Czy TŁUSZCZ GĘSI i KACZY obniża cholesterol?

20 komentarze
Autor: mgr inż. Magdalena Makarewicz-Wujec, dietetyk, Warszawski Uniwersytet Medyczny, członek Rady Promocji Zdrowego Żywienia Człowieka

Ani mięso gęsi i kaczki, ani smalec (tłuszcz gęsi) nie obniżają cholesterolu. Nie można ich także traktować jako źródła korzystnych dla zdrowia tłuszczów nienasyconych. Oba rodzaje mięsa należą do niezalecanej grupy mięs czerwonych.

Ostatnio pojawiają się informacje, jakoby tłuszcz gęsi i kaczy zbijał poziom cholesterolu we krwi. Francuscy restauratorzy założyli nawet w internecie specjalne strony, na których zachęcają do jego jedzenia. Na popularnym portalu aukcyjnym można kupić gęsi smalec, który miałby obniżać cholesterol.

Przeczytaj: Mięso -  jeść czy nie

Tymczasem nie ma żadnych badań naukowych na temat zdrowotnych właściwości tego tłuszczu. To fakt, że gęś i kaczka mają w porównaniu z innym mięsem zdecydowanie korzystniejszy skład tłuszczów, a więc dużo więcej jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych niż kwasów tłuszczowych nasyconych.

Jednak ogólna zawartość tłuszczu i tłuszczów nasyconych w mięsie kaczki i gęsi jest na tyle duża, że nie można traktować tych mięs, a tym bardziej smalcu, jako źródła korzystnych dla zdrowia tłuszczów nienasyconych.

Dla porównania: 100 g wieprzowiny zawiera:

 

  • 7,98 g nasyconych kwasów tłuszczowych,
  • 11,5 g jednonienasyconych,
  • 1,5 g wielonienasyconych;

 

100 g gęsi:

 

  • 7,32 g nasyconych kwasów tłuszczowych,
  • 15,72 g jednonienasyconych,
  • 6,54 g wielonienasyconych;

 

100 g kaczki:

 

  • 7,39 g nasyconych kwasów tłuszczowych,
  • 15,1 g jednonienasyconych,
  • 4,12 g wielonienasyconych,

 

a 100 g indyka:

 

  • 2,22 g nasyconych kwasów tłuszczowych,
  • 1,67 g jednonienasyconych,
  • 2,14 g wielonienasyconych.

 

Amatorom kaczki czy gęsi radzę, by sięgali po ten drób okazjonalnie. Ze smalcu lepiej w ogóle zrezygnować. Pamiętajmy, że tłuszcz ten nie nadaje się do smażenia!

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 21.01.2014

Komentarze (1 - 10 z 20)
Olry, 07.07.2015 22.23
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Tak obniża i to bardzo producentom na fermach kaczych i gęsich jak od nich kupujemy
 
Jarek z TeaExpert, 20.05.2015 17.14
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Oczywiście, że nie ma badań. Kto niby miałby te miliony euro wyłożyć?
 
Zbyś, 05.01.2015 22.42
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Co artykuł to inna prawda. Tu podają lepszą prawdę,....http://www.roldrob.com.pl/pl/abc-konsumenta/walory-zdrowotne-drobiu
 
Jarek, 05.01.2015 17.39
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Pewnie dlatego przeciętnie żyją 45 lat.
 
Harold, 17.12.2014 19.59
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
nie zgodzę się to nie tłuszcz jest niezdrowy. Tylko Węglowodany to one są głównym winowajca" złego cholesterolu, otyłości, i chorób cywilizacjinych. człowiek z natury jest drapieżnikiem i dlatego powinien odzywiac sie jak drapieżniki, żaden drapieznik w natorze nie miesza węglowodanow z tłuszczem, tylko człowiek złamał tę zasadę i z tad, się biorą choroby cywilizacjine.. a wymysł jakoby tłuszcz był szkodliwy, jest zwykłą propaganda koncernów farmaceltycznych które czerpią korzyści na tym że ludzie choruja.. ja sam od 15lat jestem na diecie. tluszczowo bialkowej. Odzywiam sie głównie podrobami, i jajami, tlustymi serami i śmietana, i jestem zdrów jak Mało kto.. a lekarzy odwiedzam tylko wtedy gdy mnie pracodawca kieruje na badania okresowe"
 
Dim, 04.04.2014 14.57
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Badania robiłem na sobie. Podczas świąt jadłem pewne specyficzne grzyby po których spożyciu skóra się wygładza i równocześnie jadłem gęś. W tym czasie przez kilka dni intensywnie z moczem wydobywały się ogromne ilości osadu (pewnie jakiejś soli). Interesowało mnie co się bardziej przyczyniło do oczyszczania czy grzyby czy gęś ? Te grzyby jeszcze kilka razy jadłem ale nic takiego nie wystąpiło więc trzeba było kupić następną gęś. W związku z tym że organizm się trochę przeczyścił nic podobnego mogło nie wystąpić lub spowodowane było owe wytrącanie zupełnie czym innym. Przeprowadziłem wstępną trzy dniową dieto-głodówkę składającą się ze zjadania surowych warzyw w ilościach niedużych (miały uzupełniać sole mineralne i dostarczać błonnika dla bakterii jelitowych). Spożywałem pokarm tylko za dnia. Czwartego dnia zabrałem się za jedzenie potraw z dodatkiem gęsiny. Głównie rzuciłem się na tłuste skórki i dodatkowo maczałem je w tłuszczu. Opchałem się niemiłosiernie. Następne dni dojadanie było kontynuowane. Moja skóra napęczniała jakby ją napompować wodą. Odmiennie niż poprzednio przez półtorej dnia bardzo intensywnie zaczęły mnie boleć kolana; równocześnie pojawił się na krótko osad. Ze zniknięciem odczucia kolan zniknął osad w moczu. Domniemam że gęsi tłuszcz ułatwia wodzie penetrację komórek, co powoduje intensywne wypłukiwanie zanieczyszczeń przemiany materii które się osadziły bo nie mogły być wcześniej usunięte.
 
