CIECIERZYCA - właściwości i wartości odżywcze cieciorki

21 komentarze
Autor: Monika Majewska

Ciecierzyca, inaczej cieciorka lub groch włoski, posiada liczne właściwości zdrowotne. Ciecierzyca, poza tym, że jest skarbnicą białka, w sporych ilościach posiada inne składniki, które zapobiegają zaparciom, sprzyjają odchudzaniu, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Ponadto jest uważana za afrodyzjak. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości posiada ciecierzyca.

Ciecierzyca, znana także jako cieciorka lub groch włoski, to roślina strączkowa, której właściwości zdrowotne od dawna są docenianie w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego i Bliskiego Wschodu. W kuchni arabskiej ciecierzycę wykorzystuje się do przyrządzenia słynnych falafeli czy humusu, czyli pasty do smarowania pieczywa. W Egipcie nasiona ciecierzycy traktowane są jako afrodyzjak, ponieważ działają silnie pobudzająco.

Istnieją dwa rodzaje ciecierzycy: kabuli i desi. Ziarna najczęściej spożywanej odmiany, czyli kabuli, są duże i mają kremową barwę, natomiast nasiona desi są małe i występują w wielu kolorach: kremowym, czerwonym, czarnym, brązowym, żółtym i zielonym. Każdy z tych rodzajów ciecierzycy charakteryzuje nieco słodkawy i delikatny smak z orzechową nutą.

Ciecierzyca źródłem białka

W 100 g ugotowanej ciecierzycy jest aż 8,86 g białka, które wykazuje stosunkowo dużą wartość odżywczą, m.in. dlatego, że dostarcza tych aminokwasów, których nie posiadają białka znajdujące się w produktach zbożowych. Jednak mimo to nie może w 100 proc. zastąpić pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego, np. białka mleka. Specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia przekonują, że w takiej sytuacji wystarczy połączyć ciecierzycę (jak wszystkie rośliny strączkowe) z innymi produktami roślinnymi w jednym posiłku (np. kaszą), by stworzyć dobre źródło pełnowartościowego białka.

Jak przekonują lekarze i dietetycy, w diecie dorosłego człowieka połowę potrzebnej ilości białka powinny stanowić białka zwierzęce, a drugą połowę białka pochodzące z pokarmów roślinnych. Z kolei w diecie dzieci i młodzieży oraz kobiet w ciąży i w okresie karmienia piersią białka roślinne powinny stanowić 1/3 należnej ilości białka.

Ciecierzyca obniża ciśnienie i poziom cholesterolu

Ciecierzyca zmniejsza stężenie frakcji tzw. „złego” cholesterolu, który jest przyczyną miażdżycy, a tym samym licznych chorób serca, m.in. choroby wieńcowej czy zawału serca. Potwierdzają to badania przeprowadzone przez naukowców z Harvard School of Public Health na grupie 40 tysięcy mężczyzn wynika, iż codzienna wysoka dawka błonnika zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową serca aż o 40 proc.

Ciecierzyca obniża nie tylko poziom "złego cholesterolu", lecz także ciśnienie krwi. Zawarty w niej potas (291 mg/100 g) sprawia, że naczynia krwionośne są bardziej drożne, a tym samym krew krąży swobodniej, co w efekcie daje spadek ciśnienia. Ponadto potas przyspiesza wydalanie nadmiaru sodu z organizmu, co również sprzyja obniżeniu poziomu ciśnienia.

Ponadto ciecierzyca, dzięki zawartości żelaza, zapobiega anemii. Może być również wykorzystywana pomocniczo w leczeniu niedokrwistości. Polecana jest także kobietom w czasie miesiączki.

