MANGO - właściwości odżywcze. Jak obrać i zjeść mango?

2 komentarze
Autor: Monika Majewska

Mango to egzotyczny owoc, którego właściwości i wartości odżywcze doceniono już 4 tysiące lat temu w Indiach. Do Europy dotarło w XVI wieku, jednak dopiero niedawno naukowcy przeprowadzili liczne badania, z których wynika, że mango może zapobiec rozwojowi niektórych nowotworów, a także obniżyć poziom cukru i cholesterolu we krwi. Ponadto złagodzi ból gardła i chrypkę. Sprawdź, jakie jeszcze działanie ma mango.

Mango to egzotyczny owoc, który pochodzi z Indii, gdzie jest uprawiany od ponad 4 tysięcy lat. Przez Hindusów jest nazywany owocem bogów. Europejczycy jego niezwykły smak poznali dopiero na początku XVI w. - w czasie wielkich odkryć geograficznych. Obecnie mango jest uprawiane w tropikalnych regionach Ameryki, Afryki, Australii i Oceanii, a także w Europie.

Mango może zahamować rozwój raka piersi i okrężnicy

Substancje, które zawiera mango, mogą hamować rozwój raka piersi i raka okrężnicy. Takie są wyniki badań małżeństwa naukowców z Texas AgriLife Research, które zostały opublikowane przez serwis EurekAlert. Para testowała wyciągi z mango na różnych komórkach rakowych - płuc, białaczki, prostaty oraz piersi i okrężnicy. Okazało się, że najskuteczniej hamowały one wzrost komórek tych dwóch ostatnich nowotworów poprzez ich apoptozę (śmierć komórkową), jednocześnie nie naruszając zdrowych komórek. Wszystko dzięki zawartości polifenoli (zwłaszcza gallotaninów). Natomiast w przypadku pozostałych nowotworów efekty były słabsze.

Mango może zapobiec zespołowi metabolicznemu

Jak wynika z badań, które zaprezentowano podczas spotkania Federacji Amerykańskich Stowarzyszeń Biologii Doświadczalnej (FASEB – Federation of American Societies for Experimental Biology), codzienne jedzenie mango może przyczynić się do obniżenia poziomu cukru we krwi, mimo że samo jest bogate w cukry. Badania zostały jednak przeprowadzone na myszach, a nie z udziałem ludzi, jednak mimo to wyniki badań dają nadzieję chorym na cukrzycę typu 2.

Mango nie powinny spożywać osoby z kamicą szczawianowo-wapniową

Ponadto jedzenie mango pomaga obniżyć insulinooporność i poprawić tolerancję glukozy - przekonują naukowcy  z Uniwersytetu Stanu Oklahoma i dodają, że dzięki temu egzotycznemu owocowi uregulowany zostaje także poziom lipidów, a co za tym idzie - zmniejsza się ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Potwierdzają to specjaliści z Uniwersytetu w Queensland, którzy idą krok dalej i dodają, że mango działa lepiej niż niektóre leki na cholesterol, a także na cukrzycę.

Poza tym mango zawiera sporo potasu, dzięki czemu obniża podwyższony poziom ciśnienia tętniczego.

Tym samym jedzenie mango może zmniejszyć ryzyko rozwoju zespołu metabolicznego, na który składają się podwyższony poziom trójglicerydów, cholesterolu, cukru we krwi, a także ciśnienia tętniczego.

To ci się przyda

To ci się przyda

Wartości odżywcze mango (w 100 g)

Wartość energetyczna - 60 kcal
Białko ogółem - 0,82 g
Tłuszcz - 0,38 g
Węglowodany - 14,98 g (w tym cukry proste 13,66)
Błonnik - 1,6 g

Witaminy

Witamina C – 36,4 mg
Tiamina – 0,028 mg
Ryboflawina – 0,038 mg
Niacyna - 0,669 mg
Witamina B6  - 0,119 mg
Kwas foliowy - 43 µg
Witamina A – 1082 IU
Witamina E – 0,90 mg
Witamina K - 4,2 µg

Minerały

Wapń – 11 mg
Żelazo - 0,16 mg
Magnez - 10 mg
Fosfor - 14 mg
Potas - 168 mg
Sód – 1 mg
Cynk - 0,09 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Afrykańskie mango pogromcą tłuszczu?

Jak wynika z badań naukowców z Kamerunu, wyciąg z nasion afrykańskiego mango pozwala szybko pozbyć się nadwagi. Obecnie ekstrakt ten w formie tabletek jest hitem wśród suplementów diety na odchudzanie w USA.

Jednak inni naukowcy odnoszą się sceptycznie do tych doniesień. Przekonują, że suplement nie jest żadnym odkryciem. Ekstrakt z nasion tego egzotycznego owocu zawiera błonnik, który od dawna jest znany ze swoich odchudzających właściwości. Poza tym nie ma stuprocentowej pewności, czy jego stosowanie jest całkowicie bezpieczne. Ekstrakt zawiera spore ilości błonnika, dlatego trzeba zbadać, czy taka dawka nie zaburzy wchłaniania istotnych minerałów i składników odżywczych oraz prawidłowej perystaltyki jelit. Na razie wiadomo, że stosowanie suplementu może powodować także działania niepożądane.

