MARGARYNA - rodzaje, co zawiera i dlaczego warto jeść margarynę

18 komentarze

Pod nazwą "margaryna" kryją się tłuszcze roślinne niekiedy zmieszane z wodą lub mlekiem, z dodatkiem polepszaczy smaku, lecytyny oraz substancji barwiących. Margaryny wzbogacane są także w witaminy A, D i E. W sklepach dostępne są dwa rodzaje margaryn - twarde (w kostach) i miękkie (w kubkach).

Niektóre margaryny mogą zawierać nawet do 25% mleka. Produkuje się je z olejów roślinnych. Tak więc nawet jeśli produkt nazwano masłem roślinnym to w rzeczywistości jest to margaryna. W zależności od zastosowanej w czasie produkcji technologii powstaje mniej albo więcej tzw. kwasów tłuszczowych trans, które nam szkodzą (zresztą podobnie jak nasycone kwasy tłuszczowe), a na dodatek podnoszą poziom „złego” i obniżają poziom „dobrego” cholesterolu.

Nie przegap

Margaryny twarde czy miękkie?

W sprzedaży są dwa podstawowe rodzaje margaryn. Miękkie (w kubkach) są zazwyczaj utwardzane metodami enzymatycznymi, dzięki czemu zawierają śladowe ilości kwasów trans. Natomiast twarde (w kostkach) powstają w procesie uwodornienia olejów, któremu towarzyszy wytwarzanie większej ilości tych kwasów. Dlatego do smarowania przeznaczone są margaryny miękkie, natomiast do pieczenia – twarde. W Polsce nie ma obowiązku oznaczania na opakowaniach zawartości kwasów trans. Dlatego wybierajmy produkty, które tę informację zawierają (jej brak nie oznacza, że w margarynie nie ma tych kwasów). Najlepsze są te margaryny, w których jest mniej niż 1 gram kwasów tłuszczowych trans na 100 gramów.

Co zawiera margaryna?

Margaryny są wzbogacane w witaminy A (7,5 mg/100 g), D (800 mg/100 g) i niekiedy E (7–10 mg/100 g). Czasem zawierają też kwasy z grupy omega-3, kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz sterole roślinne (substancje blokujące wchłanianie cholesterolu, obniżające jego poziom we krwi). Dużo w nich niezbędnych dla organizmu jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które chronią przed chorobami serca, miażdżycą i nowotworami. Natomiast znacznie mniej niż w maśle jest w margarynach niekorzystnych kwasów tłuszczowych nasyconych (do 20%). A im mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, tym lepiej. Margaryny nie zawierają cholesterolu wcale albo tylko śladowe ilości – mniej niż 1 g (niektórzy producenci podają tę informację na etykiecie).

Dlaczego warto jeść margarynę?

Ze względu na roślinne pochodzenie margaryna jest bezpieczniejsza niż masło. Ponadto dostarcza stałej dawki witamin A, D i E. Dlatego zaleca się ją dzieciom, które skończyły trzy lata, osobom z chorobami krążenia oraz zagrożonym tymi schorzeniami. Margaryna jest też przeznaczona dla tych, którzy nie mają przeciwwskazań do jedzenia masła, ale preferują zdrowy styl życia i chcą ograniczyć spożywanie tłuszczów zwierzęcych.

Dla kogo margaryna jest niewskazana?

Jeśli ważysz za dużo lub nie chcesz utyć albo jesteś na diecie beztłuszczowej, wówczas lepiej nie smaruj pieczywa. Margaryny, jak wszystkie tłuszcze, są kaloryczne. Dlatego nawet osoby, którym nic nie dolega, powinny stosować je z umiarem.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Katarzyna i Jerzy, 30.07.2013 15:55
margaryna to tłuszcz trans czyli śmierć - precz z margaryną ;)))
Nie zarejestrowany, 28.05.2013 15:43
Fanom margaryn wszelakiej maści polecam do przeczytania ten artykuł - http://amigdalina.com.pl/?p=1367 Smacznego!
 

Która margaryna do smarowania, a która do smażenia?

