Czy TŁUSZCZ GĘSI i KACZY obniża cholesterol?

29 komentarze
Autor: mgr inż. Magdalena Makarewicz-Wujec, dietetyk, Warszawski Uniwersytet Medyczny, członek Rady Promocji Zdrowego Żywienia Człowieka

Ani mięso gęsi i kaczki, ani smalec (tłuszcz gęsi) nie obniżają cholesterolu. Nie można ich także traktować jako źródła korzystnych dla zdrowia tłuszczów nienasyconych. Oba rodzaje mięsa należą do niezalecanej grupy mięs czerwonych.

Ostatnio pojawiają się informacje, jakoby tłuszcz gęsi i kaczy zbijał poziom cholesterolu we krwi. Francuscy restauratorzy założyli nawet w internecie specjalne strony, na których zachęcają do jego jedzenia. Na popularnym portalu aukcyjnym można kupić gęsi smalec, który miałby obniżać cholesterol.

Przeczytaj: Mięso -  jeść czy nie

Tymczasem nie ma żadnych badań naukowych na temat zdrowotnych właściwości tego tłuszczu. To fakt, że gęś i kaczka mają w porównaniu z innym mięsem zdecydowanie korzystniejszy skład tłuszczów, a więc dużo więcej jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych niż kwasów tłuszczowych nasyconych.

Jednak ogólna zawartość tłuszczu i tłuszczów nasyconych w mięsie kaczki i gęsi jest na tyle duża, że nie można traktować tych mięs, a tym bardziej smalcu, jako źródła korzystnych dla zdrowia tłuszczów nienasyconych.

Dla porównania: 100 g wieprzowiny zawiera:

 

  • 7,98 g nasyconych kwasów tłuszczowych,
  • 11,5 g jednonienasyconych,
  • 1,5 g wielonienasyconych;

 

100 g gęsi:

 

  • 7,32 g nasyconych kwasów tłuszczowych,
  • 15,72 g jednonienasyconych,
  • 6,54 g wielonienasyconych;

 

100 g kaczki:

 

  • 7,39 g nasyconych kwasów tłuszczowych,
  • 15,1 g jednonienasyconych,
  • 4,12 g wielonienasyconych,

 

a 100 g indyka:

 

  • 2,22 g nasyconych kwasów tłuszczowych,
  • 1,67 g jednonienasyconych,
  • 2,14 g wielonienasyconych.

 

Amatorom kaczki czy gęsi radzę, by sięgali po ten drób okazjonalnie. Ze smalcu lepiej w ogóle zrezygnować. Pamiętajmy, że tłuszcz ten nie nadaje się do smażenia!

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 21.01.2014

Komentarze (1 - 10 z 29)
Bezimienny, 04.09.2016 17.22
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Olej lniany - duża ilość Omega 6, i tylko ALA która jest prekursorem DHA i EPA(czyl Omegi 3), z ALA powstanie go mało, dużo za mało. Zbyt wiele Omega 6 sprzyja stanom zapalnym, Omega 3 je łagodzi ale co z tego skoro stosunek 6 do 3 jest zły i wywołać może więcej złego niż dobrego. Twoja lekarka powinna się doedukować. Co do samego cholesterolu - zbijanie go doprowadzi do dużej ilości schorzeń, pogorszy witalność i sprawność umysłowo-fizyczną. Warto poszukać przyczyn podniesienia cholesterolu - np. stanu zapalnego w tętnicach ( cholesterol wysyłany jest tam aby naprawić ścianki ...)
 
renia, 28.12.2015 19.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
jeśli ktoś szuka tłuszczu, który obniży cholesterol to przede wszystkim powinien sięgnąć po olej lniany! moja lekarka poleciła mi stosowanie oleju lnianego tak czesto jak się da (dodaję do każdej sałatki). tylko konieczne musi to być olej który ma dużo omega-3, najlepiej kupić go w aptece i konieczne z lodówki!
 
niebona, 16.12.2015 17.54
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie wiem jak to jest, ale mój pies po kurzynie ma sraczkę, praktycznie nie może jej jeść, natomiast uwielbia mięso kacze a i gąską nie pogardzi. Jemu żadna propaganda w głowie nie zamiesza, on swoje wie i nikt mu ciemnoty wcisnąć nie jest w stanie. A ja ufam mojemu psu i jem to co jemu służy, czyli kaczkę i czasem gęś.
 
Margo, 14.12.2015 21.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Tluszcz gęsi jest niezdrowy nie dlatego, że zawiera kwasy tłuszczowe nasycone, ale dlatego, że zawiera nadmiar kwasu Omega-6. To ten tłuszcz jest najgorszy dla naszego zdrowia, o ile występuje w ilości nieproporcjonalnej do Omega 3. Stosunek omega 6 do omega 3 nie powinien przekraczać 3:1. Niestety w naszej diecie notorycznie go przekraczamy, często przez tzw. "zdrowe nienasycone tłuszcze roślinne". Z tłuszczu roślinnego zdrowy jest olej lniany - tylko w postaci na zimno, czy rzepakowy z pierwszego tłoczenia, nierafinowany, natomiast większość pozostałych, jak chociażby słonecznikowy ma zdecydowany nadmiar Omega 6, co jest niekorzystne dla naszego zdrowia, znacznie bardziej niż nadmiar tłuszczy nasyconych, np. masła, czy smalcu.
 
2312`, 07.12.2015 15.38
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
BZDURA to jeden z najlepszych tłuszczy do smażenia !
 
