?

MANGO - właściwości odżywcze. Jak obrać i zjeść mango?

Papaja – niepowtarzalny smak i właściwości owocu papai

Papaja – niepowtarzalny smak i właściwości owocu papai

LICZI - właściwości odżywcze. Jak obrać i jeść liczi?

LICZI - właściwości odżywcze. Jak obrać i jeść liczi?

GRANAT. Właściwości lecznicze soku z granatu

GRANAT. Właściwości lecznicze soku z granatu

Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 11.03.2014

Komentarze (1 - 5 z 5)
Kiszka, 31.01.2016 16.56
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
To sobie sprawdź.
 
Alex, 22.02.2015 11.17
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Gdzie są zdjęcia tych owoców? Artykuł na 2 strony, a żadnej ilustracji. Skąd mam wiedzieć jak wyglądają te egzotyczne owoce? :/
 
Filip, 21.01.2015 15.00
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja bardzo lubię ten owoc od kiedy pojawił się w Polsce. W zimie zamiast niezdrowych batoników jem na podwieczorek właśnie liczi. Jest pyszne i zawiera wiele cennych składników. Dzięki temu lepiej się czuję i uczę w szkole. Polecam je każdemu, szczególnie młodzieży.
 
Mada, 04.07.2013 23.59
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Zapraszam tutaj do obejrzenia innych dziwnych i ciekawych owoców ze świata: http://topdycha.pl/najdziwniejsze-i-najciekawsze-owoce/
 
Kevo, 13.06.2010 19.44
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Czy wie ktoś może gdzie kupić marakuje? Najlepiej w Częstochowie ale jestem skłonny pojechać nawet do Poznania po nią ...
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom...

więcej

78872

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

63317

JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu

Jarmuż to warzywo, którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były doceniane już w...

więcej

59234

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

53640

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Osteoporoza jest chorobą, która sprawia, pisząc najprościej, że w kościach robią się dziury. Są one spowodowane m.in. ucieczką wapnia z kości, niedoborem niektórych składników mineralnych oraz...

To wszystko zależy od indywidualnych możliwości danego organizmu, składu posiłków, wydzielania insuliny itd. Istnieją ludzie, którzy mają taką przemianę materii, że nie muszą zwracać uwagi na ilość...

Forum
data

Wrzesień 30, 2016

No ja niestety skutki niedoboru magnezu odczułam na sobie. Byłam zdenerwowana, nie mogłam się skupić, łapały mnie skurcze i skakała powieka. Strasznie denerwujące uczucie. Przeczytałam gdzieś, że kawa wypłukuje magnez, więc postarałam się ją ograniczyć. Po jakimś czasie rzeczywiście...

data

Wrzesień 26, 2016

zaczynam pracę w promocji wody Kropla Zdrowia, dlatego polecam tę wodę. Buteleczka dziennie i po 3 dniach od razu widać poprawę samopoczucia. Skład mineralny idealny dla dzieci i osób dorosłych, świetnie uzupełnia również niedobory minerałów osób starszych. Zwłaszcza jeżeli masz dużo...

data

Wrzesień 21, 2016

Może być zdrowy, spokojnie;) Ja na przykład ostatnio kupiłam sobie gotowy obiad wegetariański z primavika.pl i powiem wam, że te bitki były zdecydowanie bardziej zdrowe niż to co zazwyczaj gotuje w domu - nie miały soi, glutenu, cukru i w ogóle żadnych konserwantów! Więc jeśli tak...

data

Wrzesień 17, 2016

a jakie są najlepsze? bo szczerze mówiąc mi polecono kwasy omega 3 od GSH Polska. Widze poprawę nawet w paznokciach i włosach, zastanawia mnie jak inne tablety działaja...ale te mi bardzo pasują!

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.