KASZA GRYCZANA - zdrowa i smaczna

11 komentarze
Autor: Justyna Nowicka - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Kasza gryczana z racji swoich zalet zasługuje na więcej, niż bycie skromnym dodatkiem do drugiego dania, choć zrazy zawijane z sosem grzybowym bez dodatku kaszy smakują zdecydowanie gorzej.

Kasza gryczana (hreczana) nie zalicza się do zbóż (jak np. kasza jęczmienna czy manna). Drobne brązowe ziarenka o trójkątnych bokach są owocem niewielkiej, dorastającej do 60 cm rośliny wydającej pachnące kwiaty barwy od białej – jak w „Panu Tadeuszu” opisuje Mickiewicz („gryka jak śnieg biała”) – do różowej. Grykę najłatwiej zobaczyć na polach, np. Lubelszczyzny, gdzie jest najwięcej upraw. Kwitnie w lipcu i sierpniu.
Kasza gryczana jest świetnym źródłem białka, zawiera go od 10 do 16 proc. (im cieplejszy klimat, tym go więcej). Jest to białko lepiej przyswajalne niż to pochodzące ze zbóż, ma podobną wartość jak białko roślin strączkowych (fasola, groch, soja) i jest bogate w unikatowe aminokwasy – lizynę i tryptofan, których nasz organizm sam nie wytwarza.

Nie przegap

Kasza gryczana pełna błonnika, soli mineralnych, witamin

Sama gryka jako roślina jest wykorzystywana w przemyśle farmaceutycznym jako dobre źródło rutyny uszczelniającej i wzmacniającej naczynia krwionośne, kwercetyny i kwasów organicznych. Liście gryki stosuje się w leczeniu żylaków (w tym również hemoroidów), nadciśnienia, krwawień z nosa i przewodu pokarmowego. Natomiast w ziarnach, poza białkami, są głównie węglowodany (69 g w 100 g) i nieco (3 g) tłuszczu. Bogactwo kaszy to witaminy – B1, B2, P i PP (dobre dla układu nerwowego) – oraz znaczna ilość soli mineralnych, takich jak wapń, fosfor, magnez, które podnoszą odporność, a także żelazo, nikiel, kobalt, miedź, cynk, bor oraz jod.

Ważne

Ważne
  • Kasza gryczana nie zakwasza organizmu w przeciwieństwie do innych kasz.
  • Nie ma w niej glutenu, dlatego mogą ją jadać osoby będące na diecie bezglutenowej.
  • Jest polecana dbającym o linię – choć 100 g tej kaszy to 336 kcal (biały ryż ma 344, a makaron dwujajeczny 373 kcal), ma ona od nich ponaddwukrotnie więcej błonnika – aż 5,9 g w 100 g.

Ciemne lub jasne ziarna kaszy gryczanej

W sklepach mamy kaszę gryczaną niepaloną (nieprażoną), a także paloną (prażoną) – łatwo ją poznać, bo jest ciemniejsza. Prażona jest mniej wartościowa, ponieważ w procesie podgrzewania ginie część witamin, ale ma bardziej wyrazisty smak. Zależnie od tego, czy ziarna są rozdrobnione, wyróżniamy też kaszę grubą i łamaną. Jak je rozpoznać? Gruba kasza prażona jest brązowa – od jasnego do ciemnego odcienia, natomiast łamana jest brązowo-biała. Kasza niepalona zachowuje odcień zielonkawy.
W sprzedaży jest również kasza krakowska. Łatwo ją pomylić z drobną kaszą jęczmienną. Krakowska to najbardziej rozdrobniona odmiana gryczanych ziaren, które w procesie polerowania tracą sporo składników odżywczych. Była ulubioną kaszą królowej Anny Jagiellonki (żony Stefana Batorego), która kazała ją sobie sprowadzać z Krakowa (stąd nazwa kaszy) po przeniesieniu się na Mazowsze. Tę kaszę przyrządza się na słono i słodko, a kasza krakowska z rodzynkami, nazywana królewską, to oryginalny staropolski deser. Można ją podawać polaną sokiem z wiśni lub konfiturą.

