MARGARYNA - rodzaje, co zawiera i dlaczego warto jeść margarynę

31 komentarze

Pod nazwą "margaryna" kryją się tłuszcze roślinne niekiedy zmieszane z wodą lub mlekiem, z dodatkiem polepszaczy smaku, lecytyny oraz substancji barwiących. Margaryny wzbogacane są także w witaminy A, D i E. W sklepach dostępne są dwa rodzaje margaryn - twarde (w kostach) i miękkie (w kubkach).

Niektóre margaryny mogą zawierać nawet do 25% mleka. Produkuje się je z olejów roślinnych. Tak więc nawet jeśli produkt nazwano masłem roślinnym to w rzeczywistości jest to margaryna. W zależności od zastosowanej w czasie produkcji technologii powstaje mniej albo więcej tzw. kwasów tłuszczowych trans, które nam szkodzą (zresztą podobnie jak nasycone kwasy tłuszczowe), a na dodatek podnoszą poziom „złego” i obniżają poziom „dobrego” cholesterolu.

Margaryny twarde czy miękkie?

W sprzedaży są dwa podstawowe rodzaje margaryn. Miękkie (w kubkach) są zazwyczaj utwardzane metodami enzymatycznymi, dzięki czemu zawierają śladowe ilości kwasów trans. Natomiast twarde (w kostkach) powstają w procesie uwodornienia olejów, któremu towarzyszy wytwarzanie większej ilości tych kwasów. Dlatego do smarowania przeznaczone są margaryny miękkie, natomiast do pieczenia – twarde. W Polsce nie ma obowiązku oznaczania na opakowaniach zawartości kwasów trans. Dlatego wybierajmy produkty, które tę informację zawierają (jej brak nie oznacza, że w margarynie nie ma tych kwasów). Najlepsze są te margaryny, w których jest mniej niż 1 gram kwasów tłuszczowych trans na 100 gramów.

Co zawiera margaryna?

Margaryny są wzbogacane w witaminy A (7,5 mg/100 g), D (800 mg/100 g) i niekiedy E (7–10 mg/100 g). Czasem zawierają też kwasy z grupy omega-3, kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz sterole roślinne (substancje blokujące wchłanianie cholesterolu, obniżające jego poziom we krwi). Dużo w nich niezbędnych dla organizmu jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które chronią przed chorobami serca, miażdżycą i nowotworami. Natomiast znacznie mniej niż w maśle jest w margarynach niekorzystnych kwasów tłuszczowych nasyconych (do 20%). A im mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, tym lepiej. Margaryny nie zawierają cholesterolu wcale albo tylko śladowe ilości – mniej niż 1 g (niektórzy producenci podają tę informację na etykiecie).

Dlaczego warto jeść margarynę?

Ze względu na roślinne pochodzenie margaryna jest bezpieczniejsza niż masło. Ponadto dostarcza stałej dawki witamin A, D i E. Dlatego zaleca się ją dzieciom, które skończyły trzy lata, osobom z chorobami krążenia oraz zagrożonym tymi schorzeniami. Margaryna jest też przeznaczona dla tych, którzy nie mają przeciwwskazań do jedzenia masła, ale preferują zdrowy styl życia i chcą ograniczyć spożywanie tłuszczów zwierzęcych.

Dla kogo margaryna jest niewskazana?