Jeśli chcesz używać tej samej margaryny do smarowania pieczywa i do smażenia, wybierz tę, która zawiera więcej jednonienasyconych niż wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Możesz jednak mieć z tym problem, ponieważ nie wszyscy producenci podają na opakowaniu dokładny skład tłuszczów.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Materiał prasowy

Aktualizacja: 25.03.2014

Komentarze (1 - 10 z 18)
Jan, 26.02.2015 20.52
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Do niedawna margaryna Rama umieszczała jako ostatnia informację o zawartości tłuszczów trans w margarynach. W tym roku Rama jako ostatnia usunęła tę informację z pudełek. Czy oznacza to, że jakość margaryny znacznie się pogorszyła, a producent usunął tę informację z pudełka? Czego oczy nie widzą...
 
warszawiak, 27.01.2015 17.50
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Według dietetyków to właśnie masło jest naturalnym produktem i zalecanym do spożywania. Oczywiście trzeba zachować umiar. Istnieją też margaryny zdrowe zawierające kwasy omega3
 
Magda, 13.08.2014 08.17
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
MARGARYNA TO ZBRODNIA NA LUDZIACH , ten poradnik to raczej o tym jak skutecznie truć ludzi . propagatorów margaryny powinno pozamykać się w więzieniach .
 
Magda, 13.08.2014 08.13
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
jak w tytule
 
Dodo, 31.03.2014 08.39
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Margaryny są niezdrowe i rakotwórcze! Co za tuman pisał ten artykuł?
 
Grzegorz, 30.01.2014 14.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
PISZECIE, ŻE MARGARYNY SĄ ZDROWE I WZBOGACONE WITAMINAMI, ALE NIC NIE PISZECIE O KONSERWANTACH I ZAGĘSZCZACZACH KTÓRYCH UŻYWA SIĘ DO PRODUKCJI MARGARYN. ŻEBY POŁĄCZYĆ ZE SOBĄ WODĘ I OLEJ TRZEBA UŻYĆ CHEMIKALIÓW TAKICH JAK NP. EMULGATORY, SZTUCZNE ZAGĘSZCZACZE. OPRÓCZ TEGO DO MARGARYN DODAJE SIĘ SZTUCZNE KONSERWANTY, SZTUCZNE AROMATY I SZTUCZNE SUBSTANCJE SMAKOWE I SZTUCZNE BARWNIKI! CZY CHEMIKALIA TE NIE SĄ RAKOTWÓRCZE??
 
studentka dietetyki, 26.03.2012 13.37
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
wg. badania "Izomery trans w żywności w Polsce" H. Mojska i wsp. z 2006r. : miękkie margaryny: 0% twarde margaryny: 0,14% fast-foody: 1,56% przekąski i czipsy: 1,71% wyroby czekoladowe: 7,86% słodycze: 10,14% zupki i sosy z proszku: 18,86% (!!!) chyba widać czarno na białym czego trzeba się najbardziej wystrzegać aby unikać transów... ;) i margaryn nie należy się bać aż tak bardzo jak chińskiej zupki z proszku czy wielkiego hamburgera :) pozdrawiam :)
 
irek , 24.02.2012 16.56
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
jak rozmawiasz to wszystkich krytykujesz nie cierpie takich ludzi uzyj argumentu i wytlumacz w ciekawy sposob ale
 
ania, 09.08.2011 12.52
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Mówi się, że margaryna jest źródłem niezbędnych dla organizmu człowieka nienasyconych kwasów tłuszczowych. Owszem, ale nie mówi się, że w procesach technologicznych, jakim jest poddawana, zanim trafi na nasze stoły, te nienasycone kwasy są przekształcane w nasycone. W dodatku powstają sztuczne izomery trans, które są obce dla organizmu człowieka. Nie tylko więc nie ma z nich żadnego pożytku, lecz wręcz przeciwnie - szkodzą.
 
