Cykoria ma mało kalorii i dobrze wpływa na nerki, trawienie, skórę

4 komentarze
Autor: Justyna Nowicka - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie", Maja Kupiszewska

Cykorię dodaje się przede wszystkim do sałatek i surówek, jednak równie dobrze smakuje duszona czy zapiekana. Choć wydaje się krucha i niepozorna, jest doskonałym źródłem witamin, potasu, żelaza, magnezu, miedzi, cynku i kwasu foliowego. Do tego cykoria jest idealna dla osób odchudzających się, ma bowiem mało kalorii. Zobacz przepisy na dania z cykorią.

Cykoria ma mało kalorii i dobrze wpływa na nerki, trawienie, skórę

Cykoria to roślina zimowa, w sprzedaży jest od listopada do kwietnia, czyli w okresie, kiedy mało jest świeżych warzyw.  Śmiało więc możesz zrezygnować z małowartościowych o tej porze roku sałat na rzecz tej kruchej i delikatnej rośliny.

Jak kupować cykorię?

Wybierając cykorię staraj się szukać jak najbielszych główek – zzieleniałe listki świadczą o tym, że warzywo zgorzkniało pod wpływem światła. Trzeba wiedzieć, że cykoria uprawiana jest bez dostępu światła, dzięki czemu zawdzięcza swój kolor i smak. Na nasze stoły trafiają jedynie główki kwiatu o średnicy ok. 3-4 cm i długości do 15 cm. Im mniejsza główka i bardziej przylegające listki – tym smaczniejsza i wyrazistsza w smaku. Dziko rosnąca cykoria jest zielona - przypomina wyglądem sałatę.

Zobacz, jak wygląda zielona cykoria

Mikołaj Rey z wizytą u Elżbiety Pyry-Włoczkowskiej, właścicielki gospodarstwa ekologicznego na Mazowszu. Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Właściwości zdrowotne cykorii

Warto po nią sięgać, bo zawiera mnóstwo cennych składników  m.in. witamin i minerałów, jak sód, potas, magnez, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, karoten i witaminy B1, B2, C, kwas foliowy. Delikatną nutę goryczki wyczuwalną w smaku cykoria zawdzięcza dwóm składnikom: laktucynie i laktukopikrynie, które dodatkowo pobudzają apetyt i dobrze wpływają na wątrobę stymulując ją do wydzielania większej ilości żółci. Cykoria ma duże działanie prozdrowotne - wpływa na tworzenie się czerwonych krwinek, usprawnia działanie przewodu pokarmowego (poprawia trawienie) i nerek.

Cykoria wpływa także na urodę – dzięki zawartości betakarotenu poprawia koloryt skóry, a zawarta w niej witamina A dobrze działa na skórę - odmładzając ją. Dobra wiadomość dla dbających o linię: cykoria jest niskokaloryczna – jedna główka ma tylko 30 kcal.

Jak przyrządzać cykorię?

Cykoria najlepiej smakuje na surowo jako dodatek albo główny składnik sałatek i surówek. Idealnie komponuje się z sosem winegret, a także orzechami, serami (gorgonzola, kozi, parmezan, feta), owocami - jabłkami i gruszkami czy wędlinami. Może być elementem dekoracyjnym stołu w czasie spotkania ze znajomymi - napełnione pysznościami łódeczki cykorii prezentują się wyjątkowo oryginalnie. Warzywo to sprawdza się także jako składnik zapiekanek czy dań duszonych (np. z mięsem czy innymi warzywami).

Przed użyciem cykorie należy opłukać w zimnej wodzie, oczyścić z wierzchnich liści i wyciąć gorzki głąbik. Najczęściej jadamy ją na surowo – w sałatkach. Zwarte główki są lepsze do zapiekania, ale do sałatki dobre są luźniejsze. Listki muszą być jędrne, chrupiące i bez śladu brązowych plamek.

Do zimowych obiadów polecamy surówkowe kompozycje:

  • cykoria, jabłko, seler, ogórek kwaszony, szczypiorek, sos z majonezu i czosnku;
  • cykoria, kiwi, płatki migdałowe, sos z jogurtu naturalnego, soku z cytryny, soli i pieprzu;
  • cykoria, jabłko, cebula dymka, sos ze śmietany i musztardy.

