OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego

23 komentarze
Autor: Monika Majewska

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom zdrowotnym i pielęgnacyjnym. Paradoksalnie olej kokosowy jest najlepszym środkiem... na odchudzanie. Pozwala bowiem pozbyć się nadwagi i otyłości (zwłaszcza tej brzusznej), gdyż nie odkłada się w postaci zbędnego tłuszczu, lecz jest wykorzystywany do produkcji energii i spalania kalorii. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości posiada olej kokosowy.

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom zdrowotnym i pielęgnacyjnym. Pozyskiwany z miąższu kokosa olej powszechnie uważa się za najzdrowszy olej na ziemi. Wszystko dlatego, że ma w swoim składzie wyjątkową grupę cząstek tłuszczu - trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT). Mimo że są to uważane za niezdrowe tłuszcze nasycone (stanowią 90 proc. oleju kokosowego), spożywane w niewielkich lub umiarkowanych ilościach mogą przynieść wiele korzyści.

Olej kokosowy na odchudzanie

Trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT) to wyjątkowa grupa czystek tłuszczu, ponieważ są one metabolizowane inaczej niż pozostałe tłuszcze. Po dostaniu się do organizmu nie zostają zamienione w tkankę tłuszczową, lecz są od razu wykorzystywane do produkcji energii, a co za tym idzie - do przyśpieszenia tempa przemiany materii. Oznacza to, że po zjedzeniu posiłku z dodatkiem oleju kokosowego szybciej spala się zbędne kalorie, co zapobiega nadwadze i otyłości. Ponadto olej kokosowy jest bardzo sycący, w związku z tym szybko i na długo zaspokaja głód, co zapobiega przejadaniu się i podjadaniu między posiłkami. W konsekwencji w ciągu dnia spożywa się mniejszą ilość jedzenia, a co za tym idzie - kalorii.

W związku z tym olej koksowy powinny włączyć do diety osoby zmagające się z nadwagą i otyłością - zwłaszcza otyłością brzuszną. Potwierdzają to badania brazylijskich naukowców, których wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie medycznym "Lipids". W ich eksperymencie wzięło udział 40 kobiet w wieku od 20 do 40 lat, które cierpiały na otyłość brzuszną. Przez 12 tygodni część z nich spożywała dziennie 30 ml oleju kokosowego, a część 30 ml oleju sojowego. W tym czasie miały odżywiać się tak, jak do tej pory i dodatkowo maszerować codziennie przez 50 minut. Okazało się, że po zakończeniu badań kobiety, które spożywały olej kokosowy, miały znacznie niższe BMI i mniejszy obwód w talii niż kobiety, które spożywały olej sojowy.

Osobom odchudzającym się zaleca się stosować dwie łyżki (30 ml) oleju kokosowego dziennie.

Nie przegap

Olej kokosowy może zapobiec chorobom układu krążenia

W związku z tym, że olej kokosowy zmniejsza otyłość brzuszną, zmniejsza również ryzyko rozwoju chorób z nią związanych. Otyłość brzuszna prowadzi bowiem do rozwoju cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, które tworzą zespół metaboliczny. Ten z kolei znacznie zwiększa ryzyko powikłań w postaci chorób sercowo-naczyniowych (m.in. zawał serca, udar mózgu).

Olej kokosowy zapobiega tym schorzeniom jeszcze w inny sposób. Wyniki badań opublikowane w czasopiśmie "Lipids" wykazują, że badane przez brazylijskich naukowców kobiety nie tylko schudły, lecz także wzrósł w ich organizmie poziom "dobrego" cholesterolu HDL. Wynika z tego, że olej kokosowy przyczynia się do podwyższenia "dobrego" cholesterolu kosztem obniżenia jego "złej" frakcji LDL, a co za tym idzie - obniża ryzyko rozwoju miażdżycy, a dalej właśnie chorób serca.

Olej koksowy dla sportowców i kulturystów

Trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT) szybko są przemieniane na łatwo przyswajalną energię, czyli „paliwo”, które jest niezbędne mięśniom podczas uprawiania sportów, zwłaszcza tych wytrzymałościowych. Ponadto, w związku z tym, że ograniczają tendencję do odkładania się tkanki tłuszczowej, pomagają także budować masę mięśniową.

