CHLEB nie tuczy i jest źródłem witamin z grupy B oraz błonnika

9 komentarze
Autor: Beata Prasałek

Kto chce schudnąć, rezygnuje przede wszystkim z pieczywa. Tymczasem amerykańscy żywieniowcy namawiają do zjadania co najmniej pięciu kromek chleba dziennie! Okazuje się, że warto jeść chleb - dla zdrowia i szczupłej sylwetki.

Pieczywo to przede wszystkim źródło dużej ilości węglowodanów. Nasza codzienna dieta powinna się składać w 55–60 proc. z węglowodanów, 10–15 proc. białka i mniej niż 30 proc tłuszczów. Jeśli będziemy się tak odżywiać, już po 2-3 miesiącach stracimy nieco na wadze. Tak wynika z badań przeprowadzonych na amerykańskich 19-latkach. Dlaczego tak się dzieje? Otóż dzięki dużej zdolności pochłaniania wody węglowodany zawarte w pieczywie są dobrymi wypełniaczami żołądka. Ponadto dostarczają mniej kalorii niż tłuszcze zwierzęce. Objętościowo możemy zjeść taką samą porcję mięsa i chleba, lecz w chlebowej jest mniej kalorii. Ponadto produkty o dużej zawartości węglowodanów i błonnika, czyli np. właśnie pieczywo, wymagają lepszego przeżuwania. W efekcie jemy wolniej i szybciej czujemy się nasyceni.

Chleb: od ziarenka do bochenka

Prapoczątki pieczywa sięgają epoki neolitu. Ludzie zbierali nasiona dziko rosnących roślin, rozgryzali je na surowo, wypluwali, formowali placki i przypiekali na ogniu. Kolejnym krokiem było gotowanie z pokruszonych ziaren rzadkiej sycącej polewki. Gdy pojawiły się pierwsze kamienne rozcieracze, a potem coraz bardziej ulepszane żarna, można już było polewki zagęszczać mąką. Nie wiadomo kiedy człowiek spostrzegł, że zostawiona w garnku zagęszczona polewka po jakimś czasie wydyma się, zmienia zapach i konsystencję. Tak wynaleziono tzw. zakwas, czyli zaczyn, niezbędny do wypieku chleba.
Na terenie Polski chleb robiony na zakwasie i pieczony w piecach zaczęto jadać między I a V w n.e. Robiono go głównie z żyta i pszenicy, czasem z jęczmienia. Na początku był pieczony przez rodziny na własny użytek, nieco później pojawiły się piece wolno stojące dla mieszkańców grodów i podgrodzi. Pierwszy cech piekarzy założył Bolesław Wstydliwy w 1260 roku.

Rodzaje chleba

Chleb wypieka się z mąki pszennej, żytniej lub – najczęściej – z mieszanki obu tych mąk. Oprócz nich używa się drożdży albo zakwasu, wody, soli kuchennej oraz przeróżnych dodatków smakowych, zapachowych i odżywczych - mleka, cukru, jaj, tłuszczu, syropu słodowego, miodu, maku, kminku, nasion słonecznika, dyni, soi, lnu, rodzynków, suszonych śliwek, ziół, cebuli.

  • Pieczywo pszenne zwykłe robi się z mąki pszennej z dodatkiem drożdży (na zakwasie) i, czasami, niewielkiej ilości cukru. Ten rodzaj pieczywa to m.in. bułki paryskie, graham, chleb pszenny baltonowski, pytlowy oraz lecytal (do niego dodaje się cukru, margaryny i lecytyny).
  • Pieczywo pszenne wyborowe piecze się z mąki pszennej z dodatkiem m.in. cukru, margaryny, jajek, mleka, lecytyny. Są to np. rogale wyborowe, bagietki, bułki małgorzatki, bajgle, bułeczki delikatesowe.
  • Pieczywo żytnie powstaje z mąki żytniej (czasem z 10-procentowym dodatkiem pszennej), na zakwasie. Jest to chleb razowy, sitkowy, pytlowy, razowy na miodzie, staropolski, wileński, pumpernikiel.
  • Pieczywo mieszane powstaje ze zmieszanych w różnych proporcjach mąki żytniej i pszennej. To m.in. chleb praski, nałęczowski, zakopiański, mazowiecki słodowy.

