KARCZOCHY nie tylko na odchudzanie. Właściwości odżywcze i lecznicze karczochów

6 komentarze
Autor: Monika Majewska

Karczochy to bardzo niskokaloryczne warzywa - w 100 g zawiera tylko 47 kcal. Nie tylko dlatego powinno się je uwzględnić w diecie odchudzającej. Karczochy bardzo się ceni ze względu na zawartość cynaryny i inuliny – substancji, które poprawiają funkcjonowanie układu trawiennego i stymulują procesy metaboliczne. W związku z tym karczochy stanowią jeden z lepszych, naturalnych preparatów na odchudzanie. Jednak to niejedyne prozdrowotne właściwości tego warzywa. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości lecznicze i odżywcze posiadają karczochy.

Karczoch zwyczajny to roślina pochodząca z terenów basenu Morza Śródziemnego. Już w starożytności był lekiem na niestrawność, zaburzenia wątrobowe i nerkowe, jednak dopiero w XX wieku włoscy naukowcy odkryli związek, który w główniej mierze odpowiada za odchudzające i inne prozdrowotne właściwości karczochów - cynarynę.

Karczochy na odchudzanie

Wartość energetyczna karczochów w 100 g wynosi tylko 47 kcal. To dzięki niskiej kaloryczności, niskiemu stężeniu tłuszczu i wysokiej zawartości błonnika pokarmowego karczochy są polecane przez dietetyków. Jednak te zdrowe warzywa są najbardziej cenione ze względu na zawartość aż czterech substancji odchudzających:

  • cynaryna jest polecana osobom zmagającym się ze schorzeniami układu pokarmowego, częstymi zaparciami i spowolnionym metabolizmem. Cynaryna usprawnia proces trawienia oraz kontroluje hormony odpowiedzialne za regulację poziomu cukru we krwi i przyspiesza metabolizm lipidów w organizmie, wspierając w ten sposób osoby zmagające się ze zbędnymi kilogramami;
  • inulina posiada właściwości podobne do błonnika, ponieważ ma zdolność wiązania dużych ilości wody i pęcznienia pod jej wpływem w żołądku. W ten sposób na długi czas daje uczucie sytości i zapobiega napadom wilczego głodu. Ponadto inulina jest prebiotykiem, który jest pożywką dla pożytecznych bakterii jelitowych, korzystnie wpływających na system immunologiczny jelita;
  • kwas chlorogenowy jest antyoksydantem występującym w tkankach roślinnych. Zmniejsza on absorpcję cukrów w przewodzie pokarmowym, a tym samym zmusza organizm do korzystania ze zgromadzonych wcześniej zapasów węglowodanów i tłuszczów;
  • niacyna, znana także jako witamina B3 i PP, bierze udział w procesie przemiany węglowodanów, kwasów tłuszczowych, m.in. hamuje rozpad tłuszczów w tkance tłuszczowej i przyspiesza metabolizm. Karczoch jest jednym z bogatszych źródeł niacyny wśród warzyw.
Nie przegap

Zielona kawa. Odchudzający kwas chlorogenowy w zielonej kawie

Ekstrakt z zielonej kawy ponoć pomaga w odchudzaniu. Czy dzieje się tak z powodu działania kwasu chlorogenowego zawartego w zielonych ziarnach? Badania potwierdzają działanie suplementu diety, mimo że wciąż nie wiadomo, czy efekt jest trwały.

To ci się przyda

To ci się przyda

Wartości odżywcze karczochów (w 100 g)

wartość energetyczna - 47 kcal
węglowodany - 10,51 g
białko - 3,27 g
tłuszcz - 0,15 g
błonnik - 5,4 g

Witaminy
kwas foliowy - 68 μg
niacyna (wit. B3, PP) - 1,046 mg
kwas pantotenowy (wit. B5) - 0,338 mg
pirydoksyna (wit. B6) - 0,116 mg
ryboflawina (wit. B2) - 0,066 mg
tiamina (wit. B1) - 0,072 mg
witamina C - 11,7 mg
witamina A - 13 IU
witamina E - 0,19 mg
witamina K - 14,8 μg

Minerały
wapń - 44 mg
miedź - 0,231 mg
żelazo - 1,28 mg
sód - 94 mg
potas - 370 mg
magnez - 60 mg
mangan - 0,256 mg
fosfor - 90 mg
selen - 0,2 μg
cynk - 0,49 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Właściwości lecznicze cynaryny w karczochach

Karczoch jest naturalnym lekiem hipolipemicznym, który zmniejsza stężenie lipidów w surowicy krwi. Pomaga on utrzymać właściwe stężenie cholesterolu w organizmie, a tym samym wspomaga leczenie lub zapobiega powstawaniu zmian miażdżycowych. Według naukowców za obniżanie stężenia trójglicerydów i cholesterolu we krwi odpowiada cynaryna - główna substancja czynna karczochów. Cynaryna hamuje syntezę cholesterolu w wątrobie, przyspiesza proces usuwania trójglicerydów i cholesterolu wraz z żółcią oraz nasila proces przemiany cholesterolu do kwasów żółciowych. Tym samym cynaryna potrafi obniżyć poziom cholesterolu nawet o 60 procent.

