Dlaczego warto jadać zielone WARZYWA?

Autor: Karolina Malecka, specjalistka ds. żywienia człowieka

Urozmaić codzienne menu warzywami w kolorze zielonym. Jarmuż, brokuły, szpinak, natka pietruszki, koperek, kiełki są niskokaloryczne, zawierają sporo witaminy C i magnez.

Różne barwy warzyw i owoców cieszą oczy, działają na zmysł estetyczny, ale także mają potwierdzony badaniami zbawienny wpływ na zdrowie. Za każdą z nich kryją się inne zalety.

Zielone warzywa wygrywają

Zielone warzywa takie jak jarmuż, brokuły, szpinak, natka pietruszki, koperek, kiełki zawierają sporo witaminy C i magnez. Są niskokaloryczne. Dostarczają też cennych żółtych, pomarańczowych i czerwonych barwników z grupy karotenoidów. Kolor nadawany przez karotenoidy jest w nich jednak maskowany chlorofiem – zielonym barwnikiem, który wspomaga procesy oczyszczania organizmu. Chlorofil tworzy silne połączenia z częścią toksycznych związków (w tym z niektórymi substancjami rakotwórczymi) – dzięki temu mniejsza ilość szkodliwych związków dociera do tkanek organizmu. Pomaga on odświeżyć oddech. Ma działanie przeciwutleniające. Medycyna naturalna uważa go za składnik sprzyjający odnowie organizmu, wspomagający wątrobę, leczenie anemii oraz łagodzący stany zapalne.

Zielone warzywa w kuchni

Podczas przygotowywania potraw chlorofil ulega przemianom, które wpływają na jego zabarwienie. Intensywność tych przemian można zmniejszyć, skracając czas gotowania (warzywa należy wrzucać do wrzątku) i pozostawiając naczynie bez przykrycia w początkowym etapie gotowania. Najlepszym źródłem chlorofilu są jednak świeże zielone warzywa liściaste. W okresie jesienno-zimowym można je zastąpić kiełkami, natką pietruszki lub algami. Znacznych ilości chlorofilu dostarcza trawa pszeniczna.

Nie przegap

Zrób to koniecznie

Zrób to koniecznie

Trawę pszeniczną możesz uprawiać w domu: na tacce rozsyp warstwę ziemi, na niej rozłóż nasiona, które przykryj warstwą ziemi grubości ok. 1 cm. Uprawę codziennie podlewaj. Pędy obcinaj, kiedy osiągną 10–12 cm. Są wówczas dostatecznie bogate w chlorofil i świetnie nadają się do przygotowania soku.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Shutterstock

Aktualizacja: 07.02.2014

DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
JABŁKA chronią przed zawałem i zaparciami, wzmacniają zęby, ułatwiają odchudzanie JABŁKA chronią przed zawałem i zaparciami, wzmacniają zęby, ułatwiają odchudzanie

Anglicy mawiają: zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale potrzebny. Nasi...

więcej

3

Dlaczego warto jeść pomidory? Właściwości lecznicze pomidorów Dlaczego warto jeść pomidory? Właściwości lecznicze pomidorów

Warto jeść pomidory, bo zawierają likopen. To organiczny związek chemiczny o działaniu...

więcej

2

Co to jest ZDROWY TŁUSZCZ? Co to jest ZDROWY TŁUSZCZ?

Nie ma nic gorszego dla zdrowie niż tłuszcz? Nieprawda, są i złe, i takie, bez których nie...

więcej

2

Pomidorowa, ogórkowa, kapuściana - ZUPY dla zdrowia i figury

Pomidorowa, ogórkowa, kapuściana czy z dyni... Dziś, w dobie fast foodów, zupy coraz rzadziej...

więcej

2

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Nie powinno się pić alkoholu ze względu na to, że odwadnia organizm, co skutkuje większym stężeniem puryn (szczególnie wódka). Z kolei wino oraz piwo dostarczają sporo puryn, które powodują wzrost...

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Forum
data

Kwiecień 28, 2017

Miód dobry, naturalny. Nie jest rzadki, a gęsty. Mocny w smaku.

data

Kwiecień 25, 2017

O dzięki za cynk, mógłbym w sumie teraz wziąć

data

Kwiecień 22, 2017

Większość wymienionych w artykule ryb to gatunki o dużym stopniu zanieczyszczenia metalami ciężkimi a hodowalane także farmaceutykami. Kto je norweskie łososie hodowlane? Zapytana o to czym karmione są łososie na farmach norweskich Lisbeth Berg-Hansen minister rybołóstwa Norwegii a...

data

Kwiecień 12, 2017

Zielona herbara dobra jest też na dolegliwości bólów głowy, zaburzeń trawienia, ospałości, rozstrojów żołądka. Ja biorę ekstrakt z zielonej herbaty, który lepiej wspomaga spalanie tłuszczu. Można takie coś kupić w magazyn-zdrowia.pl , wspomaga spalanie tłuszczu nawet w stanie spoczynku.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.