Olej kokosowy a cukrzyca

Olej kokosowy usprawnia wydzielanie insuliny, a tym samym reguluje poziom cukru we krwi. W ten sposób zapobiega rozwojowi insulinooporności (to zmniejszone działanie insuliny na tkanki docelowe), a dalej cukrzycy. Ponadto olej kokosowy zmniejsza ryzyko rozwoju tych dwóch schorzeń poprzez zmniejszenie przyrostu masy ciała. Są one bowiem często diagnozowane właśnie u osób z nadwagą i otyłością.

Ważne

Ważne

Olej kokosowy - najlepszy ten tłoczony na zimno

Najzdrowszym olejem kokosowym jest ten tłoczony na zimno. W temperaturze do 26 stopni C zachowuje postać stałą, jest biały jak smalec, ale w odróżnieniu od niego posiada widoczne słoje i bardzo przyjemny koksowy zapach. W wyższej temperaturze staje się płynny. Można go poznać także po krótkim czasie przydatności do spożycia i wysokiej cenie (1 l ok. 60 zł).

Należy wystrzegać się oleju kokosowego rafinowanego, który produkuje się w wysokich temperaturach i czasami również przy użyciu chemicznych rozpuszczalników, gdyż jest pozbawiony wielu swoich prozdrowotnych właściwości. Taki olej ma dłuższy termin przydatności do spożycia, jest bezbarwny, pozbawiony zapachu, smaku i jest średnio dwa razy tańszy niż olej tłoczony na zimno.

CZY ZDROWO SIĘ ODŻYWIASZ?

CZY ZDROWO SIĘ ODŻYWIASZ?

Olej kokosowy - naturalny antybiotyk

Na olej kokosowy składa się kwas laurowy, który ma silne działanie antybakteryjne, a także wiruso- i grzybobójcze. Naukowcy z Athlone Institute of Technology (AIT) w Irlandii odkryli, że dzięki temu olej kokosowy skutecznie hamuje rozwój szkodliwych bakterii, które są przyczyną próchnicy i infekcji jamy ustnej. Z kolei naukowcy na łamach "Journal of Bacteriology" przekonują, że olej kokosowy potrafi zwalczyć gronkowca złocistego, który jest częstą przyczyną chorób skóry. Niektórzy sądzą, że olej koksowy jest w stanie poradzić sobie za takimi wirusami, jak wirus opryszczki, odry, grypy, a nawet wirusem HIV. Potwierdzeniem tej teorii zajmują się teraz specjaliści. Z kolei z badań, które zostały opublikowane w 2007 roku w "Journal of Medicinal Food", wynika, że olej kokosowy wspomaga w walce z długotrwałą grzybicą stóp, gdyż zwalcza grzyby z rodziny Candida.

To ci się przyda

To ci się przyda

Olej kokosowy - zastosowanie w kuchni

Olej kokosowy można stosować jak masło i smarować nim m.in. chleb. Ponadto na jego bazie można przyrządzać ciasta, torty i czekoladowe desery. W związku z tym, że olej kokosowy rozpuszcza się w temperaturze ok. 26 stopni C, może być też dodawany do dressingów i sosów sałatkowych, oczywiście z umiarem.

Olej kokosowy na demencję

Trójglicerydy średniołańcuchowe występujące w oleju koksowym pomagają w leczeniu chorób związanych z funkcjonowaniem mózgu, szczególnie choroby Parkinsona i Alzheimera. Naukowcy już w 2006 roku na łamach „Neurobiology of Aging” przekonywali, że podawanie trójglicerydów średniołańcuchowych chorym na Alzheimera spowodowało znaczącą poprawę ich stanu. Ich spożywanie prowadzi bowiem do istotnego zwiększenia stężenia ciał ketonowych w mózgu, które stają się dla niego alternatywnym (zamiast glukozy) źródłem energii (u osób z chorobą Alzheimera istnieje patologiczne zmniejszenie zdolności mózgu do wykorzystywania glukozy - przyp. red.). W konsekwencji dochodzi do poprawy funkcji poznawczych chorego.

