MARGARYNA - rodzaje, co zawiera i dlaczego warto jeść margarynę

26 komentarze

Pod nazwą "margaryna" kryją się tłuszcze roślinne niekiedy zmieszane z wodą lub mlekiem, z dodatkiem polepszaczy smaku, lecytyny oraz substancji barwiących. Margaryny wzbogacane są także w witaminy A, D i E. W sklepach dostępne są dwa rodzaje margaryn - twarde (w kostach) i miękkie (w kubkach).

Niektóre margaryny mogą zawierać nawet do 25% mleka. Produkuje się je z olejów roślinnych. Tak więc nawet jeśli produkt nazwano masłem roślinnym to w rzeczywistości jest to margaryna. W zależności od zastosowanej w czasie produkcji technologii powstaje mniej albo więcej tzw. kwasów tłuszczowych trans, które nam szkodzą (zresztą podobnie jak nasycone kwasy tłuszczowe), a na dodatek podnoszą poziom „złego” i obniżają poziom „dobrego” cholesterolu.

Nie przegap

Margaryny twarde czy miękkie?

W sprzedaży są dwa podstawowe rodzaje margaryn. Miękkie (w kubkach) są zazwyczaj utwardzane metodami enzymatycznymi, dzięki czemu zawierają śladowe ilości kwasów trans. Natomiast twarde (w kostkach) powstają w procesie uwodornienia olejów, któremu towarzyszy wytwarzanie większej ilości tych kwasów. Dlatego do smarowania przeznaczone są margaryny miękkie, natomiast do pieczenia – twarde. W Polsce nie ma obowiązku oznaczania na opakowaniach zawartości kwasów trans. Dlatego wybierajmy produkty, które tę informację zawierają (jej brak nie oznacza, że w margarynie nie ma tych kwasów). Najlepsze są te margaryny, w których jest mniej niż 1 gram kwasów tłuszczowych trans na 100 gramów.

Co zawiera margaryna?

Margaryny są wzbogacane w witaminy A (7,5 mg/100 g), D (800 mg/100 g) i niekiedy E (7–10 mg/100 g). Czasem zawierają też kwasy z grupy omega-3, kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz sterole roślinne (substancje blokujące wchłanianie cholesterolu, obniżające jego poziom we krwi). Dużo w nich niezbędnych dla organizmu jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które chronią przed chorobami serca, miażdżycą i nowotworami. Natomiast znacznie mniej niż w maśle jest w margarynach niekorzystnych kwasów tłuszczowych nasyconych (do 20%). A im mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, tym lepiej. Margaryny nie zawierają cholesterolu wcale albo tylko śladowe ilości – mniej niż 1 g (niektórzy producenci podają tę informację na etykiecie).

Dlaczego warto jeść margarynę?

Ze względu na roślinne pochodzenie margaryna jest bezpieczniejsza niż masło. Ponadto dostarcza stałej dawki witamin A, D i E. Dlatego zaleca się ją dzieciom, które skończyły trzy lata, osobom z chorobami krążenia oraz zagrożonym tymi schorzeniami. Margaryna jest też przeznaczona dla tych, którzy nie mają przeciwwskazań do jedzenia masła, ale preferują zdrowy styl życia i chcą ograniczyć spożywanie tłuszczów zwierzęcych.

Dla kogo margaryna jest niewskazana?

