KASZA GRYCZANA - zdrowa i smaczna

10 komentarze
Autor: Justyna Nowicka - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Kasza gryczana z racji swoich zalet zasługuje na więcej, niż bycie skromnym dodatkiem do drugiego dania, choć zrazy zawijane z sosem grzybowym bez dodatku kaszy smakują zdecydowanie gorzej.

Kasza gryczana (hreczana) nie zalicza się do zbóż (jak np. kasza jęczmienna czy manna). Drobne brązowe ziarenka o trójkątnych bokach są owocem niewielkiej, dorastającej do 60 cm rośliny wydającej pachnące kwiaty barwy od białej – jak w „Panu Tadeuszu” opisuje Mickiewicz („gryka jak śnieg biała”) – do różowej. Grykę najłatwiej zobaczyć na polach, np. Lubelszczyzny, gdzie jest najwięcej upraw. Kwitnie w lipcu i sierpniu.
Kasza gryczana jest świetnym źródłem białka, zawiera go od 10 do 16 proc. (im cieplejszy klimat, tym go więcej). Jest to białko lepiej przyswajalne niż to pochodzące ze zbóż, ma podobną wartość jak białko roślin strączkowych (fasola, groch, soja) i jest bogate w unikatowe aminokwasy – lizynę i tryptofan, których nasz organizm sam nie wytwarza.

Nie przegap

Kasza gryczana pełna błonnika, soli mineralnych, witamin

Sama gryka jako roślina jest wykorzystywana w przemyśle farmaceutycznym jako dobre źródło rutyny uszczelniającej i wzmacniającej naczynia krwionośne, kwercetyny i kwasów organicznych. Liście gryki stosuje się w leczeniu żylaków (w tym również hemoroidów), nadciśnienia, krwawień z nosa i przewodu pokarmowego. Natomiast w ziarnach, poza białkami, są głównie węglowodany (69 g w 100 g) i nieco (3 g) tłuszczu. Bogactwo kaszy to witaminy – B1, B2, P i PP (dobre dla układu nerwowego) – oraz znaczna ilość soli mineralnych, takich jak wapń, fosfor, magnez, które podnoszą odporność, a także żelazo, nikiel, kobalt, miedź, cynk, bor oraz jod.

Ważne

Ważne
  • Kasza gryczana nie zakwasza organizmu w przeciwieństwie do innych kasz.
  • Nie ma w niej glutenu, dlatego mogą ją jadać osoby będące na diecie bezglutenowej.
  • Jest polecana dbającym o linię – choć 100 g tej kaszy to 336 kcal (biały ryż ma 344, a makaron dwujajeczny 373 kcal), ma ona od nich ponaddwukrotnie więcej błonnika – aż 5,9 g w 100 g.

Ciemne lub jasne ziarna kaszy gryczanej

W sklepach mamy kaszę gryczaną niepaloną (nieprażoną), a także paloną (prażoną) – łatwo ją poznać, bo jest ciemniejsza. Prażona jest mniej wartościowa, ponieważ w procesie podgrzewania ginie część witamin, ale ma bardziej wyrazisty smak. Zależnie od tego, czy ziarna są rozdrobnione, wyróżniamy też kaszę grubą i łamaną. Jak je rozpoznać? Gruba kasza prażona jest brązowa – od jasnego do ciemnego odcienia, natomiast łamana jest brązowo-biała. Kasza niepalona zachowuje odcień zielonkawy.
W sprzedaży jest również kasza krakowska. Łatwo ją pomylić z drobną kaszą jęczmienną. Krakowska to najbardziej rozdrobniona odmiana gryczanych ziaren, które w procesie polerowania tracą sporo składników odżywczych. Była ulubioną kaszą królowej Anny Jagiellonki (żony Stefana Batorego), która kazała ją sobie sprowadzać z Krakowa (stąd nazwa kaszy) po przeniesieniu się na Mazowsze. Tę kaszę przyrządza się na słono i słodko, a kasza krakowska z rodzynkami, nazywana królewską, to oryginalny staropolski deser. Można ją podawać polaną sokiem z wiśni lub konfiturą.

