Awokado, herbata, czosnek, oliwki - leczą i pomagają

2 komentarze

Awokado to doskonały środek wzmacniający serce, figi polecane są przy niedokrwistości, imbir odkaża i odświeża, a czosnek od lat z powodzeniem jest stosowany w medycynie naturalnej. Poznaj zalety roślin, znanych i uprawianych od stuleci.

Awokado, granat, imbir, to rośliny znane i uprawiane już w czasach starożytnych. Również współcześnie medycyna, ale także dietetyka i kosmetyka, wykorzystują lecznicze właściwości tych roślin.

Nie przegap

Awokado

Indianie uprawiali je od wieków, uważali za afrodyzjak. Liście i korę awokado stosowano w leczeniu gorączki i dolegliwości kobiecych. Do Europy sprowadzili je Hiszpanie w 1653 roku.

Zalety. Awokado jest bogate w łatwo przyswajalny tłuszcz, dlatego nazywa się je często maślanym owocem. Ponadto zawiera białko, błonnik i beta-karoten, witaminę C, E i z grupy B, a także potas, magnez, wapń i fosfor. To doskonały środek wzmacniający serce. Obniża poziom trójglicerydów oraz „zły cholesterol”, jednocześnie podwyższając „dobry”. Zapewnia prawidłowy rytm serca, reguluje ciśnienie tętnicze krwi,  re-dukuje poziom insuliny we krwi. Prawie w ogóle nie zawiera cukru.

Granat

Pochodzi z Azji Mniejszej, Indii i basenu Morza Śródziem-nego. W Palestynie uprawiano go 5 tys. lat p.n.e.

Zalety. Granat zawiera kwas cytrynowy i taninę, dlatego ma właściwości ściągające i jest stosowany w niektórych chorobach żołądka. Sok pity systematycznie wykazuje korzystne działanie przy astmie, szkorbucie, problemach z trawieniem, wspomaga leczenie anginy. Świeży owoc jest polecany przy przeziębieniach, zwłaszcza przy gorączce.

Figa

Jej ojczyzna to Azja Mniejsza i rejon Morza Śródziemnego. W Starym Testamencie jest zapis o wyleczeniu śmiertelnie chorego króla Ezechiasza dzięki plackowi z fig.

Zalety. Odtruwa i odkwasza organizm. Zawarty w niej cynk wspomaga funkcjonowanie układu hormonalnego, błonnik leczy zaparcia. Figa ma działanie przeciwbakteryjne, wykrztuśne, wspomaga leczenie wrzodów żołądka. Polecana jest przy niedokrwistości.

Herbata

Pochodzi z Indii. Zwyczaj picia herbacianego napoju narodził się jednak w Chinach ponad 5 tys. lat temu.

Zalety. Działa pobudzająco, usuwa zmęczenie, poprawia nastrój, pamięć i koncentrację. Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Herbata może zapobiegać miażdżycy i niektórym nowotworom. Zielona obniża poziom cholesterolu. Łagodzi podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego, dlatego stosuje się ją jako środek przeciw biegunkom. Dzięki właściwościom przeciwzakrzepowym, może zmniejszać zagrożenie zawałem i udarem.

Czosnek

Pochodzi ze środkowej Azji. Nazywano go antybiotykiem starożytności. Podobno jadali go już budowniczowie egipskich piramid, aby chronić się przed chorobami. Hipokrates zalecał jedzenie czosnku w chorobach płuc i dla pobudzenia czynności układu pokarmowego. Wzmianki o czosnku można spotkać również w Biblii, świętych księgach hinduskich oraz w literaturze starorzymskiej.

Zalety. W czosnku są cukry, pektyny, fitosterole, flawonoidy, beta-karoten, witaminy B i C, sole minerale, w tym sporo krzemu. Zawiera też substancję, która może zwalczać bakterie, niektóre grzyby i wirusy. Przed odkryciem antybiotyków, czosnek chronił przed chorobami zakaźnymi. W medycynie naturalnej stosowany do leczenia schorzeń przewodu pokarmowego i dróg oddechowych. Działa korzystnie na układ krążenia i serce, jest stosowany w profilaktyce miażdżycy, obniża ciśnienie tętnicze oraz poziom cholesterolu.

Imbir

Zapiski o jego leczniczych właściwościach można znaleźć w chińskiej księdze medycznej z 2700 r. p.n.e. Stosowano go powszechnie w medycynie indyjskiej, tybetańskiej i chińskiej. Uważano za afrodyzjak i środek przeciwwymiotny.

