Kwas chlebowy – właściwości zdrowotne. PRZEPIS na kwas chlebowy

1 komentarze
Autor: Monika Majewska

Kwas chlebowy to sfermentowany napój z chleba, który ma liczne właściwości zdrowotne. Kwas chlebowy wzmacnia odporność, reguluje trawienie, a nawet sprzyja odchudzaniu. Jednak najbardziej słynie z tego, że szybko gasi pragnienie i orzeźwia, dlatego sprawdza się w czasie upałów. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma kwas chlebowy.

Kwas chlebowy to napój, który otrzymuje się w wyniku fermentacji chleba. Właściwości zdrowotne kwasu chlebowego są najbardziej doceniane w Rosji i na Ukrainie, gdzie od XVI wieku jest on napojem narodowym. W Polsce stał się powszechnie znany za czasów Władysława Jagiełły. Wówczas kwas chlebowy wyrabiany w wiejskich chatach po raz pierwszy trafił na szlacheckie dwory. Kiedy były żniwa, wyrabiano kwas słabszy - taki, który tylko gasił pragnienie. Natomiast na jarmarki i odpusty nieco mocniejszy, aby rozweselił bawiących się ludzi. Aby zaspokoić pragnienie wszystkich chętnych, kwas transportowano w dużych beczkach - tzw. kwasowicach. Warto wiedzieć, że "Kwas chlebowy sapieżyński kodeński” znajduje się na Liście Produktów Tradycyjnych MRiRW. Współcześnie kwas chlebowy w Polsce ma miano „wiejskiej” oranżady.

Kwas chlebowy – gasi pragnienie, reguluje trawienie, wzmacnia odporność

Wedle ludowego przekazu kwas chlebowy był najlepszym napojem dla spragnionych żniwiarzy, gdyż szybko gasił pragnienie i orzeźwiał w czasie upałów, o czym mówi ludowa przyśpiewka: „Od dawien dawna słynie napój zdrowy: kwas chlebowy, pajda chleba za pazuchę, bukłak kwasu i chłop gotów w pole. W gorącą posuchę”. W związku z tym dzisiaj może on być traktowany jako zdrowa alternatywa dla słodzonych, zawierające sztuczne dodatki napoje.

Dawniej kwas chlebowy był także napojem leczniczym, gdyż łagodził dręczące szlachtę po sutych ucztach dolegliwości. Także obecnie kwas chlebowy można stosować, by zlikwidować nadkwasotę, wzdęcia i inne zaburzenia trawienia - zwłaszcza po zjedzeniu tłustych i ciężkostrawnych potraw. Właściwości zdrowotne kwasu chlebowego wynikają głównie z tego, że jest on probiotykiem, tzn. zawiera bakterie kwasu mlekowego, dzięki czemu wspomaga i reguluje mikroflorę jelitową, wspomaga trawienie oraz przemianę materii. W związku z tym, że dobrze działa na przemianę materii, można go włączyć do diety odchudzającej, tym bardziej, że ma także właściwości oczyszczające organizm.

SPRAWDŹ>>Lista naturalnych probiotyków: jogurty, kiszonki, kwas chlebowy

Nie przegap

Dzięki temu, że kwas chlebowy jest probiotykiem, wzmacnia także odporność, chroniąc przed chorobami. W medycynie ludowej istnieje przekonanie, że osoby pijące regularnie kwas chlebowy 3 razy rzadziej zapadają na grypę.

Dodatkowo probiotyk w postaci kwasu chlebowego obniża poziom "złego" cholesterolu LDL i może być stosowany w profilaktyce miażdżycy.

Kwas chlebowy to także skarbnica witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy. Ponadto fermentowany napój z chleba zawiera witaminę C i wiele składników mineralnych – zwłaszcza selen i cynk.

Ważne

Ważne

Przed kupieniem kwasu chlebowego uważnie przeczytaj etykietę!

Niektóre kwasy chlebowe dostępne w sklepach to jedynie barwiona woda z cukrem, dlatego przed jego kupieniem uważnie przeczytaj etykietę i sprawdź, z czego powstał. W składzie powinien się znaleźć słód jęczmienny i żytni (czasami pszenny lub z domieszką mąki razowej) z dodatkiem cukru czy drożdży. Kwas chlebowy nie powinien zawierać konserwantów czy barwników.

Kwas chlebowy - przeciwwskazania. Czy w ciąży można pić kwas chlebowy?

Kobiety w ciąży nie powinny pić kwasu chlebowego, zarówno tego kupionego w sklepie, jak i wytwarzanego wg tradycyjnej receptury. Prawdziwy kwas chlebowy zawiera alkohol (choć w nieznacznych ilościach - średnio 0,7-2,2% objętości alkoholu). Z kolei ten dostępny w sprzedaży jest bezalkoholowy, jednak istnieje ryzyko, że może zawierać utrwalacze i konserwanty. W związku z tym z pewnością nie jest on korzystny dla zdrowia przyszłej mamy.

Kwas chlebowy - jak zrobić?