Jak gotować kaszę gryczaną?

Najprościej wrzucić perforowaną torebkę foliową z porcją kaszy gryczanej do wrzątku i poczekać 15–20 minut. Ale prawdziwi smakosze wystrzegają się gotowania kaszy razem z folią, wolą tradycyjny sposób.
Do gotowania wybierz dość płaski rondel o grubym dnie, o objętości dwukrotnie większej niż kasza plus woda. Przebrane ziarna wsyp do osolonego wrzątku w proporcji: 2 szklanki wody na szklankę kaszy. Doprowadź do wrzenia, gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż ziarna wchłoną wodę. Wtedy przenieś rondel w ciepłe miejsce (np. do nagrzanego piekarnika albo pod kocyk), by kasza „doszła”. Można ją również gotować w rosole, wywarze z grzybów lub w mleku.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Shutterstock

Aktualizacja: 28.10.2015

Komentarze (1 - 10 z 10)
Asia , 31.03.2016 22.57
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Polecam zupkę z kaszy gryczanej! Coś pysznego. Proporcje - jak kto lubi...składniki dodatkowe - również Ja robię ją tak: -Garnek na około 5-7litrów -Włoszczyzna pokrojona w słupki, lub starta (podobne ilości marchewki, selera, korzenia pietruszki, troszkę pora). -Około 200 g kaszy gryczanej Całość gotujemy do miękkości. Warzywa świetnie komponują się z kaszą, dlatego preferuję pokrojone w słupki. -Cebula pokrojona w kostkę -Pieczarki w drobną kostkę, lub starte na grubych oczkach tarki Pieczarki z cebulką rumienimy na masełku i dorzucamy do gotującej się zupki z włoszczyzną i kaszą. Przyprawiamy do smaku, Na koniec dodajemy troszkę śmietanki słodkiej, lub homogenizowanej, jak kto woli. Można doprawić posiekaną drobno natką pietruszki - super pasuje. To moja ulubiona zupka! Oczywiście można gotować na kości,czy mięsku, ale ja preferuję ten wyrazisty smak kaszy z warzywami :) NA ZDROWIE!
 
Sylwester, 03.12.2015 09.27
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kasza gryczana nie zakwasza organizmu w przeciwieństwie do innych kasz? - to samo się pisze o kaszy jaglanej i gdzie tu prawda leży?
 
Sylwester, 03.12.2015 09.24
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Marek, tu chodzi o zakwaszenie organizmu anie żołądka a jesli masz zgagę to masz niedokwaszony żołądek najpewniej...
 
Marek, 02.12.2015 22.25
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Gryczana nie zakwasza? Skąd u mnie koszmarna zgaga szczególnie po tej kaszy, a nie mam jej po jaglanej, gdzie rzekomo tylko gryczana jest niezakwaszająca?
 
ag, 05.09.2015 13.20
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Dla mnie jednym z największych przysmaków obiadowych jest kasza gryczana na sypko,polana mocno wytopionymi skwarkami słoniny(nie boczku) i do tego 2-3 jajka sadzone.Do tego pokrojone świeże pomidory...
 
Jolanta, 02.08.2015 18.21
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A ja uwielbiam kaszę gryczaną z kefirem :) ugotowana cieplutka i kefirek, mniam nic lepszego na upały a i dla przekąski .... zaraziłam tym swoje dzieciaki , które uwielbiają prawie wszytko co i ja :) tak więc kasza gryczana z kefirem lub ale to już ostateczność -jogurt naturalny ( choć nie przepadam ) .
 