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ>>Afrykańskie mango na odchudzanie - czy na pewno skuteczne i bezpieczne?

Ważne

Ważne

Mango może powodować alergię!

Mango może być przyczyną uczulenia. U alergików niedługo po zjedzeniu owocu mogą się pojawić podrażnienie skóry, opuchnięte wargi i wysypka. W skrajnych przypadkach może dojść nawet do wstrząsu anafilaktycznego.

WARTO WIEDZIEĆ >> Co może wywoływać ALERGIĘ POKARMOWĄ? Lista produktów powodujących alergię pokarmową

Sok z mango na ból gardła

Sok z mango przyspieszy regenerację podrażnionego gardła, a także pomoże złagodzić dolegliwości bólowe i uciążliwą chrypkę.

Mango - zastosowanie w kosmetyce

Olejek z mango wykazuje właściwości nawilżające i regeneracyjne, dlatego jest polecany do pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej. Obecnie olejek często jest składnikiem kremów i balsamów, a także szamponów i odżywek do włosów.

Mango - zastosowanie w kuchni. Jak kupić i zjeść mango?

Dobre, dojrzałe mango powinno mieć odcienie koloru zielonego, żółtego i czerwonego (należy wystrzegać się tylko tych zielonych albo zbyt rumianych) oraz być odpowiednio miękkie - wystarczy nacisnąć owoc palcem - miąższ powinien się ugiąć. Poza tym skórka owocu powinna być jędrna i nielepiąca. O dobrej jakości mango świadczy również przyjemny zapach przy końcu szypułki.

Dojrzałe mango ma pomarańczowo-żółty, słodki, bardzo soczysty i gęsty miąższ, który dosłownie rozpływa się w ustach. Dzięki temu może być składnikiem orzeźwiających owocowych sałatek. Najlepiej okrasić je sokiem z limonki i imbirem, z którym mango bardzo dobrze się komponuje. Poza tym może być dodatkiem do ciast, np. serników. Nadaje się również do przystawek z szynki, raków, łososia i potraw mięsnych. Z kolei w Ameryce Łacińskiej mango często doprawia się chili, solą lub sosem sojowym.

To ci się przyda

To ci się przyda

Jak obrać i pokroić mango?

Zakupione mango należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą.

Aby obrać mango, trzeba położyć owoc w pozycji pionowej, ogonkiem skierowanym do dołu. Następnie należy przytrzymać owoc i odkroić szersze boki, przesuwając nóż wzdłuż pestki. Potem odkrojony w ten sposób miąższ wystarczy pokroić w kratkę, a następnie skórkę z naciętym miąższem odwrócić na lewą stronę. Kosteczki mango powinny same oddzielić się od siebie. Teraz wystarczy tylko odkroić kostki miąższu od skórki. Pozostałe części owocu należy odkroić od pestki.

Istnieje także inny sposób - wystarczy przekroić mango na pół, usunąć pestkę i wyjadać miąższ łyżeczką.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 15.05.2015

Komentarze (1 - 2 z 2)
Misia, 01.02.2016 16.33
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Uwielbiam mango zdrowsze choć droższe od jabłka ;-)
 
Bartek, 11.10.2015 20.30
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Uwielbiam mango, jest przesłodkie :)
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Syrop z sosny - właściwości i zastosowanie. Jak dawkować syrop z sosny? Syrop z sosny - właściwości i zastosowanie. Jak dawkować syrop z sosny?

SYROP Z SOSNY to naturalna substancja lecznicza. Stosując go profilaktycznie przez cały rok...

więcej

228

Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH

Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu....

więcej

200

Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami

Przygotowanie szparagów wymaga zastosowania kilku sztuczek, a długość gotowania zależy od gatunku...

więcej

194

BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

189

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Jeśli możesz i nie będzie to duże wyrzeczenie, po prostu nie pij piwa. Nie jest to najlepszy wybór żywieniowy, zamień je na wino, które jest wartościowsze dla zdrowia. Piwo, zawiera szyszki chmielu,...

Forum
data

Maj 16, 2017

info nt zdrowego odzywiania: zdrowecialoiumysl.pl

data

Maj 14, 2017

Hej, otóż moje kochane dzisiaj przeglądając internet kliknęłam w coś i pojawiła mi się taka stronka co tym myślicie? Może to faktycznie działa? Amerykańska kurkuma?

data

Maj 13, 2017

ale przecież wiadomo, że w naturalny sposób nie jesteśmy w stanie przyswoić takiej ilości witamin, żebym zapobiegać wszelkim wadom, np. nie wiem ile trzeba było by zjeść warzyw i owoców, żeby uzupełnić dzienną niezbędną dawkę kwasu foliowego jaka jest np w 1 kapsułce foliku?

data

Maj 04, 2017

Może byc zdrowy.... O ile oczywisćie przyrządzimy sobie to danie samodzielnie i będziemy wiedzieli z jakich składników je przyrządzamy :) Polecam szczególnie hamburgery z grilla świeże wołowe mięsko pomidorki sałata ser oraz pyszna świeża bułka W ostatnim czasie robimy o wiele częściej...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.