Jeśli ważysz za dużo lub nie chcesz utyć albo jesteś na diecie beztłuszczowej, wówczas lepiej nie smaruj pieczywa. Margaryny, jak wszystkie tłuszcze, są kaloryczne. Dlatego nawet osoby, którym nic nie dolega, powinny stosować je z umiarem.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Nie zarejestrowany, 19.10.2015 20:57
artykuł podoba mi sie! staram sie zdrowo odżywiać i ograniczam tłuszcze zwierzęce w diecie. kupuje Florę bo lubię jej smak i jest zdrowsza na pewno od takich margaryn za 1,5 zł Tłuszcze zwierzęce to natura, a sorry, wielonienasycone po utlenieniu oznaczają tworzenie wolnych rodników, a to już wiesz, że nadmiar szkodzi i jest przyczyną trwałego stałego pogarszania się zdrowia. Margaryna to jak plastik do jedzenia, to syntetyk! na litość boską! A tak na marginesie, tłuszcze się nie osadzają u nas, tylko węglowodany! wypij szklankę smalcu roztopionego i po chwili jesteś w toalecie, nasz organizm wywali natychmiast jego nadmiar! Pogadaj z chemikiem albo lekarzem, który nie spał na zajęciach z biochemi, dlaczego procesy chemiczne niby nas nie dotyczą! Proszę Cię, poświęć trochę czasu, poczytaj, popytaj!
Katarzyna i Jerzy, 30.07.2013 15:55
margaryna to tłuszcz trans czyli śmierć - precz z margaryną ;)))
 

Która margaryna do smarowania, a która do smażenia?

Jeśli chcesz używać tej samej margaryny do smarowania pieczywa i do smażenia, wybierz tę, która zawiera więcej jednonienasyconych niż wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Możesz jednak mieć z tym problem, ponieważ nie wszyscy producenci podają na opakowaniu dokładny skład tłuszczów.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
ŻYWNOŚĆ FUNKCJONALNA, czyli produkty żywnościowe korzystnie wpływające na stan zdrowia i samopoczucie

ŻYWNOŚĆ FUNKCJONALNA, czyli produkty żywnościowe korzystnie wpływające na stan zdrowia i samopoczucie

Hipercholesterolemia (hiperlipidemia) rodzinna: przyczyny, objawy i leczenie

Hipercholesterolemia (hiperlipidemia) rodzinna: przyczyny, objawy i leczenie

Lekka dieta owocowa - energetyczna, oczyszczająca i zdrowa

Lekka dieta owocowa - energetyczna, oczyszczająca i zdrowa

Nadmiar CHOLESTEROLU prowadzi do miażdżycy

Nadmiar CHOLESTEROLU prowadzi do miażdżycy

Zdjęcia: Materiał prasowy

Aktualizacja: 25.03.2014

Komentarze (1 - 10 z 26)
gość, 04.07.2016 00.23
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
moda wciąż , nawet ta zywieniowa się zmienia
 
bolek, 23.02.2016 10.36
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Margaryny są wzbogacane witaminami? ,a ja wolę witaminy naturalnie występujące w maśle.Czekam na moment w którym pseudo naukowiec wymyśli sztuczne jajko, żeby już nie hodować kur bo to jest zbyt kosztowne.Paranoja
 
Old Crazy, 07.02.2016 13.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Moja Mamusia używa tylko masło 82% i masło klarowane do smażenia. Nie tknie żadnych margaryn ani podróbek masła. Ma dopiero 87 lat i cholesterol w normie. Mnie w wieku 60 lat stwierdzono za wysoki cholesterol. Smarowałem tylko "zdrowymi margarynami" . Przechodzę na masło i smalec. Wierzę Mamusi. :) .
 
amadi, 15.12.2015 17.53
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
kupiłam to "dzieło" pierwszy i ostatni raz; po otwarciu buchnął w nos "zapach" zwykłej margaryny...wole smażyć na sklarowanym maśle...poza tym, jest to produkt DOŚĆ drogi... NIE!, tego nie powinien "polecać" szef kuchni....
 
