MANDARYNKI: właściwości i wartości odżywcze. Jakie witaminy i minerały zawierają mandarynki?

2 komentarze
Autor: Monika Majewska

Mandarynki są uważane za młodsze siostry pomarańczy. Są od nich nie tylko mniejsze, lecz także słodsze. Jednak od pomarańczy i innych owoców cytrusowych różnią się także zawartością witamin i innych składników odżywczych. Co prawda podobnie jak grejpfruty czy cytryny są skarbnicą witaminy C, lecz tylko one zawierają nobiletynę - flawonoid, który pomaga zwalczać otyłość, zapobiegać cukrzycy typu 2 i miażdżycy naczyń. To nie jedyne właściwości lecznicze mandarynek.

Mandarynki mają wiele właściwości leczniczych. Dzięki witaminom C i A - naturalnym przeciwutleniaczom - wspomagają układ odpornościowy, hamują działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za proces starzenia, a także poprawiają kondycję skóry oraz chronią przed chorobami oczu. Z badań przeprowadzonych przez współczesnych naukowców wynika, że te niepozorne owoce pomagają także zwalczać otyłość, zapobiegać cukrzycy tupu 2, miażdżycy naczyń i niektórym rodzajom nowotworów.

Mandarynki poprawiają kondycję skóry i chronią przed chorobami oczu

Mandarynki to jedne z bogatszych w witaminę A (681 IU/100 g) owoce cytrusowe. Nie mogą im dorównać nawet pomarańcze (247 IU/100 g), cytryny (22 IU/100 g) czy pomelo (8 IU/100 g). Pod względem jej zawartości mandarynki ustępują tylko grejpfrutowi (1150 IU/100 g). Witamina A ma wpływ na wiele procesów zachodzących w organizmie, m.in. jest niezbędna w okresie wzrostu, ponieważ pozytywnie wpływa na budowę silnych kości i zębów, chroni skórę przed promieniami UV i poprawia jej kondycję. Ponadto chroni przed rozwojem chorób oczu, w tym jaskry i zaćmy.

Mandarynki wzmacniają układ odpornościowy i opóźniają proces starzenia

Mandarynki, jak wszystkie cytrusy, są bogatym źródłem witaminy C (26,7 mg/100 g, tj. 38% dziennego zapotrzebowania), która nie tylko wzmacnia układ odpornościowy i chroni organizm przed chorobotwórczymi drobnoustrojami. Witamina C to także przeciwutleniacz, który hamuje namnażanie się wolnych rodników odpowiedzialnych za proces degradacji komórek ciała.

To ci się przyda

To ci się przyda

Wartość odżywcza mandarynek (w 100 g)

Wartość energetyczna - 53 kcal
Białko - 0.81 g
Tłuszcz - 0.31 g
Węglowodany - 13.34 g (w tym cukry proste: 10.58 g)
Błonnik - 1.8 g
Woda - 85.17%

Minerały

Wapń - 37 mg
Żelazo - 0.15 mg 
Magnez - 12 mg
Fosfor - 20 mg 
Potas - 166 mg
Sód - 2 mg 
Cynk - 0.07 mg

Witaminy

Witamina C – 26.7 mg
Tiamina – 0.058 mg
Ryboflawina – 0.036 mg
Niacyna - 0.376 mg
Witamina B6 - 0.078 mg
Witamina A – 681 IU
Witamina E - 0.20 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Mandarynki pomagają zwalczyć otyłość, zapobiegać chorobom serca i cukrzycy typu 2

A to wszystko dzięki zawartej w mandarynkach nobiletynie (rodzaj flawonoidu). Jak tłumaczą badacze, nobiletyna zapobiega procesom, które prowadzą do ww. schorzeń, tj. odkładaniu tłuszczów w wątrobie, poprzez stymulację genów odpowiedzialnych za ich spalanie oraz blokowanie genów odpowiedzialnych za ich gromadzenie się. Warto wiedzieć, że substancja ta występuje przede wszystkim w skórce mandarynek.

Mandarynki w profilaktyce przeciwnowotworowej

Według naukowców z Leicester School of Pharmacy związek pozyskiwany ze skórki mandarynek ma zdolność niszczenia pewnych rodzajów komórek nowotworowych, m.in. tych odpowiedzialnych za raka wątroby. Jest to salvestrol Q40 - rodzaj fitoaleksyny, czyli substancji używanej przez rośliny do odstraszania szkodników, np. owadów. Według badaczy związek ten przekształca się we wnętrzu komórek nowotworowych w toksyczną substancję i doprowadza do ich rozkładu, nie naruszając przy tym komórek zdrowych.

Mandarynki a odchudzanie

Mandarynki, mimo że są słodkie, nie tuczą - jeden owoc (ok. 65 g) dostarcza tylko 34 kcal, w ponad 85% składają się z wody, a zawarte w nich kwasy organiczne (cytrynowy i jabłkowy) przyśpieszają proces oczyszczania organizmu z toksyn i poprawiają trawienie. W związku z tym są polecane nie tylko osobom, które walczą z nadwagą i otyłością, lecz także tym, które chcą zrzucić kilka kilogramów lub oczyścić organizm z toksyn.

