OWOCE EGZOTYCZNE: persymona, karambola, granat, passiflora, mango, papaja, pomelo, liczi

5 komentarze
Autor: Magdalena Moraszczyk - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Karambola, liczi, kumkwat, rambutan, persymona, passiflora, pomelo... Już same nazwy owoców z dalekich krain pobudzają wyobraźnię. Do czego użyć egzotycznych owoców? Jakie wartości odżywcze się w nich kryją?

Ułożone malowniczo na straganach czy ladach sklepowych zaskakują wyglądem i budzą ciekawość. Już nie raz chciałaś kupić taki „dziwaczny” owoc, ale co z nim zrobić? Warto spróbować, owoce egzotyczne mają ciekawy smak, choć inny niż polskie. Ale podobnie jak rodzime jabłka czy śliwki zawierają dużo minerałów, witamin, błonnika. Na dodatek zwykłą potrawę potrafią zamienić w wyjątkowe danie.

Owoce egzotyczne: persymona (sharon, kaka)

Pomarańczowe okrągłe owoce z wyglądu przypominają pomidory. Mają gładką i błyszczącą skórkę (jadalną) z dużym, suchym, zielonym kielichem kwiatowym. Miąższ dojrzałego owocu ma galaretowatą konsystencję i jest słodki. Najlepiej nadaje się na sos, sorbet czy galaretkę. Jędrniejsze owoce można pokroić na cząstki i podawać z serem lub dodać do sałatki. Owoce bardziej cierpkie nadają się do suszenia – przypominają wtedy w smaku figi. Jest dobrym źródłem beta-karotenu i witaminy C. Ze względu na dużą zawartość błonnika persymona działa przeczyszczająco.

Owoce egzotyczne: karambola

Podłużny karbowany owoc jest pokryty żółtozieloną (żółtobrązową) cienką jadalną skórką, pod którą znajduje się lekko przezroczysty miąższ z niewielką liczbą małych, jadalnych pestek. Jest słodko-kwaśny i bardzo soczysty. W przekroju poprzecznym owoc ma kształt gwiazdy. Karambolę najczęściej jada się na surowo. Dekoracyjne gwiazdki można dodawać do sałatek, deserów, potraw mięsnych oraz rybnych. Owoce można dość długo przechowywać w temperaturze pokojowej. Zawierają sporo magnezu, żelaza, witaminy C, beta-karotenu.

Owoce egzotyczne: granat

Pokryty purpurową, fioletową, czasem brązową twardą łupiną, w środku składa się z segmentów wypełnionych galaretowatymi czerwonymi kuleczkami, w których znajdują się jadalne białe pestki. Obrane owoce można jeść na surowo – przekroić na pół wzdłuż i wyjadać łyżeczką. Sok granatu, słodki i cierpki zarazem, dobrze gasi pragnienie. W potrawach z powodzeniem zastępuje sok z cytryny. Kupując granaty, wybierajmy owoce ciężkie, o jednolitej barwie. Zawierają kwasy organiczne, żelazo, wapń, potas, fosfor, witaminę C.

Owoce egzotyczne: rambutan

Owoce wielkości śliwki są pokryte twardą skórką z miękkimi włoskami, które mogą mieć kolor purpurowy, żółty lub pomarańczowy z żółtozielonymi końcami. Przezroczysty miąższ jest słodki, soczysty, aromatyczny i orzeźwiający. Po przełamaniu owocu najlepiej wyjadać go łyżeczką. Obrany owoc można dodawać do sałatek i deserów, potraw z drobiu i wieprzowiny. Wybieraj owoce dojrzałe – bez zielonych plamek na skórce. Rambutany są nietrwałe, nie nadają się do przechowywania. Dostarczają dużo witaminy B12 i C.

Owoce egzotyczne: marakuja (passiflora)

Ten mały okrągławy owoc zwany jest też męczennicą jadalną. W kleistym galaretowatym miąższu barwy pomarańczowoczerwonej lub fioletowej znajdują się liczne jadalne pestki (ale zwykle się je wyrzuca). Marakuja doskonale nadaje się na sok, jest również znakomitym dodatkiem do koktajli, lodów, jogurtu oraz innych deserów mlecznych. Obraną marakuję można jeść na surowo. Owoce pomarańczowe są kwaśne, fioletowe słodkie. Marakuja zawiera dużo witaminy C, beta-karotenu, witamin z grupy B, wapń i żelazo.

Owoce egzotyczne: kumkwat

Wygląda jak miniaturowa pomarańcza. Owoc ma wielkość śliwki, może być owalny lub kulisty, ma pomarańczową, gładką i cienką skórkę. Miąższ składa się z kilku cząstek. W każdej znajdują się pestki. Owoce są lekko kwaskowate i aromatyczne. Jada się je na surowo wraz ze skórką lub gotuje w całości albo podzielone. Można z nich zrobić kompot i marmoladę, konfitury lub nalewkę. Kandyzowane kumkwaty dodaje się do deserów. Wybieraj owoce w jednolitym kolorze. Dostarczają witamin, zwłaszcza C, i soli mineralnych.

