Domowy hamburger według przepisu Magdy Gessler z Kuchennych rewolucji w Kielcach

2 komentarze
Autor: MK

Amerykański hamburger z soczystej wołowiny według przepisu Magdy Gessler jest sztandarowy daniem restauracji American Home w Kielcach odmienionej przez restauratorkę w Kuchennych rewolucjach. Oprócz kremowej zupy z kukurydzy oraz sałatki Cezar z oryginalnym sosem soczyste burgery podbiły podniebienia gości. Jak przyrządzić domowego hamburgera? Oto przepis inspirowany radami Magdy Gessler.

Hamburgery jak każdy fast food nie należą oczywiście do dań, które powinniśmy jeść często, jednak gdy zrobimy je sami z dobrej jakości mięsa i domowego pieczywa bez polepszaczy - na pewno będą smaczne i zdrowe.

Sekretem smacznego hamburgera jest nie tylko dobra wołowina, ale też sposób jej połączenia z dodatkami. Magda Gessler w Kuchennych rewolucjach w Kielcach (American Home, wcześniej Voo Doo) zdradziła, jak przyprawić i co dodać do mięsa, by hamburger był soczysty.

Przede wszystkim wołowina na hamburgery nie może być zbyt chuda - musi mieć odrobinę tłuszczu, aby hamburgery miały się na czym usmażyć bez konieczności dodawania innego tłuszczu, np. oleju.

Czym przyprawić mięso? Magda Gessler dodała do hamburgerów gorczycę, kolendrę, pieprz cytrynowy, pieprz cayenne (trzeba je zmielić w młynku albo utrzeć w moździerzu), cebulę (startą na tarce o drobnych oczkach), czosnek (przepuszczony przez praskę) oraz odrobinę świeżego, startego imbiru.

Żeby hamburger był soczysty, zamiast dodawać jajko - jak zaleca wiele przepisów na hamburgery - wystarczy dobrze je wyrobić (jak na pasztet), dodając partiami trochę schłodzonego rosołu - to sprawi, że burger nie będzie twardy.

Z tak przyrządzonej wołowiny formujemy burgery i smażymy je na grillu. Podajemy z bułką (najlepiej domową) i dodatkami: ketchupem i świeżymi warzywami. Hamburgery wyśmienicie smakują np. z plastrami ogórków z koprem i odrobiną miodu.

Składniki na hamburgera wg przepisu Magdy Gessler

  • wołowina
  • gorczyca
  • kolendra (ziarna)
  • pieprz cayenne
  • świeży imbir
  • cebula
  • czosnek
  • zimny rosół

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także

Aktualizacja: 13.04.2013

Komentarze (1 - 2 z 2)
123, 20.06.2014 13.25
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Przepis do niczego. Jak pani m chce bulke z mielonym to niech zrobi bulke z mielonym a nie nazywa tego hamburgerem. Jakim ignorantem trzeba byc zeby zepsuc tak proste danie jak hamburger tyloma dodatkami. Hamburger to sol i pieprz, nic wiecej w miesie. Zaden rosol tylko zimna woda.
 
Jakub, 16.07.2013 09.59
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Recenzja burgerów z American Home :) http://www.tymrazem.pl/gdy-opadl-pyl-rewolucji-american-home/
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Syrop z sosny - właściwości i zastosowanie. Jak dawkować syrop z sosny? Syrop z sosny - właściwości i zastosowanie. Jak dawkować syrop z sosny?

SYROP Z SOSNY to naturalna substancja lecznicza. Stosując go profilaktycznie przez cały rok...

więcej

28778

JAGODY wspomagają leczenie wielu chorób JAGODY wspomagają leczenie wielu chorób

Lipiec to miesiąc jagód. Niestety szybko znikają, więc trzeba się spieszyć, żeby najeść się nimi do...

więcej

26049

Awokado: właściwości i wartości odżywcze Awokado: właściwości i wartości odżywcze

Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas...

więcej

34177

Które orzechy są najzdrowsze? Dietetyczny przegląd orzechów Które orzechy są najzdrowsze? Dietetyczny przegląd orzechów

Orzechy są najbardziej wartościowe ze wszystkich bakalii. Co prawda mają dużo tłuszczu i kalorii,...

więcej

25975

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

W piśmiennictwie światowym jednoznacznie podkreśla się korzystny wpływ spożywania dużych ilości warzyw i owoców zawierających beta-karoten na hamowanie rozwoju nowotworów i chorób układu...

Panie Karolu, U zdrowego człowiek woda powinna stanowić około 60% masy ciała. W tym woda wewnątrzkomórkowa i zewnątrzkomórkowa. Zatem w pana organizmie powinno być około 49,3 kg wody całkowitej....

Forum
data

Luty 13, 2016

Podobno jabłka czy pestki z jabłka przedłużają życie o kilka lat , na dodatek dobrze jelita po nich pracują. Ja zawsze swojej pierwszej córce dawałam jabłuszko kilka razy w tygodniu. Przy drugiej już zaniechałam i musiałam leczyć zaparcia dicopegiem. Na całe szczęście ten lek nie jest...

data

Luty 13, 2016

Oj to masz zadania. Ponieważ u Nas przynajmniej w PL nie ma za dużo zdrowego żywienia. Raz byłam w restauracji jakaś eko.. no skończyło się zaparciami , zatwardzeniem. Brałam dicopeg przez 5 dni by jelita wróciły do normy.

data

Luty 13, 2016

Ty wiesz ile błonnika ma owsianka ? To aż jest nie zrozumiałe to taka bomba błonnikowa i to naturalna. Moja babcia zawsze powiadała , że mam co jakiś czas spróbować jej z rana by móc się spokojnie wypróżnić. Ja jej nie słuchałam i brałam dicopeg , nie zaszkodził mi wręcz pomógł ale po tym...

data

Luty 12, 2016

Ja kupuję w ekologicznych sklepach, ostatnio zamówiłam ekologiczne produkty przez intnet w fresh and eco, paczka była u mnie już na drugi dzień, myślę że warto zainwestować w swoje zdrowie i wydać trochę więcej na żywność a mniej wydawać w aptece.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.