Warto wiedzieć

Ważne

Lionel Poilâne, szef najsłynniejszej piekarni w Paryżu radzi:

1. Chleb przechowuj w drewnianym pojemniku, zawinięty w biały papier i przykryty lekko wilgotną lnianą ściereczką. Nie  trzymaj go w folii, bo nie będzie “oddychał” i straci swoje walory smakowe.
2. Pieczywo tostowe zawijaj szczelnie w aluminiową folię.
3. Do krojenia używaj ostrego noża bez piłki. Jednym cięciem krój kromki o grubości około jednego centymetra.
4. Krój go mniej więcej 10 minut przed podaniem na stół;
5. Pieczywo podawaj wyłącznie w wiklinowym koszyczku lub w drewnianej misie; tworzywa sztuczne, metal mogą niekorzystnie zmieniać smak dobrego chleba;
6. Nie grilluj świeżego (bardziej smakuje lekko czerstwy);
7. Tosty wyjęte z opiekacza potrzymaj przez 1-1,5 minuty w drewnianym koszyczku, pod lnianą ściereczką.

Dodatki do chleba: spulchniacze, polepszacze

Niektórzy producenci stosują chemiczne środki spulchniające. Pieczywo z owymi dodatkami jest lekkie i puszyste jak wata. Spulchniacze dodaje się zazwyczaj do białych bułek oraz pieczywa tostowego. Czasami do ciasta na chleb dodawane są polepszacze, np. E- 282 – antypleśniowy, przedłużający trwałość pieczywa nawet do dwóch tygodni, E-471 – emulgator nadający ciastu jednorodną konsystencję lub mieszanki spulchniające, np. Softmix.
Do produkcji pieczywa - głównie żytniego - używa się zakwasu, czyli namnożonych drożdży i bakterii kwasu mlekowego; zwykle znajdują się one w małej porcji ciasta zostawionej z poprzedniego wypieku. Pod wpływem ciepła drożdże fermentują i wydziela się dwutlenek węgla oraz alkohol etylowy, a dodatkowo w czasie fermentacji wywołanej zakwasem powstaje kwas mlekowy, dzięki czemu chleb ma lekko kwaskowy smak i wolniej czerstwieje.

Zobacz wideo - jak zrobić domowy chleb. Przepis z restauracji Focaccia Ristorante

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Purestock

Aktualizacja: 06.05.2016

Komentarze (1 - 9 z 9)
Krupeczka, 22.03.2017 08.51
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nawet piekąc chleb w domu piecze się go z jakiejś mąki, a do każdej mąki młynarz OBOWIĄZKOWO dodaje POLEPSZACZ, gdyż jest taki wymóg unijny. Jeżeli nie robiłby tego groziłyby mu sankcje i może nawet zakaz wykonywania zawodu. Biorąc to pod uwagę ŻADEN chleb nie może być zdrowy dla człowieka. W alternatywie można kupować ziarno i samemu mleć w młynku zbożowym, ale czy ziarno nie jest z GMO pewności nie ma. I jak tu wybrać mniejsze zło?
 
