CEBULA - właściwości lecznicze. Cebula dobra na przeziębienie, kaca i zaparcia

6 komentarze
Autor: Bożena Zwolińska, Monika Majewska

Cebula od wieków jest doceniana ze względu na swoje właściwości lecznicze. Cebula jest bogata w substancje bakteriobójcze i witaminę C, dzięki czemu jest dobra na przeziębienie i poprawia odporność. Ponadto cebula znalazła zastosowanie jako środek na kaca, wrzody i blizny (w tym rozstępy). Sprawdź, jakie właściwości ma cebula.

Cebula to warzywo, którego właściwości lecznicze są znane są od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, syrop przy przeziębieniach, zaś wąchanie surowej cebuli odkażało zakatarzony nos i drogi oddechowe. Przez całe stulecia cebula należała do najcenniejszych leków przeciwszkorbutowych, czyli ostrych braków witaminy C. Zabierali ją w dalekie rejsy marynarze, kupcy, wielorybnicy. I choć cebula nie należy do najbogatszych źródeł tej witaminy, to jednak jej dostępność i skuteczność działania sprawiały, że należała do stałego zaprowiantowania wypraw. Zawdzięczała to przede wszystkim silnym bakteriobójczym substancjom, które potrafią zniszczyć bakterie, oporne na działanie antybiotyków. Ponadto pod łuskami cebuli kryje się fosfor, magnez, siarka, cynk oraz krzem, a wiec minerały wzmacniające ogólną odporność organizmu na różne infekcje i choroby. Jednak cebula to nie tylko sprawdzony sposób na przeziębienie.

Cebula może zmniejszyć ryzyko rozwoju raka

U osób, które regularnie spożywają cebulę (a także czosnek), ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory jest niższe niż u osób, które nie przepadają za tymi warzywami - przekonują naukowcy z Włoszech i Szwajcarii. Na przykład, spożywanie min. siedmiu porcji cebuli w tygodniu zmniejszało prawdopodobieństwo wystąpienia raka jelita grubego o ponad 50 proc. (w porównaniu do osób, które nie spożywają czosnku i cebuli). Ponadto zarówno czosnek, jak i cebula obniżały także ryzyko rozwoju raka jamy ustnej, gardła, nerek i jajników.

Potwierdzają to naukowcy z Uniwersytetu Hawajskiego oraz Uniwersytetu Kalifornijskiego we współpracy z badaczami z Niemiec, którzy przekonują, że kwercetyna, związek, którego bogatym źródłem jest cebula, może zapobiegać rozwojowi raka trzustki.

Cebula zapobiegnie zakrzepom, nadciśnieniu i obniży poziom cholesterolu

Z bogatej listy cennych właściwości cebuli warto wymienić także jej działanie rozrzedzające krew i przeciwdziałające tworzeniu się zakrzepów. Ponadto cebula, dzięki wysokiej zawartości potasu (146 mg/100 g) może się przyczynić do obniżenia ciśnienia tętniczego. Z kolei amerykańscy badacze przekonują, że jedzenie codziennie jednej surowej cebuli minimum przez dwa miesiące powoduje wzrost "dobrego" cholesterolu - HLD, a obniżenie "złego" - LDL.

To ci się przyda

To ci się przyda

Wartości odżywcze cebuli surowej (w 100 g). Ile kalorii ma cebula?

Wartość energetyczna - 40 kcal
Białko ogółem - 1,10 g
Tłuszcz - 0,10 g
Węglowodany - 9,34 g (w tym cukry proste 4,24)
Błonnik - 1,7 g

Witaminy

Witamina C – 7,4 mg
Tiamina – 0,046 mg
Ryboflawina – 0,027 mg
Niacyna - 0,116 mg
Witamina B6  - 0,120 mg
Kwas foliowy -  19 µg
Witamina A – 2 IU
Witamina E – 0.02 mg
Witamina K - 0.4 µg

Minerały

Wapń – 23 mg
Żelazo - 0,21 mg
Magnez - 10 mg
Fosfor - 29 mg
Potas - 146 mg
Sód – 4 mg
Cynk - 0,17 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database

Cebula na trawienie i zaparcia

Surowa lub duszona na wodzie poprawia trawienie, działa przeciw zaparciom. W postaci surowej nie jest wskazana dla osób cierpiących na ostre dolegliwości wątroby lub woreczka żółciowego.

