Kwas chlebowy – właściwości zdrowotne. PRZEPIS na kwas chlebowy

4 komentarze
Autor: Monika Majewska

Kwas chlebowy to sfermentowany napój z chleba, który ma liczne właściwości zdrowotne. Kwas chlebowy wzmacnia odporność, reguluje trawienie, a nawet sprzyja odchudzaniu. Jednak najbardziej słynie z tego, że szybko gasi pragnienie i orzeźwia, dlatego sprawdza się w czasie upałów. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma kwas chlebowy.

Kwas chlebowy to napój, który otrzymuje się w wyniku fermentacji chleba. Właściwości zdrowotne kwasu chlebowego są najbardziej doceniane w Rosji i na Ukrainie, gdzie od XVI wieku jest on napojem narodowym. W Polsce stał się powszechnie znany za czasów Władysława Jagiełły. Wówczas kwas chlebowy wyrabiany w wiejskich chatach po raz pierwszy trafił na szlacheckie dwory. Kiedy były żniwa, wyrabiano kwas słabszy - taki, który tylko gasił pragnienie. Natomiast na jarmarki i odpusty nieco mocniejszy, aby rozweselił bawiących się ludzi. Aby zaspokoić pragnienie wszystkich chętnych kwas transportowany był w dużych beczkach - tzw. kwasowicach. Warto wiedzieć, że "Kwas chlebowy sapieżyński kodeński” znajduje się na Liście Produktów Tradycyjnych MRiRW. Współcześnie kwas chlebowy w Polsce ma miano „wiejskiej” oranżady.

Kwas chlebowy – gasi pragnienie, reguluje trawienie, wzmacnia odporność

Wedle ludowego przekazu kwas chlebowy był najlepszym napojem dla spragnionych żniwiarzy, gdyż szybko gasił pragnienie i orzeźwiał w czasie upałów, o czym mówi ludowa przyśpiewka: „Od dawien dawna słynie napój zdrowy: kwas chlebowy, pajda chleba za pazuchę, bukłak kwasu i chłop gotów w pole. W gorącą posuchę”. W związku z tym dzisiaj może on być traktowany jako zdrowa alternatywa dla słodzonych, zawierające sztuczne dodatki napoje.

Dawniej kwas chlebowy był także napojem leczniczym, gdyż łagodził dręczące szlachtę po sutych ucztach dolegliwości. Także obecnie kwas chlebowy można stosować, by zlikwidować nadkwasotę, wzdęcia i inne zaburzenia trawienia - zwłaszcza po zjedzeniu tłustych i ciężkostrawnych potraw. Właściwości zdrowotne kwasu chlebowego wynikają głównie z tego, że jest on probiotykiem, tzn. zawiera bakterie kwasu mlekowego, dzięki czemu wspomaga i reguluje mikroflorę jelitową, wspomaga trawienie oraz przemianę materii. W związku z tym, że dobrze działa na przemianę materii, można go włączyć do diety odchudzającej, tym bardziej, że ma także właściwości oczyszczające organizm.

SPRAWDŹ>>Lista naturalnych probiotyków: jogurty, kiszonki, kwas chlebowy

Nie przegap

Dzięki temu, że kwas chlebowy jest probiotykiem, wzmacnia także odporność, chroniąc przed chorobami. W medycynie ludowej istnieje przekonanie, że osoby pijące regularnie kwas chlebowy 3 razy rzadziej zapadają na grypę.

Dodatkowo probiotyk w postaci kwasu chlebowego obniża poziom "złego" cholesterolu LDL i może być stosowany w profilaktyce miażdżycy.

Kwas chlebowy to także skarbnica witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy. Ponadto fermentowany napój z chleba zawiera witaminę C i wiele składników mineralnych – zwłaszcza selen i cynk.

Ważne

Ważne

Przed kupieniem kwasu chlebowego uważnie przeczytaj etykietę!

Niektóre kwasy chlebowe dostępne w sklepach to jedynie barwiona woda z cukrem, dlatego przed jego kupieniem uważnie przeczytaj etykietę i sprawdź, z czego powstał. W składzie powinien się znaleźć słód jęczmienny i żytni (czasami pszenny lub z domieszką mąki razowej) z dodatkiem cukru czy drożdży. Kwas chlebowy nie powinien zawierać konserwantów czy barwników.

Kwas chlebowy - przeciwwskazania. Czy w ciąży można pić kwas chlebowy?

Kobiety w ciąży nie powinny pić kwasu chlebowego, zarówno tego kupionego w sklepie, jak i wytwarzanego wg tradycyjnej receptury. Prawdziwy kwas chlebowy zawiera alkohol (choć w nieznacznych ilościach - średnio 0,7-2,2% objętości alkoholu). Z kolei ten dostępny w sprzedaży jest bezalkoholowy, jednak istnieje ryzyko, że może zawierać utrwalacze i konserwanty. W związku z tym z pewnością nie jest on korzystny dla zdrowia przyszłej mamy.

Kwas chlebowy - jak zrobić?

