Fasolka szparagowa – właściwości lecznicze i odżywcze. Jakie witaminy zawiera szparagówka?

4 komentarze
Autor: Monika Majewska

Fasolka szparagowa, zarówno żółta, jak i zielona, jest źródłem witamin i składników odżywczych. Jakie właściwości ma szparagówka? Jest bogatym źródłem kwasu foliowego, dlatego powinny ją spożywać kobiety w ciąży. Z kolei wysoka zawartość błonnika sprawia, że może być składnikiem diety odchudzającej. Szparagówka jest niezbędna w diecie chorego na cukrzycę, ponieważ jest nie tylko mało kaloryczna, lecz także ma niski indeks glikemiczny. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma fasolka szparagowa.

Fasolka szparagowa jest odmianą fasoli zwykłej. Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, gdzie jest hodowana od ponad 7000 lat. Do Europy sprowadzili ją hiszpańscy żeglarze i pod koniec XVI wieku stała się już popularnym warzywem we Francji ze względu na swoje właściwości odżywcze i lecznicze. Obecnie jest uprawiana w prawie wszystkich krajach świata, głównie azjatyckich, takich jak Chiny, Indonezja i Indie.

Fasolka szparagowa żółta czy zielona?

W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej: żółta, która charakteryzuje się kremowym, delikatnym smakiem, i zielona, która jest bardziej wyrazista w smaku. Ponadto zielona szparagówka zawiera więcej witaminy A i kwasu foliowego niż żółte strączki fasoli, dlatego jest zalecana kobietom w ciąży, cukrzykom, a także osobom z niedoborem żelaza. Z kolei żółta szparagówka jest bogatsza w potas i fosfor.

To ci się przyda

To ci się przyda

Fasola szparagowa - wartość odżywcza (w 100 g)

Wartość energetyczna - 27 kcal
węglowodany przyswajalne - 3,7 g
białko - 2,4 g
tłuszcz - 0,2 g
błonnik - 3,4 g

Witaminy

foliany - 37 μg (mikrogramów)
niacyna - 0,752 mg
kwas pantotenowy - 0,094 mg
pirydoksyna - 0,074 mg
ryboflawina - 0,105 mg
tiamina - 0,084 mg
witamina A - 690 IU
witamina C - 16,3 mg
witamina K - 14,4 μg

Elektrolity

sód - 6 mg
potas - 209 mg

Minerały

wapń - 37 mg
żelazo - 1,04 mg
magnez - 25 mg
mangan - 0,214 mg
fosfor - 38 mg
cynk - 0,24 mg

Źródło: USDA National Nutrient Database

Szparagówka wspomaga pracę układu pokarmowego

Zielone ziarna szparagówki są bogate w błonnik, który wspomaga procesy trawienne, dlatego każdy, kto zmaga się np. z zaparciami, może włączyć fasolkę do diety. Poza tym wysoka zawartość manganu pomaga organizmowi skutecznie wchłaniać składniki odżywcze z pokarmu, takie jak witaminy z grupy B i E i magnez. Ponadto szparagówka zawiera witaminę C i beta-karoten, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Niestety fasolka powoduje wzdęcia, dlatego ludzie otyli i cierpiący na schorzenia układu pokarmowego nie powinni jej spożywać zbyt często.

Fasolka szparagowa chroni przed zawałem serca

Zawarte w fasolce potas, kwas foliowy, przeciwutleniacze, witamina B6, magnez i ryboflawina skutecznie wspomagają pracę układu krążenia, m.in. obniżają wysokie ciśnienie krwi i zapobiegają udarom mózgu. Ponadto regularne spożycie fasolki pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu, zwłaszcza triglicerydów, co zapobiega miażdżycy i zawałom serca.

Fasolka szparagowa antyoksydantem

Zielone ziarna fasolki są bogate w witaminy C, E i A, która w fasolce występuje głównie pod postacią beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Ponadto zawierają silne przeciwutleniacze - flawonoidy. Dzięki temu chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a tym samym opóźniają proces starzenia się skóry i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Fasolka szparagowa wzmacnia układ odpornościowy

Dzięki zawartości witaminy C szparagówka wzmacnia system odpornościowy, który w organizmie jest pierwszą linią obrony przed większością chorób, w tym chorób nowotworowych. Poza tym świeża fasolka zawiera aglutyninę, która pełni ważną rolę w budowaniu odporności organizmu.

Szparagówka dla cukrzyków

Szparagówka ma niski indeks glikemiczny (IG 15). Zawarte w szparagówce białko pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, dlatego po jej zjedzeniu następuje bardzo powolny wzrost poziomu cukru, a co za tym idzie - nie są potrzebne duże ilości insuliny, by go przetworzyć. Te właściwości są szczególnie ważne we wczesnej fazie choroby.

CZY ZDROWO SIĘ ODŻYWIASZ?

CZY ZDROWO SIĘ ODŻYWIASZ?

Ważne

Ważne

Nie należy jeść surowej fasolki szparagowej, ponieważ zawiera fazynę - toksyczne białko roślinne (toksalbuminę), które zostaje zneutralizowane dopiero podczas gotowania.