kina, 07.02.2014 13.25
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Eskimosi i inne ludy północne żywią się głównie rybami morskimi i ssakami morskimi a to nie to samo co wieprz, krowa, kaczka czy gęś!!! Dlatego nie notuje się tam wielu chorób cywilizacji zachodniej!!!
 
doktór, 31.10.2013 10.34
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Po pierwsze: po co obniżać poziom cholesterolu? Najlepiej poziom cholesterolu obniżają wszystko to, co obciąża wątrobę (alkohol, leki, trucizny), bo wtedy go wątroba mniej produkuje. Za Chiny Ludowe nie ma to związku z tym, ile go zjemy. Po drugie: ludzki organizm potrzebuje 1-2% WNKT całkowitego zapotrzebowania dziennego. Taka zaspokajająca nas ilość znajduje się w każdym zwierzęcym naturalnym (nierafinowanym) tłuszczu zwierzęcym (jak zresztą podano wyżej w liczbach) - i dla tego celu nie trzeba dodatkowo zjadać żadnych olejów. Tłuste produkty zwierzęce dostarczą WNKT nawet w nadmiarze. Po trzecie: z takimi artykułami i wiedzą powinniście się nazywać "Poradnik Choroba", a nie "Poradnik Zdrowie"
 
smakosz, 05.10.2013 11.40
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
GŁUPOTA! Mięso z gęsi jest zdrowe - obniża cholesterol i jest polecane dla cukrzyków. Co do smalcu to jest on też bardzo zdrowy. Ja sam stosuję smalec z gęsi - można smarować sobie nim plecy lub leczyć przeziębienie. Dodam tylko, że sam hoduję gęsi i dzięki temu jest to jeszcze zdrowsza żywność dla mnie bo jest ona naturalna. Odsyłam do strony: http://www.fit.pl/dietadlaciebie/ciekawostki-fakty-mity/bezpieczna-zywnosc--gesina,375,1,0.html
 
EMERYT., 01.09.2013 11.09
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
JAK NIE MA BADAŃ TO NA JAKIEJ PODSTAWIE SIĘ WYPOWIADASZ? WEDŁUG WAS DOKTORKI TO NAJLEPSZE PROCHY, SZCZEGÓLNIE TE OBNIŻAJĄCE CHOLESTEROL. LECZYĆ LECZ NIE WYLECZYĆ. SMACZNEGO PRZY SALCESONIE I PASZTETOWEJ I TŁUSTYM BOKU.
 
następne »
strona 1 z 2
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
ARONIA. Jakie właściwości zdrowotne ma SOK Z ARONII? ARONIA. Jakie właściwości zdrowotne ma SOK Z ARONII?

Sok z aronii warto mieć w domu przez cały rok. Owoce aronii są bogate w witaminy i związki...

więcej

32216

Gorzka CZEKOLADA ma najwięcej wartości odżywczych Gorzka CZEKOLADA ma najwięcej wartości odżywczych

Gorzka czekolada ma wykwintny smak i cudownie poprawia humor, gdy dopadnie nas chandra. Ale to...

więcej

22969

Które orzechy są najzdrowsze? Dietetyczny przegląd orzechów Które orzechy są najzdrowsze? Dietetyczny przegląd orzechów

Orzechy są najbardziej wartościowe ze wszystkich bakalii. Co prawda mają dużo tłuszczu i kalorii,...

więcej

25975

Syrop z sosny - właściwości i zastosowanie. Jak dawkować syrop z sosny? Syrop z sosny - właściwości i zastosowanie. Jak dawkować syrop z sosny?

SYROP Z SOSNY to naturalna substancja lecznicza. Stosując go profilaktycznie przez cały rok...

więcej

28778

Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Przy podanym wzroście i wadze BMI jest w normie (w jego dolnej granicy), a zatem nie ma powodu, aby się odchudzać. Zawsze warto jednak prowadzić zdrowy tryb życia – odżywiać się prawidłowo i...

Niedokrwistość jest bardzo skomplikowanym z punktu medycznego zaburzeniem, a niedobór żelaza jest tylko jedną z przyczyn. Warto udać się do lekarza pierwszego kontaktu, aby wykluczyć inne czynniki...

Witaj. Celiakia jest bardzo wyniszczającą chorobą, a biorąc pod uwagę twój wiek i to, że jesteś w fazie najintensywniejszego rozwoju, poleciłabym dożywianie specjalistycznymi preparatami w szpitalu....

Forum
data

Lipiec 30, 2015

innymi cennymi źródłami omega3 poza rybami są: olej z dyni, olej rzepakowy, olej lniany, nasiona chia i nasiona konopii, najlepiej kupować je wersji ekologicznej, bez żadnej chemii, wtedy mają najwyższą jakość i największą zawartość kwasów tłuszczowych

data

Lipiec 30, 2015

warto, ja kupuję tylko eko i dużo lepiej sięczuję i wglądam. Nie choruję i zniknęły alergie. To najlepszy dowód na to jak bardzo szkodzi nam ta chemia dowalana do wszystkiego...

data

Lipiec 29, 2015

Na przemian herbaty ziołowe (melisę, rumianek), a także im więcej płynów. Najlepiej to jakieś lekkie zupy oraz kleik ryżowy. Z leków dobry jest węgiel leczniczy.

data

Lipiec 29, 2015

Żurawina od dawna jest stosowana na przeziębienia, anginy, problemy z żołądkiem oraz pęcherzem. Co więcej, żurawina posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.