Najlepsza czekolada? Prawdziwa - czekolada gorzka lub deserowa

11 komentarze
Autor: Iwona Krupa

Czy czekolada ma wartości odżywcze? Okazuje się, że tak. Nawet niewielki kawałek czekolady dostarcza organizmowi sporo energii. W czekoladzie znajdują się bowiem węglowodany proste, które są najłatwiej przyswajalnym źródłem energii dla człowieka.

Czekolada zalecana jest szczególnie osobom intensywnie uprawiającym sport, ciężko  pracującym fizycznie, chodzącym na dalekie piesze wycieczki oraz dzieciom. Tabliczkę czekolady warto mieć zawsze ze sobą. Nie zajmuje dużo miejsca w plecaku czy torebce, natomiast w razie potrzeby (np. wtedy, gdy nie mamy możliwości zjedzenia normalnego posiłku) normuje poziom glukozy w organizmie. Nie dopuszcza  w ten sposób do zasłabnięcia czy omdlenia. Czekolada  ma również wiele składników mineralnych: 10 g czekolady zawiera 2 - 6 mg żelaza, 400 mg potasu, 100 - 140 mg magnezu, 180 - 250 mg fosforu,  40 - 60 mg wapnia oraz witaminy:  A, D, E i z grupy B.

Z czego powstaje czekolada

Podstawowym składnikiem tego specjału jest miazga kakaowa otrzymywana w wyniku długotrwałego procesu fermentowania, prażenia, mielenia i prasowania owoców drzewa kakaowego. Im więcej miazgi, tym wyższa jakość czekolady. W czekoladzie mlecznej znaczna część miazgi jest zastępowana mlekiem w proszku. Czekolada biała jest zaś zupełnie pozbawiona miazgi kakaowej. Swój specyficzny smak zawdzięcza wyłącznie zawartości masła kakaowego. Najbardziej cenione są czekolady gorzkie i deserowe, które zawierają od 50 do 70 proc. miazgi. Pozostałe składniki to tłuszcz kakaowy i cukier oraz różne dodatki smakowe.

Ważne

Ważne

Dietetycy przestrzegają przed jedzeniem czekolady, przede wszystkim dlatego, że jest dość kaloryczna, a 30 proc. jej masy stanowi tłuszcz. Osoby cierpiące na choroby układu krążenia powinny zrezygnować z czekolady mlecznej i białej. Zawierają one, pochodzące z tłuszczu mlecznego, kwasy tłuszczowe, laurynowy  i mirystynowy, które niekorzystnie wpływają na kondycję naczyń krwionośnych. Na szczęście tzw. prawdziwe czekolady mają jedynie nasycony kwas tłuszczowy stearynowy, który w wątrobie zamienia się w kwas oleinowy, a ten nie podwyższa poziomu cholesterolu we krwi.
Do prawdziwych należą czekolady gorzkie o zawartości miazgi nieco powyżej 50 proc., deserowe, w których zawartość miazgi jest niższa niż 50 proc. oraz kawowe o podobnym poziomie miazgi  kakaowej.

Czekolada dodaje energii

Tak. Zawiera bowiem alkaloidy: teobrominę i kofeinę. Substancje te zwiększają naszą czujność i jednocześnie dodają energii. Tabliczka gorzkiej czekolady zawiera więcej kofeiny niż filiżanka kawy. Czekolada zjedzona przed pójściem spać może więc spowodować bezsenność i ból głowy. Ostatnie badania potwierdziły także, że dzięki zawartości  pirazyny, związku od dawna znanego z tego, że podnosi sprawność intelektualną  człowieka, czekolada korzystnie wpływa na  koncentrację  i sprawność  intelektualną.