To ci się przyda

To ci się przyda

Średnia wartość odżywcza ugotowanej (bez soli) ciecierzycy w 100 g

Wartość energetyczna - 164 kcal
Białko ogółem - 8,86  g
Tłuszcz - 2,59  g
Węglowodany - 27,42  g (w tym cukry proste 4,80)
Błonnik - 7,6 g

Witaminy

Witamina C – 1,3 mg
Tiamina – 0.116 mg
Ryboflawina – 0.063 mg
Niacyna - 0.526  mg
Witamina B6  - 0.139 mg
Kwas foliowy -  172 μg
Witamina A – 27 IU
Witamina K - 4,0 μg

Minerały

Wapń – 49 mg
Żelazo  - 2,89 mg
Magnez  - 48 mg
Fosfor - 168 mg
Potas  - 291 mg
Sód – 7 mg
Cynk  - 1,53 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Ciecierzyca na zaparcia

Niedobór błonnika pokarmowego w diecie jest najczęstszą przyczyną zaparć. A tego składnika odżywczego ciecierzyca zawiera spore ilości, bo aż 7,6 g/100 g. Błonnik - a konkretnie jego frakcja nierozpuszczalna - po dostaniu się do organizmu wchłania wodę w jelitach i zwiększa objętość stolca, co z kolei pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit i prawidłowe wypróżnienia. Ponadto wiąże on nadmiar kwasu solnego w żołądku, co jest pożądane u osób z nadkwaśnością czy refluksem żołądkowo-przełykowym. Pomoże także w chorobach jelit, m.in. uchyłkowatości jelit, żylakach odbytu. Niektórzy przekonują, że może także zapobiec nowotworowi jelita grubego.

Dzienne spożycie błonnika powinno wynosić od 20 do 35 g.

UWAGA! Ciecierzyca powoduje wzdęcia. Powodem takiego stanu są zawarte w nasionach ciecierzycy oligosacharydy gazotwórcze, których człowiek nie trawi. Rozkładają je bakterie jelita grubego, a etapem końcowym tego procesu są właśnie gazy. Tego efektu można się pozbyć (a przynajmniej go zminimalizować), wcześniej mocząc ciecierzycę w wodzie z sodą oczyszczoną i odlewając wodę z moczenia (nasiona należy gotować w świeżej wodzie). Pomóc może również stosowanie przypraw ziołowych (np. majeranku, kminku, oregano).

Ciecierzyca może zapobiec rozwojowi cukrzycy

Ciecierzyca ma niski indeks glikemiczny (IG =30), w związku z tym bez obaw mogą po nią sięgać cukrzycy, tym bardziej, że zawarty w niej błonnik stabilizuje poziomu glukozy (cukru) we krwi i obniża wchłaniania węglowodanów.

Ponadto, jak wynika z badań, które zostały opublikowane w 2007 roku w "British Journal of Nutrition", dzięki diecie bogatej w ciecierzycę można zredukować trzewną tkankę tłuszczową i zmniejszyć odporność na insulinę. Przynajmniej taki efekt badacze uzyskali u szczurów z otyłością wywołaną laboratoryjnie. Doszli więc do wniosku, że dieta bogata w ciecierzycę może zapobiec wystąpieniu cukrzycy.

To ci się przyda

To ci się przyda

Ciecierzyca - jak gotować?

Niedojrzałe nasiona cieciorki można jeść na surowo, tylko dojrzałe trzeba gotować lub zakonserwować.

Ciecierzycę przeznaczoną do gotowania należy namoczyć w wodzie z łyżeczką sody oczyszczonej na 10-12 godzin, tę do jedzenia na surowo - na 24 godziny. Następnie należy ją odcedzić, wrzucić do wrzącej wody i gotować pod przykryciem do czasu, aż nasiona staną się miękkie - zwykle około 1,5 godziny. Niektórzy zalecają, żeby w trakcie gotowania, ze względu na zanieczyszczenia, zmienić wodę nawet 2 razy.

CZY ZDROWO SIĘ ODŻYWIASZ?

CZY ZDROWO SIĘ ODŻYWIASZ?

Ciecierzyca a odchudzanie

Zawarty w ciecierzycy błonnik wydłuża czas żucia pokarmu, co powoduje wcześniejsze osiągnięcie uczucia sytości, które utrzymuje się przez długi czas. Poza tym błonnik zmniejsza wchłanianie energii z pożywienia i zwiększa wydalanie tłuszczu z organizmu. Ponadto ciecierzyca zawiera witaminy z grupy B i magnez - substancje regulujące pracę układu nerwowego, które pozwolą przetrwać kryzys podczas odchudzania. W związku z tym ciecierzycę, mimo że nie jest niskokaloryczna (164 kcal/100 g po ugotowaniu), bez obaw można włączyć do diety. Spożywana w umiarkowanych ilościach z pewnością przyczyni się do spadku masy ciała.

