KWIATY na talerzu są piękne i ZDROWE

Autor: mgr inż. Michał Mazik

Wszystkie kwiaty są piękne, ale niektóre z nich można wykorzystać do celów kulinarnych. Nadają potrawom niezwykły aromat i efektowny wygląd. Wśród kwiatów są również takie, które mają korzystny wpływ na zdrowie.

Kwiaty, które chcemy wykorzystać w kuchni, muszą pochodzić z ekologicznych upraw. Można jeść nagietki bogate w karotenoidy, kwiat nasturcji o właściwościach bakteriobójczych czy bratka bogatego w witaminę C i polifenole. Obowiązuje jednak podstawowa zasada: jak najmniej chemii. Podczas zbierania kwiatów z własnego ogrodu trzeba zwrócić uwagę, czy rośliny nie rosną zbyt blisko drogi i miejsc narażonych na skażenie. W żadnym wypadku nie wolno używać kwiatów kupionych w kwiaciarni lub na targu – nie są z reguły przeznaczone do jedzenia, więc traktuje się je pestycydami. Uwaga! Uczuleniowcy powinni zachować ostrożność, ponieważ pyłki kwiatowe mogą powodować reakcje alergiczne.

Róża

Płatki róży można pokrywać cukrem i dodawać do ciast. Ozdabia się nimi torty, desery, lody, przyprawia galaretki. Garść płatków można wrzucić do dzbanka z wodą. Świetnym pomysłem dla amatorów słodyczy jest konfitura z płatków (bez białej nasady płatków). Na 1/2 litra konfitury potrzeba ok. 1/4 kg płatków. Gotuje się je z 1–2 szklankami wody, szklanką cukru i sokiem cytrynowym, aż powstanie gęsta masa (ok. godziny). Taką konfiturę można przechowywać kilka lat. Jest niezastąpiona jako nadzienie do pączków czy dodatek do herbaty.

Nagietek

To jedna z popularniejszych roślin leczniczych i kosmetycznych. Kwiat nagietka zawiera saponiny, karetonoidy, flawonoidy, kumaryny, olejek eteryczny, związki śluzowe, gorycze. Pobudza wydzielanie żółci, zwiększa ilość wydalanego moczu i pomaga usuwać zbędne produkty przemiany materii. Płatki nagietka dodaje się do zup, sosów i dań z makaronu. Nie należy jednak przesadzać, ponieważ nadają one potrawie pikantny lub cierpki smak. Dodane do zupy zabarwią ją na żółto. Dla ożywienia koloru można je też wymieszać z liśćmi sałaty.

Nasturcja

Działa bakteriobójczo (zawiera siarkę), stosowana jest w leczeniu grypy, przeziębienia, zapalenia oskrzeli. Kwiaty nasturcji zawierają m.in. flawonoidy, karotenoidy, antocyjany i spore ilości witaminy C. Mają ostry, lekko pieprzny smak, dlatego pasują do sałatek, mięs i serów. Kilka płatków nasturcji można też położyć na kanapkę – nabierze wyrazistego smaku i... ciekawego wyglądu.

Cukinia

Kwiaty cukinii (żeńskie mają zawiązek owocu) są popularne we Włoszech, w Grecji i na południu Francji. Mają delikatny, słodkawy smak. Po usunięciu słupków nadziewa się je np. serem ricotta i anchois, a potem obtacza w rzadkim cieście naleśnikowym i smaży w głębokim tłuszczu (najlepiej na oliwie).

Bratek ogrodowy

Ta popularna roślina odznacza się dużą zawartością substancji aktywnie czynnych – flawonoidów, polifenoli, karotenoidów i witaminy C, ponadto wykazuje działanie przeciwutleniające. Te piękne kolorowe kwiaty są niezwykle łatwe w uprawie, wymagają stanowisk słonecznych lub półcienistych i regularnego podlewania. Kwiaty bratka mają delikatny, słodkawy smak. Lepiej nie dzielić ich na płatki, ale wykorzystywać w całości. Dekoruje się nimi ciasta, desery i torty, dodaje do sałatek.