Czekolada poprawia nastrój

Tak, i to z dwóch powodów. Po zjedzeniu czekolady rośnie w mózgu poziom neuroprzekaźników: serotoniny i endorfin. Serotonina przeciwdziała depresji oraz zmniejsza podatność na schorzenia układu nerwowego, np. schizofrenię. Endorfiny poprawiają nastrój i potęgują odczuwanie przyjemności. Czekolada zawiera też duże ilości magnezu. Pierwiastek ten nie tylko usprawnia funkcjonowanie mięśni oraz ułatwia wchłanianie wapnia, ale podobnie jak serotonina przeciwdziała stresom. Zmniejsza też dolegliwości syndromu napięcia przedmiesiączkowego (PMS). Dlatego właśnie tak wiele kobiet przed menstruacją ma apetyt na czekoladki.  Warto jednak wiedzieć, że dobroczynne działanie czekolady odczują jedynie osoby sięgające po nią sporadycznie. Ci, którzy jadają ją bardzo często, uodporniają się na jej działanie, więc nie tylko nie odczuwają korzystnego działania magnezu i serotoniny, ale mogą na dodatek cierpieć na migreny i bóle głowy.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Ama2303, 17.11.2015 22:07
No właśnie - dlaczego? Przecież te czekolady kosztują po 14 pln za tabliczkę! Może ktoś z was będzie wiedział czym ona się różni od zwykłej czekolady? Jadłam kiedyś we Włoszech taką czekoladę, kosztowała na PLN ok 20 zł masakra ale była prawdziwą czekoladą, nie wykonana z kakaowych spadów jak to ma miejsce w wielu wypadkach, prawdziwa czekolada jest aksamitna jest zrobiona z wysokiej jakości ziaren kakaowca . Ona się chyba nazywała Pernigotti , super polecam
Nie zarejestrowany, 08.10.2010 13:20
dobra i zdrowa :):)
 

Komu szkodzi czekolada

Ze względu na sporą ilość wapnia (szczególnie w czekoladach mlecznych) nie służy ona chorym na kamicę układu moczowego. Czekolada nie jest też wskazana dla osób cierpiących na choroby układu krążenia i nadciśnienie tętnicze, ponieważ zawiera puryny, sód i kwasy tłuszczowe nasycone. Również chorzy na cukrzycę powinni raczej zapomnieć o czekoladzie. Smakołyk ten może także uczulać. Alergenem bywa kakao,  mleko i pszenica oraz orzechy. Czekolada mleczna szkodzi też osobom, które nie tolerują laktozy (cukru mlekowego). Radzimy więc dokładnie czytać informacje podane przez producenta na opakowaniu. Czekolada dobroczynnie wpływa na serce. Czy to prawda? Tak, pod warunkiem jednak, że jest to czekolada gorzka. Wyniki przeprowadzonych ostatnio w USA badań wykazały bowiem, że polifenole zawarte w ziarnie kakaowym niszczą wolne rodniki niebezpieczne dla zdrowych komórek. Pełnią zatem rolę przeciwutleniaczy, a więc przeciwdziałają powstawaniu nowotworów oraz złogów miażdżycowych odkładających się w naczyniach krwionośnych (w efekcie m.in. zapobiegają zawałowi serca  i udarowi mózgu). Dzięki swym właściwościom polifenole chronią układ sercowo-naczyniowy przed zgubnym wpływem tłustej diety, obfitującej w cholesterol. Właśnie dlatego po ciężkostrawnym posiłku warto zjeść kawałek gorzkiej czekolady.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 20.05.2014

Komentarze (1 - 10 z 11)
Ama2303, 17.11.2015 21.58
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kiedyś we Włoszech jadłam czekoladę Pernigotti , czad i do tego bezglutenowa ale w Polsce nigdzie nie mogę jej dostać HELP pomóżcie może wiecie gdzie są mogę kupić
 
Ama87, 17.11.2015 21.39
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A znacie jakieś fajne miejsca gdzie można kupić czekoladę, taką dobrą prawdziwą czekoladę, jadłam kiedyś czekoladę bezglutenową Pernigottiego we Włoszech ale nie wiem gdzie mogę ją kupić HELP
 
sawyer488, 08.10.2010 13.20
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
dobra i zdrowa :):)
 
