Najlepsza czekolada? Prawdziwa - czekolada gorzka lub deserowa

9 komentarze
Autor: Iwona Krupa

Czy czekolada ma wartości odżywcze? Okazuje się, że tak. Nawet niewielki kawałek czekolady dostarcza organizmowi sporo energii. W czekoladzie znajdują się bowiem węglowodany proste, które są najłatwiej przyswajalnym źródłem energii dla człowieka.

Czekolada zalecana jest szczególnie osobom intensywnie uprawiającym sport, ciężko  pracującym fizycznie, chodzącym na dalekie piesze wycieczki oraz dzieciom. Tabliczkę czekolady warto mieć zawsze ze sobą. Nie zajmuje dużo miejsca w plecaku czy torebce, natomiast w razie potrzeby (np. wtedy, gdy nie mamy możliwości zjedzenia normalnego posiłku) normuje poziom glukozy w organizmie. Nie dopuszcza  w ten sposób do zasłabnięcia czy omdlenia. Czekolada  ma również wiele składników mineralnych: 10 g czekolady zawiera 2 - 6 mg żelaza, 400 mg potasu, 100 - 140 mg magnezu, 180 - 250 mg fosforu,  40 - 60 mg wapnia oraz witaminy:  A, D, E i z grupy B.

Nie przegap

Z czego powstaje czekolada

Podstawowym składnikiem tego specjału jest miazga kakaowa otrzymywana w wyniku długotrwałego procesu fermentowania, prażenia, mielenia i prasowania owoców drzewa kakaowego. Im więcej miazgi, tym wyższa jakość czekolady. W czekoladzie mlecznej znaczna część miazgi jest zastępowana mlekiem w proszku. Czekolada biała jest zaś zupełnie pozbawiona miazgi kakaowej. Swój specyficzny smak zawdzięcza wyłącznie zawartości masła kakaowego. Najbardziej cenione są czekolady gorzkie i deserowe, które zawierają od 50 do 70 proc. miazgi. Pozostałe składniki to tłuszcz kakaowy i cukier oraz różne dodatki smakowe.

Ważne

Ważne

Dietetycy przestrzegają przed jedzeniem czekolady, przede wszystkim dlatego, że jest dość kaloryczna, a 30 proc. jej masy stanowi tłuszcz. Osoby cierpiące na choroby układu krążenia powinny zrezygnować z czekolady mlecznej i białej. Zawierają one, pochodzące z tłuszczu mlecznego, kwasy tłuszczowe, laurynowy  i mirystynowy, które niekorzystnie wpływają na kondycję naczyń krwionośnych. Na szczęście tzw. prawdziwe czekolady mają jedynie nasycony kwas tłuszczowy stearynowy, który w wątrobie zamienia się w kwas oleinowy, a ten nie podwyższa poziomu cholesterolu we krwi.
Do prawdziwych należą czekolady gorzkie o zawartości miazgi nieco powyżej 50 proc., deserowe, w których zawartość miazgi jest niższa niż 50 proc. oraz kawowe o podobnym poziomie miazgi  kakaowej.

Czekolada dodaje energii

Tak. Zawiera bowiem alkaloidy: teobrominę i kofeinę. Substancje te zwiększają naszą czujność i jednocześnie dodają energii. Tabliczka gorzkiej czekolady zawiera więcej kofeiny niż filiżanka kawy. Czekolada zjedzona przed pójściem spać może więc spowodować bezsenność i ból głowy. Ostatnie badania potwierdziły także, że dzięki zawartości  pirazyny, związku od dawna znanego z tego, że podnosi sprawność intelektualną  człowieka, czekolada korzystnie wpływa na  koncentrację  i sprawność  intelektualną.

Czekolada poprawia nastrój

Tak, i to z dwóch powodów. Po zjedzeniu czekolady rośnie w mózgu poziom neuroprzekaźników: serotoniny i endorfin. Serotonina przeciwdziała depresji oraz zmniejsza podatność na schorzenia układu nerwowego, np. schizofrenię. Endorfiny poprawiają nastrój i potęgują odczuwanie przyjemności. Czekolada zawiera też duże ilości magnezu. Pierwiastek ten nie tylko usprawnia funkcjonowanie mięśni oraz ułatwia wchłanianie wapnia, ale podobnie jak serotonina przeciwdziała stresom. Zmniejsza też dolegliwości syndromu napięcia przedmiesiączkowego (PMS). Dlatego właśnie tak wiele kobiet przed menstruacją ma apetyt na czekoladki.  Warto jednak wiedzieć, że dobroczynne działanie czekolady odczują jedynie osoby sięgające po nią sporadycznie. Ci, którzy jadają ją bardzo często, uodporniają się na jej działanie, więc nie tylko nie odczuwają korzystnego działania magnezu i serotoniny, ale mogą na dodatek cierpieć na migreny i bóle głowy.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Nie zarejestrowany, 08.10.2010 13:20
dobra i zdrowa :):)
Nie zarejestrowany, 13.07.2010 20:04
No właśnie - dlaczego? Przecież te czekolady kosztują po 14 pln za tabliczkę! Może ktoś z was będzie wiedział czym ona się różni od zwykłej czekolady?
 