Ciecierzyca na bielactwo?

Naukowcy z Banaras Hindu University w Indiach przekonują, że opracowana przez nich maść na bazie ciecierzycy może być pomocna w leczeniu bielactwa nabytego. Swoje lecznicze właściwości ciecierzyca zawdzięcza zwartym w niej aminokwasom, które wpływają na syntezę melaniny, czyli pigmentu skóry, a następnie regenerują komórki pigmentowe i pomagają w leczeniu chronicznych zaburzeń dermatologicznych.

To ci się przyda

To ci się przyda

Ciecierzyca - co można z niej zrobić?

Poza sławnym humusem i pysznymi falafelami, z ciecierzycy można przyrządzić także rozgrzewającą zupę, pasztety czy kotlety. Sprawdzi się także jako farsz do pierogów czy krokietów. Może być również składnikiem sałatek i dań typu ratatouille.

Ponadto z nasion ciecierzycy można wyrobić mąkę do wypieku chleba czy placków. Jej ogromną zaletą jest to, że nie posiada glutenu, w związku z tym jest polecana osobom mającym alergię na ten składnik lub chorującym na celiakię.

Przyprawami, z którymi idealnie komponuje się ciecierzyca, są m.in. rozmaryn, tymianek, kolendra, curry, kurkuma, gałka muszkatołowa, a nawet cynamon.

Aquafaba, płyn z puszki ciecierzycy, ubity da idealną, sztywną pianę, dodany do kremu nada mu puszystość. Zawartość aquafaby z jednej puszki ciecierzycy (150 ml) odpowiada 3 dużym lub 4 małym białkom. Aquafabę można też uzyskać, gotując suche ziarna ciecierzycy i mocno redukując płyn do postaci przypominającej kleik. Idealnie sprawdzi się u osób cierpiących na alergię na jajka, wegan i wszystkich, którzy lubią eksperymentować w kuchni.

Przepisy na dania z ciecierzycą

Źródło: x-news/Dzień Dobry TVN

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 29.11.2016

Komentarze (1 - 10 z 21)
joanna, 07.01.2017 15.23
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
właśnie zrobiłam według własnego uznania krem z cieciorki z fasolką zieloną i przyprawami i jest pycha, delikatny. Rzeczywiście białko mało podwyższa cukier bo od tygodnia jem fasolę, cieciorkę i biorę znacznie mniej insuliny, polecam też osobom z cukrzycą
 
SyL, 09.12.2016 10.09
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
no cóż, jesli ktoś pisze, że cholesterol powoduje miażdzycę to znaczy to, że w pozostałej części artykułu też są błędy i nie powinno się go traktować poważnie ..a szkoda.. bo dużo błędnych wiadomości w sieci wyssanych z palca... strata czasu
 
lolo, 30.11.2016 20.12
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
to lipa
 
Mar, 21.05.2016 12.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Chcialbym sie odniesc do kometarza jakoby dietetycy zalecali spozywac polowie bialka roslinnego i polowe zwierzecego. Pytanie, ktorzy dietetycy to zalecaja i skad te informacje bo pierwszy raz sie z tym spotykam w sumie. Z tego co mi wiadomo to wlasnie swiatowe organizacje zrzeszajace dietetykow zalecaja w miejsce bialka zwierzecego wprowadzac bialko roslinne poniewaz ma lepszy profil aminokwasow siarkowch i nie zakwasza organizmu.
 
ŁowcaKłamstwNWO, 18.05.2016 12.44
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
"Jednak mimo to nie może w 100 proc. zastąpić pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego, np. białka mleka." I bardzo dobrze, bo człowiek nie potrzebuje żadnego białka zwierzęcego. Dosyć tych mitów propagowanych przez przemysł farmaceutyczny żyjący z naszych chorób. Kto nie wierzy, niech na własne oczy zobaczy statystyki, ilu chorych na choroby przewlekłe wege leży w szpitalach :)))
 
Pelasia, 15.04.2016 16.34
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ekologia jest to nauka zajmujaca sie zaleznoscia pomiedzy srodowiskiem a organizmami.ktore to srodowisko zamieszkuja, Nie ma sie to nijak do ekologicznej zywnosci.
 
