Karob - właściwości, wartości odżywcze. Jak jeść i używać karob?

2018-06-22 16:02

Karob, inaczej mączka chleba świętojańskiego lub guma karobowa, to emulgator wykorzystywany m.in. podczas produkcji wyrobów cukierniczych. W składzie produktów spożywczych widnieje pod nazwą E410. Czy to oznacza, że mączka chleba świętojańskiego jest szkodliwa? A może ma liczne właściwości i wartości odżywcze? Sprawdź, jaki wpływ na zdrowie ma korab, gdzie można go kupić i jaka jest jego cena.

KAROB - właściwości i wartości odżywcze. Jak jeść i używać karob?
Autor: Thinkstockphotos.com KAROB - właściwości i wartości odżywcze. Jak jeść i używać karob?

Spis treści

  1. Karob - zastosowanie. Jak używać karob?
  2. Karob - właściwości
  3. Karob - wartości odżywcze
  4. Karob - jak jeść?
  5. Karob - cena, gdzie można kupić
  6. Karob a kakao

Karob, inaczej mączka chleba świętojańskiego lub guma karobowa, to zmielone na proszek nasiona, które znajdują się w chlebie świętojańskim, czyli w strąkach szarańczyna strąkowego (znanego także jako ceratonia, drzewo karobowe lub drzewo chlebowca świętojańskiego) - wiecznie zielonego drzewa, które można spotkać przede wszystkim w krajach basenu Morza Śródziemnego, a także w Indiach i Australii. Karob występuje nie tylko w postaci proszku, lecz także melasy.

Karob - zastosowanie. Jak używać karob?

Zmielone na proszek nasiona drzewa karobowego znalazły zastosowanie w przemyśle spożywczym jako stabilizator, emulgator i substancja żelująca (zagęszczająca).

Mączkę chleba świętojańskiego wykorzystuje się w produkcji wyrobów, takich jak, m.in.:

  • polewy
  • lukier
  • lody
  • mleko modyfikowane dla niemowląt
  • fermentowane produkty śmietanowe i ich substytuty zawierające żywe kultury bakterii
  • owoce i warzywa suszone
  • jadalne kasztany w zalewie
  • słodzony przecier z kasztanów
  • dżemy, galaretki, marmolady

Gumę karobową w składzie produktów spożywczych można znaleźć pod nazwą E410.

Guma karobowa odznacza się lekko karmelowym aromatem, przypominającym kakao, w związku z tym jest traktowana jako dobra alternatywa dla kakao i czekolady.

Mączka chleba świętojańskiego jest wykorzystywana również podczas produkcji suplementów diety (m.in. środków odchudzających) i niektórych leków (m.in. syropów).

Dodawana jest także do karmy dla zwierząt. Poza tym gumę karobową można znaleźć w składzie klejów i detergentów.

WARTO WIEDZIEĆ: Lista "E" - rodzaje substancji dodatkowych w żywności

Polecamy
jesz co lubisz kulinaria

Autor: Time S.A

Zbilansowane dieta to klucz do zdrowia i lepszego samopoczucia. Skorzystaj z JeszCoLubisz, innowacyjnego systemu dietetycznego online Poradnika Zdrowie. Wybieraj spośród tysięcy przepisów na zdrowe i smaczne dania z wykorzystaniem dobrodziejstw natury. Ciesz się indywidualnie dobranym menu, stałym kontaktem z dietetykiem i wieloma innymi funkcjonalnościami już dziś!

Karob - właściwości

Mączka chleba świętojańskiego jest substancją pochodzenia roślinnego, a więc naturalną. W związku z tym jest uznawana za bezpieczną dla zdrowia i nie ma żadnych przeciwwskazań dotyczących jej spożycia, a także określonego dopuszczalnego dziennego limitu spożycia.

Guma karobowa nie wywołuje groźnych skutków ubocznych - spożyta w nadmiarze może jedynie powodować wzdęcia.

