Czy SŁODZIKI mogą zastąpić cukier?

4 komentarze
Autor: Iwona Krupa

Wyeliminowanie cukru z codziennej diety, nie oznacza wcale wykreślenia słodkiego smaku z życia. Wystarczy cukier zamienić na słodziki. Są one od cukru wielokrotnie słodsze, a jednocześnie prawie nie mają kalorii i nie przyczyniają się do powstawania otyłości, cukrzycy czy próchnicy zębów.

Najogólniej można słodziki podzielić na sztuczne i naturalne środki intensywnie słodzące oraz półsyntetyczne wypełniacze, zwane poliolami. Do sztucznych należą właśnie te substancje, które najczęściej określa się mianem słodzików, czyli sacharyna (E-954), aspartam (E-951), acesulfam K (E-950) i cyklaminiany (E-952). Powstają w wyniku procesów chemicznych i nie mają żadnej wartości odżywczej. Z kolei naturalne środki słodzące otrzymuje się z surowców roślinnych, np. korzeni, liści, owoców. Do najpopularniejszych i najbardziej znanych należy taumatyna (E-957) z afrykańskich owoców katemfe. Jest to związek nawet 2500 razy słodszy od cukru, w całości trawiony przez organizm. Taumatynę dodaje się do wielu produktów zawierających sztuczne środki słodzące, aby wzmocnić smak i aromat. Pozbawia ona te środki charakterystycznego dla nich metaliczno-gorzkiego posmaku. Poliole, m.in. laktitol (E-966), sorbitol (E-420) i malditol (E-421), są niewiele mniej kaloryczne niż cukier. Ich dodatkową zaletą jest to, że nie powodują próchnicy i nie mają w swym składzie sacharozy, a więc są bezpieczne również dla cukrzyków.

Czym dokładnie słodziki różnią się od cukru?

Są od niego wielokrotnie słodsze, a jednocześnie prawie nie mają kalorii. Działają identycznie jak cukier na kubki smakowe, nie przyczyniają się jednak do powstania otyłości, cukrzycy, próchnicy zębów czy chorób układu krążenia. Cukier, czyli sacharoza, jest produktem półnaturalnym, otrzymywanym z trzciny lub buraków cukrowych. Dostarcza węglowodanów prostych, błyskawicznie przyswajanych przez organizm, jest kaloryczny (100 g to 400 kcal) i, niestety, dość niezdrowy. Dlatego naukowcy od dawna poszukiwali substancji, która go zastąpi. Pierwszym słodzikiem była sacharyna uzyskana w 1878 roku. Okazała się 350 -  500 razy słodsza od cukru przy kaloryczności równej zeru.

Jakie słodziki są najczęściej dodawane do produktów?

Najpopularniejszy jest aspartam. Dodaje się go do cukierków, deserów, batonów dla sportowców,  gum do żucia i napojów light. Jest ok. 200 razy słodszy od cukru i podobny w smaku. Jego wadą jest nietrwałość. W zbyt wysokiej temperaturze, kwaśnym środowisku czy nieszczelnym opakowaniu szybko traci słodycz. Innym słodzikiem powszechnie wykorzystywanym w produktach light jest acesulfam K, znany też jako sunnet. Przewyższa on jednak aspartam pod względem odporności na temperaturę, dlatego może być używany do słodzenia gorącej kawy i herbaty, a także dodawany do wypieków cukierniczych. Znacznie rzadziej stosuje się sacharynę, głównie w środkach wspomagających odchudzanie i w produktach przeznaczonych dla cukrzyków. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się też taumatynę. Najczęściej do produkcji soków, jogurtów i deserów. Z kolei poliole stosowane są w gumach do żucia, lodach, ciastach i owocach kandyzowanych.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
syluch, 10.01.2017 18:38
A czy musicie jeść te słodziki? Bez cukru można żyć!!!
slawomirdrezno, 29.11.2016 22:02
Jezuu kobieto, absolutnie nie jedz tego świństwa!
 