Roman, 07.12.2015 10.25
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Sądzę, że przekazana tu przez Pana wiedza na temat blaszki miażdżycowej pochodzi z meta-analizy. Nie jest ona wszak dokładna, a miejscami zupełnie błędna. NIE JEST PRAWDĄ, ŻE W SKŁAD BLASZKI MIAŻDŻYCOWEJ NIE WCHODZĄ TŁUSZCZE NASYCONE!! Jest wręcz odwrotnie. Trzeba tylko sięgnąć do podręczników z patofizjologii. Blaszka miażdżycowa zbudowana jest z centralnie położonego jądra ,który zbudowany jest z różnych lipidów m.in. i tych wspomnianych przez Pana. Zawartość procentowa lipidów decyduje o stabilności blaszki (im więcej lipidów tym blaszka jest bardziej niestabilna. Powstawanie blaszki miażdżycowej zainicjowane jest uszkodzeniem śródbłonka naczyniowego. Uważa się, że utlenione cząsteczki cholesterolu transportowane przez lipoproteiny LDL są głównym czynnikiem powodującym uszkodzenie śródbłonka. Grają tu też dużą rolę inne patogeny (np. zawarte w dymie tytoniowym). Uszkodzenie sródbłonka powoduje powstanie procesu zapalnego a co za tym idzie uwalnianie mediatorów zapalenia. W miejsce zapalenia naciekają makrofagi i wychwytują cząsteczki LDL (low density lipoprotein). Makrofagi obładowane utlenowanymi cząsteczkami cholesterolu estryfikują je co prowadzi do powstania tzw. komórek piankowatych. Podwyższony poziom frakcji LDL sprzyja powstawaniu blaszki miażdżycowej. Blaszka miażdżycowa może być stabilna lub niestabilna (podatna na uszkodzenie).Rdzeń blaszki miażdżycowej wypełniony jest lipidami i mięśniówką gładką. Blaszki stabilne mają zazwyczają grubszą warstwę włóknika , która je pokrywa. Stwardnienie blaszek jest procesem wtórnym (a nie pierwotnym jak by niektórzy chcieli) i ty decydującą rolę odgrywa wapń. Twarda blaszka, to stara blaszka. Młoda jest zawsze miękka. Widać to doskonale na stole sekcyjnym.
 
Piotr, 19.11.2015 10.49
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Artykuł nieżetelny i nie mający nic wspólnego z rzeczywistością. Era chorób cywilzacyjnych a zasadniczo tsunami tych chorób datujemy od momentu wprowadzenia tłuszczy roślinnych do diety . Pozyskiwanie oleju roślinnego to nie jest proces naturalny, można by rzec że przemysł szukał metody na zagospodarowanie odpadów roślinnych np pestek. Weźmy na ten przykład pestki wonogron jako produkt uboczny przemysłowej produkcji wina etc wiemy, że w pestkach winogron jest wiele cennych substancji antyrakowych ale czy znajdziemy je w wytłoczonym oleju ??? nie ani grama tych substancji, ponieważ nie są one rozpuszczlne w tłuszczach więc z olejem się nie wiążą. I jeszcze jedna ciekawostka , w blaszczce miażdzycowej nie znajdziemy tłuszczy nasyconych (zwierzęcych) tylko uszkodzone Omega-6 pochodzenia roślinnego. Prawda jest taka , że okłamuje się nas na każdym kroku wmawiając jak to oleje roślinne są zdrowe a nasycone tłuszcze m.in zwięrzęce nie. Zrobienie kostki smalcu to 2-3 zł a za olej tzw "dobry" olej trzeba dać 20 zł . Przemysł wybierze produkt droższy w produkcji bo inaczej nie zarobi.
 
Anka, 17.11.2015 15.05
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Takich bzdur już dawno nie czytałam!
 
miro, 12.11.2015 10.09
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Smalec gesi wysmienici nadaje sie do smazenia jak wzystkie tluszcze zwierzece!!!!! Do smazenia nie nadaja sie oleje!!!!!! Oglupiaja ludzi ze olej jest najlepszy do smazenia!!!!!
 
Olry, 07.07.2015 22.23
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Tak obniża i to bardzo producentom na fermach kaczych i gęsich jak od nich kupujemy
 
następne »
strona 1 z 3
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom...

więcej

101778

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

85135

JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu

Jarmuż to warzywo, którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były doceniane już w...

więcej

79554

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

72618

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Witam! Pani Małgorzato, dziękuję za ciekawe pytanie. Nie sprecyzowała Pani jednak jaki konkretnie słodzik ma Pani na myśli, dlatego też podejdę do tematu bardziej ogólnie. Substancje słodzące...

Nie jestem toksykologiem, ani farmakologiem, żeby wyczerpująco odpowiedzieć na twoje pytanie. Nie wiem też, czy bierzesz Propanolol szybko czy wolno wchłaniający się. W literaturze i na podstawie...

Forum
data

Grudzień 10, 2016

siema

data

Grudzień 07, 2016

a to od tego samego ojca Mateusza co przyprawa do mięsa ?

data

Grudzień 06, 2016

Też ograniczam się z kawą, zupełnie jej nie mogę wyeliminować, bo lubię się od czasu do czasu napić. A, że najlepiej smakuje mi z rana, to w ciągu dnia wypłukany magnez zawsze zdążę odzyskać. Woda mineralna, czekolada, jakieś pistacje, czy mój ulubiony mix żurawinowo-orzechowy produkcji...

data

Grudzień 06, 2016

Ja znowu zaczynam używać nowo zakupionej wyciskarki firmy Hurom HH 2G (hurom.com.pl) o której marzyłam od dawna. Zawsze uważam, że najzdrowsze są świeże soki,przygotowane samej tuż przed spożyciem. Dobry sprzęt do wyciskania i sok gotowy. Przy tej wolnoobrotowej wyciskarce o eleganckim...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.