KASZA GRYCZANA - zdrowa i smaczna

4 komentarze
Autor: Justyna Nowicka - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Kasza gryczana z racji swoich zalet zasługuje na więcej, niż bycie skromnym dodatkiem do drugiego dania, choć zrazy zawijane z sosem grzybowym bez dodatku kaszy smakują zdecydowanie gorzej.

Kasza gryczana (hreczana) nie zalicza się do zbóż (jak np. kasza jęczmienna czy manna). Drobne brązowe ziarenka o trójkątnych bokach są owocem niewielkiej, dorastającej do 60 cm rośliny wydającej pachnące kwiaty barwy od białej – jak w „Panu Tadeuszu” opisuje Mickiewicz („gryka jak śnieg biała”) – do różowej. Grykę najłatwiej zobaczyć na polach, np. Lubelszczyzny, gdzie jest najwięcej upraw. Kwitnie w lipcu i sierpniu.
Kasza gryczana jest świetnym źródłem białka, zawiera go od 10 do 16 proc. (im cieplejszy klimat, tym go więcej). Jest to białko lepiej przyswajalne niż to pochodzące ze zbóż, ma podobną wartość jak białko roślin strączkowych (fasola, groch, soja) i jest bogate w unikatowe aminokwasy – lizynę i tryptofan, których nasz organizm sam nie wytwarza.

Nie przegap

Kasza gryczana pełna błonnika, soli mineralnych, witamin

Sama gryka jako roślina jest wykorzystywana w przemyśle farmaceutycznym jako dobre źródło rutyny rozszerzającej naczynia krwionośne, kwercetyny i kwasów organicznych. Liście gryki stosuje się w leczeniu żylaków (w tym również hemoroidów), nadciśnienia, krwawień z nosa i przewodu pokarmowego. Natomiast w ziarnach, poza białkami, są głównie węglowodany (69 g w 100 g) i nieco (3 g) tłuszczu. Bogactwo kaszy to witaminy – B1, B2, P i PP (dobre dla układu nerwowego) – oraz znaczna ilość soli mineralnych, takich jak wapń, fosfor, magnez, które podnoszą odporność, a także żelazo, nikiel, kobalt, miedź, cynk, bor oraz jod.

Ważne

Ważne
  • Kasza gryczana nie zakwasza organizmu w przeciwieństwie do innych kasz.
  •  Nie ma w niej glutenu, dlatego mogą ją jadać osoby będące na diecie bezglutenowej.
  • Jest polecana dbającym o linię – choć 100 g tej kaszy to 336 kcal (biały ryż ma 344, a makaron dwujajeczny 373 kcal), ma ona od nich ponaddwukrotnie więcej błonnika – aż 5,9 g w 100 g.

Ciemne lub jasne ziarna kaszy gryczanej

W sklepach mamy kaszę gryczaną niepaloną (nieprażoną), a także paloną (prażoną) – łatwo ją poznać, bo jest ciemniejsza. Prażona jest mniej wartościowa, ponieważ w procesie podgrzewania ginie część witamin, ale ma bardziej wyrazisty smak. Zależnie od tego, czy ziarna są rozdrobnione, wyróżniamy też kaszę grubą i łamaną. Jak je rozpoznać? Gruba kasza prażona jest brązowa – od jasnego do ciemnego odcienia, natomiast łamana jest brązowo-biała. Kasza niepalona zachowuje odcień zielonkawy.
W sprzedaży jest również kasza krakowska. Łatwo ją pomylić z drobną kaszą jęczmienną. Krakowska to najbardziej rozdrobniona odmiana gryczanych ziaren, które w procesie polerowania tracą sporo składników odżywczych. Była ulubioną kaszą królowej Anny Jagiellonki (żony Stefana Batorego), która kazała ją sobie sprowadzać z Krakowa (stąd nazwa kaszy) po przeniesieniu się na Mazowsze. Tę kaszę przyrządza się na słono i słodko, a kasza krakowska z rodzynkami, nazywana królewską, to oryginalny staropolski deser. Można ją podawać polaną sokiem z wiśni lub konfiturą.

Jak gotować kaszę gryczaną?

Najprościej wrzucić perforowaną torebkę foliową z porcją kaszy gryczanej do wrzątku i poczekać 15–20 minut. Ale prawdziwi smakosze wystrzegają się gotowania kaszy razem z folią, wolą tradycyjny sposób.
Do gotowania wybierz dość płaski rondel o grubym dnie, o objętości dwukrotnie większej niż kasza plus woda. Przebrane ziarna wsyp do osolonego wrzątku w proporcji: 2 szklanki wody na szklankę kaszy. Doprowadź do wrzenia, gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż ziarna wchłoną wodę. Wtedy przenieś rondel w ciepłe miejsce (np. do nagrzanego piekarnika albo pod kocyk), by kasza „doszła”. Można ją również gotować w rosole, wywarze z grzybów lub w mleku.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Shutterstock