Komu szkodzi czekolada

Ze względu na sporą ilość wapnia (szczególnie w czekoladach mlecznych) nie służy ona chorym na kamicę układu moczowego. Czekolada nie jest też wskazana dla osób cierpiących na choroby układu krążenia i nadciśnienie tętnicze, ponieważ zawiera puryny, sód i kwasy tłuszczowe nasycone. Również chorzy na cukrzycę powinni raczej zapomnieć o czekoladzie. Smakołyk ten może także uczulać. Alergenem bywa kakao,  mleko i pszenica oraz orzechy. Czekolada mleczna szkodzi też osobom, które nie tolerują laktozy (cukru mlekowego). Radzimy więc dokładnie czytać informacje podane przez producenta na opakowaniu. Czekolada dobroczynnie wpływa na serce. Czy to prawda? Tak, pod warunkiem jednak, że jest to czekolada gorzka. Wyniki przeprowadzonych ostatnio w USA badań wykazały bowiem, że polifenole zawarte w ziarnie kakaowym niszczą wolne rodniki niebezpieczne dla zdrowych komórek. Pełnią zatem rolę przeciwutleniaczy, a więc przeciwdziałają powstawaniu nowotworów oraz złogów miażdżycowych odkładających się w naczyniach krwionośnych (w efekcie m.in. zapobiegają zawałowi serca  i udarowi mózgu). Dzięki swym właściwościom polifenole chronią układ sercowo-naczyniowy przed zgubnym wpływem tłustej diety, obfitującej w cholesterol. Właśnie dlatego po ciężkostrawnym posiłku warto zjeść kawałek gorzkiej czekolady.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 20.05.2014

Komentarze (1 - 9 z 9)
sawyer488, 08.10.2010 13.20
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
dobra i zdrowa :):)
 
Krzysiek, 13.07.2010 20.04
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
No właśnie - dlaczego? Przecież te czekolady kosztują po 14 pln za tabliczkę! Może ktoś z was będzie wiedział czym ona się różni od zwykłej czekolady?
 
agnieszka, 10.06.2010 10.18
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Bardzo słodka notka=) lubię czarną gorzką...po przeczytaniu,nabrałam ochoty;pokusa silniejsza!!!!!mniamm
 
Lukasz, 17.05.2010 14.44
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Chyba pujde zaraz po czekolade ;-)
 
anette, 25.02.2010 12.35
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
To prawda ze czekolada poprawia nastrój. Byłam ostatnio na masazu czekoladowym - nie dość że sam masaż wpływa już na ciało relaksująco to jeszcze w połączeniu z cudownym zapachem czekolady to już calkiem rewelacja :)
 
biały, 25.12.2009 20.07
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Słyszałem ze jak sie ma duzu apetyt na sex a nie ma z kim to trzeba zjeśc trochce czekolady prawda to??
 
wariatka666, 01.10.2009 17.25
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
aż nabrałam ochoty:) artykuł bardzo fajny")
 
Dominika, 21.08.2007 09.25
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jeśli chodzi o wartości, to są one prawidłowe, ale w przypadku 100g czekolady, a nie 10g. Prawdopodobnie Autorka "zjadła" jedno zero, a ja dane brałam z najnowszych tabel składu i wartości odżywczej żywności (studiuję dietetykę).
 
magda, 10.06.2007 09.34
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ciesze sie ze nareszcie w necie zamieszczona jest taka fajna notka na temat czekolady =) fajnie ze natrafilam na cos takiego :D:D
 
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Siemię lniane, czyli nasiona lnu najlepszym sposobem na zaparcia Siemię lniane, czyli nasiona lnu najlepszym sposobem na zaparcia

Siemię lniane to malutkie nasionka lnu, dostępne w sklepach zielarskich i aptekach. Wywar z...

więcej

25955

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

33555

ARONIA. Jakie właściwości zdrowotne ma SOK Z ARONII? ARONIA. Jakie właściwości zdrowotne ma SOK Z ARONII?

Sok z aronii warto mieć w domu przez cały rok. Owoce aronii są bogate w witaminy i związki...

więcej

23641

Właściwości lecznicze KAPUSTY: na anemię, obrzęki, niską odporność, słabe włosy Właściwości lecznicze KAPUSTY: na anemię, obrzęki, niską odporność, słabe włosy

Kapusta leczy kaca, choroby stawów i wszelakie guzy. Zapobiega anemii i obrzękom, podnosi odporność...

więcej

24908

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Witaj Agnieszko Przez 1-2 dni w ostrym stanie zazwyczaj nie podaje się w ogóle pokarmów. W czasie trwania głodówki nie wolno jednak w żadnym wypadku zapominać o spożywaniu odpowiedniej ilości płynów,...

Grupy wsparcia
data

Listopad 24, 2014

Ocet jabłkowy ma wiele zalet i właściwości, które znane są od bardzo wielu lat. Ocet jabłkowy przyspiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu, jednak nie spowoduje szybkiej i dużej utraty kilogramów. Warto pamiętać, że ocet jabłkowy pomaga w odchudzaniu, ale nigdy nie zastąpi...

data

Listopad 24, 2014

Ja już od 3 miesięcy stosuję tabletki z acai . Jest kilka preparatów na rynku z tym składem, ale z opinii w internecie wynika, że Acai Berry 900 jest najlepszy i najbezpieczniejszy (oryginalna strona tutaj > http://goo.gl/6UEeqp) , dlatego postanowiłam go przetestować. Pierwsze kilogramy...

data

Listopad 18, 2014

Co do skuteczności ja jestem bardzo zadowolona bo waga w ciągu trzech miesięcy spadła 0 14 kg...??

data

Listopad 24, 2014

To prawda, jednocześnie jest to niesamowicie smutne, że nawet dietetyk może w nas wpychać tabletki i szejki proteinowe które nie są skuteczne. Niestety nacięłam się właśnie na takiego oszusta, co prawda do diety nie miałam żadnych zastrzeżeń ale suplementy, które mi przepisywał...

reklama
Aktywna społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.