W spisie roślin leczniczych cynarynę karczochów nazywa się:

  • cholekineticum – lek żółciopędny, stymulujący opróżnianie pęcherzyka żółciowego z kamieni żółciowych, które są zbudowane z cholesterolu;
  • cholereticum - lek żółciotwórczy, stymulujący do wytwarzania żółci w wątrobie

Ekstrakt z liści lub korzeni karczochów przyczynia się do regeneracji wątroby, poprawia jej ukrwienie oraz wspomaga proces usuwania toksyn z organizmu. Ponadto cynaryna wspomaga leczenie schorzeń układu pokarmowego, w tym zaburzeń trawienia i zespołu jelita drażliwego.

UWAGA! Karczochów powinny unikać osoby, które cierpią na kamicę moczanową.

Karczochy lekiem na cukrzycę

Zawarta w karczochach inulina pomaga zachować prawidłowy poziom cukru we krwi, w związku z tym karczochy są wskazane dla chorych na cukrzycę. Z kolei kwas chlorogenowy zwiększa tolerancję glukozy i obniża wchłanianie cukrów w przewodzie pokarmowym. Indeks glikemiczny karczochów jest bardzo niski i wynosi 18.

Karczochy zapobiegają powstawaniu nowotworów

Karczoch posiada wiele antyoksydantów tj. kwercetynę, rutynę, antocyjany, kwas galusowy, luteolinę, kwas kawowy, kwas chlorogenowy, sylimarynę i cynarynę, które stanowią barierę dla wolnych rodników. Dzięki temu karczochy nie tylko opóźniają proces starzenia, lecz także hamują produkcję komórek nowotworowych.

Karczoch jako suplement diety w tabletkach

Obecnie w polskich aptekach są dostępne ziołowe tabletki zawierające wyciąg z liści karczocha. Tego typu suplementy diety głównie wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego, ponieważ stymulują wytwarzania żółci przez wątrobę, a tym samym wspomagają proces usuwania szkodliwych produktów przemiany materii oraz pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Jedna tabletka zawiera średnio aż 20 mg cynaryny, dzięki czemu wyciąg z karczocha przyspiesza metabolizm lipidów w organizmie i przyczynia się do szybszego usuwania zbędnych substancji z organizmu, a tym samym wspomaga proces odchudzania.

To ci się przyda

To ci się przyda

Jak przyrządzać karczochy?

Karczochy to jedno z najbardziej popularnych warzyw we Włoszech. Coraz częściej pojawia się również w polskich sklepach, jednak niewiele osób wie, jak je przyrządzić. Trzymając kwiat za płatki, odetnij łodygę, która znajduje się nad nasadą. Następnie odetnij zewnętrzne, twarde liście oraz przytnij zdrewniałe końcówki liści bocznych. Następnie odetnij czubek kwiatostanu na wysokości ok. 1/3 karczocha. Na koniec przekrój go na pół i za pomocą nożyka usuń wewnętrzną, "włochatą" część warzywa. Uważaj, aby nie pociąć przy tym „serca” karczocha. Oczyszczone warzywo włóż do zimnej wody z sokiem cytrynowym lub zakwaszonej octem - dzięki temu nie ściemnieje.

Następnie karczochy zanurz w wodzie, pamiętając, że na jednego karczocha przypada przynajmniej 1 litr wody. Gotujemy je w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropel soku z cytryny do momentu, aż staną się miękkie (ok. 35–40 minut). Ugotowanego karczocha można podawać np. z sosem winegret.

Wyciąg z karczochów na trądzik

Cynaryna wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, dlatego wyciąg z liści karczocha znajduje się w składzie niektórych kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry trądzikowej. Z kolei bogactwo witamin z grupy B zapobiega powstawaniu objawów łojotokowego zapalenia skóry. Wyciąg z karczocha jest także używany w celu leczenia niektórych schorzeniach dermatologicznych, np. łuszczycy, egzemy czy pokrzywki.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 15.05.2015

