PoradnikZdrowie.pl > Żywienie > Co jesz? > Wartość energetyczna produktu. Jak obliczyć kaloryczność posiłku?

Wartość energetyczna produktu. Jak obliczyć kaloryczność posiłku?

Informację o wartości energetycznej produktu spożywczego można znaleźć na jego opakowaniu, zazwyczaj w tabeli podającej wartość odżywczą. Natomiast kaloryczność posiłku czy całodziennej diety oblicza się sumując wartości energetyczne poszczególnych produktów spożywczych, z których składa się posiłek. Zobacz, jak obliczyć wartość energetyczną posiłku.
A A A

Pożywienie jest dla każdego człowieka jedynym źródłem energii, która jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Substancje złożone zawarte w żywności rozkładają się w organizmie na prostsze związki, czemu towarzyszy wydzielanie energii

Jak obliczyć wartość energetyczną posiłku?

Określamy ilość spożytych produktów np. na śniadanie. Następnie na podstawie informacji podanej na opakowaniu produktu (wartości energetycznej wyrażonej na 100 g) obliczamy wartość energetyczną spożytej porcji, np. 100 g szynki z indyka ma 84 kcal a zatem 20 g szynki to 17 kcal.

Śniadanie:

1 kajzerka (50g) = 150 kcal masło (5g) = 74 kcal

szynka z indyka (20 g) = 17 kcal ser gouda (20 g) = 79 kcal

1 średni pomidor (130 g) = 26 kcal

kawa (1 filiżanka - 130 ml) + mleko 2% tł. (10 ml) + cukier (1 łyżeczka – 5g) = 3 kcal + 5 kcal + 20 kcal

Obliczoną wartość energetyczną poszczególnych składowych posiłku sumujemy i otrzymujemy ilość kalorii jaką dostarczamy spożywając śniadanie. 150 kcal + 74 kcal + 17 kcal + 79 kcal + 26 kcal + 3 kcal + 5 kcal + 20 kcal = 374 kcal

"Najlepiej spożyć PRZED" i "należy spożyć DO". Jak czytać daty ważności na opakowaniach
"Najlepiej spożyć PRZED" i "należy spożyć DO". Jak czytać daty ważności na opakowaniach
Żywienie to też leczenie - dieta dla chorych na nowotwory
Żywienie to też leczenie - dieta dla chorych na nowotwory
Szklane opakowania - czy szklane opakowania na żywność są zdrowe?
Niewłaściwe nawyki żywieniowe Polaków. Odżywiamy się coraz gorzej!
Niewłaściwe nawyki żywieniowe Polaków. Odżywiamy się coraz gorzej!

Light - produkty o zmniejszonej wartości energetycznej

Na rynku spożywczym wiele jest produktów o zmniejszonej wartości energetycznej. Ich kaloryczność można obniżyć poprzez zmniejszenie zawartości w nich tłuszczu jak również zmniejszając zawartość cukru. Innym sposobem zmniejszenia kaloryczności żywności jest zastąpienie cukru i/lub tłuszczu substancjami zamiennymi o niższej lub zerowej wartości energetycznej. Na przykład cukier zastępowany jest substancjami słodzącymi: poliolami (np. ksylitol, maltitol), które mają niższą kaloryczność od naturalnych cukrów (o ok. 40%) lub syntetycznymi substancjami intensywnie słodzącymi (np. aspartam, taumatyna), które nie wnoszą energii. Należy zaznaczyć, iż przepisy prawne regulują, które substancje słodzące, w jakiej dawce i do których produktów spożywczych mogą być dodawane. Bogaty jest też asortyment produktów opatrzonych napisem „light/lekki”. Są to produkty o zmniejszonej zawartości jednego lub kilku makroskładników (np. tłuszczu) o co najmniej 30% w porównaniu do podobnych produktów. Mogą to być np. napoje bezalkoholowe, produkty mleczne, słodycze. W tych produktach słodki smak uzyskuje się stosując substancje słodzące zamiast sacharozy-cukru. Nadal jednak niektóre produkty pozostają wysokokaloryczne ze względu na zawartość w nich tłuszczu, np. czekolada, ciastka. Wybierając takie produkty warto zapoznać się z ich składem i wartością odżywczą podaną na opakowaniu.

 

Tekst dr inż. Beaty Przygody opracowany przez Agencję Solski BM

Polecamy także
Odchudzanie: jak gotować mniej kalorycznie
Odchudzanie: jak gotować mniej kalorycznie
KALORIE – jakie jest twoje DZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE
KALORIE – jakie jest twoje DZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE
 
Stres przeszkadza płodności
Inofolic zawiera 0,2 co w takim wypadku trzeba brać dodatkowo kwas foliowy? tak, trzeba go jeszcze dodatkowo uzupełniać, żeby przyjmować dziennie te 0,4mg :)
Autor: karmelka
 
 
Suplement jeszcze przed ciążą.
Mam stosować inofolic jedną saszetkę. Proszę mi powiedzieć czy można do tego brać kwas foliowy ? Bo zazwyczaj brałam jedną tabletkę kwasu i teraz nie wiem czy można to jakoś połączyć aby nie przedobrzyć. Proszę ...
Autor: karmelka
 
 
Suplement jeszcze przed ciążą.
Mam pytanie czy ma znaczenie w którym dniu cyklu zacznę brać? tzn teraz jest to mój 8dc i na USG jest pęcherzyk 16cm czy w tym cyklu mi to coś pomoże? czy należy brać codziennie ...
Autor: karmelka
 
 
Od kiedy viburcol na receptę?
ja jestem z Ciechanowa i w 2 aptekach mozna kupic bez recepty a w 3 nie.haha.
 
 
forum.poradnikzdrowie.pl
  • eksperci radzą
Czy wiesz co jesz? Dowiedz się, które produkty są bogate w witaminy, mikroelementy i niezbędne składniki odżywcze. Poznaj wartości odżywcze poszczególnych produktów takich jak soja, warzywa, owoce, orkisz, zioła. Wprowadź do jadłospisu produkty zdrowej żywności. Poznaj źródło pełnowartościowego białka, węglowodanów, witamin. Dowiedz się co jesz spożywając ogólnodostępne produkty spożywcze. Sprawdź jak uniknąć spożywania gigantycznej ilości kalorii. Poznaj właściwości lecznicze ziół i innych składników codziennych posiłków. Sprawdź zawartość kalorii i składników odżywczych w poszczególnych produktach takich jak np. ziemniaki, nabiał, warzywa, owoce, ryby, mięso. Upewnij się czy na pewno wiesz co jesz.
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.