MARGARYNA - rodzaje, co zawiera i dlaczego warto jeść margarynę

24 komentarze

Pod nazwą "margaryna" kryją się tłuszcze roślinne niekiedy zmieszane z wodą lub mlekiem, z dodatkiem polepszaczy smaku, lecytyny oraz substancji barwiących. Margaryny wzbogacane są także w witaminy A, D i E. W sklepach dostępne są dwa rodzaje margaryn - twarde (w kostach) i miękkie (w kubkach).

Niektóre margaryny mogą zawierać nawet do 25% mleka. Produkuje się je z olejów roślinnych. Tak więc nawet jeśli produkt nazwano masłem roślinnym to w rzeczywistości jest to margaryna. W zależności od zastosowanej w czasie produkcji technologii powstaje mniej albo więcej tzw. kwasów tłuszczowych trans, które nam szkodzą (zresztą podobnie jak nasycone kwasy tłuszczowe), a na dodatek podnoszą poziom „złego” i obniżają poziom „dobrego” cholesterolu.

Nie przegap

Margaryny twarde czy miękkie?

W sprzedaży są dwa podstawowe rodzaje margaryn. Miękkie (w kubkach) są zazwyczaj utwardzane metodami enzymatycznymi, dzięki czemu zawierają śladowe ilości kwasów trans. Natomiast twarde (w kostkach) powstają w procesie uwodornienia olejów, któremu towarzyszy wytwarzanie większej ilości tych kwasów. Dlatego do smarowania przeznaczone są margaryny miękkie, natomiast do pieczenia – twarde. W Polsce nie ma obowiązku oznaczania na opakowaniach zawartości kwasów trans. Dlatego wybierajmy produkty, które tę informację zawierają (jej brak nie oznacza, że w margarynie nie ma tych kwasów). Najlepsze są te margaryny, w których jest mniej niż 1 gram kwasów tłuszczowych trans na 100 gramów.

Co zawiera margaryna?

Margaryny są wzbogacane w witaminy A (7,5 mg/100 g), D (800 mg/100 g) i niekiedy E (7–10 mg/100 g). Czasem zawierają też kwasy z grupy omega-3, kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz sterole roślinne (substancje blokujące wchłanianie cholesterolu, obniżające jego poziom we krwi). Dużo w nich niezbędnych dla organizmu jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które chronią przed chorobami serca, miażdżycą i nowotworami. Natomiast znacznie mniej niż w maśle jest w margarynach niekorzystnych kwasów tłuszczowych nasyconych (do 20%). A im mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, tym lepiej. Margaryny nie zawierają cholesterolu wcale albo tylko śladowe ilości – mniej niż 1 g (niektórzy producenci podają tę informację na etykiecie).

Dlaczego warto jeść margarynę?

Ze względu na roślinne pochodzenie margaryna jest bezpieczniejsza niż masło. Ponadto dostarcza stałej dawki witamin A, D i E. Dlatego zaleca się ją dzieciom, które skończyły trzy lata, osobom z chorobami krążenia oraz zagrożonym tymi schorzeniami. Margaryna jest też przeznaczona dla tych, którzy nie mają przeciwwskazań do jedzenia masła, ale preferują zdrowy styl życia i chcą ograniczyć spożywanie tłuszczów zwierzęcych.

Dla kogo margaryna jest niewskazana?

Jeśli ważysz za dużo lub nie chcesz utyć albo jesteś na diecie beztłuszczowej, wówczas lepiej nie smaruj pieczywa. Margaryny, jak wszystkie tłuszcze, są kaloryczne. Dlatego nawet osoby, którym nic nie dolega, powinny stosować je z umiarem.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Nie zarejestrowany, 19.10.2015 20:57
artykuł podoba mi sie! staram sie zdrowo odżywiać i ograniczam tłuszcze zwierzęce w diecie. kupuje Florę bo lubię jej smak i jest zdrowsza na pewno od takich margaryn za 1,5 zł Tłuszcze zwierzęce to natura, a sorry, wielonienasycone po utlenieniu oznaczają tworzenie wolnych rodników, a to już wiesz, że nadmiar szkodzi i jest przyczyną trwałego stałego pogarszania się zdrowia. Margaryna to jak plastik do jedzenia, to syntetyk! na litość boską! A tak na marginesie, tłuszcze się nie osadzają u nas, tylko węglowodany! wypij szklankę smalcu roztopionego i po chwili jesteś w toalecie, nasz organizm wywali natychmiast jego nadmiar! Pogadaj z chemikiem albo lekarzem, który nie spał na zajęciach z biochemi, dlaczego procesy chemiczne niby nas nie dotyczą! Proszę Cię, poświęć trochę czasu, poczytaj, popytaj!
Katarzyna i Jerzy, 30.07.2013 15:55
margaryna to tłuszcz trans czyli śmierć - precz z margaryną ;)))
 

Która margaryna do smarowania, a która do smażenia?

