Cytrusy oczyszczają ciało i umysł

Konsultant: Kinga Biernacka, specjalista żywienia człowieka, City Clinic
Autor: Joanna Anczura - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Te południowe owoce mają tak wiele prozdrowotnych właściwości, że można je nazwać naturalnym lekiem. Warto je jadać zwłaszcza zimą, gdy kończy się sezon na świeże rodzime owoce, a zaczyna sezon... przeziębień.

Jedna pomarańcza lub dwie mandarynki zaspokajają dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Ale to nie jedyna zaleta owoców cytrusowych. Co jeszcze potrafią?

Wzmacniają odporność. Witamina C, silny antyoksydant, wspiera organizm w walce z chorobami. Ułatwia też przyswajanie żelaza, zapobiegając anemii. Zawarte w cytrusach flawonoidy, także silne antyoksydanty, neutralizują kancerogenne wolne rodniki. Natomiast terpeny (np. limonen w cytrynie), nadające cytrusom charakterystyczny zapach, mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe – dlatego cytrusy wspomagają leczenie infekcji górnych dróg oddechowych.

Oczyszczają organizm. Lepiej nie obierać cytrusów ze skórki, gdyż jej biała część (tzw. albedo) i błonki rozdzielające cząstki owoców są bogate w pektyny – rozpuszczalną frakcję błonnika. Pobudza on ruch robaczkowy jelit, pomagając w wydalaniu szkodliwych produktów przemiany materii, oraz wchłania cholesterol, nie dopuszczając do jego przeniknięcia do krwi. Cytrusy, szczególnie cytryna, pobudzają wydzielanie śliny i żółci, co również korzystnie wpływa na trawienie. Cytryna ma także właściwości alkalizujące; pijąc wodę ze świeżym sokiem cytrynowym przeciwdziałamy zakwaszeniu organizmu. Pomarańcze zaś zapobiegają powstawaniu kamieni w nerkach – zawierają substancje zmniejszające krystalizację szczawianów wapnia i kwasu moczowego. Grejpfruty natomiast zalecane są odchudzającym się – zawarte w nich enzymy przyśpieszają trawienie, a pektyny w żołądku i dwunastnicy wiążą się z kwasami żółciowymi, zmniejszając wchłanianie tłuszczów.

Wspomagają psychikę. Jako źródło witamin z grupy B (przede wszystkim cennego kwasu foliowego i niacyny) cytrusy mają korzystny wpływ na układ nerwowy. Uczucie zaś przyjemności, jakie towarzyszy obieraniu pomarańczy, należy przypisać terapeutycznemu działaniu olejków eterycznych, które ulatniają się ze skórki. Zawarte w nich aromatyczne terpeny działają odprężająco i uspokajająco. Chłodne zapachy cytryny i grejpfruta działają pobudzająco i orzeźwiająco; olejek cytrynowy zwalcza senność, pomaga w koncentracji, może łagodzić ból migrenowy.

Więcej w styczniowym numerze Zdrowia
w sprzedaży od 18 grudnia

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także

Aktualizacja: 16.12.2015

DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Dorada - wartości odżywcze i właściwości Dorada - wartości odżywcze i właściwości

Dorada charakteryzuje się białą barwą i małą ilością ości. Mięso dorady to dobre źródło...

więcej

262

BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

255

ARONIA - przepisy na przetwory z aronii. Wartości odżywcze przetworów z aronii ARONIA - przepisy na przetwory z aronii. Wartości odżywcze przetworów z aronii

Przetwory z aronii zawierają sporo witamin, składników mineralnych i innych prozdrowotnych...

więcej

241

LECZNICZA NALEWKA z jeżyn. Przepisy na jeżynówkę LECZNICZA NALEWKA z jeżyn. Przepisy na jeżynówkę

Nalewka z jeżyn ma wiele właściwości leczniczych. Szczególnie cenią ją osoby, które cierpią na...

więcej

238

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Zakłopotana Zwiększenie kaloryczności diety do 1600 kcal, czyli o 400 kcal i aktywności fizycznej będzie dalej konsekwentnie obniżało tempo twojego metabolizmu. Do 28 roku życia wzmacniasz kości,...

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Forum
data

Sierpień 11, 2017

ZIELONA HERBATA - właściwości lecznicze i przyrządzanie Link do artykułu - http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/zielona-herbata-wlasciwosci-lecznicze-i-przyrzadzanie_33969.html

data

Lipiec 29, 2017

Kolego Aceso. Wg załączonego przez Ciebie artykułu wartość przemysłu dodatków do żywności to 13 MILIARDÓW funtów, a nie bilionów. W amerykańskiej nomenklaturze liczebników używa się tzw. krótkiej skali, w której słowo bilion oznacza 10^9 (tysiąc milionów), natomiast w Polsce,...

data

Lipiec 28, 2017

magnez ma jakieś właściwości uspokajające, choć na mnie sam on jakoś nie działał, jak mam ciężki dzień to biorę nervomix z melisą i magnezem, czuję się spokojniejsza, łatwieej mi się skupić w pracy. ostatnio mi pomógł jak miałam spięcie z szefem i mocno mnie to wyprowadziło z równowagi,...

data

Lipiec 28, 2017

2 razy dziennie popijam colon c, pomógł mi przy zaparciach i stosuję go regularnie bo widzę że super działa na jelita, a one są centrum naze odporności i zdrowia. Babka jajowata jest spoko :)

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.