Odmiany papryki słodkiej i ostrej. Czym różni się papryka Tabasco od Habanero?

Autor: Magdalena Moraszczyk - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Czy wiesz, czym różnią się od siebie różne gatunki papryki? Po czym je rozpoznać i w jakich potrawach smakują najlepiej? Zobacz, czym różni się papryka Tabasco od Habanero i który rodzaj papryki jest najbardziej pikantny w Skali Scoville'a.

Europa zyskała paprykę dzięki pierwszej wyprawie Kolumba. Lekarz pokładowy mówił, że to pieprz ostrzejszy od pieprzu kaukaskiego. Początkowo paprykę nazywano pieprzem hiszpańskim albo indiańskim. Szybko zawojowała Półwysep Pirenejski, gdzie uprawiano ją najpierw jako roślinę ozdobną i leczniczą, ale wkrótce doceniono też jej walory kulinarne.

W XVI w. znana była w Niemczech i Czechach, w XVII – na Węgrzech, w XVIII – także w Rosji. Dziś uprawia się ją głównie w klimacie gorącym i ciepłym – w Amerykach, na Antylach, w Afryce, Indiach, Chinach, Japonii, krajach śródziemnomorskich.

 

Papryka Bell

Bell – popularna papryka uprawiana w Polsce. Pochodzi z Meksyku, Środkowej i Południowej Ameryki. Czerwona, żółta, pomarańczowa, czekoladowa, liliowa, kremowa, fioletowa i zielona ma pękate, słodkie i soczyste strąki o świeżym orzeźwiającym smaku (0 SHU*). Można ją jeść na surowo, piec, gotować, smażyć. Nadaje się do sałatek, sosów, gulaszów.

Papryka Pimento

Pimento – czerwona papryka (długość strąków 7-10 cm), słodkawa i niezbyt ostra (100-500 SHU). Pochodzi z Ameryki Południowej. Niezastąpiony składnik kuchni portugalskiej i hiszpańskiej, dodaje się ją do paelli i tapas, grilluje, marynuje, nadziewa oliwki).

Papryka Anaheim

Anaheim znana też jako kalifornijskie chili pochodzi z Ameryki Południowej. Zielone strąki mają łagodny, słodki, lekko pikantny smak (500-2500 SHU, rośliny uprawiane w Meksyku nawet 4500-5000 SHU). Nadaje się do sosów, serów, dań z wieprzowiny, drobiu. Dobrze komponuje się z kukurydzą, jajkami, czarną fasolą, kminem i kolendrą. Strąki czerwone (popularne w Stanach Zjednoczonych) są słodsze od zielonych (1000-500 SHU), dobrze smakują z pieczonymi ziemniakami, tacos, stekami, nadają się do zup.

Papryka Hungarian hot

Hungarian hot sprowadzona na Węgry ok. 1540 r. przez najeżdżających Turków, nadaje smaku kuchni węgierskiej, serbskiej i mołdawskiej. Słodko-ostra (1000-5000 SHU, według niektórych źródeł nawet do 15 000 SHU), delikatnie rozgrzewająca lub paląca ma wszechstronne zastosowanie (nadaje się do mrożenia), nie wymaga obierania.

To ci się przyda

To ci się przyda

Pasta Harissa

Nazwa tej pikantnej pasty wywodzi się od słowa „harrassa”, czyli „miażdżyć”, „rozcierać”, To ostra przyprawa będąca kwintesencją kuchni tunezyjskiej, gdzie dodaje się ją niemal do wszystkiego – potraw z kuskusem, makaronem, zup, kanapek. Podaje się też na przekąskę z oliwkami i oliwą, które nieco łagodzą piekący smak. Popularna w krajach Maghrebu i Armenii. Jej podstawą są palące papryczki piri-piri, nazywane afrykańskim diabłem, które uciera się z czosnkiem, kolendrą, kminkiem, kminem rzymskim oraz/ lub oliwą. Sprzedaje się ją w tubkach i puszkach. Miejscowi wolą robić harissę w domu.

