Cytrusy oczyszczają ciało i umysł

Konsultant: Kinga Biernacka, specjalista żywienia człowieka, City Clinic
Autor: Joanna Anczura - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Te południowe owoce mają tak wiele prozdrowotnych właściwości, że można je nazwać naturalnym lekiem. Warto je jadać zwłaszcza zimą, gdy kończy się sezon na świeże rodzime owoce, a zaczyna sezon... przeziębień.

Jedna pomarańcza lub dwie mandarynki zaspokajają dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Ale to nie jedyna zaleta owoców cytrusowych. Co jeszcze potrafią?

Wzmacniają odporność. Witamina C, silny antyoksydant, wspiera organizm w walce z chorobami. Ułatwia też przyswajanie żelaza, zapobiegając anemii. Zawarte w cytrusach flawonoidy, także silne antyoksydanty, neutralizują kancerogenne wolne rodniki. Natomiast terpeny (np. limonen w cytrynie), nadające cytrusom charakterystyczny zapach, mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe – dlatego cytrusy wspomagają leczenie infekcji górnych dróg oddechowych.

Oczyszczają organizm. Lepiej nie obierać cytrusów ze skórki, gdyż jej biała część (tzw. albedo) i błonki rozdzielające cząstki owoców są bogate w pektyny – rozpuszczalną frakcję błonnika. Pobudza on ruch robaczkowy jelit, pomagając w wydalaniu szkodliwych produktów przemiany materii, oraz wchłania cholesterol, nie dopuszczając do jego przeniknięcia do krwi. Cytrusy, szczególnie cytryna, pobudzają wydzielanie śliny i żółci, co również korzystnie wpływa na trawienie. Cytryna ma także właściwości alkalizujące; pijąc wodę ze świeżym sokiem cytrynowym przeciwdziałamy zakwaszeniu organizmu. Pomarańcze zaś zapobiegają powstawaniu kamieni w nerkach – zawierają substancje zmniejszające krystalizację szczawianów wapnia i kwasu moczowego. Grejpfruty natomiast zalecane są odchudzającym się – zawarte w nich enzymy przyśpieszają trawienie, a pektyny w żołądku i dwunastnicy wiążą się z kwasami żółciowymi, zmniejszając wchłanianie tłuszczów.

Wspomagają psychikę. Jako źródło witamin z grupy B (przede wszystkim cennego kwasu foliowego i niacyny) cytrusy mają korzystny wpływ na układ nerwowy. Uczucie zaś przyjemności, jakie towarzyszy obieraniu pomarańczy, należy przypisać terapeutycznemu działaniu olejków eterycznych, które ulatniają się ze skórki. Zawarte w nich aromatyczne terpeny działają odprężająco i uspokajająco. Chłodne zapachy cytryny i grejpfruta działają pobudzająco i orzeźwiająco; olejek cytrynowy zwalcza senność, pomaga w koncentracji, może łagodzić ból migrenowy.

Więcej w styczniowym numerze Zdrowia
w sprzedaży od 18 grudnia

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także

Aktualizacja: 16.12.2015

DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

332

Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami

Przygotowanie szparagów wymaga zastosowania kilku sztuczek, a długość gotowania zależy od gatunku...

więcej

329

Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH

Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu....

więcej

315

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

312

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Nie powinno się pić alkoholu ze względu na to, że odwadnia organizm, co skutkuje większym stężeniem puryn (szczególnie wódka). Z kolei wino oraz piwo dostarczają sporo puryn, które powodują wzrost...

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Forum
data

Kwiecień 28, 2017

Miód dobry, naturalny. Nie jest rzadki, a gęsty. Mocny w smaku.

data

Kwiecień 25, 2017

O dzięki za cynk, mógłbym w sumie teraz wziąć

data

Kwiecień 22, 2017

Większość wymienionych w artykule ryb to gatunki o dużym stopniu zanieczyszczenia metalami ciężkimi a hodowalane także farmaceutykami. Kto je norweskie łososie hodowlane? Zapytana o to czym karmione są łososie na farmach norweskich Lisbeth Berg-Hansen minister rybołóstwa Norwegii a...

data

Kwiecień 12, 2017

Zielona herbara dobra jest też na dolegliwości bólów głowy, zaburzeń trawienia, ospałości, rozstrojów żołądka. Ja biorę ekstrakt z zielonej herbaty, który lepiej wspomaga spalanie tłuszczu. Można takie coś kupić w magazyn-zdrowia.pl , wspomaga spalanie tłuszczu nawet w stanie spoczynku.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.