OLEJ SOJOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju sojowego

3 komentarze
Autor: Monika Majewska

Olej sojowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne. Olej sojowy jest stosowany przede wszystkim w prewencji chorób układu krążenia. Ponadto doskonale sprawdza się w pielęgnacji cery tłustej. Sprawdź, jakie działanie ma olej sojowy.

Olej sojowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom zdrowotnym i pielęgnacyjnym. Powstający w wyniku tłoczenia na zimno nasion soi zwyczajnej, jasnosłomkowy olej odgrywa szczególną rolę w profilaktyce chorób układu krążenia. Ponadto wspomaga pracę mózgu, układu pokarmowego i nerwowego.

Olej sojowy - bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe

Zawartość oleju w nasionach soi w porównaniu do innych nasion oleistych jest niska i wynosi 18-24 proc. Olej sojowy zawiera kwasy jednonienasycone (23-32 proc.), jednak większość, bo 50-64 proc., stanowią kwasy wielonienasycone, czyli kwasy omega-3 oraz omega-6, w tym 2-12 proc. kwasu alfa-linolowego.

Olej sojowy odznacza się także zawartością licznych fitosteroli, zwłaszcza sitosterolu, który pozwala obniżyć poziom cholesterolu o 10 proc.

To właśnie dzięki nim olej sojowy tłoczony na zimno (nieoczyszczony) posiada swoje wyjątkowe właściwości. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL i podnosi poziom "dobrego" HDL. Dzięki temu zapobiegają miażdżycy i związanym z nią chorobom układu sercowo-naczyniowego, m.in. chorobie wieńcowej i zawałowi serca. Ponadto kwasy te są odpowiedzialne za prawidłową pracę mózgu (poprawiają pamięć i koncentrację) i wzroku. Wzmacniają również odporność organizmu. Mają również duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego, układu oddechowego, a także nerek i narządów rozrodczych.

Olej sojowy w stanach wyczerpania psychicznego

Olej sojowy - ze względu na zawartość lecytyny - jest polecany przy zaburzeniach pamięci, osłabionej zdolności koncentracji, nadpobudliwości nerwowej, bezsenności, stanach wyczerpania psychicznego i umysłowego. Lecytyna sojowa jest naturalnym źródłem choliny - pochodnej witaminy B4 - która usprawnia działanie mózgu oraz układu nerwowego, pozytywnie wpływa na pamięć oraz zmniejsza objawy zmęczenia. Ponadto cholina jest skutecznym środkiem hamującym powstawanie kamieni żółciowych i znacząco wpływa na prawidłowe funkcjonowanie wątroby, gdyż zapobiega odkładaniu się tłuszczu i cholesterolu w tym narządzie.

Olej sojowy źródłem "witaminy płodności"

Olej sojowy tłoczony na zimno jest źródłem witaminy E (10-15mg/100g), która, podobnie jak NNKT i lecytyna, zapobiega odkładaniu się blaszek miażdżycowych oraz powoduje spadek poziomu "złego" cholesterolu we krwi, a tym samym znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Ponadto witamina E bierze także udział w syntezie substancji przeciwkrzepliwych, utrzymaniu odpowiedniej przepuszczalności błon komórkowych i zmniejszeniu zlepiania się płytek krwi, a co za tym idzie - przeciwdziała zakrzepom. Wspomaga także prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Ponadto witamina E jest nazywana witaminą płodności gdyż jest niezbędna dla zachowania prawidłowego funkcjonowania narządów rozrodczych.

Olej sojowy - zastosowanie w kuchni

Ten charakteryzujący się intensywnym orzechowym aromatem olej można stosować jako dodatek do surówek, sałatek i innych potraw przygotowanych na zimno. Sprawdza się idealnie jako główny składnik sosów i majonezów, nadając im idealną konsystencję. Może być także spożywany bezpośrednio, 1-2 łyżki dziennie.

Należny pamiętać, że oleju sojowego nie należy wykorzystywać do smażenia, pieczenia i gotowania. Mimo wysokiego punktu dymienia, zawierają one dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6, podatnych na rozkład w wysokiej temperaturze.

Olej sojowy - zastosowanie w kosmetyce

Olej sojowy używany jest do produkcji kremów, mleczek i mydeł. Ponadto na jego bazie wytwarza się olejki do masażu. Olej sojowy może być stosowany w celu pielęgnacji skóry tłustej, ze skłonnością do łojotoku, gdyż reguluje wydzielanie sebum i łagodzi stany zapalne. Ponadto może być wykorzystywany do pielęgnacji cery dojrzałej.

Olej sojowy nie jest zalecany osobom uczulonym na soję, ponieważ może wywołać reakcje alergiczne.

Zawarta w oleju sojowym witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek, wywoływanym przez wolne rodniki, a tym samym opóźnia proces starzenia się skóry.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
TŁUSZCZ ROŚLINNY. Jaki wybrać? PRAKTYCZNY PRZEWODNIK

TŁUSZCZ ROŚLINNY. Jaki wybrać? PRAKTYCZNY PRZEWODNIK

OLEJ ARGANOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju arganowego

OLEJ ARGANOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju arganowego

Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 03.06.2016

Komentarze (1 - 3 z 3)
buu, 08.03.2016 18.28
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kupować oleje zimnotloczone w supermarketach, to tak samo jak i naturalne miody - azjatyckie podróbki.
 
aga, 10.01.2016 14.36
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja go dziś kupiłam bez kłopotu w Auchan . Jest na dziale zdrowa żywność jak soja i otręby
 
ppp, 17.12.2015 21.32
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Wszystko fajnie, ale gdzie kupić olej sojowy? W żadnym okolicznym markecie go nie ma (tesco, real, auchan carefour itp.)
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Syrop z sosny - właściwości i zastosowanie. Jak dawkować syrop z sosny? Syrop z sosny - właściwości i zastosowanie. Jak dawkować syrop z sosny?

SYROP Z SOSNY to naturalna substancja lecznicza. Stosując go profilaktycznie przez cały rok...

więcej

345

Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH

Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu....

więcej

328

Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami

Przygotowanie szparagów wymaga zastosowania kilku sztuczek, a długość gotowania zależy od gatunku...

więcej

318

BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

303

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Do budowy mięśni potrzebne są wszystkie składniki żywności, nie tylko białko jako źródło aminokwasów, ale również witaminy, minerały, a także energia w postaci węglowodanów i tłuszczu. Źródłem...

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Forum
data

Maj 16, 2017

info nt zdrowego odzywiania: zdrowecialoiumysl.pl

data

Maj 14, 2017

Hej, otóż moje kochane dzisiaj przeglądając internet kliknęłam w coś i pojawiła mi się taka stronka co tym myślicie? Może to faktycznie działa? Amerykańska kurkuma?

data

Maj 13, 2017

ale przecież wiadomo, że w naturalny sposób nie jesteśmy w stanie przyswoić takiej ilości witamin, żebym zapobiegać wszelkim wadom, np. nie wiem ile trzeba było by zjeść warzyw i owoców, żeby uzupełnić dzienną niezbędną dawkę kwasu foliowego jaka jest np w 1 kapsułce foliku?

data

Maj 04, 2017

Może byc zdrowy.... O ile oczywisćie przyrządzimy sobie to danie samodzielnie i będziemy wiedzieli z jakich składników je przyrządzamy :) Polecam szczególnie hamburgery z grilla świeże wołowe mięsko pomidorki sałata ser oraz pyszna świeża bułka W ostatnim czasie robimy o wiele częściej...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.