Papryka Jalapeño

Jalapeño – nazwa pochodzi od meksykańskiego miasta Jalapa. Może mieć czerwone (nieco słodsze) lub bardziej popularne zielone strąki (2500- 5000 SHU). Doskonała do salsy, guacamole, chutneyów, zup, chleba, dipów, makaronów, serów. Najbardziej ostra jest jalapeño wędzona (chipotle) – 5000-10 000 SHU. Ma charakterystyczny słodko-dymny smak z nutą czekolady. Składnik sals, keczupów, marynaty do wieprzowiny (z oliwą, czosnkiem, solą).

Papryka Tabasco

Tabasco to małe czerwone lub żółte strączki, składnik sosu o tej samej nazwie. Pochodzi z Ameryki Środkowej, ma ostry smak z owocową nutą (30 000-50 000 SHU), ale palenie szybko znika. Zaostrza smak potraw meksykańskich.

Pasta tabasco to rodzaj pikantnej przyprawy z papryki tabasco. Powstaje z naturalnych składników zgodnie z recepturą opracowaną przez Edmunda Mc Ilhenny’ego w 1868 r. (firma Mc Ilhenny od połowy XIX w. ma wyłączność na produkcję sosu). Dojrzałe papryki zmiażdżone z solą dojrzewają w dębowych beczkach przez 3 lata, a następnie są mieszane z octem winnym. Sos, sprzedawany w smukłych butelkach, jest popularny w Japonii, Niemczech, Wielkiej Brytanii, Meksyku, Singapurze, Kanadzie. Stosuje się go do marynowania i przyprawiania mięsa z grilla i potraw z fasoli. Jest składnikiem znanej na świecie Krwawej Mary (wódka z sokiem pomidorowym) i Wściekłego psa (wódka, sok malinowy lub z czarnej porzeczki).

Papryka Habanero

Habanero należy do najostrzejszych na świecie. Ma kulisty kształt i czerwony kolor, po ususzeniu – prawie czarny. Wchodzi w skład sosów, nadaje się do marynat, zmielona dodawana jest do przyprawy chili. Jej specjalna odmiana red savina habanero ma 577 000 SHU

 

Skala Scoville'a (SHU) określa stopień ostrości, im wyższa wartość, tym papryka bardziej pikantna.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 18.10.2013

DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

363

ARONIA - przepisy na przetwory z aronii. Wartości odżywcze przetworów z aronii ARONIA - przepisy na przetwory z aronii. Wartości odżywcze przetworów z aronii

Przetwory z aronii zawierają sporo witamin, składników mineralnych i innych prozdrowotnych...

więcej

328

ARONIA. Jakie właściwości zdrowotne ma SOK Z ARONII? ARONIA. Jakie właściwości zdrowotne ma SOK Z ARONII?

Sok z aronii warto mieć w domu przez cały rok. Owoce aronii są bogate w witaminy i związki...

więcej

318

ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca

Arbuz w 92 procentach składa się z wody i zawiera niewielką ilość witamin i składników mineralnych....

więcej

296

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Niestety nie jestem lekarzem i nie potrafię pomóc, ani tym bardziej ustalić z jakiego powodu masz temperaturę. Lekarz by cię osłuchał, sprawdził powłoki brzuszne, sprawdził ciśnienie, zrobił wywiad....

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Forum
data

Sierpień 11, 2017

ZIELONA HERBATA - właściwości lecznicze i przyrządzanie Link do artykułu - http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/zielona-herbata-wlasciwosci-lecznicze-i-przyrzadzanie_33969.html

data

Lipiec 29, 2017

Kolego Aceso. Wg załączonego przez Ciebie artykułu wartość przemysłu dodatków do żywności to 13 MILIARDÓW funtów, a nie bilionów. W amerykańskiej nomenklaturze liczebników używa się tzw. krótkiej skali, w której słowo bilion oznacza 10^9 (tysiąc milionów), natomiast w Polsce,...

data

Lipiec 28, 2017

magnez ma jakieś właściwości uspokajające, choć na mnie sam on jakoś nie działał, jak mam ciężki dzień to biorę nervomix z melisą i magnezem, czuję się spokojniejsza, łatwieej mi się skupić w pracy. ostatnio mi pomógł jak miałam spięcie z szefem i mocno mnie to wyprowadziło z równowagi,...

data

Lipiec 28, 2017

2 razy dziennie popijam colon c, pomógł mi przy zaparciach i stosuję go regularnie bo widzę że super działa na jelita, a one są centrum naze odporności i zdrowia. Babka jajowata jest spoko :)

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.