Cebula po kuracji antybiotykowej

Zjadanie przez kilka dni porcji tego warzywa szczególnie wskazane jest po kuracji antybiotykami, ponieważ cebula ma działanie grzybobójcze. Aby ją przygotować, wystarczy zalać wodą pokrojoną cebulę i wolno dusić. Doprawiona solą, pieprzem, smakuje doskonale, zwłaszcza gdy dodamy jeszcze 2 łyżki oliwy i wbijemy jajko.

Ważne

Ważne

Cebula - przeciwwskazania. Kto nie powinien jeść cebuli?

Z cebuli powinny zrezygnować osoby zmagające się z ciężkimi chorobami nerek i wątroby, zapaleniem jelit, a także innymi chorobami układu pokarmowego. Również osoby cierpiące na niewydolność serca powinny wykluczyć ją ze swojej diety. Ponadto zbyt duża ilość cebuli w diecie może przyczynić się do wzmożenia objawów zgagi u osób, które cierpią na tę dolegliwość.

Cebula dobra na kaca

Zupa cebulowa jest sprawdzonym sposobem na kaca, gdyż doskonale poprawia funkcjonowanie nadwyrężonej alkoholem wątroby.

Cebula a cukrzyca

Zawarty w cebuli hormon roślinny (glukokinina) zapobiega pojawieniu się i rozwojowi cukrzycy u osób znajdujących się w grupie ryzyka. Ponadto surowa cebula obniża poziom cukru we krwi i pozwala zmniejszyć dawkę insuliny, w związku z tym bez obaw mogą po nią sięgać diabetycy.

To ci się przyda

To ci się przyda

Cebula po ukąszeniu pszczoły i komara

Współczesna fitoterapia poleca przykładanie plasterka cebuli na 10-15 min. w miejscu po ukąszeniu osy, pszczoły czy komara. Cebula, dzięki bakteriobójczym, odkażającym i przeciwzapalnym właściwościom, złagodzi odczyn zapalny, zniweluje uczucie pieczenia i bólu.

Jak się pozbyć zapachu cebuli?

Cebula swój charakterystyczny, nieprzyjemny zapach zawdzięcza m.in. z dużej zawartości organicznych związków siarki. Aby się go pozbyć, można ją lekko skropić cytryną.

Cebula na trądzik i blizny (w tym rozstępy)

Z powodu jej wszechstronnego działania w medycynie ludowej była stosowana w wielu schorzeniach. I tak na przykład okłady z rozgotowanej cebuli stosowano przy leczeniu wrzodów na skórze, co zresztą jest skuteczne do dziś. Wystarczy obraną, pokrojoną cebulę włożyć do małego garnuszka, zalać wodą  i gotować na wolnym ogniu przez 15-20 minut, zwracając uwagę, by się nie przypaliła. Rozgotowaną zmiksować, chłodną masę nałożyć na chore miejsce i umocować opatrunek. Niekiedy terapia powinna trwać kilka dni, aż wrzód się wygoi. Istotny jest fakt, że po takim leczeniu nie zostają blizny.

Podobne okłady można z powodzeniem stosować  przy stanach zapalnych żylaków, okostnej, odmrożeniach, oparzeniach, czyrakach, także trądziku. Wprowadzenie takiej masy doodbytniczo leczy hemoroidy. Odrobina rozgotowanej cebuli wkładana na waciku do uszu zmniejsza znacznie szumy w uszach, tak częstej dolegliwości wielu starszych osób, zaś posmarowanie miejsca po ukąszeniu osy, pszczoły, komara plasterkiem surowej sprawia, że chore miejsce nie boli i szybko się goi (ale trzeba najpierw usunąć żądło). Z kolei cienka błonka znajdująca się miedzy warstwami cebuli stanowi doskonały opatrunek antyseptyczny.

Zrób to koniecznie

Zrób to koniecznie

Syrop z cebuli na kaszel

  • obraną, pokrojoną cebule zasyp cukrem i pozostaw w ciepłym miejscu na kilka godzin
  • pij kilka razy dziennie (dorośli po łyżce, dzieci po łyżeczce).