Hahaha, 03.12.2015 22.44
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
W artykule pisze, że margaryna jest SZKODLIWA bo zawiera śmiercionośne tłuszcze trans (uwodornione) jednocześnie przekonują WAS dlaczego macie jeść tą trucizne. Mózg rozje****
 
lovely, 27.10.2015 16.33
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
MARGARYNA TO CHEMICZNY PRODUKT OBRÓBKI TŁUSZCZÓW ROŚLINNYCH I ZWIERZĘCYCH W PEWNEJ ILOŚCI, KONSERWOWANY I SZPIKOWANY SZTUCZNYMI BARWNIKAMI I WITAMINAMI! UWODORNIENIE TŁUSZCZÓW ZACHODZI PRZY UŻYCIU KATALIZATORÓW TAKICH JAK NIKIEL CZY CHROM. SAAAAAMO ZDROOOOOOWIE!!!!!
 
ada, 04.09.2015 12.15
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Czy ten artykuł był sponsorowany przez lobby margarynowe?
 
abigail, 08.08.2015 21.20
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Wysyłałam dwukrotnie zapytania do producenta : dlaczego nie podaje się już zawartości trans ? Ponieważ odpowiedź nie nadeszła, chwilowo jem masło. Rozglądam się za margaryną z czytelnym opisem na opakowaniu.
 
Jan, 26.02.2015 20.52
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Do niedawna margaryna Rama umieszczała jako ostatnia informację o zawartości tłuszczów trans w margarynach. W tym roku Rama jako ostatnia usunęła tę informację z pudełek. Czy oznacza to, że jakość margaryny znacznie się pogorszyła, a producent usunął tę informację z pudełka? Czego oczy nie widzą...
 
warszawiak, 27.01.2015 17.50
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Według dietetyków to właśnie masło jest naturalnym produktem i zalecanym do spożywania. Oczywiście trzeba zachować umiar. Istnieją też margaryny zdrowe zawierające kwasy omega3
 
następne »
strona 1 z 3
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom...

więcej

57511

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

46726

JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu

Jarmuż to warzywo, którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były doceniane już w...

więcej

43673

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

39750

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Norma dla kobiet w Pani wieku to ok. 55-60%. Jednak zawartość wody w organizmie ludzkim bardzo się waha i zależy od ilości tkanki tłuszczowej i mięśniowej, a w przypadku kobiet, także od etapu cyklu...

Wydaje się, że odpowiednia dieta lekkostrawna, częste posiłki w typie przekąskowym powinny pomóc na twoje kłopoty. Podstawa diety to raczej kleik, makaron ryżowy, gotowana marchewka, cukinia,...

Forum
data

Lipiec 25, 2016

Zamiast tabletek najlepiej jest korzystać z soków, przecierów czy sorbetów które się pozyskuje w sposób naturalny. Dla Mnie witaminy w kapsułkach to może być co najwyżej tran. Takie 'zbiory witamin', najczęściej są dostarczane w nadmiarze i wiele z nas pozbywa się ich wraz z moczem. Sok...

data

Lipiec 25, 2016

Picie wody to faktycznie bardzo fajna sprawa. Ale ja jestem za żywieniem na bazie soków, naturalnych, najlepiej pozyskiwanych samodzielnie. Z tego co wiem, tylko niewielki procent soków dostępnych w tradycyjnych sklepach jest faktycznie w 100% naturalny. Najgorsze, że owe soki mają...

data

Lipiec 22, 2016

Warto tylko trzeba wiedzieć, gdzie kupować,żeby żywność była naprawdę eko, a nie tylko z etykiety. Ja mam jeden sprawdzony sklep, w któym zamawiam zawsze, i jest to Eko-Kraina.com.pl. Zamawiam u nich nawet po parę razy w miesiącu, wypróbowałam bardzo wiele produktów i są naprawdę wysokiej...

data

Lipiec 11, 2016

Dawniej miałam częste skurcze w łydkach, które nie pozwalały mi spokojnie przespać nocy. Lekarz powiedział mi, żeby zamiast tabletek wybrać wodę bogatą w składniki mineralne. Mój wybór padł na Piwniczankę, bo zawiera duże ilości magnezu. Odkąd codziennie wypijam całą butelkę problem...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.