OWOCE EGZOTYCZNE: persymona, karambola, granat, passiflora, mango, papaja, pomelo, liczi

4 komentarze
Autor: Magdalena Moraszczyk

Karambola, liczi, kumkwat, rambutan, persymona, passiflora, pomelo... Już same nazwy owoców z dalekich krain pobudzają wyobraźnię. Do czego użyć egzotycznych owoców? Jakie wartości odżywcze się w nich kryją?

Ułożone malowniczo na straganach czy ladach sklepowych zaskakują wyglądem i budzą ciekawość. Już nie raz chciałaś kupić taki „dziwaczny” owoc, ale co z nim zrobić? Warto spróbować, owoce egzotyczne mają ciekawy smak, choć inny niż polskie. Ale podobnie jak rodzime jabłka czy śliwki zawierają dużo minerałów, witamin, błonnika. Na dodatek zwykłą potrawę potrafią zamienić w wyjątkowe danie.

Owoce egzotyczne: persymona (sharon, kaka)

Pomarańczowe okrągłe owoce z wyglądu przypominają pomidory. Mają gładką i błyszczącą skórkę (jadalną) z dużym, suchym, zielonym kielichem kwiatowym. Miąższ dojrzałego owocu ma galaretowatą konsystencję i jest słodki. Najlepiej nadaje się na sos, sorbet czy galaretkę. Jędrniejsze owoce można pokroić na cząstki i podawać z serem lub dodać do sałatki. Owoce bardziej cierpkie nadają się do suszenia – przypominają wtedy w smaku figi. Jest dobrym źródłem beta-karotenu i witaminy C. Ze względu na dużą zawartość błonnika persymona działa przeczyszczająco.

Owoce egzotyczne: karambola

Podłużny karbowany owoc jest pokryty żółtozieloną (żółtobrązową) cienką jadalną skórką, pod którą znajduje się lekko przezroczysty miąższ z niewielką liczbą małych, jadalnych pestek. Jest słodko-kwaśny i bardzo soczysty. W przekroju poprzecznym owoc ma kształt gwiazdy. Karambolę najczęściej jada się na surowo. Dekoracyjne gwiazdki można dodawać do sałatek, deserów, potraw mięsnych oraz rybnych. Owoce można dość długo przechowywać w temperaturze pokojowej. Zawierają sporo magnezu, żelaza, witaminy C, beta-karotenu.

Owoce egzotyczne: granat

Pokryty purpurową, fioletową, czasem brązową twardą łupiną, w środku składa się z segmentów wypełnionych galaretowatymi czerwonymi kuleczkami, w których znajdują się jadalne białe pestki. Obrane owoce można jeść na surowo – przekroić na pół wzdłuż i wyjadać łyżeczką. Sok granatu, słodki i cierpki zarazem, dobrze gasi pragnienie. W potrawach z powodzeniem zastępuje sok z cytryny. Kupując granaty, wybierajmy owoce ciężkie, o jednolitej barwie. Zawierają kwasy organiczne, żelazo, wapń, potas, fosfor, witaminę C.

Owoce egzotyczne: rambutan

Owoce wielkości śliwki są pokryte twardą skórką z miękkimi włoskami, które mogą mieć kolor purpurowy, żółty lub pomarańczowy z żółtozielonymi końcami. Przezroczysty miąższ jest słodki, soczysty, aromatyczny i orzeźwiający. Po przełamaniu owocu najlepiej wyjadać go łyżeczką. Obrany owoc można dodawać do sałatek i deserów, potraw z drobiu i wieprzowiny. Wybieraj owoce dojrzałe – bez zielonych plamek na skórce. Rambutany są nietrwałe, nie nadają się do przechowywania. Dostarczają dużo witaminy B12 i C.

Owoce egzotyczne: marakuja (passiflora)

Ten mały okrągławy owoc zwany jest też męczennicą jadalną. W kleistym galaretowatym miąższu barwy pomarańczowoczerwonej lub fioletowej znajdują się liczne jadalne pestki (ale zwykle się je wyrzuca). Marakuja doskonale nadaje się na sok, jest również znakomitym dodatkiem do koktajli, lodów, jogurtu oraz innych deserów mlecznych. Obraną marakuję można jeść na surowo. Owoce pomarańczowe są kwaśne, fioletowe słodkie. Marakuja zawiera dużo witaminy C, beta-karotenu, witamin z grupy B, wapń i żelazo.

Owoce egzotyczne: kumkwat

Wygląda jak miniaturowa pomarańcza. Owoc ma wielkość śliwki, może być owalny lub kulisty, ma pomarańczową, gładką i cienką skórkę. Miąższ składa się z kilku cząstek. W każdej znajdują się pestki. Owoce są lekko kwaskowate i aromatyczne. Jada się je na surowo wraz ze skórką lub gotuje w całości albo podzielone. Można z nich zrobić kompot i marmoladę, konfitury lub nalewkę. Kandyzowane kumkwaty dodaje się do deserów. Wybieraj owoce w jednolitym kolorze. Dostarczają witamin, zwłaszcza C, i soli mineralnych.

