Fasolka szparagowa – właściwości lecznicze i odżywcze. Jakie witaminy zawiera szparagówka?

2 komentarze
Autor: Monika Majewska

Fasolka szparagowa, zarówno żółta, jak i zielona, jest źródłem witamin i składników odżywczych. Jakie właściwości ma szparagówka? Jest bogatym źródłem kwasu foliowego, dlatego powinny ją spożywać kobiety w ciąży. Z kolei wysoka zawartość błonnika sprawia, że może być składnikiem diety odchudzającej. Szparagówka jest niezbędna w diecie chorego na cukrzycę, ponieważ jest nie tylko mało kaloryczna, lecz także ma niski indeks glikemiczny. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma fasolka szparagowa.

Fasolka szparagowa jest odmianą fasoli zwykłej. Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, gdzie jest hodowana od ponad 7000 lat. Do Europy sprowadzili ją hiszpańscy żeglarze i pod koniec XVI wieku stała się już popularnym warzywem we Francji ze względu na swoje właściwości odżywcze i lecznicze. Obecnie jest uprawiana w prawie wszystkich krajach świata, głównie azjatyckich, takich jak Chiny, Indonezja i Indie.

Fasolka szparagowa żółta czy zielona?

W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej: żółta, która charakteryzuje się kremowym, delikatnym smakiem, i zielona, która jest bardziej wyrazista w smaku. Ponadto zielona szparagówka zawiera więcej witaminy A i kwasu foliowego niż żółte strączki fasoli, dlatego jest zalecana kobietom w ciąży, cukrzykom, a także osobom z niedoborem żelaza. Z kolei żółta szparagówka jest bogatsza w potas i fosfor.

Nie przegap

To ci się przyda

To ci się przyda

Fasola szparagowa w 100 g zawiera:

Wartość energetyczna - 27 kcal
węglowodany przyswajalne - 3,7 g
białko - 2,4 g
tłuszcz - 0,2 g
błonnik - 3,4 g

Witaminy
foliany - 37 μg (mikrogramów)
niacyna - 0,752 mg
kwas pantotenowy - 0,094 mg
pirydoksyna - 0,074 mg
ryboflawina - 0,105 mg
tiamina - 0,084 mg
witamina A - 690 IU
witamina C - 16,3 mg
witamina K - 14,4 μg

Elektrolity
sód - 6 mg
potas - 209 mg

Minerały
wapń - 37 mg
żelazo - 1,04 mg
magnez - 25 mg
mangan - 0,214 mg
fosfor - 38 mg
cynk - 0,24 mg

Źródło: USDA National Nutrient Database

Szparagówka wspomaga pracę układu pokarmowego

Zielone ziarna szparagówki są bogate w błonnik, który wspomaga procesy trawienne, dlatego każdy, kto zmaga się np. z zaparciami lub zespołem jelita drażliwego, może włączyć fasolkę do diety. Poza tym wysoka zawartość manganu pomaga organizmowi skutecznie wchłaniać składniki odżywcze z pokarmu, takie jak witaminy z grupy B i E i magnez. Ponadto szparagówka zawiera witaminę C i beta-karoten, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Niestety fasolka powoduje wzdęcia, dlatego ludzie otyli i cierpiący na schorzenia układu pokarmowego nie powinni jej spożywać zbyt często.

Fasolka szparagowa chroni przed zawałem serca

Zawarte w fasolce potas, kwas foliowy, przeciwutleniacze, witamina B6, magnez i ryboflawina skutecznie wspomagają pracę układu krążenia, m.in. obniżają wysokie ciśnienie krwi i zapobiegają udarom mózgu. Ponadto regularne spożycie fasolki pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu, zwłaszcza triglicerydów, co zapobiega miażdżycy i zawałom serca.

Fasolka szparagowa antyoksydantem

Zielone ziarna fasolki są bogate w witaminy C, E i A, która w fasolce występuje głównie pod postacią beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Ponadto zawierają silne przeciwutleniacze - flawonoidy. Dzięki temu chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a tym samym opóźniają proces starzenia się skóry i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Fasolka szparagowa wzmacnia układ odpornościowy

Dzięki zawartości witaminy C szparagówka wzmacnia system odpornościowy, który w organizmie jest pierwszą linią obrony przed większością chorób, w tym chorób nowotworowych. Poza tym świeża fasolka zawiera aglutyninę, która pełni ważną rolę w budowaniu odporności organizmu.

Szparagówka dla cukrzyków

Szparagówka ma niski indeks glikemiczny (IG 15). Zawarte w szparagówce białko pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, dlatego po jej zjedzeniu następuje bardzo powolny wzrost poziomu cukru, a co za tym idzie - nie są potrzebne duże ilości insuliny, by go przetworzyć. Te właściwości są szczególnie ważne we wczesnej fazie choroby.

Ważne

Ważne

Nie należy jeść surowej fasolki szparagowej, ponieważ zawiera fazynę - toksyczne białko roślinne (toksalbuminę), które zostaje zneutralizowane dopiero podczas gotowania.

Fasolka szparagowa dobra dla rozwoju dzieci

Witamina K zwiększa wchłanianie wapnia, co zapobiega utracie gęstości kości. Ponadto białko fasolki ma skład zbliżony do składu białka znajdującego się w mięsie, w związku z tym można nią zastąpić drób czy wołowinę, np. w jadłospisie małego dziecka, które potrzebuje zbilansowanej diety, by zdrowo rosnąć.

