OWOCE EGZOTYCZNE: persymona, karambola, granat, passiflora, mango, papaja, pomelo, liczi

4 komentarze
Autor: Magdalena Moraszczyk - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Karambola, liczi, kumkwat, rambutan, persymona, passiflora, pomelo... Już same nazwy owoców z dalekich krain pobudzają wyobraźnię. Do czego użyć egzotycznych owoców? Jakie wartości odżywcze się w nich kryją?

Ułożone malowniczo na straganach czy ladach sklepowych zaskakują wyglądem i budzą ciekawość. Już nie raz chciałaś kupić taki „dziwaczny” owoc, ale co z nim zrobić? Warto spróbować, owoce egzotyczne mają ciekawy smak, choć inny niż polskie. Ale podobnie jak rodzime jabłka czy śliwki zawierają dużo minerałów, witamin, błonnika. Na dodatek zwykłą potrawę potrafią zamienić w wyjątkowe danie.

Owoce egzotyczne: persymona (sharon, kaka)

Pomarańczowe okrągłe owoce z wyglądu przypominają pomidory. Mają gładką i błyszczącą skórkę (jadalną) z dużym, suchym, zielonym kielichem kwiatowym. Miąższ dojrzałego owocu ma galaretowatą konsystencję i jest słodki. Najlepiej nadaje się na sos, sorbet czy galaretkę. Jędrniejsze owoce można pokroić na cząstki i podawać z serem lub dodać do sałatki. Owoce bardziej cierpkie nadają się do suszenia – przypominają wtedy w smaku figi. Jest dobrym źródłem beta-karotenu i witaminy C. Ze względu na dużą zawartość błonnika persymona działa przeczyszczająco.

Owoce egzotyczne: karambola

Podłużny karbowany owoc jest pokryty żółtozieloną (żółtobrązową) cienką jadalną skórką, pod którą znajduje się lekko przezroczysty miąższ z niewielką liczbą małych, jadalnych pestek. Jest słodko-kwaśny i bardzo soczysty. W przekroju poprzecznym owoc ma kształt gwiazdy. Karambolę najczęściej jada się na surowo. Dekoracyjne gwiazdki można dodawać do sałatek, deserów, potraw mięsnych oraz rybnych. Owoce można dość długo przechowywać w temperaturze pokojowej. Zawierają sporo magnezu, żelaza, witaminy C, beta-karotenu.

Owoce egzotyczne: granat

Pokryty purpurową, fioletową, czasem brązową twardą łupiną, w środku składa się z segmentów wypełnionych galaretowatymi czerwonymi kuleczkami, w których znajdują się jadalne białe pestki. Obrane owoce można jeść na surowo – przekroić na pół wzdłuż i wyjadać łyżeczką. Sok granatu, słodki i cierpki zarazem, dobrze gasi pragnienie. W potrawach z powodzeniem zastępuje sok z cytryny. Kupując granaty, wybierajmy owoce ciężkie, o jednolitej barwie. Zawierają kwasy organiczne, żelazo, wapń, potas, fosfor, witaminę C.

Owoce egzotyczne: rambutan

Owoce wielkości śliwki są pokryte twardą skórką z miękkimi włoskami, które mogą mieć kolor purpurowy, żółty lub pomarańczowy z żółtozielonymi końcami. Przezroczysty miąższ jest słodki, soczysty, aromatyczny i orzeźwiający. Po przełamaniu owocu najlepiej wyjadać go łyżeczką. Obrany owoc można dodawać do sałatek i deserów, potraw z drobiu i wieprzowiny. Wybieraj owoce dojrzałe – bez zielonych plamek na skórce. Rambutany są nietrwałe, nie nadają się do przechowywania. Dostarczają dużo witaminy B12 i C.

Owoce egzotyczne: marakuja (passiflora)

Ten mały okrągławy owoc zwany jest też męczennicą jadalną. W kleistym galaretowatym miąższu barwy pomarańczowoczerwonej lub fioletowej znajdują się liczne jadalne pestki (ale zwykle się je wyrzuca). Marakuja doskonale nadaje się na sok, jest również znakomitym dodatkiem do koktajli, lodów, jogurtu oraz innych deserów mlecznych. Obraną marakuję można jeść na surowo. Owoce pomarańczowe są kwaśne, fioletowe słodkie. Marakuja zawiera dużo witaminy C, beta-karotenu, witamin z grupy B, wapń i żelazo.

Owoce egzotyczne: kumkwat

Wygląda jak miniaturowa pomarańcza. Owoc ma wielkość śliwki, może być owalny lub kulisty, ma pomarańczową, gładką i cienką skórkę. Miąższ składa się z kilku cząstek. W każdej znajdują się pestki. Owoce są lekko kwaskowate i aromatyczne. Jada się je na surowo wraz ze skórką lub gotuje w całości albo podzielone. Można z nich zrobić kompot i marmoladę, konfitury lub nalewkę. Kandyzowane kumkwaty dodaje się do deserów. Wybieraj owoce w jednolitym kolorze. Dostarczają witamin, zwłaszcza C, i soli mineralnych.

