Uwierz, że hamburger może być zdrowszy, a frytki mniej tuczące

Autor: Justyna Nowicka - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Nie zawsze musisz rezygnować z tego, co naprawdę lubisz. Hamburgery, frytki, nawet chipsy – wszystko ma swój zdrowszy wariant.

Dania typu fast food: zapychają żołądek, sprzyjają zaparciom, prowadzą do nadwagi, powodują nadciśnienie, choroby krążenia, przyczyniają się do powstania nowotworów. To wszystko  prawda, dlatego unikamy ich jak ognia. Ale czasem jednak żal... Zamiast  żałować, gdy najdzie cię pokusa na niezdrową żywność, sięgnij po taką  jej wersję, która nie obciąży sumienia i nie zaszkodzi zdrowiu.

HAMBURGER, gdyby był kotletem z siekanej najszlachetniejszej polędwicy upieczonym na ruszcie, byłby do zaakceptowania. Niestety, ten, na którego masz ochotę, to 280 kcal, 30 mg cholesterolu, aż 560 mg sodu i 10 g tłuszczu. Lepiej zmiel mięso z piersi kurczaka lub indyka, dodaj zrumienioną na oleju rzepakowym posiekaną cebulę, odciśniętą bułkę i jajko. Wyrób przypraw solą, pieprzem i ziołami. Uformuj płaskie kotleciki, upiecz je na ruszcie albo patelni grillowej. Jeśli hamburger musi być w bułce, to koniecznie z pełnego ziarna. Ale znacznie lepiej zjeść go z surówką, np. z kapusty.

FRYTKI smaży się w głębokim tłuszczu, często jest to najgorszy, tzw. tłuszcz utwardzony, a jeśli nawet olej roślinny, to rzadko zmieniany. Taki produkt nie ma już nic wspólnego z ziemniakami, które – o czym zapominamy – są dobrym źródłem witaminy C. Co gorsza, z powodu starego oleju fastfoodowe frytki są nasiąknięte szkodliwymi produktami rozkładu tłuszczu. Lepiej kup mrożone frytki i upiecz je samodzielnie. W sklepie do usmażenia w domu wybieraj frytki grubiej pokrojone, zjesz wraz z nimi trochę mniej tłuszczu i soli. Uwaga! Nawet mrożone frytki mogą być produkowane z ziemniaczanego purée, zwłaszcza te faliste. Wybierz te najmniej przetworzone.
Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest samodzielne zrobienie frytek: pokrój ziemniaki w słupki, ułóż na blasze skropionej olejem, lekko oprósz solą i upiecz w gorącym piekarniku. A jeśli jesteś zatwardziałym amatorem frytek, spraw sobie nowoczesną frytownicę, w której przyrządza się frytki metodą niemal beztłuszczową.

PIZZA na grubym cieście, obłożona bekonem z podwójnym serem to solidna porcja nie tylko kalorii, ale też cholesterolu. Lepiej wybrać placek na cienkim cieście z niewielką porcją sera, a zamiast tłustych wędlin – dodatki rybne (nawet owoce morza) lub warzywne. Najlepiej jednak upiec placek z pełnoziarnistej mąki, posmarować go sosem pomidorowym i obłożyć solidną porcją warzyw.

CHIPSY mają same wady: są kaloryczne i tłuste, często zawierają szkodliwy związek – akryloamid, zawsze mnóstwo soli i sztucznych dodatków. Torebka 90 g chipsów to ponad 500 kcal i połowa dziennej dawki sodu. Ale bardzo przyjemnie się je chrupie, np. oglądając mecz w telewizji albo na spotkaniach towarzyskich. Lepiej wybierz chipsy jabłkowe – produkuje je wiele firm. Robi się je z nieobranych jabłek, pozbawionych gniazd nasiennych, pokrojonych w cienkie plasterki i wysuszonych. Proces produkcji jest tak opracowany, by jabłka jak najmniej straciły swych wartości odżywczych.

Nie przegap

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 11.03.2014

DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
LICZI - właściwości odżywcze. Jak obrać i jeść liczi? LICZI - właściwości odżywcze. Jak obrać i jeść liczi?

Liczi to egzotyczna roślina, której właściwości odżywcze doceniali sami chińscy cesarze. Uważali,...

więcej

1242

Owoc kaki czyli persymona - zabija komórki rakowe Owoc kaki czyli persymona - zabija komórki rakowe

Persymona (kaki) jest doskonałym źródłem witaminy A, zawiera też witaminę C. Nie bez znaczenia jest...

więcej

1141

BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją antocyjanom - tym samym...

więcej

1085

OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom...

więcej

1076

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Sądzę, że trzeba wierzyć lekarzom i brać te leki, które oni zalecają w leczeniu choroby. Internet pełen jest cudownych kuracji i leków, prosto z natury, które leczą wszystko: od kurzajek, zaparć,...

Witam! Pani Małgorzato, dziękuję za ciekawe pytanie. Nie sprecyzowała Pani jednak jaki konkretnie słodzik ma Pani na myśli, dlatego też podejdę do tematu bardziej ogólnie. Substancje słodzące...

Forum
data

Styczeń 10, 2017

Zdecydowanie naturalne witaminki!!!

data

Styczeń 09, 2017

Najlepiej pić soki z produktów sezonowych. Oczywiście bardzo ważne jest także, aby nawadniać organizm wodą. Ostatnio czytałem, że nadmiar wody także szkodzi organizmowi, wiec najlepiej jest dawkować ilość wody, aby nie za mocno przesadzić.

data

Styczeń 02, 2017

czy to jest to samo co naturalny ocet jabłkowy ojca mateusza? źródło to samo.

data

Grudzień 27, 2016

jak słyszymy w reklamach magnez działa na wszystko czy to na nerwy czy to na skurcze czy to na serce itp Oczywiście że magnez jest potrzebny dla naszego dobrego funkcjonowania i są używki takie jak kawa które obniżają jego zawartość w organizmie ale możemy go uzupełniać jedząc czekoladę...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.