Bez czarny

Kwiaty bzu czarnego są ważnym surowcem leczniczym – zawierają m.in. flawonoidy, kwasy organiczne, garbniki, triterpeny. Stosuje się je jako lek napotny i przeciwgorączkowy. Baldachy drobnych białych kwiatków ma- ją korzenny, gorzkawy smak. Zbiera się je w czerwcu, nim przekwitną. Można z nich zrobić pyszną nalewkę o słomkowej barwie i ciekawym aromacie. Warto również wycisnąć z nich sok, który dodaje się do herbaty. Całe baldachy macza się też w cieście naleśnikowym i smaży na oleju. Stosuje się je jak przyprawę, np. do mięsa.

To ci się przyda

To ci się przyda

Kandyzowane ozdoby do deserów

Aby dłużej cieszyć się dekoracyjnymi i smakowymi walorami kwiatów, można je utrwalić w cukrze. Kandyzuje się fiołki, bratki, róże, lawendę, geranium, nasturcję i wiele innych kwiatów. Do kandyzowania wybieramy całe, świeżo rozwinięte okazy. Najpierw maczamy je ostrożnie (aby ich nie uszkodzić) w ubitym na sztywną pianę białku. Następnie pędzelkiem rozprowadzamy białko po całej powierzchni kwiatu i obsypujemy przez sito cukrem pudrem. Układamy je na płaskiej powierzchni i suszymy. Takie kwiaty wykorzystujemy do ozdabiania ciast, tortów, kremów.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 13.03.2014

DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Dorada - wartości odżywcze i właściwości Dorada - wartości odżywcze i właściwości

Dorada charakteryzuje się białą barwą i małą ilością ości. Mięso dorady to dobre źródło...

więcej

167

BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

122

LECZNICZA NALEWKA z jeżyn. Przepisy na jeżynówkę LECZNICZA NALEWKA z jeżyn. Przepisy na jeżynówkę

Nalewka z jeżyn ma wiele właściwości leczniczych. Szczególnie cenią ją osoby, które cierpią na...

więcej

115

ARONIA - przepisy na przetwory z aronii. Wartości odżywcze przetworów z aronii ARONIA - przepisy na przetwory z aronii. Wartości odżywcze przetworów z aronii

Przetwory z aronii zawierają sporo witamin, składników mineralnych i innych prozdrowotnych...

więcej

111

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Oczywiście, że nie zachorujesz na cukrzycę, jedząc tylko 2 łyżeczki miodu, czyli około 10 g (około 46 kcal). Przy dopuszczanej ilości, jaką jest 50g (przy kaloryczności diety 2000 kcal). Miód to nie...

Forum
data

Sierpień 11, 2017

ZIELONA HERBATA - właściwości lecznicze i przyrządzanie Link do artykułu - http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/zielona-herbata-wlasciwosci-lecznicze-i-przyrzadzanie_33969.html

data

Lipiec 29, 2017

Kolego Aceso. Wg załączonego przez Ciebie artykułu wartość przemysłu dodatków do żywności to 13 MILIARDÓW funtów, a nie bilionów. W amerykańskiej nomenklaturze liczebników używa się tzw. krótkiej skali, w której słowo bilion oznacza 10^9 (tysiąc milionów), natomiast w Polsce,...

data

Lipiec 28, 2017

magnez ma jakieś właściwości uspokajające, choć na mnie sam on jakoś nie działał, jak mam ciężki dzień to biorę nervomix z melisą i magnezem, czuję się spokojniejsza, łatwieej mi się skupić w pracy. ostatnio mi pomógł jak miałam spięcie z szefem i mocno mnie to wyprowadziło z równowagi,...

data

Lipiec 28, 2017

2 razy dziennie popijam colon c, pomógł mi przy zaparciach i stosuję go regularnie bo widzę że super działa na jelita, a one są centrum naze odporności i zdrowia. Babka jajowata jest spoko :)

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.