Czy MASŁO jest zdrowe? Wszystko o maśle

Konsultant: dr n. med. Małgorzata Kozłowska - Wojciechowska, AM w Warszawie
19 komentarze
Autor: Magdalena Moraszczyk - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Masło to skondensowany tłuszcz mleczny, który otrzymuje się ze śmietany mleka krowiego. Masło sprzedawane w Polsce dzieli się na cztery grupy: ekstra, delikatesowe, wyborowe i stołowe. To produkt w pełni naturalny, ale nie wszyscy mogą je jeść. Co trzeba wiedzieć na temat masła?

Masło masłu nie jest równe i o tym nikogo chyba nie trzeba przekonywać, stąd też podział na cztery grupy: ekstra, delikatesowe, wyborowe i stołowe. Pierwsze trzy rodzaje masła nie mogą zawierać mniej niż 80 proc. tłuszczu i więcej niż 16 proc. wody. Masło stołowe nie ma mniej niż 73,5 proc. tłuszczu i więcej niż 24 proc. wody. Najlepsze jest masło ekstra i delikatesowe, o delikatnym smaku i aromacie. W maśle wyborowym dopuszcza się smak kwaśny. Do masła wyborowego i extra wolno dodać nie więcej niż 2 procent soli. Najsurowsze wymagania dotyczą masła extra, najbardziej liberalne - stołowego, w którym mogą występować kropelki wody i lekka kruchość.

Uwaga! Masełka smakowe, np. ze szczypiorkiem lub smażoną cebulą, to nie masło, tylko mieszanka tłuszczu mlecznego oraz roślinnych. Również nazwa "osełka", tradycyjnie kojarzona z masłem, może okazać się myląca.

Wartość odżywcza masła

Masło, tak jak inne tłuszcze zwierzęce, zawiera głównie nasycone kwasy tłuszczowe (ok. 67 procent wagi), które wpływają na wzrost poziomu cholesterolu we krwi i w konsekwencji zwiększają ryzyko zachorowania na miażdżycę i choroby krążenia. W skład masła wchodzą też duże ilości cholesterolu - ok. 220 mg w 100 g. Jest to prawie dzienna norma cholesterolu pokarmowego, tzn. tego, który dostarczamy organizmowi z jedzeniem. W maśle możemy znaleźć rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A i D oraz niewiele E. Ich zawartość nie jest jednak stała i zależy od pory roku (mniej ich jest w zimie, więcej latem, gdy krowy pasą się na pastwiskach). Dlatego masła nie powinno się traktować jako głównego źródła tych witamin. Mitem jest, że ze względu na zawartość witaminy A masło jest niezbędne dla oczu. Więcej tej witaminy występuje w innych produktach mlecznych, np. serach, jogurtach, oraz w warzywach i owocach zawierających dużo beta-karotenu, czyli prowitaminy A, np. w marchwi.

Ile kalorii ma masło?

Wszystko zależy od tego, ile zawiera tłuszczów, np. masło extra dostarcza 735 kcal/100 g, wyborowe - 743 kcal/100 g, śmietankowe - 659 kcal/100 g.

Dlaczego warto jeść masło?

Jest łatwo strawnym, najlepiej przyswajalnym tłuszczem zwierzęcym i nie zawiera żadnych składników chemicznych. Masło to tłuszcz, który zaleca się dzieciom do 3. roku życia. Potem już nie powinno się go jeść bez ograniczeń - nie dlatego, że jest szkodliwe, tylko dlatego, że ma dużo nasyconych kwasów tłuszczowych. Pamiętajmy, że ich źródłem jest nie tylko masło, ale też inne produkty pochodzenia zwierzęcego (poza rybami), np. sery, jogurty, mięso i wędliny. Trzeba je dawkować rozsądnie. Jeśli lubisz mięso i wędliny, nie smaruj chleba grubą warstwą masła. Ale jeżeli w twojej diecie dominują warzywa, nie jesz smalcu, boczku i tłustego mięsa albo jesteś laktowegetarianinem, możesz używać masła (2-3 łyżeczki dziennie) bez szkody dla zdrowia.

Dla kogo masło jest niewskazane?

Zrezygnować z masła powinny osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, cierpiący na choroby krążenia, miażdżycę, zagrożeni zawałem serca czy z nadciśnieniem tętniczym.

Ważne

Ważne

Masło nie nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach, bo łatwo się przypala. W czasie dymienia powstają substancje szkodliwe dla zdrowia (węglowodory aromatyczne oraz wolne rodniki), które szkodzą żołądkowi i sprzyjają nowotworom. Dlatego smażenie kotletów nie jest dobrym pomysłem, ale jajecznicę czy omlet można na nim przyrządzić.

Jeśli bardzo chcesz smażyć na maśle, wybieraj masło klarowane (ghee).