Jeśli ważysz za dużo lub nie chcesz utyć albo jesteś na diecie beztłuszczowej, wówczas lepiej nie smaruj pieczywa. Margaryny, jak wszystkie tłuszcze, są kaloryczne. Dlatego nawet osoby, którym nic nie dolega, powinny stosować je z umiarem.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Nie zarejestrowany, 19.10.2015 20:57
artykuł podoba mi sie! staram sie zdrowo odżywiać i ograniczam tłuszcze zwierzęce w diecie. kupuje Florę bo lubię jej smak i jest zdrowsza na pewno od takich margaryn za 1,5 zł Tłuszcze zwierzęce to natura, a sorry, wielonienasycone po utlenieniu oznaczają tworzenie wolnych rodników, a to już wiesz, że nadmiar szkodzi i jest przyczyną trwałego stałego pogarszania się zdrowia. Margaryna to jak plastik do jedzenia, to syntetyk! na litość boską! A tak na marginesie, tłuszcze się nie osadzają u nas, tylko węglowodany! wypij szklankę smalcu roztopionego i po chwili jesteś w toalecie, nasz organizm wywali natychmiast jego nadmiar! Pogadaj z chemikiem albo lekarzem, który nie spał na zajęciach z biochemi, dlaczego procesy chemiczne niby nas nie dotyczą! Proszę Cię, poświęć trochę czasu, poczytaj, popytaj!
Katarzyna i Jerzy, 30.07.2013 15:55
margaryna to tłuszcz trans czyli śmierć - precz z margaryną ;)))
 

Która margaryna do smarowania, a która do smażenia?

Jeśli chcesz używać tej samej margaryny do smarowania pieczywa i do smażenia, wybierz tę, która zawiera więcej jednonienasyconych niż wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Możesz jednak mieć z tym problem, ponieważ nie wszyscy producenci podają na opakowaniu dokładny skład tłuszczów.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
ŻYWNOŚĆ FUNKCJONALNA - które produkty zasługują na to miano

ŻYWNOŚĆ FUNKCJONALNA - które produkty zasługują na to miano

Badania profilaktyczne dla mężczyzny po 40.

Badania profilaktyczne dla mężczyzny po 40.

ŻYWNOŚĆ FUNKCJONALNA, czyli produkty żywnościowe korzystnie wpływające na stan zdrowia i samopoczucie

ŻYWNOŚĆ FUNKCJONALNA, czyli produkty żywnościowe korzystnie wpływające na stan zdrowia i samopoczucie

Skuteczna broń przeciw MIAŻDŻYCY

Skuteczna broń przeciw MIAŻDŻYCY

Dieta na serce: najlepsze kolory dla twojego serca!

Dieta na serce: najlepsze kolory dla twojego serca!

Zdjęcia: Materiał prasowy

Aktualizacja: 25.03.2014

Komentarze (1 - 10 z 31)
yuGO, 27.12.2016 01.14
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ludzie po co wam margaryna ??? Nie możecie masła bo tłuste(?) posmarujcie kromkę chleba śmietaną, nawet 18-tką Z pewnością nie zaszkodzi...Tak było kiedyś na wsi, kromka chleba ze śmietaną i do szkoły:)
 
max, 22.10.2016 20.02
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jakośc się pogorszyła. Producent dodał tłuszcz palmowy i niską zawartością trans już nie może się pochwalić.
 
max, 22.10.2016 19.55
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie ma w Polsce margaryny, która by zawierała na opakowaniu inf. o zawartości trans. Rama kiedyś podawała, teraz producent zmienił skład - dodał szkodliwy tłuszcz palmowy, a inf. o trans już nie podaje. Od tej pory nie kupuję żadnej margaryny. Niemal wszystkie zawierają tłuszcz palmowy - tanie i szkodliwe świństwo. Znów jem masło.
 
konsument, 05.10.2016 22.55
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Co to za bzdury ?!! To tłuszcze trans !!
 
Paweł, 18.09.2016 16.40
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Trudno mi uwierzyć że na stronie od dumnej nazwie "poradnik zdrowie" promowana jest margaryna, produkt sztuczny. Sztuczną witaminę mogę sobie nawet wrzucić do wódki, co nie znaczy że będzie od razu zdrowa (choć akurat wódka w niewielkich ilościach jest pewnie zdrowsza niż margaryna).
 
gość, 04.07.2016 00.23
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
moda wciąż , nawet ta zywieniowa się zmienia
 
bolek, 23.02.2016 10.36
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Margaryny są wzbogacane witaminami? ,a ja wolę witaminy naturalnie występujące w maśle.Czekam na moment w którym pseudo naukowiec wymyśli sztuczne jajko, żeby już nie hodować kur bo to jest zbyt kosztowne.Paranoja
 