Owoce egzotyczne: mango

W zależności od odmiany różnią się kolorem i wielkością. Niektóre okazy przekraczają 1 kg, najlepsze jednak są owoce o wadze 30–50 dag. Najczęściej są wydłużone i nieco spłaszczone, mają cienką i gładką, ale twardą skórkę, którą – mimo że jest jadalna – zwykle się wyrzuca. Miąższ jest żółtopomarańczowy, soczysty. W środku owocu znajduje się duża spłaszczona pestka. Owoc jada się na różne sposoby. Można przekroić mango na pół, usunąć pestkę i wyjadać miąższ łyżeczką lub też pokroić na małe kawałki. Mango najlepiej smakuje schłodzone w lodówce. Surowe owoce dodaje się do sałatek, gotowane do deserów, konfitur, sosów. W miarę dojrzewania owoce zmieniają kolor z ciemnozielonego na żółty, złocisty do czerwonego. Niektóre odmiany można przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni. Mango jest bogate w cukier, białko, błonnik, minerały i beta-karoten, witaminy C, PP i z grupy B.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
MANGO - właściwości odżywcze. Jak obrać i zjeść mango?

MANGO - właściwości odżywcze. Jak obrać i zjeść mango?

Papaja – niepowtarzalny smak i właściwości owocu papai

Papaja – niepowtarzalny smak i właściwości owocu papai

Owoc kaki czyli persymona - zabija komórki rakowe

Owoc kaki czyli persymona - zabija komórki rakowe

Awokado, herbata, czosnek, oliwki - leczą i pomagają

Awokado, herbata, czosnek, oliwki - leczą i pomagają

LICZI - właściwości odżywcze. Jak obrać i jeść liczi?

LICZI - właściwości odżywcze. Jak obrać i jeść liczi?

GRANAT. Właściwości lecznicze soku z granatu

GRANAT. Właściwości lecznicze soku z granatu

Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 11.03.2014

Komentarze (1 - 5 z 5)
Kiszka, 31.01.2016 16.56
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
To sobie sprawdź.
 
Alex, 22.02.2015 11.17
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Gdzie są zdjęcia tych owoców? Artykuł na 2 strony, a żadnej ilustracji. Skąd mam wiedzieć jak wyglądają te egzotyczne owoce? :/
 
Filip, 21.01.2015 15.00
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja bardzo lubię ten owoc od kiedy pojawił się w Polsce. W zimie zamiast niezdrowych batoników jem na podwieczorek właśnie liczi. Jest pyszne i zawiera wiele cennych składników. Dzięki temu lepiej się czuję i uczę w szkole. Polecam je każdemu, szczególnie młodzieży.
 
Mada, 04.07.2013 23.59
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Zapraszam tutaj do obejrzenia innych dziwnych i ciekawych owoców ze świata: http://topdycha.pl/najdziwniejsze-i-najciekawsze-owoce/
 
Kevo, 13.06.2010 19.44
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Czy wie ktoś może gdzie kupić marakuje? Najlepiej w Częstochowie ale jestem skłonny pojechać nawet do Poznania po nią ...
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

768

Kwasy omega-3 aktywizują brunatną tkankę tłuszczową Kwasy omega-3 aktywizują brunatną tkankę tłuszczową

Brunatna tkanka tłuszczowa odpowiada za bilans energetyczny, termogenezę i zwiększanie wydatku...

więcej

682

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

635

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

608

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Nie określa się minimalnej wagi ani maksymalnej dla nastolatek. Masę ciała, podobnie jak wzrost, BMI, ciśnienie odnosi się do siatek centylowych opracowanych przez naukowców na podstawie badań...

Witam! Pani Małgorzato, dziękuję za ciekawe pytanie. Nie sprecyzowała Pani jednak jaki konkretnie słodzik ma Pani na myśli, dlatego też podejdę do tematu bardziej ogólnie. Substancje słodzące...

Forum
data

Luty 24, 2017

Obejrzyj film "Ryby, czy filet" - szok, jak ryby są skażone toksynami, a hodowlane są po prostu trucizną. Jeśli ryby morskie są trucizną, to wszystko inne jest trucizną do potęgi n+1. Człowieku, dowiedz się jak są hodowane zwierzęta na skalę przemysłową. Dowiedz się jak na skalę...

data

Luty 21, 2017

O zdrowotnych właściwościach zielonej herbaty mówi się często. Japończycy twierdzą, że zapewnia ona długowieczność, ale nie wiem ile w tym prawdy...

data

Luty 20, 2017

Może aparat Sanity Simple Ci podpasuje. Jest w dość niskiej cenie, bo jak ostatnio sprawdzałam to za 100 – 120 zł można go znaleźć. Myśmy właśnie w tym przedziale zamawiali internetowo. Poręczny, lekki, w zestawie jest torba żeby to wszystko sobie wygodnie spakować i schować do szafki,...

data

Luty 20, 2017

Produkt typowo roślinny. Sok z tej rośliny stosowany jest od setek lat w Azji i Oceani. Obecnie możemy i my z niego korzystać. Powoli zaczynamy czerpać z tego co daje nam natura. Tu mamy do dyspozycji wiele produktów które potrafią skutecznie zadbać o nasze zdrowie jak i go zabezpieczyć....

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.