Komentarze (1 - 6 z 6)
moniss, 06.09.2015 16.15
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
czasem działa, widzę po mojej mamie, testuje wszystko, co jej wpadnie w ręce i dziwnym trafem, to co nie działa na innych jej pomaga, trzeba po prostu eksperymentować ale najważniejsza jest higiena życia, wystarczy ze zaczną się stresy i łuszczyca wraca a co do samego karczocha to polecam jeszcze lekturę tego artykułu sklepzsuplementami.com.pl/tabletki-z-wyciagiem-z-karczocha-czy-i-dlaczego-warto-je-stosowac/ fajne ujęcie tematu plus odnosnik do przepisu jak karczocha oporządzić
 
alka.13, 21.05.2015 14.38
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
To niedokladnie tak z tym przyzadzaniem karczochow.Przede wszystkim,lodyga tez jest jadalna,nalezy ja tylko obrac z wloknistej skory(jak selera naciowego)-doskonala na sos np.do ryzu.A sam kwiat obieramy z wierzchnich,twardych lisci,do momentu gdy da sie ugryzc jasna czesc(ja tak sprawdzam),po czym skrajamy ukosnie,"w piramidke"ciemniejsza ,gorna czesc,ktora jest twardsza,ucinamy ok.1cm.samego szczytu "piramidki",przekrajamy na 4 czesci wzdluz,delikatnie wydobywamy "wloski"jesli sa,(w b.mlodych,swiezych karczochach prawie ich nie ma).Acha,b. wazne-kupujemy tylko twarde,jedrne,pelne karczochy z jedrna lodyga!No i teraz mozemy je jesc na surowo,pokrojone wzdluz,w cienkie piorka,rozlozone na plaskim talezu,skropione cytryna,(cytryna usowa tez przebarwienia na rekach-nieuniknione w czasie przyzadzania),i polane oliwa z czosnkiem i sola,na wierzch jeszcze parmezan,odczekac z pol godziny i pychota!Ja podaje jako przystawke.Natomiast sos robimy tak:obieranie j.w.,kroimy calosc,z lodyga na kawalki,wrzucamy na oliwe, dodajemy cebule,po chwili troche bialego wina,odparowujemy wino,dolewamy troche wrzatku,dodajemy zabek czosnku,sol,lubczyk,przykrywamy i dusimy do miekkosci(ok.15min.)Ryz osobno,potem mieszamy i duuzo pietruszki,Smacznego!A,jest jeszcze taki sam przepis plus grzyby,tzn razem,karczochy z grzybami,wtedy dodaje troche masla na koniec.
 
~elza, 30.12.2014 11.59
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Łuszczycowcy wiedzą, że to jest bardzo wierna przypadłość i nie wiem czy karczoch pomoże.
 
zibi, 21.12.2014 01.34
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
na łuszczycę Selsin 2,5% dostępny w Niemczech sprawdzone.
 
Anna, 04.08.2014 21.40
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Z tą łuszczycą to nie wiem, ale sok z karczochów na pewno zawiera mnóstwo cynaryny, która obniża poziom złego cholesterolu. Nawet ci, którym nie do końca odpowiada smak powinni go pić dla zdrowotności :)
 
yadzka, 10.06.2014 14.35
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jasne - wszystko jest na łuszczyce, ale jakos nie działa :P
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom...

więcej

99659

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

82929

JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu

Jarmuż to warzywo, którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były doceniane już w...

więcej

77400

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

70665

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Dna jest chorobą przewlekłą, która niestety lubi powracać. Oprócz predyspozycji genetycznych dalej niewiele wiadomo na jej temat. Dlatego leczy się ją "objawowo" lekami przeciwbólowymi (podczas...

Witam! Pani Małgorzato, dziękuję za ciekawe pytanie. Nie sprecyzowała Pani jednak jaki konkretnie słodzik ma Pani na myśli, dlatego też podejdę do tematu bardziej ogólnie. Substancje słodzące...

Forum
data

Grudzień 02, 2016

taaak zgadzam sie w pełni herbata zielona jest najlepsza :) uwielbiam nie zależnie od pory roku ;)

data

Listopad 27, 2016

Ja proponuje porównać metodę produkcji i skąd się te tłuszcze faktycznie biorą i jak się je transportuje. I co tak naprawdę zawierają tego zdrowego i niezdrowego. Pomyślmy tez ile smarujemy i co w ogóle jemy oprócz smarowideł jeśli chcemy mieć cholesterol w normie. Osobiście jestem...

data

Listopad 27, 2016

Czyste żele i soki aloesowe dostępne są na www.aloesnatura.pl Jak poznać wartościowy aloes: 1. Aloe Vera jest z tej samej rodziny co cebula i czosnek. A więc zapach i smak będzie intensywny. 2. Kolor miąższu w liściu jest przezroczysty. Miąższ podlega utlenianiu i jego kolor może być...

data

Listopad 26, 2016

No właśnie? Wystarczy mieć dobrą wyciskarkę do soków i w parę minut mamy pyszny, zdrowy napój. W mojej kuchni chyba najczęściej używana jest właśnie wyciskarka. Cicha, wolnoobrotowa produkcji Hurom dokładnie zgniecie nawet twarde warzywa. Dziś dzieci zażyczyły sobie ...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.