KIWI (owoc) - właściwości i wartości odżywcze. Ile kalorii ma kiwi?

8 komentarze
Autor: Monika Majewska

Kiwi to owoc, który posiada liczne właściwości, m.in. przeczyszczające, odchudzające, a także odżywcze, dzięki czemu znalazł zastosowanie w kosmetyce. Jednak nie wszystkie osoby mogą się przekonać o działaniu tego egzotycznego owocu. Kiwi może być bowiem przyczyną alergii. Sprawdź, jakie właściwości ma kiwi i kto nie powinien po nie sięgać.

Kiwi, czyli owoc aktinidii, narodziło się w dolinie rzeki Jangcy w Północnych Chinach i początkowo nazywało się chińskim agrestem. Swoją obecną nazwę zyskało oficjalnie dopiero w 1974 roku. Wszystko za sprawą Normana Sondaga - amerykańskiego importera kiwi. Zauważył on, że owoc przypomina nowozelandzkiego ptaka kiwi, który także jest zaokrąglony, brązowy i owłosiony. Amerykanie do dziś pozostają jednym z importerów tego owocu. Z ponad pięćdziesięciu gatunków najczęściej uprawia się aktinidię smakowitą (Actinidia deliciosa), odmianę Hayward. Owoc ten jest nie tylko smaczny, lecz także wartościowy pod względem odżywczym. Nie brakuje w nim witamin (zwłaszcza C), minerałów (magnezu, fosforu, cynku, żelaza, a przede wszystkim potasu), a także wpływającej korzystnie na wzrok luteiny czy regulującego pracę układu pokarmowego błonnika.

Kiwi na obniżenie ciśnienia

Kiwi może się przyczynić do obniżenia ciśnienia tętniczego - przekonują norwescy naukowcy ze Szpitala Uniwersyteckiego w Oslo. W ich ośmiotygodniowym eksperymencie wzięła udział grupa osób z nadciśnieniem.

Badani, którzy spożywali 3 kiwi dziennie, mieli ciśnienie skurczowe średnio o 3,6 mmHg niższe niż u pozostałych. Nic dziwnego - kiwi jest skarbnicą potasu. W 100 g znajduje się aż 312 mg tego obniżającego ciśnienie pierwiastka.

Poza tym badania przeprowadzone przez naukowców z uniwersytetu z Oslo wykazały, że owoce kiwi, włączone do zwykłej diety, hamują sklejanie się płytek krwi (a tym samym mogą zapobiegać zakrzepom). Ponadto obniżają poziom trójglicerydów.

Kiwi a cukrzyca

Kiwi mogą spożywać cukrzycy, ale w ograniczonych ilościach (ok. 200 g na dobę). Indeks glikemiczny (IG) kiwi = 50.


To ci się przyda

To ci się przyda

Wartości odżywcze kiwi (w 100 g)

Wartość energetyczna - 61 kcal
Białko ogółem - 1.14 g
Tłuszcz - 0.52 g
Węglowodany - 14.66 g (w tym cukry proste 8.99)
Błonnik - 3.0 g

Witaminy

Witamina C – 92.7 mg
Tiamina – 0.027 mg
Ryboflawina – 0.025 mg
Niacyna - 0.341 mg
Witamina B6  - 0.063 mg
Kwas foliowy -  25 µg
Witamina A – 87 IU
Witamina E – 1.46 mg
Witamina K - 40.3 µg

Minerały

Wapń – 34 mg
Żelazo - 0.31 mg
Magnez - 17 mg
Fosfor - 34 mg
Potas - 312 mg
Sód – 3 mg
Cynk - 0.14 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Kiwi a nowotwory

Specjalista ds. żywienia z Rowett Research Institute wykazał, że codzienne zjadanie kiwi może chronić DNA przed uszkodzeniami, które niekiedy prowadzą do rozwoju nowotworów. Co więcej, mogą wspomagać naprawę uszkodzonego DNA. W owocach kiwi wykryto także substancje, które niszczą komórki nowotworowe raka jamy ustnej.

W zapobieganiu nowotworom może pomóc zwłaszcza czerwona odmiana kiwi. Owoce te są bogatym źródłem antocyjaniny - związku roślinnego, który często występuje w owocach i warzywach o barwie czerwonej, fioletowej i niebieskiej. Wykuje on silne działanie przeciwutleniające, dzięki czemu chroni przed chorobami serca i nowotworami.

Kiwi na przeziębienie

Kiwi to doskonałe źródło witaminy C - w 100 g znajdują się aż 93 mg tej witaminy. Tym samym jedno kiwi (waży średnio 95 g) pokrywa 100 proc. dziennego zapotrzebowania na kwas askorbinowy. Warto wiedzieć, że kiwi znajduje się w czołówce owoców zawierających witaminę C. Zawiera jej więcej niż słynąca z niej cytryna (53 mg/100 g) czy pomarańcze (50 mg/100 g).

