Domowy hamburger według przepisu Magdy Gessler z Kuchennych rewolucji w Kielcach

2 komentarze
Autor: MK

Amerykański hamburger z soczystej wołowiny według przepisu Magdy Gessler jest sztandarowy daniem restauracji American Home w Kielcach odmienionej przez restauratorkę w Kuchennych rewolucjach. Oprócz kremowej zupy z kukurydzy oraz sałatki Cezar z oryginalnym sosem soczyste burgery podbiły podniebienia gości. Jak przyrządzić domowego hamburgera? Oto przepis inspirowany radami Magdy Gessler.

Hamburgery jak każdy fast food nie należą oczywiście do dań, które powinniśmy jeść często, jednak gdy zrobimy je sami z dobrej jakości mięsa i domowego pieczywa bez polepszaczy - na pewno będą smaczne i zdrowe.

Sekretem smacznego hamburgera jest nie tylko dobra wołowina, ale też sposób jej połączenia z dodatkami. Magda Gessler w Kuchennych rewolucjach w Kielcach (American Home, wcześniej Voo Doo) zdradziła, jak przyprawić i co dodać do mięsa, by hamburger był soczysty.

Przede wszystkim wołowina na hamburgery nie może być zbyt chuda - musi mieć odrobinę tłuszczu, aby hamburgery miały się na czym usmażyć bez konieczności dodawania innego tłuszczu, np. oleju.

Czym przyprawić mięso? Magda Gessler dodała do hamburgerów gorczycę, kolendrę, pieprz cytrynowy, pieprz cayenne (trzeba je zmielić w młynku albo utrzeć w moździerzu), cebulę (startą na tarce o drobnych oczkach), czosnek (przepuszczony przez praskę) oraz odrobinę świeżego, startego imbiru.

Żeby hamburger był soczysty, zamiast dodawać jajko - jak zaleca wiele przepisów na hamburgery - wystarczy dobrze je wyrobić (jak na pasztet), dodając partiami trochę schłodzonego rosołu - to sprawi, że burger nie będzie twardy.

Z tak przyrządzonej wołowiny formujemy burgery i smażymy je na grillu. Podajemy z bułką (najlepiej domową) i dodatkami: ketchupem i świeżymi warzywami. Hamburgery wyśmienicie smakują np. z plastrami ogórków z koprem i odrobiną miodu.

Składniki na hamburgera wg przepisu Magdy Gessler

  • wołowina
  • gorczyca
  • kolendra (ziarna)
  • pieprz cayenne
  • świeży imbir
  • cebula
  • czosnek
  • zimny rosół

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także

Aktualizacja: 13.04.2013

reklama
Najpopularniejsze artykuły
JAGODY wspomagają leczenie wielu chorób JAGODY wspomagają leczenie wielu chorób

Lipiec to miesiąc jagód. Niestety szybko znikają, więc trzeba się spieszyć, żeby najeść się nimi do...

więcej

16069

CZEREŚNIE i WIŚNIE wpływają dobroczynnie na serce, nerki i stawy CZEREŚNIE i WIŚNIE wpływają dobroczynnie na serce, nerki i stawy

Czereśnie i wiśnie należą do najbardziej wartościowych owoców. Pozytywnie wpływają na nasze zdrowie...

więcej

9602

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

17133

Jak zrobić ocet jabłkowy - przepis na ocet jabłkowy domowej roboty Jak zrobić ocet jabłkowy - przepis na ocet jabłkowy domowej roboty

Przepis na domowy ocet jabłkowy jest prosty, jednak jego przygotowanie wymaga czasu i cierpliwości....

więcej

8451

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Płatki owsiane można spożywać na kilka sposobów w zależności od tego na jakim efekcie nam zależy. Można spożywać gotowane (lub po prostu zalane wrzątkiem), bo wtedy łatwiej uwalniają energię, maja...

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Grupy wsparcia
data

Sierpień 21, 2014

Jestem trzy miesiące po odchudzaniu. Byłam na diecie ułożonej przez dietetyka,przez 2miesiące schudłam 12kg i nadal utrzymuje wagę którą osiągnełam i bez żadnych suplementów.dieta,ruch i sukces gwarantowany!!!

data

Sierpień 21, 2014

Kiedyś próbowałam róznych diet ale po krótkim czasie się łamałam bo już nie mogłam w kółko tego samego jeść tym bardziej że... kocham jeść wieć zaczęłam po prostu eliminować najbardziej tuczące rzeczy i ograniczać ilość zjadanych kalorii oczywiście w granicach zdrowego rozsądku A co do...

data

Sierpień 19, 2014

Regularnie, to najważniejsze. Sałatki bez sosów lub z bardzo lekkimi sosami, chrupki ryżowe, jakieś płatki do mleka... I jak najmniej pieczywa białego, zwłaszcza bułek. No i słodycze, o tym chyba mówić nie trzeba ;) Jakiś owoc lbo warzywko też bezie dobre, tylko trzeba uważać na cukier,...

data

Sierpień 21, 2014

Mąka to straszny syf ja nabawiłąm się przez takie jedzenie sporych problemów z jelitami i przerostu drożdżaków co w ogóle osłabiło mój organizm itd. także odradzam choć bardzo ciężko żyć bez glutenu bo wszedzie go pakują Ja zamiast chlebka jak mnie coś najdzie to kupuje żytni podobnie z...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.