Jak gotować kaszę gryczaną?

Najprościej wrzucić perforowaną torebkę foliową z porcją kaszy gryczanej do wrzątku i poczekać 15–20 minut. Ale prawdziwi smakosze wystrzegają się gotowania kaszy razem z folią, wolą tradycyjny sposób.
Do gotowania wybierz dość płaski rondel o grubym dnie, o objętości dwukrotnie większej niż kasza plus woda. Przebrane ziarna wsyp do osolonego wrzątku w proporcji: 2 szklanki wody na szklankę kaszy. Doprowadź do wrzenia, gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż ziarna wchłoną wodę. Wtedy przenieś rondel w ciepłe miejsce (np. do nagrzanego piekarnika albo pod kocyk), by kasza „doszła”. Można ją również gotować w rosole, wywarze z grzybów lub w mleku.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Shutterstock

Aktualizacja: 28.10.2015

Komentarze (1 - 10 z 11)
Cyceron, 13.05.2016 15.29
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
To całe zakwaszenie to w ogóle jest mit, polecam ten film: https://www.youtube.com/watch?v=hF0qAd1JrJA&ab_channel=NetiAneti
 
Asia , 31.03.2016 22.57
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Polecam zupkę z kaszy gryczanej! Coś pysznego. Proporcje - jak kto lubi...składniki dodatkowe - również Ja robię ją tak: -Garnek na około 5-7litrów -Włoszczyzna pokrojona w słupki, lub starta (podobne ilości marchewki, selera, korzenia pietruszki, troszkę pora). -Około 200 g kaszy gryczanej Całość gotujemy do miękkości. Warzywa świetnie komponują się z kaszą, dlatego preferuję pokrojone w słupki. -Cebula pokrojona w kostkę -Pieczarki w drobną kostkę, lub starte na grubych oczkach tarki Pieczarki z cebulką rumienimy na masełku i dorzucamy do gotującej się zupki z włoszczyzną i kaszą. Przyprawiamy do smaku, Na koniec dodajemy troszkę śmietanki słodkiej, lub homogenizowanej, jak kto woli. Można doprawić posiekaną drobno natką pietruszki - super pasuje. To moja ulubiona zupka! Oczywiście można gotować na kości,czy mięsku, ale ja preferuję ten wyrazisty smak kaszy z warzywami :) NA ZDROWIE!
 
Sylwester, 03.12.2015 09.27
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kasza gryczana nie zakwasza organizmu w przeciwieństwie do innych kasz? - to samo się pisze o kaszy jaglanej i gdzie tu prawda leży?
 
Sylwester, 03.12.2015 09.24
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Marek, tu chodzi o zakwaszenie organizmu anie żołądka a jesli masz zgagę to masz niedokwaszony żołądek najpewniej...
 
Marek, 02.12.2015 22.25
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Gryczana nie zakwasza? Skąd u mnie koszmarna zgaga szczególnie po tej kaszy, a nie mam jej po jaglanej, gdzie rzekomo tylko gryczana jest niezakwaszająca?
 
ag, 05.09.2015 13.20
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Dla mnie jednym z największych przysmaków obiadowych jest kasza gryczana na sypko,polana mocno wytopionymi skwarkami słoniny(nie boczku) i do tego 2-3 jajka sadzone.Do tego pokrojone świeże pomidory...
 
Jolanta, 02.08.2015 18.21
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A ja uwielbiam kaszę gryczaną z kefirem :) ugotowana cieplutka i kefirek, mniam nic lepszego na upały a i dla przekąski .... zaraziłam tym swoje dzieciaki , które uwielbiają prawie wszytko co i ja :) tak więc kasza gryczana z kefirem lub ale to już ostateczność -jogurt naturalny ( choć nie przepadam ) .
 