Rad, 04.02.2016 14.44
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Gaja brawo, jeśli czerpiesz swoją wiedzę z wikipedii to lepiej się nie udzielaj publicznie
 
lekarz, 30.01.2016 12.37
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Bajdurzysz eli. Jestem lekarzem, zawsze mówię moim Pacjentom, że drogę do zdrowia mają zacząć od zmiany nawyków żywieniowych. Ale nie, ludzie wolą łykać tonę suplementów i tabletek aktualnie reklamowanych w tv. I dalej wpierniczać śmieci.
 
eli, 24.01.2016 12.58
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
lekarze nigdy by nie polecili zdrowej żywności, tylko chemia czyli recepta i nastepny
 
kamila, 13.01.2016 13.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Na naszych polskich stołach coraz częściej znajduje się cieciorka - jest to dobra alternatywa dla przepełnionych mięsem i tłuszczem talerzy. Cieciorka w wersji tart, pasztetów a nawet ala raffaelo to przepis na dobry stan zdrowia.
 
następne »
strona 1 z 3
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
KOMOSA RYŻOWA (quinoa) - właściwości i wartości odżywcze komosy ryżowej KOMOSA RYŻOWA (quinoa) - właściwości i wartości odżywcze komosy ryżowej

Komosa ryżowa (quinoa) wykazuje wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze. Quinoa jest bogatym...

więcej

113

LICZI - właściwości odżywcze. Jak obrać i jeść liczi? LICZI - właściwości odżywcze. Jak obrać i jeść liczi?

Liczi to egzotyczna roślina, której właściwości odżywcze doceniali sami chińscy cesarze. Uważali,...

więcej

96

Czosnek: naturalny antybiotyk. Właściwości lecznicze czosnku Czosnek: naturalny antybiotyk. Właściwości lecznicze czosnku

Czosnek to absolutny lider w świecie leczniczych roślin: jest naturalnym antybiotykiem, hamuje...

więcej

96

POMELO: właściwości odżywcze. W jakie witaminy i minerały jest bogate pomelo? POMELO: właściwości odżywcze. W jakie witaminy i minerały jest bogate pomelo?

Pomelo jest największym owocem z rodziny cytrusów. Jednak spośród owoców cytrusowych wyróżnia się...

więcej

95

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Kanapki powinieneś jeść pomiędzy głównymi posiłkami, jako przekąski. W swoim jadłospisie postaw największy akcent kaloryczny na posiłki zjadane w domu. Obiad i kolację zjedz w formie jednogarnkowego...

Witam! Pani Małgorzato, dziękuję za ciekawe pytanie. Nie sprecyzowała Pani jednak jaki konkretnie słodzik ma Pani na myśli, dlatego też podejdę do tematu bardziej ogólnie. Substancje słodzące...

Forum
data

Styczeń 20, 2017

Znacie jakieś sposoby na pozybcie się kataru?? Próbowałam wszelkich domowych typu inhalacje z majerankiem, nacieranie ale żeby to dawało duży efekt to nie powiem :/ doradzam sola gorącą z patelni zawinac w skarpete i ręcznik przykladać kilka razy zawsze goraca sola ile da się wytrzymać...

data

Styczeń 18, 2017

Witam! Mam prośbę, czy moglibyście mi podać "zdrowotne wademekum postępowania" przy wyborze warzyw i owoców, przechowywaniu ich, a także sporządzaniu z nich potraw. Wademekum postępowania ze strony kosumenta. Podam przykłady o których już wiem: 1. najzdrowszy jest czosnek o...

data

Styczeń 10, 2017

Zdecydowanie naturalne witaminki!!!

data

Styczeń 09, 2017

Najlepiej pić soki z produktów sezonowych. Oczywiście bardzo ważne jest także, aby nawadniać organizm wodą. Ostatnio czytałem, że nadmiar wody także szkodzi organizmowi, wiec najlepiej jest dawkować ilość wody, aby nie za mocno przesadzić.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.