Domowy hamburger według przepisu Magdy Gessler z Kuchennych rewolucji w Kielcach

2 komentarze
Autor: MK

Amerykański hamburger z soczystej wołowiny według przepisu Magdy Gessler jest sztandarowy daniem restauracji American Home w Kielcach odmienionej przez restauratorkę w Kuchennych rewolucjach. Oprócz kremowej zupy z kukurydzy oraz sałatki Cezar z oryginalnym sosem soczyste burgery podbiły podniebienia gości. Jak przyrządzić domowego hamburgera? Oto przepis inspirowany radami Magdy Gessler.

Hamburgery jak każdy fast food nie należą oczywiście do dań, które powinniśmy jeść często, jednak gdy zrobimy je sami z dobrej jakości mięsa i domowego pieczywa bez polepszaczy - na pewno będą smaczne i zdrowe.

Sekretem smacznego hamburgera jest nie tylko dobra wołowina, ale też sposób jej połączenia z dodatkami. Magda Gessler w Kuchennych rewolucjach w Kielcach (American Home, wcześniej Voo Doo) zdradziła, jak przyprawić i co dodać do mięsa, by hamburger był soczysty.

Przede wszystkim wołowina na hamburgery nie może być zbyt chuda - musi mieć odrobinę tłuszczu, aby hamburgery miały się na czym usmażyć bez konieczności dodawania innego tłuszczu, np. oleju.

Czym przyprawić mięso? Magda Gessler dodała do hamburgerów gorczycę, kolendrę, pieprz cytrynowy, pieprz cayenne (trzeba je zmielić w młynku albo utrzeć w moździerzu), cebulę (startą na tarce o drobnych oczkach), czosnek (przepuszczony przez praskę) oraz odrobinę świeżego, startego imbiru.

Żeby hamburger był soczysty, zamiast dodawać jajko - jak zaleca wiele przepisów na hamburgery - wystarczy dobrze je wyrobić (jak na pasztet), dodając partiami trochę schłodzonego rosołu - to sprawi, że burger nie będzie twardy.

Z tak przyrządzonej wołowiny formujemy burgery i smażymy je na grillu. Podajemy z bułką (najlepiej domową) i dodatkami: ketchupem i świeżymi warzywami. Hamburgery wyśmienicie smakują np. z plastrami ogórków z koprem i odrobiną miodu.

Składniki na hamburgera wg przepisu Magdy Gessler

  • wołowina
  • gorczyca
  • kolendra (ziarna)
  • pieprz cayenne
  • świeży imbir
  • cebula
  • czosnek
  • zimny rosół

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także

Aktualizacja: 13.04.2013

Komentarze (1 - 2 z 2)
123, 20.06.2014 13.25
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Przepis do niczego. Jak pani m chce bulke z mielonym to niech zrobi bulke z mielonym a nie nazywa tego hamburgerem. Jakim ignorantem trzeba byc zeby zepsuc tak proste danie jak hamburger tyloma dodatkami. Hamburger to sol i pieprz, nic wiecej w miesie. Zaden rosol tylko zimna woda.
 
Jakub, 16.07.2013 09.59
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Recenzja burgerów z American Home :) http://www.tymrazem.pl/gdy-opadl-pyl-rewolucji-american-home/
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom...

więcej

45439

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

37865

JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu

Jarmuż to warzywo, którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były doceniane już w...

więcej

34769

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

32244

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Jak większość produktów herbata zielona ma swoje plusy i minusy. Zalety picia zielonej herbaty Warto ją z pewnością pić przez wzgląd na przeciwutleniacze, polifenole. Zwalczają one wolne rodniki i...

Soki, szczególnie świeżo wyciskane, są doskonałym źródłem składników mineralnych i witamin, związków biologicznie czynnych. W zależności od sposobu produkcji są też źródłem cukru, który powinien być...

Forum
data

Czerwiec 26, 2016

Szybkie jedzenie może być zdrowe, tylko trzeba zwracać uwagę na to, co się je. Ja z fast-foodow jadam tylko sałatki czy wrapy z Salad story, bo są po brzegi wypełnione warzywami, więc witaminami. A do tego bardzo smaczne.

data

Czerwiec 17, 2016

Tylko prawdziwy od pszczelarza i jak najmocniejszy,

data

Czerwiec 14, 2016

Można sobie ugotować kompot, tylko trzeba pamiętać, żeby nie dodawać do niego cukru. A ja i tak stawiam na herbaty, ostatnio funkcjonalne, dzięki którym mam nadzieję uda się trochę schudnąć. Piję akurat Active Burn, z big active - bardzo smaczna, czyli dwa w jednym, pożyteczne i smaczne :)

data

Czerwiec 09, 2016

Dla mnie nie tylko warto, ale jest to swego rodzaju konieczność, bo jestem na diecie bezglutenowej i nie zawsze mam czas na przygotowanie czegoś w domu. Jak ktoś potrzebuje szybko zrobić zakupy to polecam wam sklep Balviten. To jest producent żywności bezglutenowej, ale można też u nich...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.