MARGARYNA - rodzaje, co zawiera i dlaczego warto jeść margarynę

19 komentarze

Pod nazwą "margaryna" kryją się tłuszcze roślinne niekiedy zmieszane z wodą lub mlekiem, z dodatkiem polepszaczy smaku, lecytyny oraz substancji barwiących. Margaryny wzbogacane są także w witaminy A, D i E. W sklepach dostępne są dwa rodzaje margaryn - twarde (w kostach) i miękkie (w kubkach).

Niektóre margaryny mogą zawierać nawet do 25% mleka. Produkuje się je z olejów roślinnych. Tak więc nawet jeśli produkt nazwano masłem roślinnym to w rzeczywistości jest to margaryna. W zależności od zastosowanej w czasie produkcji technologii powstaje mniej albo więcej tzw. kwasów tłuszczowych trans, które nam szkodzą (zresztą podobnie jak nasycone kwasy tłuszczowe), a na dodatek podnoszą poziom „złego” i obniżają poziom „dobrego” cholesterolu.

Nie przegap

Margaryny twarde czy miękkie?

W sprzedaży są dwa podstawowe rodzaje margaryn. Miękkie (w kubkach) są zazwyczaj utwardzane metodami enzymatycznymi, dzięki czemu zawierają śladowe ilości kwasów trans. Natomiast twarde (w kostkach) powstają w procesie uwodornienia olejów, któremu towarzyszy wytwarzanie większej ilości tych kwasów. Dlatego do smarowania przeznaczone są margaryny miękkie, natomiast do pieczenia – twarde. W Polsce nie ma obowiązku oznaczania na opakowaniach zawartości kwasów trans. Dlatego wybierajmy produkty, które tę informację zawierają (jej brak nie oznacza, że w margarynie nie ma tych kwasów). Najlepsze są te margaryny, w których jest mniej niż 1 gram kwasów tłuszczowych trans na 100 gramów.

Co zawiera margaryna?

Margaryny są wzbogacane w witaminy A (7,5 mg/100 g), D (800 mg/100 g) i niekiedy E (7–10 mg/100 g). Czasem zawierają też kwasy z grupy omega-3, kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz sterole roślinne (substancje blokujące wchłanianie cholesterolu, obniżające jego poziom we krwi). Dużo w nich niezbędnych dla organizmu jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które chronią przed chorobami serca, miażdżycą i nowotworami. Natomiast znacznie mniej niż w maśle jest w margarynach niekorzystnych kwasów tłuszczowych nasyconych (do 20%). A im mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, tym lepiej. Margaryny nie zawierają cholesterolu wcale albo tylko śladowe ilości – mniej niż 1 g (niektórzy producenci podają tę informację na etykiecie).

Dlaczego warto jeść margarynę?

Ze względu na roślinne pochodzenie margaryna jest bezpieczniejsza niż masło. Ponadto dostarcza stałej dawki witamin A, D i E. Dlatego zaleca się ją dzieciom, które skończyły trzy lata, osobom z chorobami krążenia oraz zagrożonym tymi schorzeniami. Margaryna jest też przeznaczona dla tych, którzy nie mają przeciwwskazań do jedzenia masła, ale preferują zdrowy styl życia i chcą ograniczyć spożywanie tłuszczów zwierzęcych.

Dla kogo margaryna jest niewskazana?

Jeśli ważysz za dużo lub nie chcesz utyć albo jesteś na diecie beztłuszczowej, wówczas lepiej nie smaruj pieczywa. Margaryny, jak wszystkie tłuszcze, są kaloryczne. Dlatego nawet osoby, którym nic nie dolega, powinny stosować je z umiarem.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Katarzyna i Jerzy, 30.07.2013 15:55
margaryna to tłuszcz trans czyli śmierć - precz z margaryną ;)))
Nie zarejestrowany, 28.05.2013 15:43
Fanom margaryn wszelakiej maści polecam do przeczytania ten artykuł - http://amigdalina.com.pl/?p=1367 Smacznego!
 

Która margaryna do smarowania, a która do smażenia?

Jeśli chcesz używać tej samej margaryny do smarowania pieczywa i do smażenia, wybierz tę, która zawiera więcej jednonienasyconych niż wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Możesz jednak mieć z tym problem, ponieważ nie wszyscy producenci podają na opakowaniu dokładny skład tłuszczów.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Materiał prasowy

Aktualizacja: 25.03.2014

Komentarze (1 - 10 z 19)
abigail, 08.08.2015 21.20
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Wysyłałam dwukrotnie zapytania do producenta : dlaczego nie podaje się już zawartości trans ? Ponieważ odpowiedź nie nadeszła, chwilowo jem masło. Rozglądam się za margaryną z czytelnym opisem na opakowaniu.
 
Jan, 26.02.2015 20.52
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Do niedawna margaryna Rama umieszczała jako ostatnia informację o zawartości tłuszczów trans w margarynach. W tym roku Rama jako ostatnia usunęła tę informację z pudełek. Czy oznacza to, że jakość margaryny znacznie się pogorszyła, a producent usunął tę informację z pudełka? Czego oczy nie widzą...
 
warszawiak, 27.01.2015 17.50
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Według dietetyków to właśnie masło jest naturalnym produktem i zalecanym do spożywania. Oczywiście trzeba zachować umiar. Istnieją też margaryny zdrowe zawierające kwasy omega3
 
Magda, 13.08.2014 08.17
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
MARGARYNA TO ZBRODNIA NA LUDZIACH , ten poradnik to raczej o tym jak skutecznie truć ludzi . propagatorów margaryny powinno pozamykać się w więzieniach .
 
