OLEJ SOJOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju sojowego

3 komentarze
Autor: Monika Majewska

Olej sojowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne. Olej sojowy jest stosowany przede wszystkim w prewencji chorób układu krążenia. Ponadto doskonale sprawdza się w pielęgnacji cery tłustej. Sprawdź, jakie działanie ma olej sojowy.

Olej sojowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom zdrowotnym i pielęgnacyjnym. Powstający w wyniku tłoczenia na zimno nasion soi zwyczajnej, jasnosłomkowy olej odgrywa szczególną rolę w profilaktyce chorób układu krążenia. Ponadto wspomaga pracę mózgu, układu pokarmowego i nerwowego.

Olej sojowy - bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe

Zawartość oleju w nasionach soi w porównaniu do innych nasion oleistych jest niska i wynosi 18-24 proc. Olej sojowy zawiera kwasy jednonienasycone (23-32 proc.), jednak większość, bo 50-64 proc., stanowią kwasy wielonienasycone, czyli kwasy omega-3 oraz omega-6, w tym 2-12 proc. kwasu alfa-linolowego.

Olej sojowy odznacza się także zawartością licznych fitosteroli, zwłaszcza sitosterolu, który pozwala obniżyć poziom cholesterolu o 10 proc.

To właśnie dzięki nim olej sojowy tłoczony na zimno (nieoczyszczony) posiada swoje wyjątkowe właściwości. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL i podnosi poziom "dobrego" HDL. Dzięki temu zapobiegają miażdżycy i związanym z nią chorobom układu sercowo-naczyniowego, m.in. chorobie wieńcowej i zawałowi serca. Ponadto kwasy te są odpowiedzialne za prawidłową pracę mózgu (poprawiają pamięć i koncentrację) i wzroku. Wzmacniają również odporność organizmu. Mają również duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego, układu oddechowego, a także nerek i narządów rozrodczych.

Olej sojowy w stanach wyczerpania psychicznego

Olej sojowy - ze względu na zawartość lecytyny - jest polecany przy zaburzeniach pamięci, osłabionej zdolności koncentracji, nadpobudliwości nerwowej, bezsenności, stanach wyczerpania psychicznego i umysłowego. Lecytyna sojowa jest naturalnym źródłem choliny - pochodnej witaminy B4 - która usprawnia działanie mózgu oraz układu nerwowego, pozytywnie wpływa na pamięć oraz zmniejsza objawy zmęczenia. Ponadto cholina jest skutecznym środkiem hamującym powstawanie kamieni żółciowych i znacząco wpływa na prawidłowe funkcjonowanie wątroby, gdyż zapobiega odkładaniu się tłuszczu i cholesterolu w tym narządzie.

Olej sojowy źródłem "witaminy płodności"

Olej sojowy tłoczony na zimno jest źródłem witaminy E (10-15mg/100g), która, podobnie jak NNKT i lecytyna, zapobiega odkładaniu się blaszek miażdżycowych oraz powoduje spadek poziomu "złego" cholesterolu we krwi, a tym samym znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Ponadto witamina E bierze także udział w syntezie substancji przeciwkrzepliwych, utrzymaniu odpowiedniej przepuszczalności błon komórkowych i zmniejszeniu zlepiania się płytek krwi, a co za tym idzie - przeciwdziała zakrzepom. Wspomaga także prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Ponadto witamina E jest nazywana witaminą płodności gdyż jest niezbędna dla zachowania prawidłowego funkcjonowania narządów rozrodczych.

Olej sojowy - zastosowanie w kuchni

Ten charakteryzujący się intensywnym orzechowym aromatem olej można stosować jako dodatek do surówek, sałatek i innych potraw przygotowanych na zimno. Sprawdza się idealnie jako główny składnik sosów i majonezów, nadając im idealną konsystencję. Może być także spożywany bezpośrednio, 1-2 łyżki dziennie.

Należny pamiętać, że oleju sojowego nie należy wykorzystywać do smażenia, pieczenia i gotowania. Mimo wysokiego punktu dymienia, zawierają one dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6, podatnych na rozkład w wysokiej temperaturze.

Olej sojowy - zastosowanie w kosmetyce

Olej sojowy używany jest do produkcji kremów, mleczek i mydeł. Ponadto na jego bazie wytwarza się olejki do masażu. Olej sojowy może być stosowany w celu pielęgnacji skóry tłustej, ze skłonnością do łojotoku, gdyż reguluje wydzielanie sebum i łagodzi stany zapalne. Ponadto może być wykorzystywany do pielęgnacji cery dojrzałej.

Olej sojowy nie jest zalecany osobom uczulonym na soję, ponieważ może wywołać reakcje alergiczne.

Zawarta w oleju sojowym witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek, wywoływanym przez wolne rodniki, a tym samym opóźnia proces starzenia się skóry.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 03.06.2016

Komentarze (1 - 3 z 3)
buu, 08.03.2016 18.28
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kupować oleje zimnotloczone w supermarketach, to tak samo jak i naturalne miody - azjatyckie podróbki.
 
aga, 10.01.2016 14.36
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja go dziś kupiłam bez kłopotu w Auchan . Jest na dziale zdrowa żywność jak soja i otręby
 
ppp, 17.12.2015 21.32
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Wszystko fajnie, ale gdzie kupić olej sojowy? W żadnym okolicznym markecie go nie ma (tesco, real, auchan carefour itp.)
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

242

Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu

Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim ma dużą...

więcej

237

ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca

Arbuz w 92 procentach składa się z wody i zawiera niewielką ilość witamin i składników mineralnych....

więcej

217

CZARNE PORZECZKI - właściwości zdrowotne CZARNE PORZECZKI - właściwości zdrowotne

Czarne porzeczki posiadają szczególne właściwości zdrowotne. 100 g czarnych porzeczek pokrywa...

więcej

201

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Po zabiegu kolonoskopii 2-3 doby odżywiasz się lekkostrawnie. Co zjesz, zależy to od twojego samopoczucia i sprawności przewodu pokarmowego po zabiegu. Białe pieczywo - lekko podsuszane, zupy kremy,...

Forum
data

Lipiec 17, 2017

Takie paluszki rybne, to jednak niezbyt sa zdrowe :D Dużo lepiej sobie iść na naprawdę dobre ryby gdzieś. Ja na przykład uwielbiam te z restauracji Salto :)

data

Lipiec 17, 2017

Oj taki fast food to nie za bardzo :/ Ja jednak wolę chodzić do restauracji na jakieś dobre jedzonko :) Na przykład uwielbiam Salto na wilczej, tam mają pyszne owoce morza :)

data

Lipiec 10, 2017

Za tydzień szczerbaci polscy chłopi będą pryskać rzepak glifosatem. za dwa tygodnie wjadą kombajnami i nasiona rzepaku powiozą do skupu. Rzepak jest rośliną, która bez chemii nie chce dać wysokich plonów. Do zaprawiania nasion używa się trucizny pierwszej klasy toksyczności. Rzepak ma tą...

data

Lipiec 06, 2017

,,Naturalne izotoniki z powodzeniem zastąpią dostępne w sklepach i pełne sztucznych składników produkty o podobnym działaniu. Woda kokosowa, klonowa czy karczochowa zawierają potrzebne sportowcom minerały, a przy tym są niskokaloryczne oraz pozbawione aromatów i barwników. Poznaj...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.