CIECIERZYCA - właściwości i wartości odżywcze cieciorki

18 komentarze
Autor: Monika Majewska

Ciecierzyca, inaczej cieciorka lub groch włoski, posiada liczne właściwości zdrowotne. Ciecierzyca, poza tym, że jest skarbnicą białka, w sporych ilościach posiada inne składniki, które zapobiegają zaparciom, sprzyjają odchudzaniu, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Ponadto jest uważana za afrodyzjak. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości posiada ciecierzyca.

Ciecierzyca, znana także jako cieciorka lub groch włoski, to roślina strączkowa, której właściwości zdrowotne od dawna są docenianie w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego i Bliskiego Wschodu. W kuchni arabskiej ciecierzycę wykorzystuje się do przyrządzenia słynnych falafeli czy humusu, czyli pasty do smarowania pieczywa. W Egipcie nasiona ciecierzycy traktowane są jako afrodyzjak, ponieważ działają silnie pobudzająco.

Istnieją dwa rodzaje ciecierzycy: kabuli i desi. Ziarna najczęściej spożywanej odmiany, czyli kabuli, są duże i mają kremową barwę, natomiast nasiona desi są małe i występują w wielu kolorach: kremowym, czerwonym, czarnym, brązowym, żółtym i zielonym. Każdy z tych rodzajów ciecierzycy charakteryzuje nieco słodkawy i delikatny smak z orzechową nutą.

Ciecierzyca źródłem białka

W 100 g ugotowanej ciecierzycy jest aż 8,86 g białka, które wykazuje stosunkowo dużą wartość odżywczą, m.in. dlatego, że dostarcza tych aminokwasów, których nie posiadają białka znajdujące się w produktach zbożowych. Jednak mimo to nie może w 100 proc. zastąpić pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego, np. białka mleka. Specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia przekonują, że w takiej sytuacji wystarczy połączyć ciecierzycę (jak wszystkie rośliny strączkowe) z innymi produktami roślinnymi w jednym posiłku (np. kaszą), by stworzyć dobre źródło pełnowartościowego białka.

Jak przekonują lekarze i dietetycy, w diecie dorosłego człowieka połowę potrzebnej ilości białka powinny stanowić białka zwierzęce, a drugą połowę białka pochodzące z pokarmów roślinnych. Z kolei w diecie dzieci i młodzieży oraz kobiet w ciąży i w okresie karmienia piersią białka roślinne powinny stanowić 1/3 należnej ilości białka.

Nie przegap

Ciecierzyca obniża ciśnienie i poziom cholesterolu

Ciecierzyca zmniejsza stężenie frakcji tzw. „złego” cholesterolu, który jest przyczyną miażdżycy, a tym samym licznych chorób serca, m.in. choroby wieńcowej czy zawału serca. Potwierdzają to badania przeprowadzone przez naukowców z Harvard School of Public Health na grupie 40 tysięcy mężczyzn wynika, iż codzienna wysoka dawka błonnika zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową serca aż o 40 proc.

Ciecierzyca obniża nie tylko poziom "złego cholesterolu", lecz także ciśnienie krwi. Zawarty w niej potas (291 mg/100 g) sprawia, że naczynia krwionośne są bardziej drożne, a tym samym krew krąży swobodniej, co w efekcie daje spadek ciśnienia. Ponadto potas przyspiesza wydalanie nadmiaru sodu z organizmu, co również sprzyja obniżeniu poziomu ciśnienia.

Ponadto ciecierzyca, dzięki zawartości żelaza, zapobiega anemii. Może być również wykorzystywana pomocniczo w leczeniu niedokrwistości. Polecana jest także kobietom w czasie miesiączki.

To ci się przyda

To ci się przyda

Średnia wartość odżywcza ugotowanej (bez soli) ciecierzycy w 100 g

Wartość energetyczna - 164 kcal
Białko ogółem - 8,86  g
Tłuszcz - 2,59  g
Węglowodany - 27,42  g (w tym cukry proste 4,80)
Błonnik - 7,6 g

Witaminy

Witamina C – 1,3 mg
Tiamina – 0.116 mg
Ryboflawina – 0.063 mg
Niacyna - 0.526  mg
Witamina B6  - 0.139 mg
Kwas foliowy -  172 μg
Witamina A – 27 IU
Witamina K - 4,0 μg

Minerały

Wapń – 49 mg
Żelazo  - 2,89 mg
Magnez  - 48 mg
Fosfor - 168 mg
Potas  - 291 mg
Sód – 7 mg
Cynk  - 1,53 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Ciecierzyca na zaparcia

Niedobór błonnika pokarmowego w diecie jest najczęstszą przyczyną zaparć. A tego składnika odżywczego ciecierzyca zawiera spore ilości, bo aż 7,6 g/100 g. Błonnik - a konkretnie jego frakcja nierozpuszczalna - po dostaniu się do organizmu wchłania wodę w jelitach i zwiększa objętość stolca, co z kolei pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit i prawidłowe wypróżnienia. Ponadto wiąże on nadmiar kwasu solnego w żołądku, co jest pożądane u osób z nadkwaśnością czy refluksem żołądkowo-przełykowym. Pomoże także w chorobach jelit, m.in. uchyłkowatości jelit, żylakach odbytu. Niektórzy przekonują, że może także zapobiec nowotworowi jelita grubego.

