CEBULA - właściwości lecznicze. Cebula dobra na przeziębienie, kaca i zaparcia

8 komentarze
Autor: Bożena Zwolińska, Monika Majewska

Cebula od wieków jest doceniana ze względu na swoje właściwości lecznicze. Cebula jest bogata w substancje bakteriobójcze i witaminę C, dzięki czemu jest dobra na przeziębienie i poprawia odporność. Ponadto cebula znalazła zastosowanie jako środek na kaca, wrzody i blizny (w tym rozstępy). Sprawdź, jakie właściwości ma cebula.

Cebula to warzywo, którego właściwości lecznicze są znane są od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, syrop przy przeziębieniach, zaś wąchanie surowej cebuli odkażało zakatarzony nos i drogi oddechowe. Przez całe stulecia cebula należała do najcenniejszych leków przeciwszkorbutowych, czyli ostrych braków witaminy C. Zabierali ją w dalekie rejsy marynarze, kupcy, wielorybnicy. I choć cebula nie należy do najbogatszych źródeł tej witaminy, to jednak jej dostępność i skuteczność działania sprawiały, że należała do stałego zaprowiantowania wypraw. Zawdzięczała to przede wszystkim silnym bakteriobójczym substancjom, które potrafią zniszczyć bakterie, oporne na działanie antybiotyków. Ponadto pod łuskami cebuli kryje się fosfor, magnez, siarka, cynk oraz krzem, a wiec minerały wzmacniające ogólną odporność organizmu na różne infekcje i choroby. Jednak cebula to nie tylko sprawdzony sposób na przeziębienie.

Cebula może zmniejszyć ryzyko rozwoju raka

U osób, które regularnie spożywają cebulę (a także czosnek), ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory jest niższe niż u osób, które nie przepadają za tymi warzywami - przekonują naukowcy z Włoszech i Szwajcarii. Na przykład, spożywanie min. siedmiu porcji cebuli w tygodniu zmniejszało prawdopodobieństwo wystąpienia raka jelita grubego o ponad 50 proc. (w porównaniu do osób, które nie spożywają czosnku i cebuli). Ponadto zarówno czosnek, jak i cebula obniżały także ryzyko rozwoju raka jamy ustnej, gardła, nerek i jajników.

Potwierdzają to naukowcy z Uniwersytetu Hawajskiego oraz Uniwersytetu Kalifornijskiego we współpracy z badaczami z Niemiec, którzy przekonują, że kwercetyna, związek, którego bogatym źródłem jest cebula, może zapobiegać rozwojowi raka trzustki.

Cebula zapobiegnie zakrzepom, nadciśnieniu i obniży poziom cholesterolu

Z bogatej listy cennych właściwości cebuli warto wymienić także jej działanie rozrzedzające krew i przeciwdziałające tworzeniu się zakrzepów. Ponadto cebula, dzięki wysokiej zawartości potasu (146 mg/100 g) może się przyczynić do obniżenia ciśnienia tętniczego. Z kolei amerykańscy badacze przekonują, że jedzenie codziennie jednej surowej cebuli minimum przez dwa miesiące powoduje wzrost "dobrego" cholesterolu - HLD, a obniżenie "złego" - LDL.

To ci się przyda

To ci się przyda

Wartości odżywcze cebuli surowej (w 100 g). Ile kalorii ma cebula?

Wartość energetyczna - 40 kcal
Białko ogółem - 1,10 g
Tłuszcz - 0,10 g
Węglowodany - 9,34 g (w tym cukry proste 4,24)
Błonnik - 1,7 g

Witaminy

Witamina C – 7,4 mg
Tiamina – 0,046 mg
Ryboflawina – 0,027 mg
Niacyna - 0,116 mg
Witamina B6  - 0,120 mg
Kwas foliowy -  19 µg
Witamina A – 2 IU
Witamina E – 0.02 mg
Witamina K - 0.4 µg

Minerały

Wapń – 23 mg
Żelazo - 0,21 mg
Magnez - 10 mg
Fosfor - 29 mg
Potas - 146 mg
Sód – 4 mg
Cynk - 0,17 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database

Cebula na trawienie i zaparcia

Surowa lub duszona na wodzie poprawia trawienie, działa przeciw zaparciom. W postaci surowej nie jest wskazana dla osób cierpiących na ostre dolegliwości wątroby lub woreczka żółciowego.