Polecamy
Olej kokosowy - nie tylko na włosy, twarz i ciało. Naturalny kosmetyk do pielęgnacji

Olej kokosowy - nie tylko na włosy, twarz i ciało. Naturalny kosmetyk do pielęgnacji

Pokarm dla skóry, ratunek dla włosów. Olej kokosowy bywa nazywany olejem piękności, bo z powodzeniem może zastąpić niemal każdy stosowany ...

Olej kokosowy - zastosowanie w kosmetyce

Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym głęboko penetrują i odżywiają skórę, dzięki czemu jest on doskonałym kremem nawilżającym i wygładzającym. W związku z tym powinny po niego sięgnąć posiadaczki cery suchej i odwodnionej. Z kolei antybakteryjne właściwości kwasu laurynowego sprawiają, że olej kokosowy doskonale zwalcza trądzik. By pozbyć się krost, można wcierać olej w skórę, jak również dodawać go do posiłków zamiast innych tłuszczów roślinnych. Dodatkowo olej kokosowy chroni skórę przed słońcem, gdyż wykazuje to samo działanie, co krem z filtrem SPF 10.

Z kolei na łamach "Journal of Cosmetic Science" specjaliści przekonują, że olej kokosowy wywiera korzystny wpływ także na włosy. Trójgliceryd kwasu laurynowego jest bardzo podobny do białek we włosach, a dzięki swojej niskiej masie cząsteczkowej i prostym łańcuchom liniowym może przenikać w głąb trzonu włosa.

Olej kokosowy zawiera również związki, które wybielają zęby. W związku z tym można na jego bazie przyrządzić pastę do zębów. Wystarczy połączyć go z sodą oczyszczoną, sproszkowanymi skorupkami jaj (dla optymalnej proporcji wapnia-magnezu), ksylitolem i olejkami eterycznymi, takimi jak mięta czy cynamon.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 30.05.2016

Komentarze (1 - 10 z 23)
Maja, 30.07.2016 09.19
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Co to jest "kwas laurowy"? Nie ma czegoś takiego! Jest natomiast kwas LAURYNOWY, a to znacząca różnica....
 
sasasa, 08.07.2016 13.24
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
nie ma czegos takiego jak otylośc brzuszna!
 
Dota_sz, 02.05.2016 08.55
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Bardzo proszę Panią o kontakt jeżeli była by taka możliwość zakupu od Pani oleju lnianego. Mam niepełnosprawnego syna z silnymi napadami padaczkowymi a wiem że ten olej lniany działa cuda zwłaszcza dla takich dzieci jak mój syn. dotaszulc@wp.pl pozdrawiam :)
 
burysz, 26.04.2016 17.40
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Od kilkunastu lat używam olej lniany z bardzo małej, rodzinnej tłoczni, w której używa się lnu z własnej uprawy nie mutowanych nasion, bez nawozów i jakiejkolwiek chemii. Jest fantastyczny. Kilka miesięcy temu po raz pierwszy kupiłem olej kokosowy z produkcji gospodarstwa rolnego p. Kaszuby w Debrznie. Dwa dni temu odebrałem wyniki badania krwi i okazało się, że zastępując tym olejem masło, mój cholesterol całkowity obniżył się o 21 jednostek, do poniżej 170. Zważywszy na wiek (67 l), i niestosowanie żadnej diety efekt jest niezły, nieprawdaż?
 
olga, 14.04.2016 11.49
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ciekawe
 
ja, 23.03.2016 12.03
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Tylko chyba nie wiesz, ze olej kokosowy jako jedyny roslinny olej spala sie dopiero w 400 stopniach, a w takiej temperaturze chyba nic nie smazysz ?
 
AneczkaTruskaweczka, 22.03.2016 09.44
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ubóstwiam olej kokosowy! Używam go i w kuchni i w łazience. Ma super smak, jest pełen właściwości prozdrowotnych i odżywczych! W moim domu nawet mąż zaczął używać oleju kokosowego - co ciekawe używamy go np jako pasty do zębów, antyperspirantu i balsamu. No i wiadomo w kuchni - do ciasta, do smażenia (ps. kurczak na oleju kokosowym to niebo w gębie!).
 
