KASZA GRYCZANA - zdrowa i smaczna

15 komentarze
Autor: Justyna Nowicka - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Kasza gryczana z racji swoich zalet zasługuje na więcej, niż bycie skromnym dodatkiem do drugiego dania, choć zrazy zawijane z sosem grzybowym bez dodatku kaszy smakują zdecydowanie gorzej.

Kasza gryczana (hreczana) nie zalicza się do zbóż (jak np. kasza jęczmienna czy manna). Drobne brązowe ziarenka o trójkątnych bokach są owocem niewielkiej, dorastającej do 60 cm rośliny wydającej pachnące kwiaty barwy od białej – jak w „Panu Tadeuszu” opisuje Mickiewicz („gryka jak śnieg biała”) – do różowej. Grykę najłatwiej zobaczyć na polach, np. Lubelszczyzny, gdzie jest najwięcej upraw. Kwitnie w lipcu i sierpniu.
Kasza gryczana jest świetnym źródłem białka, zawiera go od 10 do 16 proc. (im cieplejszy klimat, tym go więcej). Jest to białko lepiej przyswajalne niż to pochodzące ze zbóż, ma podobną wartość jak białko roślin strączkowych (fasola, groch, soja) i jest bogate w unikatowe aminokwasy – lizynę i tryptofan, których nasz organizm sam nie wytwarza.

Kasza gryczana pełna błonnika, soli mineralnych, witamin

Sama gryka jako roślina jest wykorzystywana w przemyśle farmaceutycznym jako dobre źródło rutyny uszczelniającej i wzmacniającej naczynia krwionośne, kwercetyny i kwasów organicznych. Liście gryki stosuje się w leczeniu żylaków (w tym również hemoroidów), nadciśnienia, krwawień z nosa i przewodu pokarmowego. Natomiast w ziarnach, poza białkami, są głównie węglowodany (69 g w 100 g) i nieco (3 g) tłuszczu. Bogactwo kaszy to witaminy – B1, B2, P i PP (dobre dla układu nerwowego) – oraz znaczna ilość soli mineralnych, takich jak wapń, fosfor, magnez, które podnoszą odporność, a także żelazo, nikiel, kobalt, miedź, cynk, bor oraz jod.

Ważne

Ważne
  • Kasza gryczana nie zakwasza organizmu w przeciwieństwie do innych kasz.
  • Nie ma w niej glutenu, dlatego mogą ją jadać osoby będące na diecie bezglutenowej.
  • Jest polecana dbającym o linię – choć 100 g tej kaszy to 336 kcal (biały ryż ma 344, a makaron dwujajeczny 373 kcal), ma ona od nich ponaddwukrotnie więcej błonnika – aż 5,9 g w 100 g.

Ciemne lub jasne ziarna kaszy gryczanej

W sklepach mamy kaszę gryczaną niepaloną (nieprażoną), a także paloną (prażoną) – łatwo ją poznać, bo jest ciemniejsza. Prażona jest mniej wartościowa, ponieważ w procesie podgrzewania ginie część witamin, ale ma bardziej wyrazisty smak. Zależnie od tego, czy ziarna są rozdrobnione, wyróżniamy też kaszę grubą i łamaną. Jak je rozpoznać? Gruba kasza prażona jest brązowa – od jasnego do ciemnego odcienia, natomiast łamana jest brązowo-biała. Kasza niepalona zachowuje odcień zielonkawy.
W sprzedaży jest również kasza krakowska. Łatwo ją pomylić z drobną kaszą jęczmienną. Krakowska to najbardziej rozdrobniona odmiana gryczanych ziaren, które w procesie polerowania tracą sporo składników odżywczych. Była ulubioną kaszą królowej Anny Jagiellonki (żony Stefana Batorego), która kazała ją sobie sprowadzać z Krakowa (stąd nazwa kaszy) po przeniesieniu się na Mazowsze. Tę kaszę przyrządza się na słono i słodko, a kasza krakowska z rodzynkami, nazywana królewską, to oryginalny staropolski deser. Można ją podawać polaną sokiem z wiśni lub konfiturą.

Jak gotować kaszę gryczaną?

Najprościej wrzucić perforowaną torebkę foliową z porcją kaszy gryczanej do wrzątku i poczekać 15–20 minut. Ale prawdziwi smakosze wystrzegają się gotowania kaszy razem z folią, wolą tradycyjny sposób.
Do gotowania wybierz dość płaski rondel o grubym dnie, o objętości dwukrotnie większej niż kasza plus woda. Przebrane ziarna wsyp do osolonego wrzątku w proporcji: 2 szklanki wody na szklankę kaszy. Doprowadź do wrzenia, gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż ziarna wchłoną wodę. Wtedy przenieś rondel w ciepłe miejsce (np. do nagrzanego piekarnika albo pod kocyk), by kasza „doszła”. Można ją również gotować w rosole, wywarze z grzybów lub w mleku.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Shutterstock

Aktualizacja: 28.10.2015

Komentarze (1 - 10 z 15)
A., 03.08.2017 11.15
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kaszy gryczanej i kefiru nie łączy się - nabiał blokuje część mikroelementów zawartych w kaszy, utrudnia wchłanianie żelaza i kwasu foliowego, z którego najbardziej słynie kasza gryczana przecież.
 