Owoce egzotyczne: mango

W zależności od odmiany różnią się kolorem i wielkością. Niektóre okazy przekraczają 1 kg, najlepsze jednak są owoce o wadze 30–50 dag. Najczęściej są wydłużone i nieco spłaszczone, mają cienką i gładką, ale twardą skórkę, którą – mimo że jest jadalna – zwykle się wyrzuca. Miąższ jest żółtopomarańczowy, soczysty. W środku owocu znajduje się duża spłaszczona pestka. Owoc jada się na różne sposoby. Można przekroić mango na pół, usunąć pestkę i wyjadać miąższ łyżeczką lub też pokroić na małe kawałki. Mango najlepiej smakuje schłodzone w lodówce. Surowe owoce dodaje się do sałatek, gotowane do deserów, konfitur, sosów. W miarę dojrzewania owoce zmieniają kolor z ciemnozielonego na żółty, złocisty do czerwonego. Niektóre odmiany można przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni. Mango jest bogate w cukier, białko, błonnik, minerały i beta-karoten, witaminy C, PP i z grupy B.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 11.03.2014

Komentarze (1 - 4 z 4)
Alex, 22.02.2015 11.17
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Gdzie są zdjęcia tych owoców? Artykuł na 2 strony, a żadnej ilustracji. Skąd mam wiedzieć jak wyglądają te egzotyczne owoce? :/
 
Filip, 21.01.2015 15.00
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja bardzo lubię ten owoc od kiedy pojawił się w Polsce. W zimie zamiast niezdrowych batoników jem na podwieczorek właśnie liczi. Jest pyszne i zawiera wiele cennych składników. Dzięki temu lepiej się czuję i uczę w szkole. Polecam je każdemu, szczególnie młodzieży.
 
Mada, 04.07.2013 23.59
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Zapraszam tutaj do obejrzenia innych dziwnych i ciekawych owoców ze świata: http://topdycha.pl/najdziwniejsze-i-najciekawsze-owoce/
 
Kevo, 13.06.2010 19.44
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Czy wie ktoś może gdzie kupić marakuje? Najlepiej w Częstochowie ale jestem skłonny pojechać nawet do Poznania po nią ...
 
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
ARONIA. Jakie właściwości zdrowotne ma SOK Z ARONII? ARONIA. Jakie właściwości zdrowotne ma SOK Z ARONII?

Sok z aronii warto mieć w domu przez cały rok. Owoce aronii są bogate w witaminy i związki...

więcej

32216

Len: jak dawkować olej lniany? Len: jak dawkować olej lniany?

Olej lniany - źródło niezbędnego kwasu OMEGA-3. Jego zdrowotne właściwości znane były już w...

więcej

30847

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

46134

GRANAT. Właściwości lecznicze soku z granatu GRANAT. Właściwości lecznicze soku z granatu

Właściwości granatów znane były chińskim lekarzom już w starożytności. Sok z owoców granatu łagodzi...

więcej

27799

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Niedokrwistość jest bardzo skomplikowanym z punktu medycznego zaburzeniem, a niedobór żelaza jest tylko jedną z przyczyn. Warto udać się do lekarza pierwszego kontaktu, aby wykluczyć inne czynniki...

Należy ocenić twój sposób odżywiania, aby wprowadzić poprawki błędów, jakie robisz. Nie wiem też, czy lekarz przepisał ci leki rozkurczowe, czy blokujące wydzielanie kwasu solnego. Jeśli rozkurczowe,...

Bardzo się cieszę, że napisałaś. W pierwszej kolejności radziłabym tobie udać się do dietetyka specjalizującego się w zaburzeniach odżywiania oraz psychologa. Pozwoli ci to spojrzeć na jedzenie nie...

Grupy wsparcia
data

Lipiec 03, 2015

dobr dieta od dietetyka i codziennie dużo sportu miedzy innymi biegania

data

Lipiec 03, 2015

raczej mija się z celem trenin+dieta=efekty !

data

Lipiec 02, 2015

Witam . Bulimia - to nie do końca choroba .tzw kotlety to zaniedbanie i tumiwisizm ale jak się ktoś chce odchudzać to proces ten powinien przebiegać powoli i powinien być uzależniony od naszej woli; - sen od 23 do 5,6tej , żadne polegiwanie w innych porach - przestawić mózg na inne...

data

Lipiec 03, 2015

ja akurat kupuję tylko te naturalne produkty w sklepie z ekologiczną żywnością, na włosy i paznokcie dobrze zrobią Ci orzechy, suszone owoce i olej z pestek dyni. Skłądniki w nich zawarte dużo lepiej się wchłaniają niż tabletek, które kosztują fortunę...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.