Dzienne spożycie błonnika powinno wynosić od 20 do 35 g.

UWAGA! Ciecierzyca powoduje wzdęcia. Powodem takiego stanu są zawarte w nasionach ciecierzycy oligosacharydy gazotwórcze, których człowiek nie trawi. Rozkładają je bakterie jelita grubego, a etapem końcowym tego procesu są właśnie gazy. Tego efektu można się pozbyć (a przynajmniej go zminimalizować), wcześniej mocząc ciecierzycę w wodzie z sodą oczyszczoną i odlewając wodę z moczenia (nasiona należy gotować w świeżej wodzie). Pomóc może również stosowanie przypraw ziołowych (np. majeranku, kminku, oregano).

Ciecierzyca może zapobiec rozwojowi cukrzycy

Ciecierzyca ma niski indeks glikemiczny (IG =30), w związku z tym bez obaw mogą po nią sięgać cukrzycy, tym bardziej, że zawarty w niej błonnik stabilizuje poziomu glukozy (cukru) we krwi i obniża wchłaniania węglowodanów.

Ponadto, jak wynika z badań, które zostały opublikowane w 2007 roku w "British Journal of Nutrition", dzięki diecie bogatej w ciecierzycę można zredukować trzewną tkankę tłuszczową i zmniejszyć odporność na insulinę. Przynajmniej taki efekt badacze uzyskali u szczurów z otyłością wywołaną laboratoryjnie. Doszli więc do wniosku, że dieta bogata w ciecierzycę może zapobiec wystąpieniu cukrzycy.

To ci się przyda

To ci się przyda

Ciecierzyca - jak gotować?

Niedojrzałe nasiona cieciorki można jeść na surowo, tylko dojrzałe trzeba gotować lub zakonserwować.

Ciecierzycę przeznaczoną do gotowania należy namoczyć w wodzie z łyżeczką sody oczyszczonej na 10-12 godzin, tę do jedzenia na surowo - na 24 godziny. Następnie należy ją odcedzić, wrzucić do wrzącej wody i gotować pod przykryciem do czasu, aż nasiona staną się miękkie - zwykle około 1,5 godziny. Niektórzy zalecają, żeby w trakcie gotowania, ze względu na zanieczyszczenia, zmienić wodę nawet 2 razy.

Ciecierzyca a odchudzanie

Zawarty w ciecierzycy błonnik wydłuża czas żucia pokarmu, co powoduje wcześniejsze osiągnięcie uczucia sytości, które utrzymuje się przez długi czas. Poza tym błonnik zmniejsza wchłanianie energii z pożywienia i zwiększa wydalanie tłuszczu z organizmu. Ponadto ciecierzyca zawiera witaminy z grupy B i magnez - substancje regulujące pracę układu nerwowego, które pozwolą przetrwać kryzys podczas odchudzania. W związku z tym ciecierzycę, mimo że nie jest niskokaloryczna (164 kcal/100 g po ugotowaniu), bez obaw można włączyć do diety. Spożywana w umiarkowanych ilościach z pewnością przyczyni się do spadku masy ciała.

Ciecierzyca na bielactwo?

Naukowcy z Banaras Hindu University w Indiach przekonują, że opracowana przez nich maść na bazie ciecierzycy może być pomocna w leczeniu bielactwa nabytego. Swoje lecznicze właściwości ciecierzyca zawdzięcza zwartym w niej aminokwasom, które wpływają na syntezę melaniny, czyli pigmentu skóry, a następnie regenerują komórki pigmentowe i pomagają w leczeniu chronicznych zaburzeń dermatologicznych.

To ci się przyda

To ci się przyda

Ciecierzyca - co można z niej zrobić?

Poza sławnym humusem i pysznymi falafelami, z ciecierzycy można przyrządzić także rozgrzewającą zupę, pasztety czy kotlety. Sprawdzi się także jako farsz do pierogów czy krokietów. Może być również składnikiem sałatek i dań typu ratatouille.

Ponadto z nasion ciecierzycy można wyrobić mąkę do wypieku chleba czy placków. Jej ogromną zaletą jest to, że nie posiada glutenu, w związku z tym jest polecana osobom mającym alergię na ten składnik lub chorującym na celiakię.

Przyprawami, z którymi idealnie komponuje się ciecierzyca, są m.in. rozmaryn, tymianek, kolendra, curry, kurkuma, gałka muszkatołowa, a nawet cynamon.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 17.11.2015

Komentarze (1 - 10 z 18)
Mar, 21.05.2016 12.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Chcialbym sie odniesc do kometarza jakoby dietetycy zalecali spozywac polowie bialka roslinnego i polowe zwierzecego. Pytanie, ktorzy dietetycy to zalecaja i skad te informacje bo pierwszy raz sie z tym spotykam w sumie. Z tego co mi wiadomo to wlasnie swiatowe organizacje zrzeszajace dietetykow zalecaja w miejsce bialka zwierzecego wprowadzac bialko roslinne poniewaz ma lepszy profil aminokwasow siarkowch i nie zakwasza organizmu.
 