Ola, 05.07.2017 11.48
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kasza gryczana w mojej diecie pojawia się codziennie. Czy to źle, że moje śniadania to kasza gryczana i kefir?
 
Bolek, 29.04.2017 21.22
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Gryka musi uschnąć ale jak zbierają ją rolnicy ? czy przypadkiem nie pomagają sobie środkiem na chwasty ?
 
Magdalena, 29.11.2016 13.51
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Mit to: to że cukier krzepi i odżywia. Lepiej włącz myślenie i nie daj sobą manipulować. Sprawdż jakie ph ma czysta woda, z której składamy się w 70%? I w jakim środkowisku rozwijają się wszystkie beztlenowce z rakiem na czele!!!
 
Cyceron, 13.05.2016 15.29
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
To całe zakwaszenie to w ogóle jest mit, polecam ten film: https://www.youtube.com/watch?v=hF0qAd1JrJA&ab_channel=NetiAneti
 
Asia , 31.03.2016 22.57
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Polecam zupkę z kaszy gryczanej! Coś pysznego. Proporcje - jak kto lubi...składniki dodatkowe - również Ja robię ją tak: -Garnek na około 5-7litrów -Włoszczyzna pokrojona w słupki, lub starta (podobne ilości marchewki, selera, korzenia pietruszki, troszkę pora). -Około 200 g kaszy gryczanej Całość gotujemy do miękkości. Warzywa świetnie komponują się z kaszą, dlatego preferuję pokrojone w słupki. -Cebula pokrojona w kostkę -Pieczarki w drobną kostkę, lub starte na grubych oczkach tarki Pieczarki z cebulką rumienimy na masełku i dorzucamy do gotującej się zupki z włoszczyzną i kaszą. Przyprawiamy do smaku, Na koniec dodajemy troszkę śmietanki słodkiej, lub homogenizowanej, jak kto woli. Można doprawić posiekaną drobno natką pietruszki - super pasuje. To moja ulubiona zupka! Oczywiście można gotować na kości,czy mięsku, ale ja preferuję ten wyrazisty smak kaszy z warzywami :) NA ZDROWIE!
 
Sylwester, 03.12.2015 09.27
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kasza gryczana nie zakwasza organizmu w przeciwieństwie do innych kasz? - to samo się pisze o kaszy jaglanej i gdzie tu prawda leży?
 
Sylwester, 03.12.2015 09.24
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Marek, tu chodzi o zakwaszenie organizmu anie żołądka a jesli masz zgagę to masz niedokwaszony żołądek najpewniej...
 
Marek, 02.12.2015 22.25
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Gryczana nie zakwasza? Skąd u mnie koszmarna zgaga szczególnie po tej kaszy, a nie mam jej po jaglanej, gdzie rzekomo tylko gryczana jest niezakwaszająca?
 
ag, 05.09.2015 13.20
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Dla mnie jednym z największych przysmaków obiadowych jest kasza gryczana na sypko,polana mocno wytopionymi skwarkami słoniny(nie boczku) i do tego 2-3 jajka sadzone.Do tego pokrojone świeże pomidory...
 
następne »
strona 1 z 2
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

334

ARONIA - przepisy na przetwory z aronii. Wartości odżywcze przetworów z aronii ARONIA - przepisy na przetwory z aronii. Wartości odżywcze przetworów z aronii

Przetwory z aronii zawierają sporo witamin, składników mineralnych i innych prozdrowotnych...

więcej

292

ARONIA. Jakie właściwości zdrowotne ma SOK Z ARONII? ARONIA. Jakie właściwości zdrowotne ma SOK Z ARONII?

Sok z aronii warto mieć w domu przez cały rok. Owoce aronii są bogate w witaminy i związki...

więcej

290

ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca

Arbuz w 92 procentach składa się z wody i zawiera niewielką ilość witamin i składników mineralnych....

więcej

268

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Niestety nie jestem lekarzem i nie potrafię pomóc, ani tym bardziej ustalić z jakiego powodu masz temperaturę. Lekarz by cię osłuchał, sprawdził powłoki brzuszne, sprawdził ciśnienie, zrobił wywiad....

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Forum
data

Sierpień 11, 2017

ZIELONA HERBATA - właściwości lecznicze i przyrządzanie Link do artykułu - http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/zielona-herbata-wlasciwosci-lecznicze-i-przyrzadzanie_33969.html

data

Lipiec 29, 2017

Kolego Aceso. Wg załączonego przez Ciebie artykułu wartość przemysłu dodatków do żywności to 13 MILIARDÓW funtów, a nie bilionów. W amerykańskiej nomenklaturze liczebników używa się tzw. krótkiej skali, w której słowo bilion oznacza 10^9 (tysiąc milionów), natomiast w Polsce,...

data

Lipiec 28, 2017

magnez ma jakieś właściwości uspokajające, choć na mnie sam on jakoś nie działał, jak mam ciężki dzień to biorę nervomix z melisą i magnezem, czuję się spokojniejsza, łatwieej mi się skupić w pracy. ostatnio mi pomógł jak miałam spięcie z szefem i mocno mnie to wyprowadziło z równowagi,...

data

Lipiec 28, 2017

2 razy dziennie popijam colon c, pomógł mi przy zaparciach i stosuję go regularnie bo widzę że super działa na jelita, a one są centrum naze odporności i zdrowia. Babka jajowata jest spoko :)

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.