Czy słodziki mogą zastępować cukier?

To zależy od rodzaju słodzika. Każdym można słodzić potrawy nie wymagające obróbki termicznej. Syntetyczne słodziki, takie jak aspartam lub sacharyna, rozkładają się w 100 - 150°C, więc nie można ich używać np. do pieczenia ciast. Wyjątkiem jest acesulfam K. W przemyśle przetwórczym częściej wykorzystuje się np. taumatynę czy poliole, niewiele mniej kaloryczne niż cukier.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 26.10.2015

Komentarze (1 - 4 z 4)
panda, 18.03.2016 13.39
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jesli wolicie zamieniac cukier na chemiczne slodziki to pozdrowienia dla waszego organizmu. Przerazaja mnie ludzie ktorzy widza tylko, ze cos ma okreslona liczbe kalorii... Napewno bedziecie zdrowi slodzac cokolwiek aspartamem lub innym swinstwem. Zenada, niby poradnik o zdrowiu, ktory mowi: wywal cukier wez aspartam!! bravo
 
Adam S., 30.07.2014 12.49
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Słodziki są szkodliwe. A jak ktoś ma problem z otyłością po niby cukrze to polecam sport. Jak mam problem aby przytyć. Jem dużo naturalnego cukru nierafinowanego czyli z melasą mikroelementów.
 
Lucyna , 12.01.2012 17.16
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Przecież przy cukrzycy nie wolni też jeść owoców. A słodziki przy słabych płucach to śmierć.
 
cukierkowa panna, 12.11.2009 15.05
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
cukier to słodki zabójca, lepiej wybrać jakieś danie w którym będzie naturakny cukier z owoców
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu Czy BÓB jest zdrowy? Właściwości odżywcze i lecznicze bobu

Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim ma dużą...

więcej

16

BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

15

ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca ARBUZ - właściwości odżywcze. Arbuz wzmaga potencję i wspomaga pracę serca

Arbuz w 92 procentach składa się z wody i zawiera niewielką ilość witamin i składników mineralnych....

więcej

13

Czosnek: naturalny antybiotyk. Właściwości lecznicze czosnku Czosnek: naturalny antybiotyk. Właściwości lecznicze czosnku

Czosnek to absolutny lider w świecie leczniczych roślin: jest naturalnym antybiotykiem, hamuje...

więcej

12

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Po zabiegu kolonoskopii 2-3 doby odżywiasz się lekkostrawnie. Co zjesz, zależy to od twojego samopoczucia i sprawności przewodu pokarmowego po zabiegu. Białe pieczywo - lekko podsuszane, zupy kremy,...

Forum
data

Lipiec 17, 2017

Takie paluszki rybne, to jednak niezbyt sa zdrowe :D Dużo lepiej sobie iść na naprawdę dobre ryby gdzieś. Ja na przykład uwielbiam te z restauracji Salto :)

data

Lipiec 17, 2017

Oj taki fast food to nie za bardzo :/ Ja jednak wolę chodzić do restauracji na jakieś dobre jedzonko :) Na przykład uwielbiam Salto na wilczej, tam mają pyszne owoce morza :)

data

Lipiec 10, 2017

Za tydzień szczerbaci polscy chłopi będą pryskać rzepak glifosatem. za dwa tygodnie wjadą kombajnami i nasiona rzepaku powiozą do skupu. Rzepak jest rośliną, która bez chemii nie chce dać wysokich plonów. Do zaprawiania nasion używa się trucizny pierwszej klasy toksyczności. Rzepak ma tą...

data

Lipiec 06, 2017

,,Naturalne izotoniki z powodzeniem zastąpią dostępne w sklepach i pełne sztucznych składników produkty o podobnym działaniu. Woda kokosowa, klonowa czy karczochowa zawierają potrzebne sportowcom minerały, a przy tym są niskokaloryczne oraz pozbawione aromatów i barwników. Poznaj...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.