Owoce egzotyczne: mango

W zależności od odmiany różnią się kolorem i wielkością. Niektóre okazy przekraczają 1 kg, najlepsze jednak są owoce o wadze 30–50 dag. Najczęściej są wydłużone i nieco spłaszczone, mają cienką i gładką, ale twardą skórkę, którą – mimo że jest jadalna – zwykle się wyrzuca. Miąższ jest żółtopomarańczowy, soczysty. W środku owocu znajduje się duża spłaszczona pestka. Owoc jada się na różne sposoby. Można przekroić mango na pół, usunąć pestkę i wyjadać miąższ łyżeczką lub też pokroić na małe kawałki. Mango najlepiej smakuje schłodzone w lodówce. Surowe owoce dodaje się do sałatek, gotowane do deserów, konfitur, sosów. W miarę dojrzewania owoce zmieniają kolor z ciemnozielonego na żółty, złocisty do czerwonego. Niektóre odmiany można przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni. Mango jest bogate w cukier, białko, błonnik, minerały i beta-karoten, witaminy C, PP i z grupy B.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 11.03.2014

Komentarze (1 - 4 z 4)
Alex, 22.02.2015 11.17
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Gdzie są zdjęcia tych owoców? Artykuł na 2 strony, a żadnej ilustracji. Skąd mam wiedzieć jak wyglądają te egzotyczne owoce? :/
 
Filip, 21.01.2015 15.00
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja bardzo lubię ten owoc od kiedy pojawił się w Polsce. W zimie zamiast niezdrowych batoników jem na podwieczorek właśnie liczi. Jest pyszne i zawiera wiele cennych składników. Dzięki temu lepiej się czuję i uczę w szkole. Polecam je każdemu, szczególnie młodzieży.
 
Mada, 04.07.2013 23.59
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Zapraszam tutaj do obejrzenia innych dziwnych i ciekawych owoców ze świata: http://topdycha.pl/najdziwniejsze-i-najciekawsze-owoce/
 
Kevo, 13.06.2010 19.44
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Czy wie ktoś może gdzie kupić marakuje? Najlepiej w Częstochowie ale jestem skłonny pojechać nawet do Poznania po nią ...
 
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Kapusta: właściwości lecznicze Kapusta: właściwości lecznicze

Kapusta leczy kaca, choroby stawów i wszelakie guzy. Zapobiega anemii i obrzękom, podnosi odporność...

więcej

36371

Ryby - które gatunki ryb warto spożywać Ryby - które gatunki ryb warto spożywać

Ryby są nie tylko smaczne - choć nie wszyscy je lubią, ale i zdrowe. To prawda znana i powtarzana...

więcej

30284

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

46134

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

46459

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

W twoim przypadku należy zastosować dietę lekkostrawną ze zmniejszoną ilością tłuszczu oraz produktów, z których w organizmie powstaje kwas moczowy są to: mięsa, ryby oraz nasiona roślin...

Każda dieta, którą będzie pani stosowała regularnie przez dłuższy czas będzie dawała pozytywne efekty w postaci redukcji masy ciała. Do spadku wagi dochodzi w momencie spożywania mniejszej ilości...

Przede wszystkim radziłabym tobie udać się do dobrego dietetyka, ponieważ przebieg choroby Hashimoto w dużym stopniu zależy od diety. Gdy dodatkowo cierpisz na hipoglikemię reaktywną tym bardziej...

Grupy wsparcia
data

Maj 05, 2015

Na zahamowanie apetytu tylko błonnik witalny. Wiem cos o tym bo gdyby ni eon pewnie nadal podajadałabym miedzy posiłkami i noca. Same sprawdźcie co potrafią te ziarenka.

data

Maj 05, 2015

Vitaslim to dalsze oszustwo aby oszukać "biednych grubasków " którym właśnie jestem. W TV obiecują cuda-niewida a cenę z chmur. Zadzwoniłem za 291 zł z kosztami przesyłki obiecano mi kurację 2 miesięczna, środek na oczyszczanie organizmu, książkę z dietami oraz b. dobry błonik....

data

Maj 05, 2015

Nie wierzę że tak drastyczne odchudzanie jest bezpieczne. Można rzeczywiście stosować suplementy, kawę czy inne cuda, sama stosowałam http://acetomale.pl/ ale głównie odchudzanie opiera się na wysiłku fizycznym i odpowiedniej diecie.

data

Maj 05, 2015

Ja osobiscie polecam tabletki ForeverSlim. razem z mezem schudlismy dzieki nim i to znacznie. Wprawdzie on tylko 5 kg, ale tez nie ma co ukrtywac, podjadał, jak to faceci, wieczorami przy tv. Niemniej jednak działanie idealne. Ja nawet zmiescilam sie po 4 latach w sukienke z wakacji....

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.