maket, 06.03.2016 23.06
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
od wielu lat walczyłem z grzybicą między palcami. Skutki były raz lepsze a nieraz bez zmian. Szło na to sporo pieniędzy. Aż wyczytałem o oleju kokosowym. Kupiłem najtańszy krem kokosowy i zacząłem wcierać między palce. Skutek fantastyczny , niema sladu grzybicy a i skóra na stopach ładniejsza i po przepoceniu nie mają takiego brzydkiego zapachu. Testowałem- polecam.
 
olej-kokosowy.hatenablog.com, 21.12.2015 08.56
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Wszystko pięknie ładnie, jedni zachwalają, że taki producent jest dobry, drudzy, że inny. Podobnie ze stronami internetowymi, ktoś tam wymienił znanego dystrybutora coconutoil, koszmar. To jest artykuł na temat właściwości oleju kokosowego w kosmetyce i kuchni, więc może na ten temat powinniśmy dywagować. Ja poświęciłem tej tematyce wszystkie artykuły na swoim blogu.
 
smakosz, 13.12.2015 19.42
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Napiszę coś mniej popularnego, ale do smażenia wystarczy olej rafinowany. Cóż z tego, że kupicie extra virgin nierafinowany, jak na patelni pod wpływem temperatury zmieni on właściwości na identyczne jak rafinowany. Widać, że handlarze olejem kokosowym zachwalają swoje strony i produkty. \ Niezorientowanym polecam znaną na świecie stronę http://coconutoil.com gdzie znajdziecie wszystko o olejach kokosowych. Nieznający angielskiego, użyjcie Google translatora. I cóż tam mamy, najwartościowszym w świetle badań, jak ładnie pokazano w podsumowaniu, w schemacie na dole, jest olej mielony na mokro fermentowany. Czyli praktycznie nie znany w Polsce. To co kupujemy w Polsce, to produkty, nawet oleje nierafinowane, ale u nas produkowane z suszonej kopry, to produkty średniej jakości, używając skali ocen z końcowego schematu artykułu, ich wartość to maksymalnie 7 punktów. http://coconutoil.com/what-type-of-coconut-oil-is-best-how-to-choose-a-coconut-oil/
 
następne »
strona 1 z 3
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom...

więcej

57481

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

46713

JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu

Jarmuż to warzywo, którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były doceniane już w...

więcej

43651

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

39733

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Wydaje się, że odpowiednia dieta lekkostrawna, częste posiłki w typie przekąskowym powinny pomóc na twoje kłopoty. Podstawa diety to raczej kleik, makaron ryżowy, gotowana marchewka, cukinia,...

Norma dla kobiet w Pani wieku to ok. 55-60%. Jednak zawartość wody w organizmie ludzkim bardzo się waha i zależy od ilości tkanki tłuszczowej i mięśniowej, a w przypadku kobiet, także od etapu cyklu...

Forum
data

Lipiec 25, 2016

Zamiast tabletek najlepiej jest korzystać z soków, przecierów czy sorbetów które się pozyskuje w sposób naturalny. Dla Mnie witaminy w kapsułkach to może być co najwyżej tran. Takie 'zbiory witamin', najczęściej są dostarczane w nadmiarze i wiele z nas pozbywa się ich wraz z moczem. Sok...

data

Lipiec 25, 2016

Picie wody to faktycznie bardzo fajna sprawa. Ale ja jestem za żywieniem na bazie soków, naturalnych, najlepiej pozyskiwanych samodzielnie. Z tego co wiem, tylko niewielki procent soków dostępnych w tradycyjnych sklepach jest faktycznie w 100% naturalny. Najgorsze, że owe soki mają...

data

Lipiec 22, 2016

Warto tylko trzeba wiedzieć, gdzie kupować,żeby żywność była naprawdę eko, a nie tylko z etykiety. Ja mam jeden sprawdzony sklep, w któym zamawiam zawsze, i jest to Eko-Kraina.com.pl. Zamawiam u nich nawet po parę razy w miesiącu, wypróbowałam bardzo wiele produktów i są naprawdę wysokiej...

data

Lipiec 11, 2016

Dawniej miałam częste skurcze w łydkach, które nie pozwalały mi spokojnie przespać nocy. Lekarz powiedział mi, żeby zamiast tabletek wybrać wodę bogatą w składniki mineralne. Mój wybór padł na Piwniczankę, bo zawiera duże ilości magnezu. Odkąd codziennie wypijam całą butelkę problem...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.