Mandarynki a cukrzyca

Mandarynki mogą spożywać nie tylko osoby zdrowe, w celu zapobiegania wystąpienia cukrzycy typu 2, lecz także diabetycy. Mandarynki charakteryzują się średnią ilością węglowodanów i ogólną niską wartością energetyczną. Dlatego indeks glikemiczny tych owoców jest dość niski i wynosi 30. W związku z tym są bezpieczne dla chorych na cukrzycę.

Mandarynki w ciąży

Mandarynki, jak wszystkie owoce cytrusowe, mogą być przyczyną alergii, dlatego kobiety w ciąży powinny je jeść w małych ilościach, by zminimalizować ryzyko jej wystąpienia.

WAŻNE! Jesteś w ciąży? Przed spożyciem mandarynek dokładnie je umyj (najlepiej wyszoruj szczoteczką pod gorącą wodą), gdyż chemikalia, którymi są pokryte, mogą być szkodliwe dla dziecka.

To ci się przyda

To ci się przyda

Mandarynki - rodzaje

Wyróżnia się wiele odmian mandarynek, jednak najpopularniejsze są klementynki (skrzyżowanie mandarynki z gorzką pomarańczą), o słodkim, przyjemnie kwaskowatym i aromatycznym miąższu, małej ilości pestek i łatwej do ściągnięcia skórce. Dobrze znana jest także odmiana tangelo (skrzyżowanie mandarynki z grejpfrutem) - mandarynki bardzo słodkiej i soczystej z gorzkim posmakiem. W sklepach i na bazarach można znaleźć także odmianę satsuma, czyli mandarynki bez pestek, oraz odmianę tangerynka, która charakteryzuje się czerwonawą barwą skórki. Tangerynki osiągają różne rozmiary - od małego, jak orzech, do dużego, jak pomarańcza.

Jak kupować mandarynki?

Niezależnie od tego, na którą odmianę się zdecydujesz, pamiętaj, że o dobrej jakości i świeżości mandarynek świadczy ich intensywny aromat. Przy wyborze mandarynek kieruj się także ich wyglądem - zawsze wybieraj te mocno pomarańczowe, miękkawe, ale bez pustych miejsc pod skórką (taka mandarynka będzie wyschnięta).

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 08.02.2016

Komentarze (1 - 2 z 2)
Anonimek., 26.02.2016 19.42
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Te nasze mandarynki znajdujące się w każdych tych marketach były tak zdrowe jak zostały tu opisane to z chęcią bym kupowała :) Ale niestety o typowych mandarynkach tylko pomarzyć bo te "resztki" sprzedawane to chyba nie do końca takie zdrowe...
 
Edyta, 15.12.2014 20.09
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Cytryny mają mniej witaminy C niż ziemniak NIeraziłoby to mnie tak gdyby nie było kilakrotnie w tekscie powtórzone :)
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom...

więcej

99608

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

82874

JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu

Jarmuż to warzywo, którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były doceniane już w...

więcej

77356

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

70622

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Dna jest chorobą przewlekłą, która niestety lubi powracać. Oprócz predyspozycji genetycznych dalej niewiele wiadomo na jej temat. Dlatego leczy się ją "objawowo" lekami przeciwbólowymi (podczas...

Witam! Pani Małgorzato, dziękuję za ciekawe pytanie. Nie sprecyzowała Pani jednak jaki konkretnie słodzik ma Pani na myśli, dlatego też podejdę do tematu bardziej ogólnie. Substancje słodzące...

Forum
data

Grudzień 02, 2016

taaak zgadzam sie w pełni herbata zielona jest najlepsza :) uwielbiam nie zależnie od pory roku ;)

data

Listopad 27, 2016

Ja proponuje porównać metodę produkcji i skąd się te tłuszcze faktycznie biorą i jak się je transportuje. I co tak naprawdę zawierają tego zdrowego i niezdrowego. Pomyślmy tez ile smarujemy i co w ogóle jemy oprócz smarowideł jeśli chcemy mieć cholesterol w normie. Osobiście jestem...

data

Listopad 27, 2016

Czyste żele i soki aloesowe dostępne są na www.aloesnatura.pl Jak poznać wartościowy aloes: 1. Aloe Vera jest z tej samej rodziny co cebula i czosnek. A więc zapach i smak będzie intensywny. 2. Kolor miąższu w liściu jest przezroczysty. Miąższ podlega utlenianiu i jego kolor może być...

data

Listopad 26, 2016

No właśnie? Wystarczy mieć dobrą wyciskarkę do soków i w parę minut mamy pyszny, zdrowy napój. W mojej kuchni chyba najczęściej używana jest właśnie wyciskarka. Cicha, wolnoobrotowa produkcji Hurom dokładnie zgniecie nawet twarde warzywa. Dziś dzieci zażyczyły sobie ...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.