ŁowcaKłamstwNWO, 18.05.2016 12.44
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
"Jednak mimo to nie może w 100 proc. zastąpić pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego, np. białka mleka." I bardzo dobrze, bo człowiek nie potrzebuje żadnego białka zwierzęcego. Dosyć tych mitów propagowanych przez przemysł farmaceutyczny żyjący z naszych chorób. Kto nie wierzy, niech na własne oczy zobaczy statystyki, ilu chorych na choroby przewlekłe wege leży w szpitalach :)))
 
Pelasia, 15.04.2016 16.34
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ekologia jest to nauka zajmujaca sie zaleznoscia pomiedzy srodowiskiem a organizmami.ktore to srodowisko zamieszkuja, Nie ma sie to nijak do ekologicznej zywnosci.
 
Rad, 04.02.2016 14.44
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Gaja brawo, jeśli czerpiesz swoją wiedzę z wikipedii to lepiej się nie udzielaj publicznie
 
lekarz, 30.01.2016 12.37
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Bajdurzysz eli. Jestem lekarzem, zawsze mówię moim Pacjentom, że drogę do zdrowia mają zacząć od zmiany nawyków żywieniowych. Ale nie, ludzie wolą łykać tonę suplementów i tabletek aktualnie reklamowanych w tv. I dalej wpierniczać śmieci.
 
eli, 24.01.2016 12.58
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
lekarze nigdy by nie polecili zdrowej żywności, tylko chemia czyli recepta i nastepny
 
kamila, 13.01.2016 13.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Na naszych polskich stołach coraz częściej znajduje się cieciorka - jest to dobra alternatywa dla przepełnionych mięsem i tłuszczem talerzy. Cieciorka w wersji tart, pasztetów a nawet ala raffaelo to przepis na dobry stan zdrowia.
 
Kop, 14.12.2015 15.02
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
"Jak przekonują lekarze i dietetycy, w diecie dorosłego człowieka połowę potrzebnej ilości białka powinny stanowić białka zwierzęce, a drugą połowę białka pochodzące z pokarmów roślinnych." Brawo, słuchajcie więc takich "lekarzy i dietetyków", to dacie im więcej zarobić. Im oraz szpitalom i biznesowi rakowemu wartemu miliardy $ rocznie, a jeszcze więcej ludzkich żyć.
 
Student 5 roku Biologii, 04.11.2015 09.28
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Co to znaczy ekologiczne? Że różnią się w składzie składników odżywczych o 1-2% Od tych produkowanych przemysłowo, i są o 40% droższe :D
 
cieciorka, 13.10.2015 10.30
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ciecierzyca to potocznie cieciorka. Tak się powszechnie przyjęło i tak potocznie mówi się na ciecierzycę. Choć botanicznie (czy jakoś tak) to rzeczywiście inne rośliny.
 
następne »
strona 1 z 2
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom...

więcej

45997

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

38302

JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu

Jarmuż to warzywo, którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były doceniane już w...

więcej

35189

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

32611

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Rzeczywiście łososie są źródłem metali ciężkich, dlatego zaleca się 1-2 porcje ryby do zjedzenia w tygodniu. Oczywiście w produktach dla dzieci w słoiczkach są ryby wolne od zanieczyszczeń. Wiem...

Jak większość produktów herbata zielona ma swoje plusy i minusy. Zalety picia zielonej herbaty Warto ją z pewnością pić przez wzgląd na przeciwutleniacze, polifenole. Zwalczają one wolne rodniki i...

Forum
data

Czerwiec 26, 2016

Szybkie jedzenie może być zdrowe, tylko trzeba zwracać uwagę na to, co się je. Ja z fast-foodow jadam tylko sałatki czy wrapy z Salad story, bo są po brzegi wypełnione warzywami, więc witaminami. A do tego bardzo smaczne.

data

Czerwiec 17, 2016

Tylko prawdziwy od pszczelarza i jak najmocniejszy,

data

Czerwiec 14, 2016

Można sobie ugotować kompot, tylko trzeba pamiętać, żeby nie dodawać do niego cukru. A ja i tak stawiam na herbaty, ostatnio funkcjonalne, dzięki którym mam nadzieję uda się trochę schudnąć. Piję akurat Active Burn, z big active - bardzo smaczna, czyli dwa w jednym, pożyteczne i smaczne :)

data

Czerwiec 09, 2016

Dla mnie nie tylko warto, ale jest to swego rodzaju konieczność, bo jestem na diecie bezglutenowej i nie zawsze mam czas na przygotowanie czegoś w domu. Jak ktoś potrzebuje szybko zrobić zakupy to polecam wam sklep Balviten. To jest producent żywności bezglutenowej, ale można też u nich...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.