OLEJ SOJOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju sojowego

3 komentarze
Autor: Monika Majewska

Olej sojowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne. Olej sojowy jest stosowany przede wszystkim w prewencji chorób układu krążenia. Ponadto doskonale sprawdza się w pielęgnacji cery tłustej. Sprawdź, jakie działanie ma olej sojowy.

Olej sojowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom zdrowotnym i pielęgnacyjnym. Powstający w wyniku tłoczenia na zimno nasion soi zwyczajnej, jasnosłomkowy olej odgrywa szczególną rolę w profilaktyce chorób układu krążenia. Ponadto wspomaga pracę mózgu, układu pokarmowego i nerwowego.

Olej sojowy - bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe

Zawartość oleju w nasionach soi w porównaniu do innych nasion oleistych jest niska i wynosi 18-24 proc. Olej sojowy zawiera kwasy jednonienasycone (23-32 proc.), jednak większość, bo 50-64 proc., stanowią kwasy wielonienasycone, czyli kwasy omega-3 oraz omega-6, w tym 2-12 proc. kwasu alfa-linolowego.

Olej sojowy odznacza się także zawartością licznych fitosteroli, zwłaszcza sitosterolu, który pozwala obniżyć poziom cholesterolu o 10 proc.

To właśnie dzięki nim olej sojowy tłoczony na zimno (nieoczyszczony) posiada swoje wyjątkowe właściwości. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL i podnosi poziom "dobrego" HDL. Dzięki temu zapobiegają miażdżycy i związanym z nią chorobom układu sercowo-naczyniowego, m.in. chorobie wieńcowej i zawałowi serca. Ponadto kwasy te są odpowiedzialne za prawidłową pracę mózgu (poprawiają pamięć i koncentrację) i wzroku. Wzmacniają również odporność organizmu. Mają również duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego, układu oddechowego, a także nerek i narządów rozrodczych.

Olej sojowy w stanach wyczerpania psychicznego

Olej sojowy - ze względu na zawartość lecytyny - jest polecany przy zaburzeniach pamięci, osłabionej zdolności koncentracji, nadpobudliwości nerwowej, bezsenności, stanach wyczerpania psychicznego i umysłowego. Lecytyna sojowa jest naturalnym źródłem choliny - pochodnej witaminy B4 - która usprawnia działanie mózgu oraz układu nerwowego, pozytywnie wpływa na pamięć oraz zmniejsza objawy zmęczenia. Ponadto cholina jest skutecznym środkiem hamującym powstawanie kamieni żółciowych i znacząco wpływa na prawidłowe funkcjonowanie wątroby, gdyż zapobiega odkładaniu się tłuszczu i cholesterolu w tym narządzie.

Olej sojowy źródłem "witaminy płodności"

Olej sojowy tłoczony na zimno jest źródłem witaminy E (10-15mg/100g), która, podobnie jak NNKT i lecytyna, zapobiega odkładaniu się blaszek miażdżycowych oraz powoduje spadek poziomu "złego" cholesterolu we krwi, a tym samym znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Ponadto witamina E bierze także udział w syntezie substancji przeciwkrzepliwych, utrzymaniu odpowiedniej przepuszczalności błon komórkowych i zmniejszeniu zlepiania się płytek krwi, a co za tym idzie - przeciwdziała zakrzepom. Wspomaga także prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Ponadto witamina E jest nazywana witaminą płodności gdyż jest niezbędna dla zachowania prawidłowego funkcjonowania narządów rozrodczych.

Olej sojowy - zastosowanie w kuchni

Ten charakteryzujący się intensywnym orzechowym aromatem olej można stosować jako dodatek do surówek, sałatek i innych potraw przygotowanych na zimno. Sprawdza się idealnie jako główny składnik sosów i majonezów, nadając im idealną konsystencję. Może być także spożywany bezpośrednio, 1-2 łyżki dziennie.

Należny pamiętać, że oleju sojowego nie należy wykorzystywać do smażenia, pieczenia i gotowania. Mimo wysokiego punktu dymienia, zawierają one dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6, podatnych na rozkład w wysokiej temperaturze.

Olej sojowy - zastosowanie w kosmetyce

Olej sojowy używany jest do produkcji kremów, mleczek i mydeł. Ponadto na jego bazie wytwarza się olejki do masażu. Olej sojowy może być stosowany w celu pielęgnacji skóry tłustej, ze skłonnością do łojotoku, gdyż reguluje wydzielanie sebum i łagodzi stany zapalne. Ponadto może być wykorzystywany do pielęgnacji cery dojrzałej.

Olej sojowy nie jest zalecany osobom uczulonym na soję, ponieważ może wywołać reakcje alergiczne.

Zawarta w oleju sojowym witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek, wywoływanym przez wolne rodniki, a tym samym opóźnia proces starzenia się skóry.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
TŁUSZCZ ROŚLINNY. Jaki wybrać? PRAKTYCZNY PRZEWODNIK

TŁUSZCZ ROŚLINNY. Jaki wybrać? PRAKTYCZNY PRZEWODNIK

OLEJ ARGANOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju arganowego

OLEJ ARGANOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju arganowego

Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 03.06.2016

Komentarze (1 - 3 z 3)
buu, 08.03.2016 18.28
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kupować oleje zimnotloczone w supermarketach, to tak samo jak i naturalne miody - azjatyckie podróbki.
 
aga, 10.01.2016 14.36
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja go dziś kupiłam bez kłopotu w Auchan . Jest na dziale zdrowa żywność jak soja i otręby
 
ppp, 17.12.2015 21.32
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Wszystko fajnie, ale gdzie kupić olej sojowy? W żadnym okolicznym markecie go nie ma (tesco, real, auchan carefour itp.)
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

209

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

204

Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami

Sezon na szparagi jest krótki, trwa tylko kilka tygodni. Długa jest natomiast lista ich zalet – ...

więcej

200

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

175

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Histamina jest aminą biogenną wydzielaną przez wiele komórek w organizmie i działającą na wiele układów, może być też wchłaniana z pokarmów, które ją zawierają. Uwalnia się pod wpływem czynników...

Forum
data

Kwiecień 25, 2017

O dzięki za cynk, mógłbym w sumie teraz wziąć

data

Kwiecień 22, 2017

Większość wymienionych w artykule ryb to gatunki o dużym stopniu zanieczyszczenia metalami ciężkimi a hodowalane także farmaceutykami. Kto je norweskie łososie hodowlane? Zapytana o to czym karmione są łososie na farmach norweskich Lisbeth Berg-Hansen minister rybołóstwa Norwegii a...

data

Kwiecień 12, 2017

Zielona herbara dobra jest też na dolegliwości bólów głowy, zaburzeń trawienia, ospałości, rozstrojów żołądka. Ja biorę ekstrakt z zielonej herbaty, który lepiej wspomaga spalanie tłuszczu. Można takie coś kupić w magazyn-zdrowia.pl , wspomaga spalanie tłuszczu nawet w stanie spoczynku.

data

Kwiecień 10, 2017

źródło to samo. Pewnie tak.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.