Magda, 13.08.2014 08.13
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
jak w tytule
 
Dodo, 31.03.2014 08.39
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Margaryny są niezdrowe i rakotwórcze! Co za tuman pisał ten artykuł?
 
Grzegorz, 30.01.2014 14.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
PISZECIE, ŻE MARGARYNY SĄ ZDROWE I WZBOGACONE WITAMINAMI, ALE NIC NIE PISZECIE O KONSERWANTACH I ZAGĘSZCZACZACH KTÓRYCH UŻYWA SIĘ DO PRODUKCJI MARGARYN. ŻEBY POŁĄCZYĆ ZE SOBĄ WODĘ I OLEJ TRZEBA UŻYĆ CHEMIKALIÓW TAKICH JAK NP. EMULGATORY, SZTUCZNE ZAGĘSZCZACZE. OPRÓCZ TEGO DO MARGARYN DODAJE SIĘ SZTUCZNE KONSERWANTY, SZTUCZNE AROMATY I SZTUCZNE SUBSTANCJE SMAKOWE I SZTUCZNE BARWNIKI! CZY CHEMIKALIA TE NIE SĄ RAKOTWÓRCZE??
 
studentka dietetyki, 26.03.2012 13.37
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
wg. badania "Izomery trans w żywności w Polsce" H. Mojska i wsp. z 2006r. : miękkie margaryny: 0% twarde margaryny: 0,14% fast-foody: 1,56% przekąski i czipsy: 1,71% wyroby czekoladowe: 7,86% słodycze: 10,14% zupki i sosy z proszku: 18,86% (!!!) chyba widać czarno na białym czego trzeba się najbardziej wystrzegać aby unikać transów... ;) i margaryn nie należy się bać aż tak bardzo jak chińskiej zupki z proszku czy wielkiego hamburgera :) pozdrawiam :)
 
irek , 24.02.2012 16.56
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
jak rozmawiasz to wszystkich krytykujesz nie cierpie takich ludzi uzyj argumentu i wytlumacz w ciekawy sposob ale
 
ania, 09.08.2011 12.52
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Mówi się, że margaryna jest źródłem niezbędnych dla organizmu człowieka nienasyconych kwasów tłuszczowych. Owszem, ale nie mówi się, że w procesach technologicznych, jakim jest poddawana, zanim trafi na nasze stoły, te nienasycone kwasy są przekształcane w nasycone. W dodatku powstają sztuczne izomery trans, które są obce dla organizmu człowieka. Nie tylko więc nie ma z nich żadnego pożytku, lecz wręcz przeciwnie - szkodzą.
 
następne »
strona 1 z 2
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
POMARAŃCZE: właściwości lecznicze i wartości odżywcze POMARAŃCZE: właściwości lecznicze i wartości odżywcze

Pomarańcza jest znakomitym źródłem witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B. Pomarańcze warto...

więcej

23408

Syrop z sosny - właściwości i zastosowanie. Jak dawkować syrop z sosny? Syrop z sosny - właściwości i zastosowanie. Jak dawkować syrop z sosny?

SYROP Z SOSNY to naturalna substancja lecznicza. Stosując go profilaktycznie przez cały rok...

więcej

28778

GREJPFRUT: właściwości lecznicze i odchudzające grejpfrutów GREJPFRUT: właściwości lecznicze i odchudzające grejpfrutów

Grejpfruty mają wiele właściwości korzystnych dla zdrowia: są bogatym źródłem witamin C i...

więcej

24508

CUKINIA - wartości odżywcze i przepisy na dania z cukinii CUKINIA - wartości odżywcze i przepisy na dania z cukinii

Cukinia (kabaczek): im młodsza, tym smaczniejsza. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii,...

więcej

22280

Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Niekiedy zwiększenie wagi bywa trudniejsze niż spadek masy ciała. Warto zastanowić się, dlaczego waga jest niska. Czy są to czynniki genetyczne, niskie spożycie energii, duża aktywność czy problemy z...

Wykonaj badania genetyczne (np. Genodiet), aby ustalić, czy gluten i mleko eliminujesz na zawsze, czy tak jak pozostałe produkty na razie na około 3-6 miesięcy. A póki co masz spory wybór. W twojej...

Odchudzanie w szybkim tempie szczególnie w twoim wieku nie jest zalecane. Warto natomiast wprowadzić zasady zdrowego żywienia. Jest kilka ważnych zasad które warto wprowadzić. Przede wszystkim jedz...

Forum
data

Sierpień 24, 2015

Ja stosuje suplement diety gold omega 3 ponieważ nie mam jak jeść większej ilości świeżych ryb z pewnego źródła. Wolę nie ryzykować kupując byle gdzie

data

Sierpień 22, 2015

Zdecydowanie naturalne, jestem przeciwny wszelkim suplementom i uważam, że i tak nie działają;)

data

Sierpień 21, 2015

Polecam picie wody, zarówno dorosłym jak i maluchom. Zwykła woda źródlana albo mineralna nie zawiera cukry, gasi pragnienie i utrzymuje nasz organzim w równowadze. Dlatego też ważne jest kształtowanie zdrowych nawyków u naszych dzieci - od małego dopajajmy je wodą a nie sokami, w któyrch...

data

Sierpień 15, 2015

Imbir umyc pod biezaca woda, nie obierac, zetrzec na tarce. Dodac sok wycisniety z limonki, cutryny, grejfruta. Wszystkie skladniki wlozyc do naczynia o poj. 1 litr i zalac przegotowana, uprzednio schlodzona woda. Odstawic do lodowki aby sie napoj schodzil. Wypic w ciagu dnia. Napoj...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.