Janusz W., 03.04.2015 22.00
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Do gotowania ryżu i kasz używamy w domu elektrycznego garnka do ryżu. Można gotować samą kaszę z wodą (1 część kaszy na 2 części wody), żona gotuje kaszę +woda + trochę smalcu własnego wytopu, a ja kasze i 2x więcej wody + trochę oleju jadalnego (łyżkę stołową) lub pół kostki dobrego bulionu. Woda odparowuje po około 20 minutach, pozostawiam jeszcze z 10 minut na funkcji podgrzewania (jak jest czas) i można wcinać z gulaszami, kotletem i kapustą, buraczkami, marchewką na słodko etc. Taki sposób gotowania powoduje, że nie wylewa się cennych składników zawartych w kaszy. Najgorsze co może być to gotowanie kasz lub ryżu w tych paskudnych foliowych torebkach i płukanie ich potem jeszcze w zimnej wodzie, aby szybko wystygły. Pozostają wtedy "trociny" .
 
MiłośniczkaKaszy, 16.03.2015 13.38
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Lubię kaszę gryczaną ale znacznie bardziej smakuje mi połączenie kaszy jaglanej i jęczmiennej ze słonecznikiem. Też bardzo zdrowe i pożywne. Polecam :)
 
Walter Jagodziński, 09.11.2014 22.16
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Gotowanie w workach mnie odrzuca i nigdy nie zjadłbym kaszy z folii. Folia słuzy do odmierzania porcji i tyle. Kaszę gotuję samą. Jem również bez dodatków.
 
Ania, 20.08.2014 18.23
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kasza gryczana jest cudowna - nie tylko zdrowa ale i pyszna. Nie tylko na wytrawnie, ale i na słodko. Ostatnio moim nr 1 jest przepis stąd http://truetastehunters.blogspot.com/2014/05/sodkie-czekoladowe-kulki-z-kaszy.html W ogóle nie czuć smaku kaszy...
 
DlaPacjentow24.pl
Sposób na atopowe zapalenie skóry:
jak dbać o skórę z AZS
Sposób na atopowe zapalenie skóry: jak dbać o skórę z AZS
Najpopularniejsze artykuły
OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom...

więcej

24825

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

21885

JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu

Jarmuż to warzywo, którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były doceniane już w...

więcej

19766

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

18277

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Odradzam stosowane diety Dukana, mimo szybkich efektów jest niebezpieczna dla zdrowia. W wielu badaniach podkreśla się problemy z nerkami, pojawienie się dny moczanowej, zaparcia, szybszy postęp...

Jeśli udój trwa w godzinach 18-20, to kolację zjedz po udoju, szczególnie że chodzisz spać o 22. Przez okres około czterech tygodni zrezygnuj z dodatku skrobiowego w wieczornym posiłku. Jedz np....

Forum
data

Kwiecień 28, 2016

W naturalny sposób ciężko dostarczyć wymaganą ilość witamin i minerałów więc niestety czasem trzeba wspomagać swój organizm tabletkami.

data

Kwiecień 26, 2016

Myślę, że w przypadku żółcieni pomarańczowej kluczowym słowem jest "może". Wiadomo, że jak z czymkolwiek przesadzimy, to może powodować jakąś niepożądaną reakcję. Nie dajmy się zwariować. Ile dziecko musiałoby przyjąć takiej żólcieni, żeby jakieś niepokojące objawy się pojawiły....

data

Kwiecień 26, 2016

Tak, magnez powinno się stosować w przypadku skurczu mięśni i drgań powiek, z tym drugim sama mam często problemy, ale odkąd biorę co rano kapsułki z magnezem przestało i bardzo dobrze, bo stawało się to już uporczywe.

data

Kwiecień 24, 2016

według mnie zalezy na co kogo stać. Uważam że lepiej jest zdrowiej się odżywaiać niż bawić się w wielkie eko. Np polecam parowar - swój kupiłam na electro.pl bo szybko mi sie przygoowuje jedzenie i jakoś ławiej mi chudnąć i dbać o linię przygotowując tak posiłki

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.