Witamina C to przeciwutleniacz, który z pewnością wzmocni organizm w walce z przeziębieniem. Z kolei kiwi włączone na stałe do diety zmniejszy ryzyko rozwoju przeziębienia.

Ważne

Ważne

Kiwi może powodować uczulenie

Alergia na kiwi może się objawiać w różny sposób, jednak najczęściej przyjmuje postać zespołu alergii jamy ustnej (pojawiają się świąd i obrzęk języka, gardła, ust i jamy ustnej).

Na kiwi powinny uważać także osoby uczulone na lateks. Owoc ten może być bowiem przyczyną reakcji krzyżowej. Można mówić o niej wtedy, gdy u osoby uczulonej na lateks objawy alergii pojawiają się także po kontakcie z substancjami, które lateksu nie zawierają, ale ich alergeny są zbliżone budową do tych pochodzących z lateksu, m.in. z kiwi. To właśnie po kontakcie z alergenami tego owocu dochodzi do najsilniejszych reakcji krzyżowych. Już nawet zjedzenie niewielkiej ilości kiwi może zapoczątkować reakcję krzyżową, a nawet doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego.

Warto wiedzieć, że kiwi może reagować krzyżowo także z pyłkami brzozy, żyta i bylicy, innymi owocami (melon, brzoskwinie, papaja, ananas i jabłko), sezamem, makiem, orzechami laskowymi i ziemniakami.

Kiwi na przejedzenie

Po kiwi warto sięgać po sytym, ciężkostrawnym posiłku, zwłaszcza jeśli był bogaty w białko (mięso lub mleko) - przekonują naukowcy z Massey University w Nowej Zelandii. Odkryli oni, że kiwi zawiera enzym, który ułatwia trawienie białek i zmniejsza uczucie przejedzenia i dyskomfortu po posiłku.

Kiwi poprawi kondycję oczu

Kiwi to doskonałe źródło luteiny oraz zeaksantyny, związków występujących w ludzkim oku. Chronią one przez rozwojem zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.

Kiwi na zaparcia

Kiwi to także sprawdzony sposób na zaparcia. Swoje właściwości przeczyszczające zawdzięcza przede wszystkim zawartości błonnika.

Kiwi na odchudzanie

Dzięki zawartości błonnika i pozytywnemu wpływowi na przemianę materii, kiwi można włączyć do diety odchudzającej, tym bardziej że jest niskokaloryczne (61 kcal/100 g).

To ci się przyda

To ci się przyda

Wybieraj owoce twarde i pozbawione przebarwień. Aby sprawdzić, czy kiwi jest dojrzałe, należy owoc lekko nacisnąć - jeśli ustąpi pod palcem, jest w sam raz do zjedzenia.

Niedojrzałe owoce kiwi można przechowywać w papierowej torebce, w temperaturze pokojowej i sprawdzać codziennie, czy już dojrzały. Do torby można włożyć jabłka. Owoce te wydzielają etylen, który przyspieszy dojrzewanie kiwi.

Kiwi trzymane w lodówce zachowują świeżość nawet przez 4 tygodnie.

Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze kiwi

Źródło: x-news.pl/Agencja TVN

Kiwi - zastosowanie w kuchni

Kiwi może być nie tylko składnikiem sałatek owocowych i dodatkiem do deserów. Kiwi, dzięki kwaśnemu smakowi, nadaje się także do marynowania mięs. Poza tym znakomicie uzupełnia smak wołowiny i cielęciny. Dobrze smakuje również z podsmażaną cebulą i w połączeniu z natką pietruszki.

Kiwi można ostrożnie wprowadzić do diety dziecka po skończeniu przez nie pierwszego roku życia

Nieco niedojrzałe owoce bogate w pektyny są wybierane do produkcji ostrych sosów.

Pokrojone w kostkę kiwi można dodawać do płatków śniadaniowych lub owsianki. Obieranie i krojenie nie jest jedynym sposobem na zjedzenie kiwi. Owoc można także przekroić na pół i wybrać miąższ łyżeczką.

Kiwi można jeść nie tylko surowe, lecz także w postaci przetworzonej (w puszkach, mrożone lub liofilizowane).

Tego egzotycznego owocu lepiej nie dodawać do galaretki. Zawarte w nim enzymy sprawią, że ta nie stężeje.

Kiwi - zastosowanie w kosmetyce

Kiwi znalazło zastosowanie także w kosmetyce. Na bazie tego owocu produkuje się kremy do twarzy, gdyż ma właściwości nawilżające, odżywiające i nadaje skórze blasku. Ponadto w drogeriach można znaleźć peelingi do ciała z kiwi, gdyż pestki tego owocu bardzo dobrze złuszczają naskórek.