Cebula po kuracji antybiotykowej

Zjadanie przez kilka dni porcji tego warzywa szczególnie wskazane jest po kuracji antybiotykami, ponieważ cebula ma działanie grzybobójcze. Aby ją przygotować, wystarczy zalać wodą pokrojoną cebulę i wolno dusić. Doprawiona solą, pieprzem, smakuje doskonale, zwłaszcza gdy dodamy jeszcze 2 łyżki oliwy i wbijemy jajko.

Ważne

Ważne

Cebula - przeciwwskazania. Kto nie powinien jeść cebuli?

Z cebuli powinny zrezygnować osoby zmagające się z ciężkimi chorobami nerek i wątroby, zapaleniem jelit, a także innymi chorobami układu pokarmowego. Również osoby cierpiące na niewydolność serca powinny wykluczyć ją ze swojej diety. Ponadto zbyt duża ilość cebuli w diecie może przyczynić się do wzmożenia objawów zgagi u osób, które cierpią na tę dolegliwość.

Cebula dobra na kaca

Zupa cebulowa jest sprawdzonym sposobem na kaca, gdyż doskonale poprawia funkcjonowanie nadwyrężonej alkoholem wątroby.

Cebula a cukrzyca

Zawarty w cebuli hormon roślinny (glukokinina) zapobiega pojawieniu się i rozwojowi cukrzycy u osób znajdujących się w grupie ryzyka. Ponadto surowa cebula obniża poziom cukru we krwi i pozwala zmniejszyć dawkę insuliny, w związku z tym bez obaw mogą po nią sięgać diabetycy.

To ci się przyda

To ci się przyda

Cebula po ukąszeniu pszczoły i komara

Współczesna fitoterapia poleca przykładanie plasterka cebuli na 10-15 min. w miejscu po ukąszeniu osy, pszczoły czy komara. Cebula, dzięki bakteriobójczym, odkażającym i przeciwzapalnym właściwościom, złagodzi odczyn zapalny, zniweluje uczucie pieczenia i bólu.

Jak się pozbyć zapachu cebuli?

Cebula swój charakterystyczny, nieprzyjemny zapach zawdzięcza m.in. z dużej zawartości organicznych związków siarki. Aby się go pozbyć, można ją lekko skropić cytryną.

Cebula na trądzik i blizny (w tym rozstępy)

Z powodu jej wszechstronnego działania w medycynie ludowej była stosowana w wielu schorzeniach. I tak na przykład okłady z rozgotowanej cebuli stosowano przy leczeniu wrzodów na skórze, co zresztą jest skuteczne do dziś. Wystarczy obraną, pokrojoną cebulę włożyć do małego garnuszka, zalać wodą  i gotować na wolnym ogniu przez 15-20 minut, zwracając uwagę, by się nie przypaliła. Rozgotowaną zmiksować, chłodną masę nałożyć na chore miejsce i umocować opatrunek. Niekiedy terapia powinna trwać kilka dni, aż wrzód się wygoi. Istotny jest fakt, że po takim leczeniu nie zostają blizny.

Podobne okłady można z powodzeniem stosować  przy stanach zapalnych żylaków, okostnej, odmrożeniach, oparzeniach, czyrakach, także trądziku. Wprowadzenie takiej masy doodbytniczo leczy hemoroidy. Odrobina rozgotowanej cebuli wkładana na waciku do uszu zmniejsza znacznie szumy w uszach, tak częstej dolegliwości wielu starszych osób, zaś posmarowanie miejsca po ukąszeniu osy, pszczoły, komara plasterkiem surowej sprawia, że chore miejsce nie boli i szybko się goi (ale trzeba najpierw usunąć żądło). Z kolei cienka błonka znajdująca się miedzy warstwami cebuli stanowi doskonały opatrunek antyseptyczny.

Zrób to koniecznie

Zrób to koniecznie

Syrop z cebuli na kaszel

  • obraną, pokrojoną cebule zasyp cukrem i pozostaw w ciepłym miejscu na kilka godzin
  • pij kilka razy dziennie (dorośli po łyżce, dzieci po łyżeczce).

Wino cebulowe

(chroni przed infekcjami i wzmacnia ogólną odporność):

  • butelkę wytrawnego białego wina zalej 30 dag pokrojonej cebuli
  • dodaj 10 dag miodu
  • wymieszaj składniki i odstaw na 7 dni
  • w tym czasie potrząśnij kilka razy butelką
  • następnie przecedź przez sito (stosuj, pijąc po pół kieliszka dziennie).