Wino cebulowe

(chroni przed infekcjami i wzmacnia ogólną odporność):

  • butelkę wytrawnego białego wina zalej 30 dag pokrojonej cebuli
  • dodaj 10 dag miodu
  • wymieszaj składniki i odstaw na 7 dni
  • w tym czasie potrząśnij kilka razy butelką
  • następnie przecedź przez sito (stosuj, pijąc po pół kieliszka dziennie).

Nietypowe zastosowania cebuli. Na co pomaga?

 

Źródło: x-news.pl/Agencja TVN

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Antynowotworowe właściwości ziół: kurkumy, imbiru, szczypiorku, rozmarynu

Antynowotworowe właściwości ziół: kurkumy, imbiru, szczypiorku, rozmarynu

TABELA KALORII: warzywa. Sprawdź, ile kalorii mają warzywa!

TABELA KALORII: warzywa. Sprawdź, ile kalorii mają warzywa!

Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 02.09.2016

Komentarze (1 - 6 z 6)
michi, 22.04.2017 12.57
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
szacun
 
Ewka, 09.09.2016 18.51
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
łączenie cebuli z masłem polecam, tłuszcz zwiększa przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. a prawdziwe masło jest zdrowe
 
lesiu, 05.07.2016 22.41
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
To tłuszcze zwierzęce są gorsze od utwardzonych roślinnych????! Bez żartów. Masło - zawiera witaminę K2, bardzo korzystną i potrzebną właśnie z powodu problemów kardiologicznych, bardzo dobre połączenie z cebulą. No a dobra sól... Nie ma nic cenniejszego dla ciała w codziennej diecie.
 
maxxx, 28.03.2016 22.02
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Byłem kiedyś w Iranie i tam normalnie w restauracji dostaje się CAŁĄ cebulę pokrojoną w ćwiartki do zwykłego dania, np. do dania z ryżu, kurczaka i sałatki. Bardzo dobre:)
 
majk, 02.01.2016 20.09
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
połączyłeś swietną i bardzo wartościową cebulę z ... masłem i solą... masło sam tłuszcz zwierzęcy i sol ktora jest wystarczajaca z nieprzetworzonych rzeczy? gdzie tu logika
 
Maciekkk, 04.02.2015 22.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja od paru dni jem cebule. Staram sie jedna całą ale ciężko taka wielka główke zjeść. Najlepiej na p[ieczywku z masełkiem i solą. Ale akurat ja po spartańsku bo nie zakupiłem pieczywka jem jak jabłko...nie polecam takiego sposobu ale jem bo nie mam gdzie kupic pieczywa teraz :)
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

346

Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami

Przygotowanie szparagów wymaga zastosowania kilku sztuczek, a długość gotowania zależy od gatunku...

więcej

338

Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH

Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu....

więcej

322

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

319

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Nie powinno się pić alkoholu ze względu na to, że odwadnia organizm, co skutkuje większym stężeniem puryn (szczególnie wódka). Z kolei wino oraz piwo dostarczają sporo puryn, które powodują wzrost...

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Forum
data

Kwiecień 28, 2017

Miód dobry, naturalny. Nie jest rzadki, a gęsty. Mocny w smaku.

data

Kwiecień 25, 2017

O dzięki za cynk, mógłbym w sumie teraz wziąć

data

Kwiecień 22, 2017

Większość wymienionych w artykule ryb to gatunki o dużym stopniu zanieczyszczenia metalami ciężkimi a hodowalane także farmaceutykami. Kto je norweskie łososie hodowlane? Zapytana o to czym karmione są łososie na farmach norweskich Lisbeth Berg-Hansen minister rybołóstwa Norwegii a...

data

Kwiecień 12, 2017

Zielona herbara dobra jest też na dolegliwości bólów głowy, zaburzeń trawienia, ospałości, rozstrojów żołądka. Ja biorę ekstrakt z zielonej herbaty, który lepiej wspomaga spalanie tłuszczu. Można takie coś kupić w magazyn-zdrowia.pl , wspomaga spalanie tłuszczu nawet w stanie spoczynku.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.