Kwasy omega-3 aktywizują brunatną tkankę tłuszczową

Autor: Aleksandra Żyłowska, dietetyk

Brunatna tkanka tłuszczowa odpowiada za bilans energetyczny, termogenezę i zwiększanie wydatku energetycznego przez organizm. Dzięki temu zapobiega wychłodzeniu ciała i pomaga przeciwdziałać otyłości. Do aktywizacji brunatnej tkanki tłuszczowej doprowadzają m. in. kwasy tłuszczowe omega-3.

Brunatna tkanka tłuszczowa, aktywowana m. in. przez kwasy omega-3, pomaga utrzymać prawidłową masę ciała.

Kwasy omega-3 aktywizują brunatną tkankę tłuszczową

Brunatna tkanka tłuszczowa (nazywana również brązową tkanką tłuszczową) może być aktywowana poprzez zimno oraz środki farmakologiczne. Najnowsze badania opublikowane m.in. w "The Journal of Nutritional Biochemistry" oraz w "Nature Communications" pokazują, że aktywność brunatnych komórek tłuszczowych można pobudzić dietą bogatą w kwasy tłuszczowe omega-3.

Kwas EPA a brunatna tkanka tłuszczowa

Brunatny tłuszcz znajduje się przede wszystkim w szyi oraz okolicy nadobojczykowej.

Zainteresowanie środowiska naukowego brunatną tkanką tłuszczową (BAT) zwiększyło się, gdy wykazano, że jej ilość może wzrastać w wieku dorosłym, a wysoka zawartość brunatnych komórek tłuszczowych jest powiązana z mniejszym ryzykiem otyłości, cukrzycy typu 2 i innych chorób metabolicznych. Dotychczas sądzono, że najwięcej BAT znajduje się w organizmach noworodków, a jej poziom spada wraz z wiekiem i wzrostem ilości białej zapasowej tkanki tłuszczowej. Okazuje się, że liczne prozdrowotne działania kwasów tłuszczowych omega-3 (szczególnie EPA) są powiązane z oddziaływaniem na aktywność białych i brunatnych komórek tłuszczowych. W doświadczeniu przeprowadzonym na dwóch grupach myszy, z których jedna była karmiona dietą wysokotłuszczową bogatą w kwasy omega-3, a druga – dietą ubogotłuszczową, wykazano, iż dieta wzbogacana w EPA powodowała spadek masy ciała, zmniejszenie ilości markerów stanu zapalnego w organizmie, zwiększenie tolerancji glukozy oraz wzrost insulinowrażliwości komórek. Efekty te są powiązane z obniżeniem procesów zapalnych w komórkach tłuszczowych, spadkiem lipogenezy (powstawania tłuszczu zapasowego) oraz zmniejszonym utlenianiem tłuszczów.

Czytaj też: Biała i brunatna tkanka tłuszczowa - czym się różnią?

Na co wpływa brunatna tkanka tłuszczowa?

Ilość tkanki tłuszczowej jest większa u kobiet i osób aktywnych fizycznie.

Na podstawie najnowszych doniesień stwierdzono, że kwasy tłuszczowe omega-3 aktywują receptory odpowiedzialne za pobudzenie czynności brunatnej tkanki tłuszczowej, a także przyczyniają się do procesu brązowienia białych komórek tłuszczowych, czyli przekształcania w aktywne, pobudzające zużywanie energii komórki brązowe. Natomiast w wyniku wcześniejszych doświadczeń stwierdzono, że zwiększanie ilości brunatnej tkanki tłuszczowej w organizmie może być skuteczne w walce z otyłością i zapobiegać chorobom metabolicznym, m.in. cukrzycy typu 2 i dyslipidemii. Ponadto wskazano, że BAT jest tkanką aktywną endokrynnie, czyli wydziela hormony aktywujące metabolizm tłuszczu i węglowodanów. Na podstawie obserwacji stwierdzono, że najsilniejszy efekt aktywowania brunatnej tkanki tłuszczowej osiąga się poprzez suplementację wraz z dietą samego kwasu EPA należącego do rodziny omega-3, a nie mieszaniny tych kwasów. Analogiczne wnioski wyciągnięto z analizy wyników in vitro brązowienia tkanki tłuszczowej.

Autorzy badania opublikowanego w "Nature Communications" sugerują, że wyniki ich doświadczenia i wskazanie molekularnych mechanizmów aktywowania brunatnej tkanki tłuszczowej przez kwasy omega-3 pozwalają wyjaśnić tak ogromne znaczenie tych tłuszczów dla zdrowia. Ponadto, dane te mogą posłużyć do stworzenia nowych terapii w leczeniu otyłości i powiązanych z nią chorób metabolicznych.

Źródła:

1. Pahlavani M. i in., Eicosapentaenoic acid regulates brown adipose tissue metabolism in high-fat-fed mice and in clonal brown adipocytes, The Journal of Nutritional Biochemistry, 2017, 1(39), 101-109, doi: http://dx.doi.org/10.1016/j.jnutbio.2016.08.012

2. Quesanda-Lopez T. i in., The lipid sensor GPR120 promotes brown fat activation and FGF21 release from adipocytes,  Nature Communications, 2016, 7: 13479, doi: 10.1038/ncomms13479

Polecamy
Kwasy OMEGA-3 - dlaczego są niezbędne w diecie?

Kwasy OMEGA-3 - dlaczego są niezbędne w diecie?

Kwasy omega-3 zyskały na popularmości, odkąd zaobserwowano, że Eskimosi, mimo że prawie nie jedzą warzyw ani owoców, rzadko zapadają na ...

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 13.02.2017

DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu

Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim ma dużą...

więcej

327

TRUSKAWKI dobre dla zdrowia i urody. Jakie witaminy i minerały zawierają truskawki? TRUSKAWKI dobre dla zdrowia i urody. Jakie witaminy i minerały zawierają truskawki?

Właściwości odżywcze i lecznicze truskawek są nie do przecenienia. Poleca się je reumatykom,...

więcej

315

Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH

Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu....

więcej

294

BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

287

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Rzeczywiście objawy wskazują na dnę moczanową. Konieczna jest wizyta u lekarza, skierowanie do reumatologa i kontrola przebiegu choroby. Leki, które powinieneś brać, to te eliminujące kwas moczowy z...

Forum
data

Czerwiec 16, 2017

Eko to jest fikcja mająca od naiwnych wyciągnąć więcej kasy. Polski szczerbaty chłop nie ma kultury i wiedzy by produkować tak jak dawniej. Mieszkam w rejonie gdzie się produkuję tą "eko" masę do trawienia. Duński chów świń, chlewnie po kilka tysięcy schorowanych i pędzonych na sterydach...

data

Czerwiec 16, 2017

Np. kebab na własnoręcznie zrobionej tortilli albo burger wołowy z razową bułką <- mój ulubieniec :)

data

Czerwiec 16, 2017

Sól himalajska jest zdrowsza, ale też mniej słona, więc trzeba użyć jej więcej żeby uzyskać taką samą słoność. Jeśli jest jakiś sposób na ograniczenie soli to na pewno stosowanie przypraw i ziół. Przy odpowiednim ich dobieraniu mogą całkowicie zastąpić sól :)

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.