Nietypowe zastosowania cebuli. Na co pomaga?

 

Źródło: x-news.pl/Agencja TVN

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 02.09.2016

Komentarze (1 - 8 z 8)
Ufik, 31.05.2017 12.39
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
A nie robisz z ogórkiem ?
 
kaja13, 19.05.2017 15.33
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
cebula jest zdrowa ja zawsze robie kanapki dla swojego faceta z wedlina pomidorem i cebula
 
michi, 22.04.2017 12.57
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
szacun
 
Ewka, 09.09.2016 18.51
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
łączenie cebuli z masłem polecam, tłuszcz zwiększa przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. a prawdziwe masło jest zdrowe
 
lesiu, 05.07.2016 22.41
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
To tłuszcze zwierzęce są gorsze od utwardzonych roślinnych????! Bez żartów. Masło - zawiera witaminę K2, bardzo korzystną i potrzebną właśnie z powodu problemów kardiologicznych, bardzo dobre połączenie z cebulą. No a dobra sól... Nie ma nic cenniejszego dla ciała w codziennej diecie.
 
maxxx, 28.03.2016 22.02
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Byłem kiedyś w Iranie i tam normalnie w restauracji dostaje się CAŁĄ cebulę pokrojoną w ćwiartki do zwykłego dania, np. do dania z ryżu, kurczaka i sałatki. Bardzo dobre:)
 
majk, 02.01.2016 20.09
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
połączyłeś swietną i bardzo wartościową cebulę z ... masłem i solą... masło sam tłuszcz zwierzęcy i sol ktora jest wystarczajaca z nieprzetworzonych rzeczy? gdzie tu logika
 
Maciekkk, 04.02.2015 22.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja od paru dni jem cebule. Staram sie jedna całą ale ciężko taka wielka główke zjeść. Najlepiej na p[ieczywku z masełkiem i solą. Ale akurat ja po spartańsku bo nie zakupiłem pieczywka jem jak jabłko...nie polecam takiego sposobu ale jem bo nie mam gdzie kupic pieczywa teraz :)
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Dorada - wartości odżywcze i właściwości Dorada - wartości odżywcze i właściwości

Dorada charakteryzuje się białą barwą i małą ilością ości. Mięso dorady to dobre źródło...

więcej

58

BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

49

LECZNICZA NALEWKA z jeżyn. Przepisy na jeżynówkę LECZNICZA NALEWKA z jeżyn. Przepisy na jeżynówkę

Nalewka z jeżyn ma wiele właściwości leczniczych. Szczególnie cenią ją osoby, które cierpią na...

więcej

45

ARONIA - przepisy na przetwory z aronii. Wartości odżywcze przetworów z aronii ARONIA - przepisy na przetwory z aronii. Wartości odżywcze przetworów z aronii

Przetwory z aronii zawierają sporo witamin, składników mineralnych i innych prozdrowotnych...

więcej

44

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Oczywiście, że nie zachorujesz na cukrzycę, jedząc tylko 2 łyżeczki miodu, czyli około 10 g (około 46 kcal). Przy dopuszczanej ilości, jaką jest 50g (przy kaloryczności diety 2000 kcal). Miód to nie...

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Forum
data

Sierpień 11, 2017

ZIELONA HERBATA - właściwości lecznicze i przyrządzanie Link do artykułu - http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/zielona-herbata-wlasciwosci-lecznicze-i-przyrzadzanie_33969.html

data

Lipiec 29, 2017

Kolego Aceso. Wg załączonego przez Ciebie artykułu wartość przemysłu dodatków do żywności to 13 MILIARDÓW funtów, a nie bilionów. W amerykańskiej nomenklaturze liczebników używa się tzw. krótkiej skali, w której słowo bilion oznacza 10^9 (tysiąc milionów), natomiast w Polsce,...

data

Lipiec 28, 2017

magnez ma jakieś właściwości uspokajające, choć na mnie sam on jakoś nie działał, jak mam ciężki dzień to biorę nervomix z melisą i magnezem, czuję się spokojniejsza, łatwieej mi się skupić w pracy. ostatnio mi pomógł jak miałam spięcie z szefem i mocno mnie to wyprowadziło z równowagi,...

data

Lipiec 28, 2017

2 razy dziennie popijam colon c, pomógł mi przy zaparciach i stosuję go regularnie bo widzę że super działa na jelita, a one są centrum naze odporności i zdrowia. Babka jajowata jest spoko :)

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.