Jeśli chcesz używać tej samej margaryny do smarowania pieczywa i do smażenia, wybierz tę, która zawiera więcej jednonienasyconych niż wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Możesz jednak mieć z tym problem, ponieważ nie wszyscy producenci podają na opakowaniu dokładny skład tłuszczów.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Materiał prasowy

Aktualizacja: 25.03.2014

Komentarze (1 - 10 z 24)
Old Crazy, 07.02.2016 13.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Moja Mamusia używa tylko masło 82% i masło klarowane do smażenia. Nie tknie żadnych margaryn ani podróbek masła. Ma dopiero 87 lat i cholesterol w normie. Mnie w wieku 60 lat stwierdzono za wysoki cholesterol. Smarowałem tylko "zdrowymi margarynami" . Przechodzę na masło i smalec. Wierzę Mamusi. :) .
 
amadi, 15.12.2015 17.53
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
kupiłam to "dzieło" pierwszy i ostatni raz; po otwarciu buchnął w nos "zapach" zwykłej margaryny...wole smażyć na sklarowanym maśle...poza tym, jest to produkt DOŚĆ drogi... NIE!, tego nie powinien "polecać" szef kuchni....
 
Hahaha, 03.12.2015 22.44
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
W artykule pisze, że margaryna jest SZKODLIWA bo zawiera śmiercionośne tłuszcze trans (uwodornione) jednocześnie przekonują WAS dlaczego macie jeść tą trucizne. Mózg rozje****
 
lovely, 27.10.2015 16.33
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
MARGARYNA TO CHEMICZNY PRODUKT OBRÓBKI TŁUSZCZÓW ROŚLINNYCH I ZWIERZĘCYCH W PEWNEJ ILOŚCI, KONSERWOWANY I SZPIKOWANY SZTUCZNYMI BARWNIKAMI I WITAMINAMI! UWODORNIENIE TŁUSZCZÓW ZACHODZI PRZY UŻYCIU KATALIZATORÓW TAKICH JAK NIKIEL CZY CHROM. SAAAAAMO ZDROOOOOOWIE!!!!!
 
ada, 04.09.2015 12.15
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Czy ten artykuł był sponsorowany przez lobby margarynowe?
 
abigail, 08.08.2015 21.20
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Wysyłałam dwukrotnie zapytania do producenta : dlaczego nie podaje się już zawartości trans ? Ponieważ odpowiedź nie nadeszła, chwilowo jem masło. Rozglądam się za margaryną z czytelnym opisem na opakowaniu.
 
Jan, 26.02.2015 20.52
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Do niedawna margaryna Rama umieszczała jako ostatnia informację o zawartości tłuszczów trans w margarynach. W tym roku Rama jako ostatnia usunęła tę informację z pudełek. Czy oznacza to, że jakość margaryny znacznie się pogorszyła, a producent usunął tę informację z pudełka? Czego oczy nie widzą...
 
warszawiak, 27.01.2015 17.50
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Według dietetyków to właśnie masło jest naturalnym produktem i zalecanym do spożywania. Oczywiście trzeba zachować umiar. Istnieją też margaryny zdrowe zawierające kwasy omega3
 
Magda, 13.08.2014 08.17
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
MARGARYNA TO ZBRODNIA NA LUDZIACH , ten poradnik to raczej o tym jak skutecznie truć ludzi . propagatorów margaryny powinno pozamykać się w więzieniach .
 
Magda, 13.08.2014 08.13
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
jak w tytule
 
następne »
strona 1 z 3
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
JABŁKA chronią przed zawałem i zaparciami, wzmacniają zęby, ułatwiają odchudzanie JABŁKA chronią przed zawałem i zaparciami, wzmacniają zęby, ułatwiają odchudzanie

Anglicy mawiają: zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale potrzebny. Nasi...

więcej

28146

Ryby - które gatunki ryb warto spożywać Ryby - które gatunki ryb warto spożywać

Ryby są nie tylko smaczne - choć nie wszyscy je lubią, ale i zdrowe. To prawda znana i powtarzana...

więcej

30284

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

46459

Które orzechy są najzdrowsze? Dietetyczny przegląd orzechów Które orzechy są najzdrowsze? Dietetyczny przegląd orzechów

Orzechy są najbardziej wartościowe ze wszystkich bakalii. Co prawda mają dużo tłuszczu i kalorii,...

więcej

25975

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Można spróbować przyjmować witaminę D w kropelkach lub spożywać więcej naturalnych źródeł witaminy D, tzn. węgorza, makreli, łososia, żółtek jaj, pełnotłustych produktów mlecznych. Aby przyjąć...

W piśmiennictwie światowym jednoznacznie podkreśla się korzystny wpływ spożywania dużych ilości warzyw i owoców zawierających beta-karoten na hamowanie rozwoju nowotworów i chorób układu...

Forum
data

Luty 11, 2016

najlepiej jesc monsanto GMO WTEDY ODLETUJE JAK PO DOPALACZU

data

Luty 07, 2016

W ośrodku brokowo.pl prowadzą diety działające pozytywnie na układ pokarmowy, z detoxykacją - oczyszczanie wątroby, w leśnej głuszy , czystym powietrzem oraz super atmosferą podreperujesz sobie zdrowie. Poza tym , zapraszamy na kajaki, grzyby, wycieczki , dyskusje, spacery, porady.

data

Luty 05, 2016

Zacznij pic wode i spozywaj wiecej blonnika...pij wode od samego rana jak wstaniesz 1 szklanka i postaraj sie wypic z 6 szklanek dziennie a zobaczysz ze pomoze.

data

Luty 04, 2016

działanie askorbinazy ulega zahamowaniu w kwaśnym środowisku, a takim z pewnością jest zalewa octowa ogórków konserwowych

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.