Janusz W., 03.04.2015 22.00
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Do gotowania ryżu i kasz używamy w domu elektrycznego garnka do ryżu. Można gotować samą kaszę z wodą (1 część kaszy na 2 części wody), żona gotuje kaszę +woda + trochę smalcu własnego wytopu, a ja kasze i 2x więcej wody + trochę oleju jadalnego (łyżkę stołową) lub pół kostki dobrego bulionu. Woda odparowuje po około 20 minutach, pozostawiam jeszcze z 10 minut na funkcji podgrzewania (jak jest czas) i można wcinać z gulaszami, kotletem i kapustą, buraczkami, marchewką na słodko etc. Taki sposób gotowania powoduje, że nie wylewa się cennych składników zawartych w kaszy. Najgorsze co może być to gotowanie kasz lub ryżu w tych paskudnych foliowych torebkach i płukanie ich potem jeszcze w zimnej wodzie, aby szybko wystygły. Pozostają wtedy "trociny" .
 
MiłośniczkaKaszy, 16.03.2015 13.38
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Lubię kaszę gryczaną ale znacznie bardziej smakuje mi połączenie kaszy jaglanej i jęczmiennej ze słonecznikiem. Też bardzo zdrowe i pożywne. Polecam :)
 
Walter Jagodziński, 09.11.2014 22.16
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Gotowanie w workach mnie odrzuca i nigdy nie zjadłbym kaszy z folii. Folia słuzy do odmierzania porcji i tyle. Kaszę gotuję samą. Jem również bez dodatków.
 
następne »
strona 1 z 2
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom...

więcej

54971

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

44942

JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu

Jarmuż to warzywo, którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były doceniane już w...

więcej

41921

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

38325

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Lekarz decyduje o dawce leku i czasie jego brania i to jest poza dyskusją. Jeśli chodzi o dietę kontrolującą dnę, zawsze warto ją zastosować. Polega ona na ograniczeniu w diecie mięsa, ryb i warzyw...

Twoja dieta powinna się składać z 4-5 posiłków w ciągu dnia jedzonych w odstępach 3-4-godzinnych. Zapobiegnie to napadom głodu i chęci zjedzenia jakiejś słodkiej przekąski. Powinnaś wyeliminować ze...

Forum
data

Lipiec 22, 2016

Warto tylko trzeba wiedzieć, gdzie kupować,żeby żywność była naprawdę eko, a nie tylko z etykiety. Ja mam jeden sprawdzony sklep, w któym zamawiam zawsze, i jest to Eko-Kraina.com.pl. Zamawiam u nich nawet po parę razy w miesiącu, wypróbowałam bardzo wiele produktów i są naprawdę wysokiej...

data

Lipiec 14, 2016

Ja lubię muszyniankę, też ma dużo magnezu i innych minerałów. A co sądzicie o soku z brzozy, albo o tych sokach AloeVer czy jakoś tak. To tylko chwyt marketingowy czy rzeczywiście coś dają?

data

Lipiec 11, 2016

Dawniej miałam częste skurcze w łydkach, które nie pozwalały mi spokojnie przespać nocy. Lekarz powiedział mi, żeby zamiast tabletek wybrać wodę bogatą w składniki mineralne. Mój wybór padł na Piwniczankę, bo zawiera duże ilości magnezu. Odkąd codziennie wypijam całą butelkę problem...

data

Lipiec 07, 2016

...bo ja juz wypilam pol butelki czerwonego i na pewno ja skoncze tego wieczoru, co ostatnio mi sie czesto zdarza. I jeszcze jedno jest super: zawsze pilam alkohol, ale od dluzszego czasu moim absolutnym numerem 1 jest czerwone wytrawne wino, wszystkiego innego mam po dziurki w nosie. A...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.