Rafał, 27.10.2016 09.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Francuski przepis jak zrobic domowy chleb czyli jak zrobić g... do jedzenia bo inaczej nazwać tego chleba nie można... Wypiek bez chrupiącej skórki to nie chleb. Wielkie mi porady. Chleb dobry to Polski chleb z pieca ceglanego a nie gazowych kuchenek. Francuziki niech się lepiej uczą od Polaków a sam autor niech ucieka do Francji jak mu tamtejszy chleb tak smakuje
 
bezgluten, 01.06.2016 17.31
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ile tu prymitywnych ludzi bez zasadniczej wiedzy. No ale cóż, jaki pan, taki kram. ;) Jerzy, masz rację. Zboże to narkotyk. "Oto co wiemy o wpływie pszenicy na mózg: na skutek jej trawienia powstają morfinopodobne związki, które wiążą się w mózgu z receptorami opioidowymi. Pobudza to ośrodek nagrody i wywołuje stan lekkiej euforii. Kiedy to działanie jest blokowane albo gdy nie zostają spożyte żadne produkty wytwarzając egzorfiny, niektórzy ludzie doznają zdecydowanie przykrych objawów głodu narkotycznego. Co się dzieje, kiedy normalni (to znaczy niecierpiący na schizofrenię) ludzie otrzymują leki blokujące opioidy? W badaniu przeprowadzonym w Instytucie Psychiatrii na Uniwersytecie Karoliny Południowej uczestnicy jedzący pszenicę po podaniu naloksonu spożywali o 33% mniej kalorii podczas lunchu i o 23% mniej kalorii przy obiedzie (łącznie przy dwóch posiłkach dawało to około 400 kalorii) w porównaniu z osobami otrzymującymi placebo. Na Uniwersytecie Michigan osoby ze skłonnością do objadania się zamknięto na jedną godzinę w pokoju pełnym jedzenia. Uczestnicy, którym podano naloskon, skonsumowali o 28% mniej pszennych krakersów, paluszków i precelków. Innymi słowy, wystarczy zablokować nagrodę w postaci euforii, jaką daje pszenica, a spożycie kalorii spadnie, gdyż człowiek nie będzie już doznawał przyjemności, która skłania go do ponownej konsumpcji." Fragment książki "Dieta bez pszenicy" Williama Davisa
 
Jerzy, 06.05.2016 00.00
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Chyba nie tak bardzo. Same kalorie odpowiedzialne za cukrzyce nie sa. Natomiast organizm przetwarza weglowodany na cukier dla energii. Do tej pory wszystko jest fajnie, ale to sie konczy w momencie, kiedy z jakichs tam wzgledow, prawdopodobnie nadmiernej ilosci weglowodanow z ktorych metabolizmem organizm sobie poradzic nie moze, glukoza pochodzaca ze spozycia weglowodanow do komorek trafic nie moze i wowczas zostaje odkladana "na pozniej" w postaci tluszczu, ktory jeszcze bardziej powieksza odpornosc na insulina konieczna do transportu glukozy do komorek. I to, w wielkim skrocie, jest mechanizm powstawania cukrzycy. Moge jeszcze dodac ze nie kazdy weglowodan jest sobie rowny. Sa weglowodany proste i zlozone. Proste sa duzo bardziej niebezpieczne. Jestem cukrzykiem od okolo 15-tu lat. Kilka lat temu, w desperacji, odstawilem wszystkie wyroby pochodne z ziaren, i bingo. Cukier sie zaczal normowac, stracilem na wadze i czulem sie ogolnie duzo lepiej. Moglem nawet odstawic insuline. Niestety przyszly swieta i zona koniecznie chciala dobry chlebek na stole. Dalem sie skusic i insulina wrocila. Nadwaga tez sie powiekszyla. Rzucic tego zbozowego swinstwa ponownie nie jest latwo, szczegolnie przy braku wsparcia. Jest cos w zbozu co dziala jak narkotyk. Uzaleznia jak diabli. Bylo mi latwiej rzucic palenie niz jedzenie potraw zbozowych zwanych, nie wiadomo czemu, pozywieniem.
 
