Uwierz, że hamburger może być zdrowszy, a frytki mniej tuczące

Autor: Justyna Nowicka

Nie zawsze musisz rezygnować z tego, co naprawdę lubisz. Hamburgery, frytki, nawet chipsy – wszystko ma swój zdrowszy wariant.

Dania typu fast food: zapychają żołądek, sprzyjają zaparciom, prowadzą do nadwagi, powodują nadciśnienie, choroby krążenia, przyczyniają się do powstania nowotworów. To wszystko  prawda, dlatego unikamy ich jak ognia. Ale czasem jednak żal... Zamiast  żałować, gdy najdzie cię pokusa na niezdrową żywność, sięgnij po taką  jej wersję, która nie obciąży sumienia i nie zaszkodzi zdrowiu.

HAMBURGER, gdyby był kotletem z siekanej najszlachetniejszej polędwicy upieczonym na ruszcie, byłby do zaakceptowania. Niestety, ten, na którego masz ochotę, to 280 kcal, 30 mg cholesterolu, aż 560 mg sodu i 10 g tłuszczu. Lepiej zmiel mięso z piersi kurczaka lub indyka, dodaj zrumienioną na oleju rzepakowym posiekaną cebulę, odciśniętą bułkę i jajko. Wyrób przypraw solą, pieprzem i ziołami. Uformuj płaskie kotleciki, upiecz je na ruszcie albo patelni grillowej. Jeśli hamburger musi być w bułce, to koniecznie z pełnego ziarna. Ale znacznie lepiej zjeść go z surówką, np. z kapusty.

FRYTKI smaży się w głębokim tłuszczu, często jest to najgorszy, tzw. tłuszcz utwardzony, a jeśli nawet olej roślinny, to rzadko zmieniany. Taki produkt nie ma już nic wspólnego z ziemniakami, które – o czym zapominamy – są dobrym źródłem witaminy C. Co gorsza, z powodu starego oleju fastfoodowe frytki są nasiąknięte szkodliwymi produktami rozkładu tłuszczu. Lepiej kup mrożone frytki i upiecz je samodzielnie. W sklepie do usmażenia w domu wybieraj frytki grubiej pokrojone, zjesz wraz z nimi trochę mniej tłuszczu i soli. Uwaga! Nawet mrożone frytki mogą być produkowane z ziemniaczanego purée, zwłaszcza te faliste. Wybierz te najmniej przetworzone.
Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest samodzielne zrobienie frytek: pokrój ziemniaki w słupki, ułóż na blasze skropionej olejem, lekko oprósz solą i upiecz w gorącym piekarniku. A jeśli jesteś zatwardziałym amatorem frytek, spraw sobie nowoczesną frytownicę, w której przyrządza się frytki metodą niemal beztłuszczową.

PIZZA na grubym cieście, obłożona bekonem z podwójnym serem to solidna porcja nie tylko kalorii, ale też cholesterolu. Lepiej wybrać placek na cienkim cieście z niewielką porcją sera, a zamiast tłustych wędlin – dodatki rybne (nawet owoce morza) lub warzywne. Najlepiej jednak upiec placek z pełnoziarnistej mąki, posmarować go sosem pomidorowym i obłożyć solidną porcją warzyw.

CHIPSY mają same wady: są kaloryczne i tłuste, często zawierają szkodliwy związek – akryloamid, zawsze mnóstwo soli i sztucznych dodatków. Torebka 90 g chipsów to ponad 500 kcal i połowa dziennej dawki sodu. Ale bardzo przyjemnie się je chrupie, np. oglądając mecz w telewizji albo na spotkaniach towarzyskich. Lepiej wybierz chipsy jabłkowe – produkuje je wiele firm. Robi się je z nieobranych jabłek, pozbawionych gniazd nasiennych, pokrojonych w cienkie plasterki i wysuszonych. Proces produkcji jest tak opracowany, by jabłka jak najmniej straciły swych wartości odżywczych.

Nie przegap

Zobacz także
drukuj
Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 11.03.2014

reklama
Zakwaszenie organizmu:
objawy, zapobieganie
Zakwaszenie organizmu: objawy, zapobieganie
Najpopularniejsze artykuły
Ryby - które gatunki ryb warto spożywać Ryby - które gatunki ryb warto spożywać

Ryby są nie tylko smaczne - choć nie wszyscy je lubią, ale i zdrowe. To prawda znana i powtarzana...

więcej

10883

CUKINIA - wartości odżywcze i przepisy na dania z cukinii CUKINIA - wartości odżywcze i przepisy na dania z cukinii

Cukinia (kabaczek): im młodsza, tym smaczniejsza. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii,...

więcej

6866

Len: jak dawkować olej lniany? Len: jak dawkować olej lniany?

Olej lniany - źródło niezbędnego kwasu OMEGA-3. Jego zdrowotne właściwości znane były już w...

więcej

8728

SZPARAGI - właściwości odżywcze i lecznicze. Jakie witaminy i minerały zawierają szparagi? SZPARAGI - właściwości odżywcze i lecznicze. Jakie witaminy i minerały zawierają szparagi?

Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów,...

więcej

8102

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Nie mogę precyzyjnie ułozyć Ci diety, bo w dużej mierze zależy to od twojego planu treningowego i stosowanych odżywek. Jeśli możesz skonsultuj ten plan żywieniowy ze swoim trenerem. Oto przykład...

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Grupy wsparcia
data

Lipiec 27, 2014

no to mnie zastrzeliłaś, tran na odchudzanie? nigdy bym na to nie wpadł, na poprawę odporności to na pewno, też na o to może z tym Ci się pomyliło :) piję tran norweski Gal od dawna i zapewniam że nie schudłem od niego, ale zdrowszy jestem zdecydowanie :)

data

Lipiec 27, 2014

Czy dieta zgodna z grupą krwi wzmacnia odporność organizmu?

data

Lipiec 21, 2014

Może przypomnienie w kalendarzu w komórce?

data

Lipiec 26, 2014

Też stosowałam ten suplement i również jestem z niego zadowolona, w pełni spełniał swoje funkcję co rzadko się zdarza ale wiadomo bez pracy nie ma kołaczy ...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.