Domowy hamburger według przepisu Magdy Gessler z Kuchennych rewolucji w Kielcach

2 komentarze
Autor: MK

Amerykański hamburger z soczystej wołowiny według przepisu Magdy Gessler jest sztandarowy daniem restauracji American Home w Kielcach odmienionej przez restauratorkę w Kuchennych rewolucjach. Oprócz kremowej zupy z kukurydzy oraz sałatki Cezar z oryginalnym sosem soczyste burgery podbiły podniebienia gości. Jak przyrządzić domowego hamburgera? Oto przepis inspirowany radami Magdy Gessler.

Hamburgery jak każdy fast food nie należą oczywiście do dań, które powinniśmy jeść często, jednak gdy zrobimy je sami z dobrej jakości mięsa i domowego pieczywa bez polepszaczy - na pewno będą smaczne i zdrowe.

Sekretem smacznego hamburgera jest nie tylko dobra wołowina, ale też sposób jej połączenia z dodatkami. Magda Gessler w Kuchennych rewolucjach w Kielcach (American Home, wcześniej Voo Doo) zdradziła, jak przyprawić i co dodać do mięsa, by hamburger był soczysty.

Przede wszystkim wołowina na hamburgery nie może być zbyt chuda - musi mieć odrobinę tłuszczu, aby hamburgery miały się na czym usmażyć bez konieczności dodawania innego tłuszczu, np. oleju.

Czym przyprawić mięso? Magda Gessler dodała do hamburgerów gorczycę, kolendrę, pieprz cytrynowy, pieprz cayenne (trzeba je zmielić w młynku albo utrzeć w moździerzu), cebulę (startą na tarce o drobnych oczkach), czosnek (przepuszczony przez praskę) oraz odrobinę świeżego, startego imbiru.

Żeby hamburger był soczysty, zamiast dodawać jajko - jak zaleca wiele przepisów na hamburgery - wystarczy dobrze je wyrobić (jak na pasztet), dodając partiami trochę schłodzonego rosołu - to sprawi, że burger nie będzie twardy.

Z tak przyrządzonej wołowiny formujemy burgery i smażymy je na grillu. Podajemy z bułką (najlepiej domową) i dodatkami: ketchupem i świeżymi warzywami. Hamburgery wyśmienicie smakują np. z plastrami ogórków z koprem i odrobiną miodu.

Składniki na hamburgera wg przepisu Magdy Gessler

  • wołowina
  • gorczyca
  • kolendra (ziarna)
  • pieprz cayenne
  • świeży imbir
  • cebula
  • czosnek
  • zimny rosół

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także

Aktualizacja: 13.04.2013

Komentarze (1 - 2 z 2)
123, 20.06.2014 13.25
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Przepis do niczego. Jak pani m chce bulke z mielonym to niech zrobi bulke z mielonym a nie nazywa tego hamburgerem. Jakim ignorantem trzeba byc zeby zepsuc tak proste danie jak hamburger tyloma dodatkami. Hamburger to sol i pieprz, nic wiecej w miesie. Zaden rosol tylko zimna woda.
 
Jakub, 16.07.2013 09.59
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Recenzja burgerów z American Home :) http://www.tymrazem.pl/gdy-opadl-pyl-rewolucji-american-home/
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom...

więcej

65564

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

52932

JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu

Jarmuż to warzywo, którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były doceniane już w...

więcej

49590

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

44984

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Głównym zadaniem pęcherzyka jest zagęszczanie żółci (substancji potrzebnej w procesie trawienia) oraz wydzielanie jej do dwunastnicy (czyli pierwszego odcinka jelita cienkiego) w...

Niedostateczna podaż białka przy nieodpowiednim genotypie może być przyczyną anoreksji. Oczywiście, nie jest to jedyna przyczyna tej choroby. Musi się nałożyć wiele czynników.

Forum
data

Sierpień 19, 2016

A ja się w ogóle z tym nie zgodzę! Oczywiście, że żywność naturalna, eko jest dużo lepsza niż ta napchana benzoesanami czy inną chemią. Czasami jak się spojrzy na skład to sam gluten i inne e, więc tablica Mendelejewa nie może dobrze wpływać na nasz organizm. Kiedyś w ogóle nie...

data

Sierpień 17, 2016

Ja lubię muszyniankę, też ma dużo magnezu i innych minerałów. A co sądzicie o soku z brzozy, albo o tych sokach AloeVer czy jakoś tak. To tylko chwyt marketingowy czy rzeczywiście coś dają? aloe vera to najlepsze srodki lecznicze

data

Sierpień 17, 2016

JAK ZROBIĆ CHLEB BEZGLUTENOWY ? jakiej firmy mąk używacie ? za pomoc dziękuje

data

Sierpień 06, 2016

Wiadomo że naturalne sposoby dostarczania niezbędnych witamin zawsze będą lepsze, przyjemniejsze i skuteczniejsze. Lecz nie zawsze jest na to czas, łyknięcie tabletki jest na pewno szybsze i wygodniejsze :). Ja osobiście staram się jak najczęściej sięgać po naturalne witaminy ale kiedy...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.