Mazzi, 22.04.2016 21.56
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A w Polsce podpłomyki :) (staropol. - wychopień, wychopieniek) – najstarsza forma chleba, rodzaj prymitywnego pieczywa w postaci małego placka
 
Ela, 02.04.2016 01.39
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Bzdura z tą cukrzycą. Na pewno nie bierze się z chleba. Chleb je się od pokoleń, kiedy nie był jeszcze koncernów farmaceutycznych. Problem w tym, że dziś nie każdy chleb jest zdrowy. Trzeba wiedzieć, co kupić (na pewno nie kajzerki z waty) i śmiało zjeść parę kromek dziennie. Z masłem, a tak! Z masłem tak dziś tępionym przez głupców, kiedy jest bezcenne. Oczywiście, jeśli ktoś zje pół kostki dziennie to mu nie posłuży. A te owoce i warzywa, powtarzane do znudzenia , do upojenia. Przecież wiadomo, że się je jada u nas też od pokoleń. Podsumowując, należy jeść wszystko, co zdrowe ( na pewno nie zażerać się np. chipsami), w rozsądnych ilościach i dużo się ruszać. I człowiek będzie szczupły i zdrowy.
 
fred, 06.06.2014 12.31
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
najwieksza glupota jezeli ktos poleca 60-65% weglowodanow wdiecie stad mamy miliony chorych na cukrzyce ale w to im graj farmacja zarabia a przy okazji ilekarze przepisujacy srodki przeciwcukrzycowe odpowidnich firm farmaceutycznych. Maksimum 50 gram czystych weglowodanow na jeden dzin
 
s1084, 29.10.2006 12.05
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Węglowodany tuczą jeśli łączy się je z tłuszczami. Same w sobie są doskonałym paliwem dla organizmu. Tyjemy wtedy gdy spożywamy zbyt wiele i nie mamy ruchu. Jeśli będziemy mniej jedli to nie utyjemy nawet na batonach. A gdki typu ja to nic nie jem i tyje są śmieszne z powietrza waga się nie robi.
 
karolina, 01.09.2006 10.12
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
to nie prawda, ze jedząc 55–60 proc. węglowodanów, 10–15 proc. białka i mniej niż 30 proc tłuszczów schudniemy.. Schudniemy, jeśli wyrzucimy ze swojej diety wszystkie węglowodany, a bedziemy spożywać duzo tłuszczy i protein zawartych głównie w owocach i ważywach. to jest opracowana dieta przez znanego naukowaca. nie mowie, ze jest to zdrowa djeta, bo sa potrzebne nam weglowodany, ale spróbujmy ograniczyć się w ich jedzeniu, a gwarantuje, ze szybko schudniecie, bez efektu jojo. takiej diety stosują zazwyczaj gwiazdy showbiznesu.
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

346

Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami

Przygotowanie szparagów wymaga zastosowania kilku sztuczek, a długość gotowania zależy od gatunku...

więcej

338

Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH

Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu....

więcej

322

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

320

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Nie powinno się pić alkoholu ze względu na to, że odwadnia organizm, co skutkuje większym stężeniem puryn (szczególnie wódka). Z kolei wino oraz piwo dostarczają sporo puryn, które powodują wzrost...

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Forum
data

Kwiecień 28, 2017

Miód dobry, naturalny. Nie jest rzadki, a gęsty. Mocny w smaku.

data

Kwiecień 25, 2017

O dzięki za cynk, mógłbym w sumie teraz wziąć

data

Kwiecień 22, 2017

Większość wymienionych w artykule ryb to gatunki o dużym stopniu zanieczyszczenia metalami ciężkimi a hodowalane także farmaceutykami. Kto je norweskie łososie hodowlane? Zapytana o to czym karmione są łososie na farmach norweskich Lisbeth Berg-Hansen minister rybołóstwa Norwegii a...

data

Kwiecień 12, 2017

Zielona herbara dobra jest też na dolegliwości bólów głowy, zaburzeń trawienia, ospałości, rozstrojów żołądka. Ja biorę ekstrakt z zielonej herbaty, który lepiej wspomaga spalanie tłuszczu. Można takie coś kupić w magazyn-zdrowia.pl , wspomaga spalanie tłuszczu nawet w stanie spoczynku.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.