Krzysiek, 13.07.2010 20.04
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
No właśnie - dlaczego? Przecież te czekolady kosztują po 14 pln za tabliczkę! Może ktoś z was będzie wiedział czym ona się różni od zwykłej czekolady?
 
agnieszka, 10.06.2010 10.18
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Bardzo słodka notka=) lubię czarną gorzką...po przeczytaniu,nabrałam ochoty;pokusa silniejsza!!!!!mniamm
 
Lukasz, 17.05.2010 14.44
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Chyba pujde zaraz po czekolade ;-)
 
anette, 25.02.2010 12.35
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
To prawda ze czekolada poprawia nastrój. Byłam ostatnio na masazu czekoladowym - nie dość że sam masaż wpływa już na ciało relaksująco to jeszcze w połączeniu z cudownym zapachem czekolady to już calkiem rewelacja :)
 
biały, 25.12.2009 20.07
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Słyszałem ze jak sie ma duzu apetyt na sex a nie ma z kim to trzeba zjeśc trochce czekolady prawda to??
 
wariatka666, 01.10.2009 17.25
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
aż nabrałam ochoty:) artykuł bardzo fajny")
 
Dominika, 21.08.2007 09.25
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jeśli chodzi o wartości, to są one prawidłowe, ale w przypadku 100g czekolady, a nie 10g. Prawdopodobnie Autorka "zjadła" jedno zero, a ja dane brałam z najnowszych tabel składu i wartości odżywczej żywności (studiuję dietetykę).
 
następne »
strona 1 z 2
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Dorada - wartości odżywcze i właściwości Dorada - wartości odżywcze i właściwości

Dorada charakteryzuje się białą barwą i małą ilością ości. Mięso dorady to dobre źródło...

więcej

63

BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

51

LECZNICZA NALEWKA z jeżyn. Przepisy na jeżynówkę LECZNICZA NALEWKA z jeżyn. Przepisy na jeżynówkę

Nalewka z jeżyn ma wiele właściwości leczniczych. Szczególnie cenią ją osoby, które cierpią na...

więcej

47

ARONIA - przepisy na przetwory z aronii. Wartości odżywcze przetworów z aronii ARONIA - przepisy na przetwory z aronii. Wartości odżywcze przetworów z aronii

Przetwory z aronii zawierają sporo witamin, składników mineralnych i innych prozdrowotnych...

więcej

46

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Oczywiście, że nie zachorujesz na cukrzycę, jedząc tylko 2 łyżeczki miodu, czyli około 10 g (około 46 kcal). Przy dopuszczanej ilości, jaką jest 50g (przy kaloryczności diety 2000 kcal). Miód to nie...

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Forum
data

Sierpień 11, 2017

ZIELONA HERBATA - właściwości lecznicze i przyrządzanie Link do artykułu - http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/zielona-herbata-wlasciwosci-lecznicze-i-przyrzadzanie_33969.html

data

Lipiec 29, 2017

Kolego Aceso. Wg załączonego przez Ciebie artykułu wartość przemysłu dodatków do żywności to 13 MILIARDÓW funtów, a nie bilionów. W amerykańskiej nomenklaturze liczebników używa się tzw. krótkiej skali, w której słowo bilion oznacza 10^9 (tysiąc milionów), natomiast w Polsce,...

data

Lipiec 28, 2017

magnez ma jakieś właściwości uspokajające, choć na mnie sam on jakoś nie działał, jak mam ciężki dzień to biorę nervomix z melisą i magnezem, czuję się spokojniejsza, łatwieej mi się skupić w pracy. ostatnio mi pomógł jak miałam spięcie z szefem i mocno mnie to wyprowadziło z równowagi,...

data

Lipiec 28, 2017

2 razy dziennie popijam colon c, pomógł mi przy zaparciach i stosuję go regularnie bo widzę że super działa na jelita, a one są centrum naze odporności i zdrowia. Babka jajowata jest spoko :)

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.