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 17.02.2015

Komentarze (1 - 10 z 19)
Stokrotka, 16.08.2017 13.36
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kiedyś ktoś mądry powiedział że nie produkt a dawka czyni trucizną . Więc drodzy współmieszkańcy ziemi. Jedzmy to co dała nam natura, pamiętajmy jedynie aby się nie przejadać.
 
adammunk60, 16.10.2016 10.58
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kłamią jak najęci albo sa aż tak głupi? Jak to jest, że w państwie tzw. ,,prawa,,(smiać mi się chce), klamie się na potęgę i nikt ich nie ściga z urzedu?Oczywiście, koledzy mają racje. Cholesterol w jedzeniu NIE ma wpływu na poziom we krwi.Im więcej zjesz tym mniej go wątroba wyprodukuje. Jak zjesz zero, to wątroba musi pracowac cały czas aby ten bilans uzupełnić.Bez niego NIE ma życia.
 
ZaK, 07.10.2016 19.24
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ilu ludziom trzeba jeszcze tłumaczyć że cholesterol to mit wymyślony na potrzeby koncernów farmaceutycznych?! Każdy człowiek (organizm ludzki) produkuje cholesterol. Kto jest dociekliwy ten wie lub znajdzie opis tych mechanizmów w sieci. Masło! Masło! Masło! grubo i zdrowo!
 
Ja, 30.09.2016 17.55
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ludzie.masło jest bardzo zdrowe cholesterol musi byc!!!!! Jest potrzebny do życia ja jem go sporo co za bzdury
 
Mesjasz, 26.08.2016 18.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Tluszce sa zdrowe tylko w formie naturalnej . Jedynie tluszcz podgrzewany smażony traci własciwosci zdrowotne i zachodza niekozystne zmiany
 
Marcin, 09.07.2016 16.26
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
"Jedz tłusto i bądź zdrowy" autor dr F.P.Billi - tu znajdziesz informacje na temat masła i jego dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie.
 
Aleksandra, 17.04.2016 09.17
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ło jest wskazane,szcza u kobiet w ciazy i dzieci.Ma działanie antynowotworowe i jest zródłem vit A.Smazyć nie należy go na masle..z tym się jedynie zgadzam.Reszta to bzdety!
 
vicky, 17.04.2016 09.14
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kompletne bzdury.Od dietetyków i gastrologa wiem ,że masło jest bardzo zdrowym tłuszczem ,potrzebnym do rozwoju dziecka inny je jeśc kobiety w ciąży( a nie mixy lub margaryny).
 
jurek , 16.11.2015 15.10
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ania ma rację ,to wszystko bzdura ,cholesterol jest potrzebny dla organizmu .Kiedyś straszyli bombą atomową ,a teraz cholesterolem .
 
gosc, 25.06.2015 00.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
czyli kostka dziennie...powodzenia
 
następne »
strona 1 z 2
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Dorada - wartości odżywcze i właściwości Dorada - wartości odżywcze i właściwości

Dorada charakteryzuje się białą barwą i małą ilością ości. Mięso dorady to dobre źródło...

więcej

166

BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

120

LECZNICZA NALEWKA z jeżyn. Przepisy na jeżynówkę LECZNICZA NALEWKA z jeżyn. Przepisy na jeżynówkę

Nalewka z jeżyn ma wiele właściwości leczniczych. Szczególnie cenią ją osoby, które cierpią na...

więcej

113

ARONIA - przepisy na przetwory z aronii. Wartości odżywcze przetworów z aronii ARONIA - przepisy na przetwory z aronii. Wartości odżywcze przetworów z aronii

Przetwory z aronii zawierają sporo witamin, składników mineralnych i innych prozdrowotnych...

więcej

111

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Oczywiście, że nie zachorujesz na cukrzycę, jedząc tylko 2 łyżeczki miodu, czyli około 10 g (około 46 kcal). Przy dopuszczanej ilości, jaką jest 50g (przy kaloryczności diety 2000 kcal). Miód to nie...

Forum
data

Sierpień 11, 2017

ZIELONA HERBATA - właściwości lecznicze i przyrządzanie Link do artykułu - http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/zielona-herbata-wlasciwosci-lecznicze-i-przyrzadzanie_33969.html

data

Lipiec 29, 2017

Kolego Aceso. Wg załączonego przez Ciebie artykułu wartość przemysłu dodatków do żywności to 13 MILIARDÓW funtów, a nie bilionów. W amerykańskiej nomenklaturze liczebników używa się tzw. krótkiej skali, w której słowo bilion oznacza 10^9 (tysiąc milionów), natomiast w Polsce,...

data

Lipiec 28, 2017

magnez ma jakieś właściwości uspokajające, choć na mnie sam on jakoś nie działał, jak mam ciężki dzień to biorę nervomix z melisą i magnezem, czuję się spokojniejsza, łatwieej mi się skupić w pracy. ostatnio mi pomógł jak miałam spięcie z szefem i mocno mnie to wyprowadziło z równowagi,...

data

Lipiec 28, 2017

2 razy dziennie popijam colon c, pomógł mi przy zaparciach i stosuję go regularnie bo widzę że super działa na jelita, a one są centrum naze odporności i zdrowia. Babka jajowata jest spoko :)

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.