Wartość energetyczna produktu. Jak obliczyć kaloryczność posiłku?

Autor: opracowanie redakcja na podstawie materiałów prasowych

Informację o wartości energetycznej produktu spożywczego można znaleźć na jego opakowaniu, zazwyczaj w tabeli podającej wartość odżywczą. Natomiast kaloryczność posiłku czy całodziennej diety oblicza się sumując wartości energetyczne poszczególnych produktów spożywczych, z których składa się posiłek. Zobacz, jak obliczyć wartość energetyczną posiłku.

Pożywienie jest dla każdego człowieka jedynym źródłem energii, która jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Substancje złożone zawarte w żywności rozkładają się w organizmie na prostsze związki, czemu towarzyszy wydzielanie energii

Jak obliczyć wartość energetyczną posiłku?

Określamy ilość spożytych produktów np. na śniadanie. Następnie na podstawie informacji podanej na opakowaniu produktu (wartości energetycznej wyrażonej na 100 g) obliczamy wartość energetyczną spożytej porcji, np. 100 g szynki z indyka ma 84 kcal a zatem 20 g szynki to 17 kcal.

Śniadanie:

1 kajzerka (50g) = 150 kcal masło (5g) = 74 kcal

szynka z indyka (20 g) = 17 kcal ser gouda (20 g) = 79 kcal

1 średni pomidor (130 g) = 26 kcal

kawa (1 filiżanka - 130 ml) + mleko 2% tł. (10 ml) + cukier (1 łyżeczka – 5g) = 3 kcal + 5 kcal + 20 kcal

Obliczoną wartość energetyczną poszczególnych składowych posiłku sumujemy i otrzymujemy ilość kalorii jaką dostarczamy spożywając śniadanie. 150 kcal + 74 kcal + 17 kcal + 79 kcal + 26 kcal + 3 kcal + 5 kcal + 20 kcal = 374 kcal

Nie przegap

Szklane opakowania - czy szklane opakowania na żywność są zdrowe?

Szkło i szklane opakowania produktów coraz częściej kojarzą się ze zdrowym stylem życia. Co warto wiedzieć o szklanych opakowaniach? Jakie są ich zalety?

Light - produkty o zmniejszonej wartości energetycznej

Na rynku spożywczym wiele jest produktów o zmniejszonej wartości energetycznej. Ich kaloryczność można obniżyć poprzez zmniejszenie zawartości w nich tłuszczu jak również zmniejszając zawartość cukru. Innym sposobem zmniejszenia kaloryczności żywności jest zastąpienie cukru i/lub tłuszczu substancjami zamiennymi o niższej lub zerowej wartości energetycznej. Na przykład cukier zastępowany jest substancjami słodzącymi: poliolami (np. ksylitol, maltitol), które mają niższą kaloryczność od naturalnych cukrów (o ok. 40%) lub syntetycznymi substancjami intensywnie słodzącymi (np. aspartam, taumatyna), które nie wnoszą energii. Należy zaznaczyć, iż przepisy prawne regulują, które substancje słodzące, w jakiej dawce i do których produktów spożywczych mogą być dodawane. Bogaty jest też asortyment produktów opatrzonych napisem „light/lekki”. Są to produkty o zmniejszonej zawartości jednego lub kilku makroskładników (np. tłuszczu) o co najmniej 30% w porównaniu do podobnych produktów. Mogą to być np. napoje bezalkoholowe, produkty mleczne, słodycze. W tych produktach słodki smak uzyskuje się stosując substancje słodzące zamiast sacharozy-cukru. Nadal jednak niektóre produkty pozostają wysokokaloryczne ze względu na zawartość w nich tłuszczu, np. czekolada, ciastka. Wybierając takie produkty warto zapoznać się z ich składem i wartością odżywczą podaną na opakowaniu.

 

Tekst dr inż. Beaty Przygody opracowany przez Agencję Solski BM

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także

Aktualizacja: 03.11.2014

reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
GREJPFRUT: właściwości lecznicze i odchudzające grejpfrutów GREJPFRUT: właściwości lecznicze i odchudzające grejpfrutów

Grejpfruty mają wiele właściwości korzystnych dla zdrowia: są bogatym źródłem witamin C i...

więcej

24508

Kapusta: właściwości lecznicze Kapusta: właściwości lecznicze

Kapusta leczy kaca, choroby stawów i wszelakie guzy. Zapobiega anemii i obrzękom, podnosi odporność...

więcej

36371

Ryby - które gatunki ryb warto spożywać Ryby - które gatunki ryb warto spożywać

Ryby są nie tylko smaczne - choć nie wszyscy je lubią, ale i zdrowe. To prawda znana i powtarzana...

więcej

30284

JAGODY wspomagają leczenie wielu chorób JAGODY wspomagają leczenie wielu chorób

Lipiec to miesiąc jagód. Niestety szybko znikają, więc trzeba się spieszyć, żeby najeść się nimi do...

więcej

26049

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Jeżeli schudł już pan 16 kg, to dieta jest skuteczna. Uważam, że 800 kcal to za mało pod względem wartości odżywczej, co może skutkować wystąpieniem niedoborów żywieniowych. Jeżeli jednak, mimo tak...

Przede wszystkim koniecznie wybierz się do dietetyka i wykonaj podstawowe badania (co najmniej morfologia). Podczas wizyty dietetyk dokładnie przeanalizuje twoje nawyki żywieniowe i budowę ciała....

Najpierw należy odwiedzić pediatrę i dokładnie przebadać organizm, aby wykluczyć chorobę, zaburzenia hormonalne i obecność pasożytów. Kolejny krok to wizyta u dietetyka (z rodzicami i wynikami...

Grupy wsparcia
data

Maj 25, 2015

Wątroba obciążona, żołądek zmęczony, waga taka, na jaką zapracujesz. Zanim kupicie kolejny szkodliwy suplement, zobaczcie, co ma w składzie, bo każdego roku setki osób trafiają do szpitali z układem pokarmowym okrutnie doświadczonym właśnie przez takie "cudowne" specyfiki. Zdrowiej byłoby...

data

Maj 25, 2015

jeśli nie zmniejszy się porcji posiłków oraz nie wprowadzi odpowiedniej dawki ruchu w ciągu dnia, to żadna herbata cudów nie zdziała, nawet gdyby ją litrami pić :) choć oczywiście czerwona czy zielona herbata jakiś pozytywny wpływ na układ pokarmowy zapewne posiada.

data

Maj 23, 2015

Od 3 dni zażywam Green Barley Slim, póki co nie widzę żeby coś kilogramy leciały, no ale to dopiero 3 dzień ;) Dam znać po 2 tygodniach, bo jakoś nie jestem do końca przekonana.

data

Maj 25, 2015

ja schudłam 5 kg po 1,5 miesiaca Ja schudłam 3 kilo i mało tego chciałam zwrotu a tu się okazuje że nie ma gdzie tego wysłać bo adresat nie znany

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.