Aktualizacja: 11.03.2014

Komentarze (1 - 4 z 4)
Janusz W., 03.04.2015 22.00
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Do gotowania ryżu i kasz używamy w domu elektrycznego garnka do ryżu. Można gotować samą kaszę z wodą (1 część kaszy na 2 części wody), żona gotuje kaszę +woda + trochę smalcu własnego wytopu, a ja kasze i 2x więcej wody + trochę oleju jadalnego (łyżkę stołową) lub pół kostki dobrego bulionu. Woda odparowuje po około 20 minutach, pozostawiam jeszcze z 10 minut na funkcji podgrzewania (jak jest czas) i można wcinać z gulaszami, kotletem i kapustą, buraczkami, marchewką na słodko etc. Taki sposób gotowania powoduje, że nie wylewa się cennych składników zawartych w kaszy. Najgorsze co może być to gotowanie kasz lub ryżu w tych paskudnych foliowych torebkach i płukanie ich potem jeszcze w zimnej wodzie, aby szybko wystygły. Pozostają wtedy "trociny" .
 
MiłośniczkaKaszy, 16.03.2015 13.38
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Lubię kaszę gryczaną ale znacznie bardziej smakuje mi połączenie kaszy jaglanej i jęczmiennej ze słonecznikiem. Też bardzo zdrowe i pożywne. Polecam :)
 
Walter Jagodziński, 09.11.2014 22.16
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Gotowanie w workach mnie odrzuca i nigdy nie zjadłbym kaszy z folii. Folia słuzy do odmierzania porcji i tyle. Kaszę gotuję samą. Jem również bez dodatków.
 
Ania, 20.08.2014 18.23
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kasza gryczana jest cudowna - nie tylko zdrowa ale i pyszna. Nie tylko na wytrawnie, ale i na słodko. Ostatnio moim nr 1 jest przepis stąd http://truetastehunters.blogspot.com/2014/05/sodkie-czekoladowe-kulki-z-kaszy.html W ogóle nie czuć smaku kaszy...
 
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
POMELO: właściwości odżywcze. W jakie witaminy i minerały jest bogate pomelo? POMELO: właściwości odżywcze. W jakie witaminy i minerały jest bogate pomelo?

Pomelo jest największym owocem z rodziny cytrusów. Jednak spośród owoców cytrusowych wyróżnia się...

więcej

24283

Właściwości lecznicze szpinaku - liście szpinaku chronią przed rakiem i miażdżycą Właściwości lecznicze szpinaku - liście szpinaku chronią przed rakiem i miażdżycą

Liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Właściwości lecznicze...

więcej

28494

Gorzka CZEKOLADA ma najwięcej wartości odżywczych Gorzka CZEKOLADA ma najwięcej wartości odżywczych

Gorzka czekolada ma wykwintny smak i cudownie poprawia humor, gdy dopadnie nas chandra. Ale to...

więcej

22969

KASZA GRYCZANA - zdrowa i smaczna KASZA GRYCZANA - zdrowa i smaczna

Kasza gryczana z racji swoich zalet zasługuje na więcej, niż bycie skromnym dodatkiem do drugiego...

więcej

24398

Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Niedokrwistość jest bardzo skomplikowanym z punktu medycznego zaburzeniem, a niedobór żelaza jest tylko jedną z przyczyn. Warto udać się do lekarza pierwszego kontaktu, aby wykluczyć inne czynniki...

Przytyć niestety bywa trudniej niż schudnąć. Faktycznie twoja waga jest niska. Trzeba przede wszystkim zadbać o zdrowe żywienie, jeść minimum 2100-2400 kcal w 5 posiłkach dziennie. Warto, aby rozkład...

Najlepiej byłoby, gdybyś znalazła się na oddziale gastroenterologii. Wymagasz dokładnej diagnostyki przewodu pokarmowego. Należałoby wykluczyć albo potwierdzić celiakię, która daje takie objawy jak...

Forum
data

Lipiec 30, 2015

innymi cennymi źródłami omega3 poza rybami są: olej z dyni, olej rzepakowy, olej lniany, nasiona chia i nasiona konopii, najlepiej kupować je wersji ekologicznej, bez żadnej chemii, wtedy mają najwyższą jakość i największą zawartość kwasów tłuszczowych, polecam dobre miejsce żeby je...

data

Lipiec 30, 2015

warto, ja kupuję tylko eko i dużo lepiej sięczuję i wglądam. Nie choruję i zniknęły alergie. To najlepszy dowód na to jak bardzo szkodzi nam ta chemia dowalana do wszystkiego... Polecam dobry i tani sklep http://hh-life.pl/shop/

data

Lipiec 29, 2015

Na przemian herbaty ziołowe (melisę, rumianek), a także im więcej płynów. Najlepiej to jakieś lekkie zupy oraz kleik ryżowy. Z leków dobry jest węgiel leczniczy.

data

Lipiec 29, 2015

Żurawina od dawna jest stosowana na przeziębienia, anginy, problemy z żołądkiem oraz pęcherzem. Co więcej, żurawina posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.