Fasolka szparagowa dobra dla rozwoju dzieci

Witamina K zwiększa wchłanianie wapnia, co zapobiega utracie gęstości kości. Ponadto białko fasolki ma skład zbliżony do składu białka znajdującego się w mięsie, w związku z tym można nią zastąpić drób czy wołowinę, np. w jadłospisie małego dziecka, które potrzebuje zbilansowanej diety, by zdrowo rosnąć.

Fasolka szparagowa a układ moczowy

Ugotowane strączki fasoli działają moczopędnie i przyspieszają usuwanie kwasu moczowego z organizmu, dzięki czemu wspomagają leczenie artretyzmu, czyli skazy moczanowej, chorób nerek i pęcherza moczowego. Ponadto szparagówka stymuluje prawidłowy przepływ moczu, co z kolei pomaga organizmowi szybciej pozbyć się toksyn z organizmu.

Fasolka szparagowa dla kobiet w ciąży

Szparagówka, szczególnie odmiana zielona, jest bogata w kwas foliowy. Dlatego zapobiega powstawaniu wad rozwojowych u płodu, przedwczesnych porodów, zatruć ciążowych, poronień i niskiej wagi urodzeniowej dziecka.

Fasolka szparagowa na kobiece dolegliwości

Witamina K pomaga stymulować krzepliwość krwi, dlatego fasolka zmniejsza krwawienie podczas menstruacji. Może również pomóc w walce z zespołem napięcia przedmiesiączkowego (PMS) i złagodzić jego objawy, takie jak drażliwość i częste zmiany nastroju. Dodatkowo fasolka zawiera związek zbliżony budową do żeńskich hormonów, które obniżają częstotliwość uderzeń gorąca, które występują podczas menopauzy.

Fasolka szparagowa na odchudzanie

Fasolka szparagowa w 100 g zawiera tylko 27 kcal. Wszystko dlatego, że w 90% składa się z wody. Ponadto jest bogatym źródłem potasu, który wzmaga wydalanie toksyn z organizmu, dlatego reguluje wagę ciała i zapobiega cellulitowi wodnemu. Znajduje się nawet jako produkt zalecany w II fazie diety Dukana.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia:

Aktualizacja: 01.07.2016

Komentarze (1 - 4 z 4)
Irek, 16.12.2016 08.49
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Mam pytanie odnośnie IG fasolki szparagowej. Jedne źródła podają, że jest ona na poziomie 15, natomiast inne - 71. Różnica jest ogromna. Oczywiście interesuje mnie info na temat fasolki gotowanej, bo przecież surowej się nie je. Proszę o odpowiedź.
 
Nań, 30.05.2015 17.44
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Przyda się to .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!'!!!!!!!!!!!!kmoijnhbuygvftcdxrezswaqpl
 
Smakoszka, 19.09.2014 14.59
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Dziękuję za szczegółową informację o fasoli szparagowej ( w tym o różnicach między żółtą, a zieloną). Przyznaję, że wyjątkowo ciągnęło mnie do fasoli szparagowej w czasie ciąży - wówczas nie rozumiałam dlaczego. Teraz już wiem.
 
MN, 23.08.2013 19.39
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
dzieki tym informacjom wprowadzilam fasolke do codziennej diety -polecam
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Topinambur (słonecznik bulwiasty) – właściwości. PRZEPISY na dania z topinamburem Topinambur (słonecznik bulwiasty) – właściwości. PRZEPISY na dania z topinamburem

Topinambur (słonecznik bulwiasty) to roślina, która ma wyjątkowe właściwości. Można ją stosować w...

więcej

2501

KASZA BULGUR - właściwości i wartości odżywcze kaszy bulgur KASZA BULGUR - właściwości i wartości odżywcze kaszy bulgur

Kasza bulgur to rodzaj kaszy, której właściwości i wartości odżywcze są doceniane przez mieszkańców...

więcej

2364

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

2082

BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

1996

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Hemoroidy, czyli guzki krwawnicze, to nie tylko kwestia diety, ale szeroko pojętego stylu życia. Jeśli dużo siedzisz, stoisz w jednej pozycji i do tego dźwigasz albo też pchasz jakieś ciężary, wtedy...

Forum
data

Marzec 29, 2017

Dla mnie zielona to jedynie tradycyjna, najlepsza jest z Vitaxu

data

Marzec 27, 2017

Oj pomysłów jest bardzo wiele: jajka z awokado jaka z szynką jajka z awokado MOżesz rownięz upiec jakiś pasztet. Przepisów jest bez liku : pasztety z drobiu, z dziczyzny, a nawet z warzyw! Jak z selera. Mi osobiście bardzo smakuje pasztet z...

data

Marzec 21, 2017

Teraz odchodzi się od sokowirówek. Przede wszystkim pienią sok i tną, nie wszystko też w niej zrobisz. W wyciskarkach już tych lepszych masz opcje i musów, koktajli a nawet lodów. Nie wspominając o wyciskaniu chociażby trawy cytrynowej, sałaty, rukoli, jarmużu i wielu innych kiedyś...

data

Marzec 21, 2017

Mam coś dla tych którzy zajmują sie produkcją leków - można już zakupić profesjonalną kapsulkarke do kapsułek skrobiowych kapsulki.eu Podpowiedzcie komuś kto pracuje w aptece. Wielkie ułatwienie.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.