Dlaczego warto jadać zielone WARZYWA?

Autor: Karolina Malecka, specjalistka ds. żywienia człowieka

Urozmaić codzienne menu warzywami w kolorze zielonym. Jarmuż, brokuły, szpinak, natka pietruszki, koperek, kiełki są niskokaloryczne, zawierają sporo witaminy C i magnez.

Różne barwy warzyw i owoców cieszą oczy, działają na zmysł estetyczny, ale także mają potwierdzony badaniami zbawienny wpływ na zdrowie. Za każdą z nich kryją się inne zalety.

Zielone warzywa wygrywają

Zielone warzywa takie jak jarmuż, brokuły, szpinak, natka pietruszki, koperek, kiełki zawierają sporo witaminy C i magnez. Są niskokaloryczne. Dostarczają też cennych żółtych, pomarańczowych i czerwonych barwników z grupy karotenoidów. Kolor nadawany przez karotenoidy jest w nich jednak maskowany chlorofiem – zielonym barwnikiem, który wspomaga procesy oczyszczania organizmu. Chlorofil tworzy silne połączenia z częścią toksycznych związków (w tym z niektórymi substancjami rakotwórczymi) – dzięki temu mniejsza ilość szkodliwych związków dociera do tkanek organizmu. Pomaga on odświeżyć oddech. Ma działanie przeciwutleniające. Medycyna naturalna uważa go za składnik sprzyjający odnowie organizmu, wspomagający wątrobę, leczenie anemii oraz łagodzący stany zapalne.

Zielone warzywa w kuchni

Podczas przygotowywania potraw chlorofil ulega przemianom, które wpływają na jego zabarwienie. Intensywność tych przemian można zmniejszyć, skracając czas gotowania (warzywa należy wrzucać do wrzątku) i pozostawiając naczynie bez przykrycia w początkowym etapie gotowania. Najlepszym źródłem chlorofilu są jednak świeże zielone warzywa liściaste. W okresie jesienno-zimowym można je zastąpić kiełkami, natką pietruszki lub algami. Znacznych ilości chlorofilu dostarcza trawa pszeniczna.

Nie przegap

Zrób to koniecznie

Zrób to koniecznie

Trawę pszeniczną możesz uprawiać w domu: na tacce rozsyp warstwę ziemi, na niej rozłóż nasiona, które przykryj warstwą ziemi grubości ok. 1 cm. Uprawę codziennie podlewaj. Pędy obcinaj, kiedy osiągną 10–12 cm. Są wówczas dostatecznie bogate w chlorofil i świetnie nadają się do przygotowania soku.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Shutterstock

Aktualizacja: 07.02.2014

DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

1046

Kwasy omega-3 aktywizują brunatną tkankę tłuszczową Kwasy omega-3 aktywizują brunatną tkankę tłuszczową

Brunatna tkanka tłuszczowa odpowiada za bilans energetyczny, termogenezę i zwiększanie wydatku...

więcej

974

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

902

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

868

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Nie określa się minimalnej wagi ani maksymalnej dla nastolatek. Masę ciała, podobnie jak wzrost, BMI, ciśnienie odnosi się do siatek centylowych opracowanych przez naukowców na podstawie badań...

Witam! Pani Małgorzato, dziękuję za ciekawe pytanie. Nie sprecyzowała Pani jednak jaki konkretnie słodzik ma Pani na myśli, dlatego też podejdę do tematu bardziej ogólnie. Substancje słodzące...

Forum
data

Luty 27, 2017

Na oczy i nie tylko warto brać taurynę do kupienia w sklepach dla sportowców. Jeżeli mamy kolo domu las to w nim sadzimy jeżyny, borówkę kamczacką, żurawinę. Szukamy miejsca widnego z płynącą rzeczką. Mozna też posadzić rokitniki samice i samce nie są smaczne ale owoce z trudem zbieramy w...

data

Luty 24, 2017

Obejrzyj film "Ryby, czy filet" - szok, jak ryby są skażone toksynami, a hodowlane są po prostu trucizną. Jeśli ryby morskie są trucizną, to wszystko inne jest trucizną do potęgi n+1. Człowieku, dowiedz się jak są hodowane zwierzęta na skalę przemysłową. Dowiedz się jak na skalę...

data

Luty 21, 2017

O zdrowotnych właściwościach zielonej herbaty mówi się często. Japończycy twierdzą, że zapewnia ona długowieczność, ale nie wiem ile w tym prawdy...

data

Luty 20, 2017

Może aparat Sanity Simple Ci podpasuje. Jest w dość niskiej cenie, bo jak ostatnio sprawdzałam to za 100 – 120 zł można go znaleźć. Myśmy właśnie w tym przedziale zamawiali internetowo. Poręczny, lekki, w zestawie jest torba żeby to wszystko sobie wygodnie spakować i schować do szafki,...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.