Karob - wartości odżywcze

Mączka chleba świętojańskiego nie jest szkodliwa, a dodatkowo odznacza się sporą wartością odżywczą - w 15 proc. składa się z wody i aż do 70 proc. z węglowodanów (cukrów, skrobi i hemicelulozy). Reszta to białko ( 4-6 proc.) i tłuszcz (około 0,5 proc.). Ponadto zawiera wiele pierwiastków mineralnych, takich jak wapń, fosfor, potas, żelazo i magnez, oraz witaminy: A, B2, B3 oraz D.

Dawniej strąki chleba świętojańskiego stosowano nawet w lecznictwie, ze względu na ich właściwości zdrowotne, m.in. na poprawę trawienia, obniżenie poziom cholesterolu we krwi, w powstrzymywaniu biegunki u dzieci i dorosłych, na kaszel (gdyż mają właściwości wykrztuśne), na ból (zawierają kwas galusowy wykazujący działanie przeciwbólowe). Wykorzystywano je także w walce z osteoporozą (za sprawą dużej zawartości wapnia i fosforu).

Warto wiedzieć

Karob (proszek) - kalorie, wartości odżywcze (w 100 g)

Wartość energetyczna - 222 kcalBiałko ogółem - 4.62 gTłuszcz - 0.65 gWęglowodany - 88.88 g (w tym cukry proste 49.08)Błonnik - 39.8 gWitaminyWitamina C – 0.2 mgTiamina – 0.053 mgRyboflawina – 0.461 mgNiacyna - 1.897 mgWitamina B6  - 0.366 mgKwas foliowy -  29 µgWitamina A – 14 IUWitamina E – 0.63 mgMinerałyWapń – 348 mgŻelazo - 2.94 mg Magnez - 54 mgFosfor - 79 mg Potas - 827 mgSód – 35 mg Cynk - 0.92 mgŹródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Karob - jak jeść?

Mączka chleba świętojańskiego nie zawiera glutenu i jest hipoalergiczna, w związku z tym mogą ją spożywać osoby zmagające się z celiakią i alergiami pokarmowymi.

Mączka chleba świętojańskiego nie zawiera glutenu, kofeiny, teobrominy i kwasu szczawiowego.

Ponadto jest zdrową alternatywą dla kakao i czekolady, gdyż nie zawiera teobrominy i kwasu szczawiowego, który utrudnia przyswajanie wapnia i cynku.

Mączkę chleba świętojańskiego można używać jako zagęstnik i zamiennik jajek - na jej bazie można przyrządzić pyszne desery i ciasta.

Mączka chleba świętojańskiego jest też stosowana do wypieku domowego chleba razowego. Ponadto może być używana do zagęszczania sosów.

Wypalone i zmielone nasiona drzewa karobowego są stosowane także jako namiastka kawy. Jednak w przeciwieństwie do niej nie zawierają kofeiny.

Warto wiedzieć, że z owoców szarańczyna można też otrzymać melasę, czyli gęsty syrop o karmelowym posmaku (miód karobowy), który stanowi zdrowy zamiennik cukru.

Karob - cena, gdzie można kupić

Karob można kupić w postaci proszku w sklepach ze zdrową żywnością. Cena to ok. 12 zł za 1 kg. W sklepach dostępna jest również melasa z chleba świętojańskiego (to ciemnobrązowy, słodki syrop o karmelowym posmaku). Cena to ok. 25 zł za 800 g.

Karob a kakao

Karob, w przeciwieństwie  do kakao, nie zawiera substancji pobudzających, więc z powodzeniem można stosować  go w codziennej diecie dzieci, przyrządzając gorący napój podobny do kakao.

Karob jest też często używany przez alergików, gdyż nie zawiera alergenów.

Karob można zatem wykorzystywać jako słodzik. Z kolei naturalne kakao nie ma słodkiego smaku. Karob ma delikatny, słodki, karmelowy smak, w przeciwieństwie do wytrawnego i lekko gorzkiego w smaku kakao.