Czy STEWIA to dobra alternatywa dla cukru? Czy słodzik stewia jest bezpieczny dla zdrowia?

26 komentarze
Autor: Monika Majewska

Stewia to słodzik ok. 300 razy słodszy od cukru, który dodatkowo nie ma kalorii. W związku z tym cieszy się ogromną popularnością, tym bardziej, że zapotrzebowanie na niskokaloryczne produkty wciąż wzrasta. Czy jednak stewia to dobra alternatywa dla cukru? Czy słodzik stewia jest bezpieczny dla zdrowia?

Stewia (Stevia rebaudiana), określana też mianem zioła słodowego lub miodowego, w Ameryce Środkowej i Południowej jest znana od wieków jako środek słodzący. Za jej słodki smak odpowiedzialne są glikozydy stewiolowe - związki, które występują w liściach i łodygach stewii. Jedna łyżeczka sproszkowanych liści stewii odpowiada szklance cukru. Jednak mimo to nie jest kaloryczna i nie powoduje próchnicy.

Czy stewia jest bezpieczna dla zdrowia? Skąd kontrowersje dotyczące stewii?

Do 2010 roku podejrzewano, że glikozydy stewiolowe mogą być rakotwórcze i mieć negatywny wpływ na rozwój płodu. W tym samym roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uznał, że stosowania stewii jest bezpieczne.

Stewia jest alternatywą nie tylko dla cukru, lecz także dla sztucznych środków słodzących.

W związku z tym 11 listopada 2011 r. Komisja Europejska oficjalnie uznała stewię za dodatek do żywności o numerze E960, przy czym ustalono dopuszczalne dzienne spożycie (ADI - Acceptable Daily Intake) 4 mg na kilogram masy ciała. Komisja Europejska uznała bowiem, że istnieje ryzyko przedawkowania stewii. Wzrasta ono przede wszystkim wśród osób, które piją dużo napojów słodzonych. Warto wiedzieć, że dzienna dawka słodzika może być przekraczana również za sprawą kosmetyków, w skład których wchodzi stewia. Słodzik jest ukryty również w nawozach. Stąd kontrowersje dotyczące wprowadzenia na rynek tej substancji.

Stewia na boreliozę?

Stewia może zabijać bakterie, które powodują boreliozę, a konkretnie biofilm - "tarczę ochronną", które wytwarzają te bakterie. Do takich wniosków doszedł zespół naukowców pod wodzą profesor Evy Sapi z Department of Biology and Environmental Science, University of New Haven.¹ Jednak takie działanie wykazuje stewia nie w postaci proszku (która znajduje się w wielu domach), lecz w formie płynnej i w formie ekstraktu z liści stewii. Stewia w tych dwóch ostatnich formach zmniejszyła masę biofilmu o około 40 procent. Prof. Sapi i jej uczniowie porównali płynny wyciąg stewii do antybiotyków - doksycykliny, cefoperazonu, daptomycyny i innych. - Nasze wyniki wykazały, że stewia wywiera znaczący wpływ na eliminację B. burgdorferi mówi prof. Sapi. Wyciąg z liści stewii wykazywał lepsze wyniki niż poszczególne leki stosowane w leczeniu boreliozy. - Wyniki tego badania sugerują, że naturalny produkt, jakim jest ekstrakt z liści stewii, może być uważany za skuteczny środek przeciw B. burgdorferi - dodaje ekspert.¹

Stewia bezpieczna dla diabetyków i chorych na fenyloketonurię

Stewia jest bezpieczna dla osób chorych na fenyloketonurię. Ponadto badania pokazują korzystne działanie stewii przy nadciśnieniu i cukrzycy.

Problem

Problem

Czy można przesłodzić stewią?

Większość dodatków do żywności ma określaną bezpieczną dawkę dzienną (ADI). Dla glikozydów stewiolowych wynosi ona ok. 11 mg/kg masy ciała na dobę. To sporo; dla osoby ważącej 70 kg odpowiada ponad 215 g, czyli ok. szklance cukru. Badania przeprowadzone przez JECFA (Joint Experts Committee on Food Additives) w celu określenia poziomu ADI wykazały, że nawet spożycie 100 razy wyższej dawki glikozydów stewiolowych niż dzienna bezpieczna dawka nie ma negatywnego wpływu na zdrowie.

Stewia w kuchni

Świeże liście stewii mogą być dodatkiem do sałatek. Z kolei suszonymi, sproszkowanymi liśćmi można posłodzić herbatę lub kawę. Stewia może być również składnikiem przetworów owocowych czy soków.

Stewia nie jest najlepszym dodatkiem do ciast. Nie zachowuje się bowiem jak cukier i zmienia się w karmel, nie dodaje kruchości ciastkom, nie jest pożywką dla drożdży. Dlatego do wypieków niektórzy zalecają stosować np. ksylitol (cukier brzozowy).

To ci się przyda

To ci się przyda

Gdzie i w jakiej postaci można kupić stewię?

Stewię można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub niektórych sklepach internetowych. Jest ona dostępna w postaci świeżych liści, skoncentrowanych wyciągów w proszku lub w tabletkach i płynie. Ceny słodzika wahają się od 20 do 50 zł.

