Boczniaki poprawiają odporność organizmu i zwalczają niektóre nowotwory

6 komentarze
Autor: Justyna Nowicka - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"

Boczniaki to grzyby o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Obniżają poziom cukru i cholesterolu, a także niszczą komórki nowotworowe. Dodatkowo są źródłem białka, witamin i soli mineralnych. Warto włączyć je do diety, jeśli chcesz walczyć z przedwczesnym starzeniem się.  

Boczniaki rosną na pniach drzew liściastych, nie tylko w lasach, ale też w parkach i ogrodach. Tworzą grupy, układając się dachówkowato. Ich kapelusze (o średnicy 5–15 cm) mają kształt muszli, barwę od popielatej do ciemnoszarej.
Trzon wyrasta asymetrycznie, z boku grzyba. Na grzybobranie można wybrać się od listopada, a jeśli zima jest łagodna, to nawet i do lutego. Jednak najłatwiej boczniaki kupić, zazwyczaj są w dziale warzywnym, obok pieczarek.

Boczniaki - lecznicze grzyby

Zawierają białko w 70 proc. przyswajalne, sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych. W odróżnieniu od leśnych grzybów są bogate w witaminy i sole mineralne. Mają komplet witamin z grupy B, witaminę C (porcja  100 g pokrywa w 15 proc. dzienne zapotrzebowanie). Obfitują w wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, sód i cynk. Naukowcy japońscy wykazali, że ekstrakt z boczniaka, zawierający aktywną substancję – pleuran, może powodować zmniejszanie guzów nowotworowych. Badacze słowaccy wyizolowali z boczniaka beta-glukan – związek poprawiający odporność organizmu i zwalczający niektóre nowotwory.
Przy regularnym jadaniu boczniaków obniża się stężenie cholesterolu, cukrzykom spada poziom cukru, u osób z arteriosklerozą poprawia się stan naczyń krwionośnych. Boczniki zawierają ergotioneinę – przeciwutleniacz, który chroni komórki przed uszkodzeniami i starzeniem się. Nie tracą tego składnika nawet podczas gotowania. Dzięki tym niezwykłym zaletom odżywczym i korzystnemu działaniu na organizm zaliczane są do grzybów leczniczych.

Jak przyrządzać boczniaki?

Niestety, nie są tak aromatyczne jak grzyby leśne. Najsmaczniejsze są niezbyt duże kapelusze, starsze boczniaki są łykowate. Po ugotowaniu można je wykorzystać do sałatki, zupy, jako farsz do naleśników lub pierogów, dodać do omletu. Boczniaki można zamrażać, suszyć i marynować. Suszonymi trzonami warto wzbogacić smak mielonego mięsa lub sosu. To wyjątkowo delikatne grzyby, dlatego trzeba je ostrożnie myć (szybko, bo nasiąkną). Jeśli zależy ci, by kapelusze były w całości, najlepiej kup zapakowane w koszyku lub na tacce – są kruche i łamliwe.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 01.09.2014

Komentarze (1 - 6 z 6)
Linen, 03.02.2017 18.56
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Właśnie przed chwilą zjadłam boczniaki smażone - pycha! Nie przypuszczałam jednak, że są takie zdrowe. Będą teraz częściej gościć na moim stole!
 
Ewelina, 04.04.2014 17.43
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja uprawiam boczniaki pierwszy raz na balkonie(w bloku). Od początku marca zjedliśmy 2 kg i dalej rosną. Kupiliśmy balot z grzybnią i tylko podlewam, polecam.
 
Gosia 09.01.2014, 09.01.2014 17.40
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
witam wszystkich niedowiarków właściwości grzybów wszelakich ja od 10 lat używam tych specyfików w tabletkach napewno działają na odporność poprawiają samopoczucie,ale żeby było widać efekty trzeba zastosować 3-miesięczną kurację z przerwami 2-tygodniowymi 2x1 tabletkę a co do reszty właściwości każdy musi przetestować na sobie polecam i pozdrawiam
 
Ryszard, 03.11.2013 11.20
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Boczniak, grzyb na wskroś ok.
 
Asia, 30.05.2013 13.02
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
jak schabowego - jajko, bułka i na patelnie. przyprawy to sól i pieprz
 
Baileys, 14.05.2010 11.26
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie jadam boczniaków, zdarzyło mi się tylko kilka razy w życiu. Nie umiem ich przyrządzać, chociaż bardzo mi smakują. Ale chyba zacznę je kupować. Warto wiedzieć takie rzeczy, bardzo ciekawy artykuł. Niestety trzeba by było mieć dużo czasu żeby móc codziennie gotować i jeść coś zdrowego. Ja tego czasu nie mam i dlatego muszę się posiłkować suplementami. Na odporność podobnie jak boczniaki działają mikroalgi morskie, dlatego biorę immulinę. Bezpieczna, naturalna i naprawdę wzmacnia odporność.
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Syrop z sosny - właściwości i zastosowanie. Jak dawkować syrop z sosny? Syrop z sosny - właściwości i zastosowanie. Jak dawkować syrop z sosny?

SYROP Z SOSNY to naturalna substancja lecznicza. Stosując go profilaktycznie przez cały rok...

więcej

343

Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH

Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu....

więcej

324

Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami

Przygotowanie szparagów wymaga zastosowania kilku sztuczek, a długość gotowania zależy od gatunku...

więcej

315

BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

301

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Do budowy mięśni potrzebne są wszystkie składniki żywności, nie tylko białko jako źródło aminokwasów, ale również witaminy, minerały, a także energia w postaci węglowodanów i tłuszczu. Źródłem...

Forum
data

Maj 16, 2017

info nt zdrowego odzywiania: zdrowecialoiumysl.pl

data

Maj 14, 2017

Hej, otóż moje kochane dzisiaj przeglądając internet kliknęłam w coś i pojawiła mi się taka stronka co tym myślicie? Może to faktycznie działa? Amerykańska kurkuma?

data

Maj 13, 2017

ale przecież wiadomo, że w naturalny sposób nie jesteśmy w stanie przyswoić takiej ilości witamin, żebym zapobiegać wszelkim wadom, np. nie wiem ile trzeba było by zjeść warzyw i owoców, żeby uzupełnić dzienną niezbędną dawkę kwasu foliowego jaka jest np w 1 kapsułce foliku?

data

Maj 04, 2017

Może byc zdrowy.... O ile oczywisćie przyrządzimy sobie to danie samodzielnie i będziemy wiedzieli z jakich składników je przyrządzamy :) Polecam szczególnie hamburgery z grilla świeże wołowe mięsko pomidorki sałata ser oraz pyszna świeża bułka W ostatnim czasie robimy o wiele częściej...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.