To ci się przyda

To ci się przyda

Przepis na maseczkę z kiwi

Do przygotowania rozświetlającej maseczki z kiwi będą potrzebne - 1 owoc i 1 łyżeczka jogurtu naturalnego. Wystarczy rozgnieść kiwi w miseczce i potem wymieszać je z jogurtem. Maseczkę należy położyć na oczyszczoną twarz i zmyć po 10-15 minutach letnią wodą.

Bibilografia:

Grotto D., 101 produktów dla zdrowia i życia, peł. Olejnik D., wyd. Vesper, Poznań 2010

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 02.01.2017

Komentarze (1 - 8 z 8)
viking, 13.04.2017 17.04
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ha ha,dobre
 
krystynadal, 23.02.2017 15.58
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kiwi jest bardzo dobre, moja mama jak była na diecie to miała dzień z kiwi i jadła go na różne sposoby. Ja kiedyś nie lubiłam, ale kiedy mama poczęstowała mnie koktajlem z kiwi, szpinakiem, bananem, mleczkiem kokosowym, chia i odrobiną zielonej Piwniczanki, zmieniłam zdanie i teraz nawet sama go robię ;)
 
Maksymilian, 18.02.2017 17.53
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Mój ulubiony owoc. Od lat włączony został w skład mojej codziennej diety. Jeden dziennie to już tradycja. Uwielbiam je, kocham! Są cudowne i zapewniają mi zdrowie. Każdemu je polecam!
 
kkk, 15.01.2017 13.13
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
czlowiek czlowiekow wilkiem, a kiwi kiwi kiwi :)
 
kama, 16.11.2016 14.53
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
kocham kiwi....jem po 3 dziennie i muszę się powstrzymywać, żeby nie zjadać więcej. Kocham kiedy jest kwaśne. Dzisiaj już zjadłam 3 szt. I więcej nie mam. A mogłabym zjeść co najmniej drugie tyle
 
joasia, 19.10.2016 21.56
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A ja dziś miałam wzdęcia, bolało mnie serce - pojadłam kiwi ( 3 sztuki ) z wielkim apetytem i kiwi mnie dziś ożywi - ło! :)
 
tomek, 20.03.2016 23.27
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Bardzo madry komentarz........
 
janoskj, 11.03.2016 18.12
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kiwi but ożywi. ...hehe
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

334

ARONIA - przepisy na przetwory z aronii. Wartości odżywcze przetworów z aronii ARONIA - przepisy na przetwory z aronii. Wartości odżywcze przetworów z aronii

Przetwory z aronii zawierają sporo witamin, składników mineralnych i innych prozdrowotnych...

więcej

292

ARONIA. Jakie właściwości zdrowotne ma SOK Z ARONII? ARONIA. Jakie właściwości zdrowotne ma SOK Z ARONII?

Sok z aronii warto mieć w domu przez cały rok. Owoce aronii są bogate w witaminy i związki...

więcej

291

ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca

Arbuz w 92 procentach składa się z wody i zawiera niewielką ilość witamin i składników mineralnych....

więcej

269

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Niestety nie jestem lekarzem i nie potrafię pomóc, ani tym bardziej ustalić z jakiego powodu masz temperaturę. Lekarz by cię osłuchał, sprawdził powłoki brzuszne, sprawdził ciśnienie, zrobił wywiad....

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Forum
data

Sierpień 11, 2017

ZIELONA HERBATA - właściwości lecznicze i przyrządzanie Link do artykułu - http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/zielona-herbata-wlasciwosci-lecznicze-i-przyrzadzanie_33969.html

data

Lipiec 29, 2017

Kolego Aceso. Wg załączonego przez Ciebie artykułu wartość przemysłu dodatków do żywności to 13 MILIARDÓW funtów, a nie bilionów. W amerykańskiej nomenklaturze liczebników używa się tzw. krótkiej skali, w której słowo bilion oznacza 10^9 (tysiąc milionów), natomiast w Polsce,...

data

Lipiec 28, 2017

magnez ma jakieś właściwości uspokajające, choć na mnie sam on jakoś nie działał, jak mam ciężki dzień to biorę nervomix z melisą i magnezem, czuję się spokojniejsza, łatwieej mi się skupić w pracy. ostatnio mi pomógł jak miałam spięcie z szefem i mocno mnie to wyprowadziło z równowagi,...

data

Lipiec 28, 2017

2 razy dziennie popijam colon c, pomógł mi przy zaparciach i stosuję go regularnie bo widzę że super działa na jelita, a one są centrum naze odporności i zdrowia. Babka jajowata jest spoko :)

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.