W Polsce stewię można hodować samodzielnie - sadząc ją w połowie maja w ogródku lub uprawiać cały rok w doniczkach. Jesienią liście stewii robią się słodsze, dlatego zbiór najlepiej przeprowadzać w drugiej połowie września lub na początku października.

Stewia - możesz nią zastąpić cukier

Źródło: x-news.pl/Agencja TVN

Bibliografia:

1. University of New Haven professor studying whether stevia can kill Lyme disease bacteria, http://www.nhregister.com/health/20170701/university-of-new-haven-professor-studying-whether-stevia-can-kill-lyme-disease-bacteria

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 17.07.2017

Komentarze (1 - 10 z 26)
Kazik, 16.08.2017 22.27
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
215 g to odpowiednik cukru od ktorego stewia jest 300 razy słodsza.
 
Michal, 16.08.2017 22.25
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Wydaje mi sie ze 4mg to rekomendowana a 11 to maksymalna.
 
Michal, 16.08.2017 22.24
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Na jakiej podstawie twierdzisz, ze jest zdrowszy? Zalezy do celu w jakim stosujesz. Jesli na przyklad chcesz pozostaw w ketozie (jak ja) to stewia nie ma alternatywy. Cukier kokosowy pozostaje cukrem I tyle. Wiadomo ze nie jest to rafinowany cukier ale zawsze.
 
Joanna_11, 12.07.2017 10.15
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Stewia stewią, kiedyś z niej korzystałam ale teraz od roku używam cukru kokosowego z ekopiramidy. Przede wsystkim jest o wiele zdrowszy!! No i w smaku to nie to samo co stewia. Zdecydowanie.
 
Ryszard S., 11.02.2017 07.05
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jako że cierpię na cukrzycę kupiłem stewię. Matko kochana, to powinni dawać skazańcom. Świństwo do n-tej potęgi !!!!!
 
Kama, 15.08.2016 11.28
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Stewia jest dobra, ale będąc naturalną ma posmak lukrecji, który nie smakował by nam. Stewia z napojów gazowanych nie jest naturalną stewią, ale oczyszczoną najsłodszą jej częścią. To intensywne przetworzenie, które z naturalnego zielonego proszku robi biały przetworzony proszek, pozostawiając tę samą nazwę. Stewia jest 15 razy słodsza od cukru.
 
Marta, 13.08.2016 23.24
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A no słodsza od cukru, ale chyba 30 razy, a nie 300...
 
Morgie, 13.06.2016 10.12
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
raz piszecie, ze ADi to 4mg/kg ,mc/.dzien a raz, ze 11. To jak w koncu?
 
Gio, 11.04.2016 14.58
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Tylko burak cukrowy lub pic gorzkie , slodziki to najgorszy wybor
 
Aga, 22.02.2016 23.07
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
prosze piszacegoi artykul aby wypowiedzial sie w tym temacie, na temat tych dobrych wartosci Stewii? http://wakeup-world.com/2016/02/21/stevia-kills-lyme-disease-pathogen-better-than-antibiotics-preclinical-study/
 
następne »
strona 1 z 3
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Dorada - wartości odżywcze i właściwości Dorada - wartości odżywcze i właściwości

Dorada charakteryzuje się białą barwą i małą ilością ości. Mięso dorady to dobre źródło...

więcej

166

BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

119

LECZNICZA NALEWKA z jeżyn. Przepisy na jeżynówkę LECZNICZA NALEWKA z jeżyn. Przepisy na jeżynówkę

Nalewka z jeżyn ma wiele właściwości leczniczych. Szczególnie cenią ją osoby, które cierpią na...

więcej

113

ARONIA - przepisy na przetwory z aronii. Wartości odżywcze przetworów z aronii ARONIA - przepisy na przetwory z aronii. Wartości odżywcze przetworów z aronii

Przetwory z aronii zawierają sporo witamin, składników mineralnych i innych prozdrowotnych...

więcej

110

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Oczywiście, że nie zachorujesz na cukrzycę, jedząc tylko 2 łyżeczki miodu, czyli około 10 g (około 46 kcal). Przy dopuszczanej ilości, jaką jest 50g (przy kaloryczności diety 2000 kcal). Miód to nie...

Forum
data

Sierpień 11, 2017

ZIELONA HERBATA - właściwości lecznicze i przyrządzanie Link do artykułu - http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/zielona-herbata-wlasciwosci-lecznicze-i-przyrzadzanie_33969.html

data

Lipiec 29, 2017

Kolego Aceso. Wg załączonego przez Ciebie artykułu wartość przemysłu dodatków do żywności to 13 MILIARDÓW funtów, a nie bilionów. W amerykańskiej nomenklaturze liczebników używa się tzw. krótkiej skali, w której słowo bilion oznacza 10^9 (tysiąc milionów), natomiast w Polsce,...

data

Lipiec 28, 2017

magnez ma jakieś właściwości uspokajające, choć na mnie sam on jakoś nie działał, jak mam ciężki dzień to biorę nervomix z melisą i magnezem, czuję się spokojniejsza, łatwieej mi się skupić w pracy. ostatnio mi pomógł jak miałam spięcie z szefem i mocno mnie to wyprowadziło z równowagi,...

data

Lipiec 28, 2017

2 razy dziennie popijam colon c, pomógł mi przy zaparciach i stosuję go regularnie bo widzę że super działa na jelita, a one są centrum naze odporności i zdrowia. Babka jajowata jest spoko :)

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.