Podstawą udanego kwasu chlebowego jest dobry chleb – najlepiej, aby był to domowy wypiek. Niemałe znaczenie mają także woda (tradycyjnie do wyrobu kwasu chlebowego używa się tej źródlanej) oraz dodatki w postaci rodzynek. Wówczas powstaje prawdziwy kwas chlebowy, który ma kolor od złotego do ciemnobrązowego, odznacza się słodko-kwaśnym smakiem i przyjemnym zapachem słodu z delikatną esencją goryczy. Niektórzy opisują, że pachnie ziarnem zboża i rodzynkami.

Warto wiedzieć, że na bazie kwasu chlebowego powstaje rosyjski chłodnik zwana okroszką (z dodatkiem ogórków, jaj, buraczków, ale przede wszystkim gotowanej wołowiny), a także mołdawska zupa zwana czorba.

To ci się przyda

To ci się przyda

Kwas chlebowy – przepis

Składniki: 2,5 litry wody (najlepiej źródlanej), 25 dag prawdziwego chleba razowego, pół szklanki cukru lub miodu naturalnego (wielokwiatowego), 0, 25 dag drożdży, kilkanaście rodzynek.

1. Zagotuj wodę i rozgrzej piekarnik. Chleb pokój w kostkę i piecz w piekarniku do czasu, aż się zarumieni.

2. Po ostudzeniu chleba wrzuć go do miski, zalej ciepłą, zagotowaną wcześniej wodą i odstaw na 3 godziny.

3. Cukier i drożdże rozpuść w letniej wodzie, dodaj do roztworu, wymieszaj i całość pozostaw na 24 godziny w temperaturze pokojowej.

4. Po tym czasie roztwór przecedź i przelej do wyparzonych wcześniej butelek (do 3/4 ich wysokości), do każdej z nich dodając po kilka rodzynek. Butelki pozostaw w chłodnym pomieszczeniu na 3 dni w pozycji leżącej. Jak będą stały, gaz, który powstaje w wyniku fermentacji, może wybuchnąć i rozsadzić butelkę. Z tego powodu należy także zachować ostrożność przy odkręcaniu butelek.

Tak przyrządzony kwas chlebowy można przechowywać od tygodnia do miesiąca. Na dnie butelki może utworzyć się naturalny osad, który łatwo znika po wstrząśnięciu butelką. W lecie, wskutek postępującej fermentacji, może się stać zbyt kwaśny w smaku, dlatego zaleca się go trzymać w lodówce, tym bardziej, że najlepiej smakuje schłodzony.

Źródło:

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-lubelskie/Kwas-chlebowy-sapiezynski-kodenski

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także

Aktualizacja: 05.07.2015

reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH

Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu....

więcej

52602

Len: jak dawkować olej lniany? Len: jak dawkować olej lniany?

Olej lniany - źródło niezbędnego kwasu OMEGA-3. Jego zdrowotne właściwości znane były już w...

więcej

30847

BŁONNIK WITALNY na otyłość i cukrzycę.  Jak działa błonnik witalny? BŁONNIK WITALNY na otyłość i cukrzycę. Jak działa błonnik witalny?

Błonnik witalny to naturalny suplement diety, który uzupełnia niedobory błonnika pochodzącego z...

więcej

40676

Właściwości lecznicze szpinaku - liście szpinaku chronią przed rakiem i miażdżycą Właściwości lecznicze szpinaku - liście szpinaku chronią przed rakiem i miażdżycą

Liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Właściwości lecznicze...

więcej

28494

Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Twoje BMI wynosi 16, co wskazuje na poważne niedożywienie, dlatego duży apetyt jest dobrym objawem. Mimo to powinnaś udać się do lekarza pierwszego kontaktu i sprawdzić badaniami, w jakim stopniu...

Przytyć niestety bywa trudniej niż schudnąć. Faktycznie twoja waga jest niska. Trzeba przede wszystkim zadbać o zdrowe żywienie, jeść minimum 2100-2400 kcal w 5 posiłkach dziennie. Warto, aby rozkład...

Najlepiej byłoby, gdybyś znalazła się na oddziale gastroenterologii. Wymagasz dokładnej diagnostyki przewodu pokarmowego. Należałoby wykluczyć albo potwierdzić celiakię, która daje takie objawy jak...

Forum
data

Lipiec 30, 2015

innymi cennymi źródłami omega3 poza rybami są: olej z dyni, olej rzepakowy, olej lniany, nasiona chia i nasiona konopii, najlepiej kupować je wersji ekologicznej, bez żadnej chemii, wtedy mają najwyższą jakość i największą zawartość kwasów tłuszczowych

data

Lipiec 30, 2015

warto, ja kupuję tylko eko i dużo lepiej sięczuję i wglądam. Nie choruję i zniknęły alergie. To najlepszy dowód na to jak bardzo szkodzi nam ta chemia dowalana do wszystkiego...

data

Lipiec 29, 2015

Na przemian herbaty ziołowe (melisę, rumianek), a także im więcej płynów. Najlepiej to jakieś lekkie zupy oraz kleik ryżowy. Z leków dobry jest węgiel leczniczy.

data

Lipiec 29, 2015

Żurawina od dawna jest stosowana na przeziębienia, anginy, problemy z żołądkiem oraz pęcherzem. Co więcej, żurawina posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.