Przepisy na dania z cykorii

Na przystawkę można przygotować łódeczki z cykorii z dowolnym nadzieniem. Zobacz przepis na łódeczki z tuńczykiem.

Na obiad polecamy zapiekane cykorie zawinięte w szynkę z sosem serowym, a na lekką kolację proponujemy przepis na łatwą sałatkę z cykorią, jabłkiem i orzechami włoskimi.

Przepis na sałatkę z zieloną cykorią

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 10.11.2015

Komentarze (1 - 4 z 4)
H63, 26.06.2017 20.57
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Prosty przepis: Posiekaną główkę cykorii zalewam olejem roślinnym np. lnianym, z pestek dyni, dokładnie mieszamy. Jem z chlebem owsianymi. PYCHA i SAMO ZDROWIE. Pozdrawiam serdecznie
 
Maria, 09.02.2017 13.59
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie zrozumiałe co wyżej napisał "cukrzyk"! Co za język i jaka składnia.
 
Heniek, 17.11.2015 00.36
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
"Na nasze stoły trafiają jedynie główki kwiatu" Co za bzdury? Zjadamy całą część nadziemną, czyli liście zwinięte w podłużną główkę. O jakimkolwiek kwiecie nie ma tu mowy.
 
cukrzyk, 07.07.2015 16.31
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Otóż od lat zmagam się z cukrzycą, i zarówno diabetolog, jak i dietetyk tuż obok cynamonu, morwy stawiają właśnie cykorię. I wszystko byłoby pięknie gdyby dla mnie była zjadliwa - niestety tak nie jest. 2 tygodnie temu znajomy podsunął mi do spróbowania czysty 100% ekstrakt Cykoriada w SŁOICZKU!!! Jak dla mnie bomba - 0 chemii jakiejkolwiek, sama cykoria, do tego super w smaku - zupełnie jak kawa rozpuszczalna, moja małżonka teraz dodaję np. do ciast zamiast zwykłej kawy :)
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Dorada - wartości odżywcze i właściwości Dorada - wartości odżywcze i właściwości

Dorada charakteryzuje się białą barwą i małą ilością ości. Mięso dorady to dobre źródło...

więcej

258

BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

245

ARONIA - przepisy na przetwory z aronii. Wartości odżywcze przetworów z aronii ARONIA - przepisy na przetwory z aronii. Wartości odżywcze przetworów z aronii

Przetwory z aronii zawierają sporo witamin, składników mineralnych i innych prozdrowotnych...

więcej

231

LECZNICZA NALEWKA z jeżyn. Przepisy na jeżynówkę LECZNICZA NALEWKA z jeżyn. Przepisy na jeżynówkę

Nalewka z jeżyn ma wiele właściwości leczniczych. Szczególnie cenią ją osoby, które cierpią na...

więcej

229

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Oczywiście, że nie zachorujesz na cukrzycę, jedząc tylko 2 łyżeczki miodu, czyli około 10 g (około 46 kcal). Przy dopuszczanej ilości, jaką jest 50g (przy kaloryczności diety 2000 kcal). Miód to nie...

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Forum
data

Sierpień 11, 2017

ZIELONA HERBATA - właściwości lecznicze i przyrządzanie Link do artykułu - http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/zielona-herbata-wlasciwosci-lecznicze-i-przyrzadzanie_33969.html

data

Lipiec 29, 2017

Kolego Aceso. Wg załączonego przez Ciebie artykułu wartość przemysłu dodatków do żywności to 13 MILIARDÓW funtów, a nie bilionów. W amerykańskiej nomenklaturze liczebników używa się tzw. krótkiej skali, w której słowo bilion oznacza 10^9 (tysiąc milionów), natomiast w Polsce,...

data

Lipiec 28, 2017

magnez ma jakieś właściwości uspokajające, choć na mnie sam on jakoś nie działał, jak mam ciężki dzień to biorę nervomix z melisą i magnezem, czuję się spokojniejsza, łatwieej mi się skupić w pracy. ostatnio mi pomógł jak miałam spięcie z szefem i mocno mnie to wyprowadziło z równowagi,...

data

Lipiec 28, 2017

2 razy dziennie popijam colon c, pomógł mi przy zaparciach i stosuję go regularnie bo widzę że super działa na jelita, a one są centrum naze odporności i zdrowia. Babka jajowata jest spoko :)

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.