Fasolka szparagowa a układ moczowy

Ugotowane strączki fasoli działają moczopędnie i przyspieszają usuwanie kwasu moczowego z organizmu, dzięki czemu wspomagają leczenie artretyzmu, czyli skazy moczanowej, chorób nerek i pęcherza moczowego. Ponadto szparagówka stymuluje prawidłowy przepływ moczu, co z kolei pomaga organizmowi szybciej pozbyć się toksyn z organizmu.

Fasolka szparagowa dla kobiet w ciąży

Szparagówka, szczególnie odmiana zielona, jest bogata w kwas foliowy. Dlatego zapobiega powstawaniu wad rozwojowych u płodu, przedwczesnych porodów, zatruć ciążowych, poronień i niskiej wagi urodzeniowej dziecka.

Fasolka szparagowa na kobiece dolegliwości

Witamina K pomaga stymulować krzepliwość krwi, dlatego fasolka zmniejsza krwawienie podczas menstruacji. Może również pomóc w walce z zespołem napięcia przedmiesiączkowego (PMS) i złagodzić jego objawy, takie jak drażliwość i częste zmiany nastroju. Dodatkowo fasolka zawiera związek zbliżony budową do żeńskich hormonów, które obniżają częstotliwość uderzeń gorąca, które występują podczas menopauzy.

Fasolka szparagowa na odchudzanie

Fasolka szparagowa w 100 g zawiera tylko 27 kcal. Wszystko dlatego, że w 90% składa się z wody. Ponadto jest bogatym źródłem potasu, który wzmaga wydalanie toksyn z organizmu, dlatego reguluje wagę ciała i zapobiega cellulitowi wodnemu. Jednak wg dr Dukana szparagówka zawiera dużo skrobi, w związku z tym jest produktem zakazanym w II fazie skomponowanej przez niego diety.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zdjęcia:

Aktualizacja: 23.07.2014

Komentarze (1 - 2 z 2)
Smakoszka, 19.09.2014 14.59
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Dziękuję za szczegółową informację o fasoli szparagowej ( w tym o różnicach między żółtą, a zieloną). Przyznaję, że wyjątkowo ciągnęło mnie do fasoli szparagowej w czasie ciąży - wówczas nie rozumiałam dlaczego. Teraz już wiem.
 
MN, 23.08.2013 19.39
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
dzieki tym informacjom wprowadzilam fasolke do codziennej diety -polecam
 
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Siemię lniane, czyli nasiona lnu najlepszym sposobem na zaparcia Siemię lniane, czyli nasiona lnu najlepszym sposobem na zaparcia

Siemię lniane to malutkie nasionka lnu, dostępne w sklepach zielarskich i aptekach. Wywar z...

więcej

30256

BŁONNIK WITALNY na otyłość i cukrzycę.  Jak działa błonnik witalny? BŁONNIK WITALNY na otyłość i cukrzycę. Jak działa błonnik witalny?

Błonnik witalny to naturalny suplement diety, który uzupełnia niedobory błonnika pochodzącego z...

więcej

30229

Dynia: wartości odżywcze i właściwości lecznicze dyni Dynia: wartości odżywcze i właściwości lecznicze dyni

Wartości odżywczych dyni nie sposób przecenić – to warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza...

więcej

18791

ORZECHY WŁOSKIE: dużo kalorii, ale samo zdrowie. Właściwości odżywcze orzechów włoskich ORZECHY WŁOSKIE: dużo kalorii, ale samo zdrowie. Właściwości odżywcze orzechów włoskich

Jakie wartości odżywcze mają orzechy włoskie? Co prawda pięć orzechów włoskich ma tyle samo kalorii...

więcej

19609

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Jeśli chodzi o dietę w tym konkretnym przypadku, potrzebowałabym więcej informacji: czy lekarz zalecił ograniczenie tylko białek czy również fosforu, potasu i sodu? Czy stan ten jest incydentem, czy...

Opisane przez Ciebie ssanie w żołądku i stałe uczucie głodu może być spowodowane różnymi czynnikami. Na poziomie hormonalnym pobór pokarmu zależy od regulacji w podwzgórzu, gdzie miejsce mają ośrodki...

Przyczyny obsesyjnego odchudzania się kompulsywnego jedzenia Cieszę się, że odważyłaś się napisać tego maila. Po jego przeczytaniu mam poczucie, że faktycznie jest ci bardzo trudno i że na chwilę...

Grupy wsparcia
data

Grudzień 18, 2014

no niezła sprawa.. nie wiedziałem o tym

data

Grudzień 17, 2014

''Boisz się, że święta Bożego Narodzenia i dieta odchudzająca będą trudne do pogodzenia? Masz rację! Tradycyjna wieczerza wigilijna, choć postna, jest potężną bombą kaloryczną. Zdarza się, że pochłaniamy nawet 5000-6000 kcal, a więc kilkakrotnie więcej niż wynosi dobowe zapotrzebowanie...

data

Grudzień 17, 2014

W sumie Novoslim jest najlepszy, wcześniej próbowałam inuliny i błonnika ale efekty srednie, nie wiem dlaczego na mnie nie działały to już zielona herbata lepiej a Novoslim bardzo dobry, przemiana materii się reguluje, mniejszy apetyt bardzo łatwo można schudnąć

data

Grudzień 17, 2014

''Nadchodzi Boże Narodzenie, a ty jesteś w ciąży. Jak uniknąć przedświątecznej gorączki - sprzątania, gotowania, kupowania prezentów? Co zrobić, by święta w ciąży spędzić względnie spokojnie?'' Link do artykułu: Święta - 6 rad jak w ciąży przetrwać świąteczną gorączkę

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.