Old Crazy, 07.02.2016 13.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Moja Mamusia używa tylko masło 82% i masło klarowane do smażenia. Nie tknie żadnych margaryn ani podróbek masła. Ma dopiero 87 lat i cholesterol w normie. Mnie w wieku 60 lat stwierdzono za wysoki cholesterol. Smarowałem tylko "zdrowymi margarynami" . Przechodzę na masło i smalec. Wierzę Mamusi. :) .
 
amadi, 15.12.2015 17.53
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
kupiłam to "dzieło" pierwszy i ostatni raz; po otwarciu buchnął w nos "zapach" zwykłej margaryny...wole smażyć na sklarowanym maśle...poza tym, jest to produkt DOŚĆ drogi... NIE!, tego nie powinien "polecać" szef kuchni....
 
Hahaha, 03.12.2015 22.44
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
W artykule pisze, że margaryna jest SZKODLIWA bo zawiera śmiercionośne tłuszcze trans (uwodornione) jednocześnie przekonują WAS dlaczego macie jeść tą trucizne. Mózg rozje****
 
następne »
strona 1 z 4
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Topinambur (słonecznik bulwiasty) – właściwości. PRZEPISY na dania z topinamburem Topinambur (słonecznik bulwiasty) – właściwości. PRZEPISY na dania z topinamburem

Topinambur (słonecznik bulwiasty) to roślina, która ma wyjątkowe właściwości. Można ją stosować w...

więcej

7

Akrylamid w żywności - jak powstaje i jak działa na organizm? Akrylamid w żywności - jak powstaje i jak działa na organizm?

Akrylamid powstaje w żywności zawierającej duże ilości skrobi w wyniku reakcji Maillarda...

więcej

6

Awokado: właściwości i wartości odżywcze Awokado: właściwości i wartości odżywcze

Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas...

więcej

6

BŁONNIK WITALNY na otyłość i cukrzycę.  Jak działa błonnik witalny? BŁONNIK WITALNY na otyłość i cukrzycę. Jak działa błonnik witalny?

Błonnik witalny to naturalny suplement diety, który uzupełnia niedobory błonnika pochodzącego z...

więcej

6

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Witam! Pani Małgorzato, dziękuję za ciekawe pytanie. Nie sprecyzowała Pani jednak jaki konkretnie słodzik ma Pani na myśli, dlatego też podejdę do tematu bardziej ogólnie. Substancje słodzące...

Nie określa się minimalnej wagi ani maksymalnej dla nastolatek. Masę ciała, podobnie jak wzrost, BMI, ciśnienie odnosi się do siatek centylowych opracowanych przez naukowców na podstawie badań...

Forum
data

Luty 24, 2017

Obejrzyj film "Ryby, czy filet" - szok, jak ryby są skażone toksynami, a hodowlane są po prostu trucizną. Jeśli ryby morskie są trucizną, to wszystko inne jest trucizną do potęgi n+1. Człowieku, dowiedz się jak są hodowane zwierzęta na skalę przemysłową. Dowiedz się jak na skalę...

data

Luty 21, 2017

O zdrowotnych właściwościach zielonej herbaty mówi się często. Japończycy twierdzą, że zapewnia ona długowieczność, ale nie wiem ile w tym prawdy...

data

Luty 20, 2017

Może aparat Sanity Simple Ci podpasuje. Jest w dość niskiej cenie, bo jak ostatnio sprawdzałam to za 100 – 120 zł można go znaleźć. Myśmy właśnie w tym przedziale zamawiali internetowo. Poręczny, lekki, w zestawie jest torba żeby to wszystko sobie wygodnie spakować i schować do szafki,...

data

Luty 20, 2017

Produkt typowo roślinny. Sok z tej rośliny stosowany jest od setek lat w Azji i Oceani. Obecnie możemy i my z niego korzystać. Powoli zaczynamy czerpać z tego co daje nam natura. Tu mamy do dyspozycji wiele produktów które potrafią skutecznie zadbać o nasze zdrowie jak i go zabezpieczyć....

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.