Podstawą udanego kwasu chlebowego jest dobry chleb – najlepiej, aby był to domowy wypiek. Niemałe znaczenie mają także woda (tradycyjnie do wyrobu kwasu chlebowego używa się tej źródlanej) oraz dodatki w postaci rodzynek. Wówczas powstaje prawdziwy kwas chlebowy, który ma kolor od złotego do ciemnobrązowego, odznacza się słodko-kwaśnym smakiem i przyjemnym zapachem słodu z delikatną esencją goryczy. Niektórzy opisują, że pachnie ziarnem zboża i rodzynkami.

Warto wiedzieć, że na bazie kwasu chlebowego powstaje rosyjski chłodnik zwana okroszką (z dodatkiem ogórków, jaj, buraczków, ale przede wszystkim gotowanej wołowiny), a także mołdawska zupa zwana czorba.

To ci się przyda

To ci się przyda

Kwas chlebowy – przepis

Składniki: 2,5 litry wody (najlepiej źródlanej), 25 dag prawdziwego chleba razowego, pół szklanki cukru lub miodu naturalnego (wielokwiatowego), 0, 25 dag drożdży, kilkanaście rodzynek.

1. Zagotuj wodę i rozgrzej piekarnik. Chleb pokój w kostkę i piecz w piekarniku do czasu, aż się zarumieni.

2. Po ostudzeniu chleba wrzuć go do miski, zalej ciepłą, zagotowaną wcześniej wodą i odstaw na 3 godziny.

3. Cukier i drożdże rozpuść w letniej wodzie, dodaj do roztworu, wymieszaj i całość pozostaw na 24 godziny w temperaturze pokojowej.

4. Po tym czasie roztwór przecedź i przelej do wyparzonych wcześniej butelek (do 3/4 ich wysokości), do każdej z nich dodając po kilka rodzynek. Butelki pozostaw w chłodnym pomieszczeniu na 3 dni w pozycji leżącej. Jak będą stały, gaz, który powstaje w wyniku fermentacji, może wybuchnąć i rozsadzić butelkę. Z tego powodu należy także zachować ostrożność przy odkręcaniu butelek.

Tak przyrządzony kwas chlebowy można przechowywać od tygodnia do miesiąca. Na dnie butelki może utworzyć się naturalny osad, który łatwo znika po wstrząśnięciu butelką. W lecie, wskutek postępującej fermentacji, może się stać zbyt kwaśny w smaku, dlatego zaleca się go trzymać w lodówce, tym bardziej, że najlepiej smakuje schłodzony.

Źródło:

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-lubelskie/Kwas-chlebowy-sapiezynski-kodenski

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 01.03.2016

Komentarze (1 - 1 z 1)
RAK, 05.07.2016 21.45
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
oj chyba nie taki zdrowy ten kwas chlebowy bo jest zrobiony z pieczonego dwa razy chleba aby zbrązowiał więc zawiera rakotwórczy akrylamid . Wpisz hasło :Co się dzieje podczas podgrzewania pokarmów, czyli jak powstaje akrylamid lub adres poniższy http://www.eufic.org/article/pl/6/32/artid/What-happens-when-we-cook-food-understanding-acrylamide-formation/
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom...

więcej

55264

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

45136

JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu

Jarmuż to warzywo, którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były doceniane już w...

więcej

42121

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

38488

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Twoja dieta powinna się składać z 4-5 posiłków w ciągu dnia jedzonych w odstępach 3-4-godzinnych. Zapobiegnie to napadom głodu i chęci zjedzenia jakiejś słodkiej przekąski. Powinnaś wyeliminować ze...

Lekarz decyduje o dawce leku i czasie jego brania i to jest poza dyskusją. Jeśli chodzi o dietę kontrolującą dnę, zawsze warto ją zastosować. Polega ona na ograniczeniu w diecie mięsa, ryb i warzyw...

Forum
data

Lipiec 22, 2016

Warto tylko trzeba wiedzieć, gdzie kupować,żeby żywność była naprawdę eko, a nie tylko z etykiety. Ja mam jeden sprawdzony sklep, w któym zamawiam zawsze, i jest to Eko-Kraina.com.pl. Zamawiam u nich nawet po parę razy w miesiącu, wypróbowałam bardzo wiele produktów i są naprawdę wysokiej...

data

Lipiec 14, 2016

Ja lubię muszyniankę, też ma dużo magnezu i innych minerałów. A co sądzicie o soku z brzozy, albo o tych sokach AloeVer czy jakoś tak. To tylko chwyt marketingowy czy rzeczywiście coś dają?

data

Lipiec 11, 2016

Dawniej miałam częste skurcze w łydkach, które nie pozwalały mi spokojnie przespać nocy. Lekarz powiedział mi, żeby zamiast tabletek wybrać wodę bogatą w składniki mineralne. Mój wybór padł na Piwniczankę, bo zawiera duże ilości magnezu. Odkąd codziennie wypijam całą butelkę problem...

data

Lipiec 07, 2016

...bo ja juz wypilam pol butelki czerwonego i na pewno ja skoncze tego wieczoru, co ostatnio mi sie czesto zdarza. I jeszcze jedno jest super: zawsze pilam alkohol, ale od dluzszego czasu moim absolutnym numerem 1 jest czerwone wytrawne wino, wszystkiego innego mam po dziurki w nosie. A...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.