Śmiech na sali, 16.08.2010 23.06
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Brawooo!! Mistrzowska wiedza! Jakbym słyszał mojego ojca! Nie będę się tu czepiał ortografii typu odrzywianie, ale muszę przyznać, że dawno nie słyszałem czegoś tak głupiego xD. Odkrycie co to jest tworzywo sztuczne pozostawiam Tobie, o Wielka! Rośliny nie mają tłuszczu!! - Dawno się tak nie śmiałem, Dzięki! Sama sobie zaprzeczyłaś - rzepak to nie roślina? Olej rzepakowy, słonecznikowy - to od słonecznika, taka roślinka jakby co, oliwa - czyli olej z OLIWEK, orzeszki też mają więcej tłuszczu niż mogło Ci się wydawać chyba. Ale trzeba przyznać, że w pewnym momencie miałaś rację i tu oddaję honor. Z rzepaku się margaryny nie robi, tylko jak już to z oleju rzepakowego, który jak przypuszczam jest otrzymywany z, hmmm... rzepaku? Ale to muszę jeszcze sprawdzić bo nie jestem pewny... Ludzie grubi o podobnym do Twojego toku myślenia zawsze będą grubasami. Wiem to na przykładzie mojego ojca, do którego nic nie dociera i "odchudza" się z jakieś 15 lat na podstawie swoich mongolskich teorii o tym, że trzeba jeść jak najwięcej tłuszczu zwierzęcego. alicja51, jakby co to przepraszam Cię za moje nieco złośliwe podejście do sprawy, ale takie zachowanie kojarzy mi się z osobą opisaną powyżej, a ja nie lubię jak ktoś nie używa mózgu w ogóle.
 
następne »
strona 1 z 2
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Właściwości lecznicze szpinaku - liście szpinaku chronią przed rakiem i miażdżycą Właściwości lecznicze szpinaku - liście szpinaku chronią przed rakiem i miażdżycą

Liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Właściwości lecznicze...

więcej

28494

Len: jak dawkować olej lniany? Len: jak dawkować olej lniany?

Olej lniany - źródło niezbędnego kwasu OMEGA-3. Jego zdrowotne właściwości znane były już w...

więcej

30847

Kapusta: właściwości lecznicze Kapusta: właściwości lecznicze

Kapusta leczy kaca, choroby stawów i wszelakie guzy. Zapobiega anemii i obrzękom, podnosi odporność...

więcej

36371

Które orzechy są najzdrowsze? Dietetyczny przegląd orzechów Które orzechy są najzdrowsze? Dietetyczny przegląd orzechów

Orzechy są najbardziej wartościowe ze wszystkich bakalii. Co prawda mają dużo tłuszczu i kalorii,...

więcej

25975

Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Indeks glikemiczny jest bardzo przydatnym narzędziem podczas przestrzegania diety redukcyjnej. Jednak, tak jak zauważyłaś, nie jest to łatwe zadanie, aby bez fachowej wiedzy przestrzegać ją i...

Twoje BMI wynosi 16, co wskazuje na poważne niedożywienie, dlatego duży apetyt jest dobrym objawem. Mimo to powinnaś udać się do lekarza pierwszego kontaktu i sprawdzić badaniami, w jakim stopniu...

Czasami dobrym i prostym rozwiązaniem jest mieszanie pyłku kwiatowego z jedzeniem. Możesz dodać kilka kropel do jogurtu naturalnego z owocami, zupy kremu, koktajlu, owsianki. Spowoduje to zmieszanie...

Forum
data

Lipiec 07, 2015

Staram się najwięcej witamin czerpać z pożywienia, jednak od czasu do czasu łykam też suplementy. Bardzo pomogły mi tabletki drożdżowe (na włosy - przestały wypadać i zrobiły się lśniące). Ciężko byłoby zażywać drożdże w naturalnej postaci ;)

data

Lipiec 06, 2015

Dobrym rozwiązaniem jest błonnik witalny. Warto kurację przeprowadzać przez 2 tyg. po czym stosować 2 tyg. przerwy. Ponieważ za dużo błonnika to nie zdrowo. Ponieważ duża ilość przesuwa za szybko pokarm przez jelita. W efekcie na dłuższą metę twój organizm nie będzie miał czasu by...

data

Lipiec 06, 2015

ja polecam napar z czystka, piję 2-3 kubki dziennie. Bardzo odtruwa organizm i wzmacnia jego odporność, zwalcza wirusy, grzyby i bakteria a do tego przyjemnie smakuje :) polecam http://hh-life.pl/produkt/czystek-250g-ekogram/

data

Lipiec 06, 2015

Może to kwestia jakości herbaty? Herbata jest jedną z najbardziej nawożonych i pryskanych roślin uprawych. Może spróbuj z tą ekologiczną, naturalną. I pamiętaj żeby nie przesadzać z ilością :) ja kupuję tu http://hh-life.pl/produkt/herbata-zielona-sencha-100g/

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.