Zalety. Wspomaga leczenie reumatyzmu, uśmierza ból głowyi bóle menstruacyjne. Przeciwdziała zaburzeniom trawienia, odkaża i odświeża. Zawiera olejek eteryczny, który zapobiega wymiotom, działa moczopędnie, zmniejsza obrzęki.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Kindral30, 15.03.2016 21:56
super to jest kohcam imbir
MichałJ, 12.11.2015 14:44
Nie ma tak, że "należy", imbir to nie suplement tylko pomaga leczyć choroby więc nie wiem czy bym go pił codziennie jak najwięcej ;)
 

Drzewo oliwne, oliwki

Uprawiane od co najmniej 5,5 tys. lat w Egipcie i rozpowszechnione w basenie Morza Śródziemnego przez Fenicjan. Oliwka odegrała znaczącą rolę w mitologii. Była drzewem obrzędowym, gałązki oliwne symbolizowały pokój, a liście święcono i palono w domach, by odpędzić złe duchy.

Zalety. O właściwościach zdrowotnych oliwek decyduje wysoka zawartość tłuszczów (głównie jednonienasyconych), witaminy E, witamin z grupy B, C oraz minerałów (fosfor, potas i żelazo). Ma ponadto sporo beta-karotenu i steroli roślinnych. Dzięki temu obniża stężenie cholesterolu we krwi, wykazuje silne działanie żółciopędne, chroni serce i naczynia krwionośne przed zmianami miażdżycowymi.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Przepisy na smakołyki z imbirem: napar imbirowy, kawę z imbirem i sałatkę imbirową

Przepisy na smakołyki z imbirem: napar imbirowy, kawę z imbirem i sałatkę imbirową

Imbir: bylina, która działa jak aspiryna. Właściwości lecznicze imbiru

Imbir: bylina, która działa jak aspiryna. Właściwości lecznicze imbiru

Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 25.03.2014

Komentarze (1 - 2 z 2)
gagolek, 08.10.2015 17.19
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
jeśli nie rzucisz palenia i nie ograniczysz drastycznie alkoholu.
 
Olla, 31.05.2014 10.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Prawda jest taka, że natura dała nam najlepsze lekarstwa tylko że sami to zaprzepaszczamy, niestety. Coraz więcej chemii, konserwantów, żywności przetworzonej, a później choroby, szpitale i gruba kasa na leczenie. A tak naprawdę to im prościej tym lepiej! Wystarczy postawić na jakość i wybierać świadomie. Naprawdę, nawet w naszych dziwnych czasach można jeść zdrowo! :)
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom...

więcej

47037

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

39125

JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu

Jarmuż to warzywo, którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były doceniane już w...

więcej

35928

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

33302

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Powinnaś wykonać badania: morfologię krwi, próby wątrobowe, poziom enzymów trawiennych, zbadać kał w kierunku pasożytów, wykonać nawet gastroskopię, bo być może masz jakieś zmiany zapalne w śluzówce...

Jak większość produktów herbata zielona ma swoje plusy i minusy. Zalety picia zielonej herbaty Warto ją z pewnością pić przez wzgląd na przeciwutleniacze, polifenole. Zwalczają one wolne rodniki i...

Forum
data

Czerwiec 30, 2016

Bezpłatne badanie markerów nowotworowych! Lekarz medycyny informuje kobiety w wieku powyżej 40 roku życia o możliwości odbycia badania lekarskiego oraz nieinwazyjnego oznaczenia markerów nowotworowych (z grupy nowotworów układu rozrodczego) z oceną ryzyka onkologicznego raka jajnika....

data

Czerwiec 28, 2016

Tylko prawdziwy od pszczelarza i jak najmocniejszy, lekkie są pewnie z wodą rozmieszane...

data

Czerwiec 28, 2016

staram się jeśc dużo ryb i dobrych tłuszczy ale nie zawsze sie da...dlatego łykam kwasy Omega-3. Sporo tego na rynku ale teraz bardzo mi podpasowały te od Gsh Polska bo mają koenzym Q10 i kurkume. a dodatkowo doskonale się czuję :) także widać ze mają dobre działanie na mój organizm!

data

Czerwiec 26, 2016

Szybkie jedzenie może być zdrowe, tylko trzeba zwracać uwagę na to, co się je. Ja z fast-foodow jadam tylko sałatki czy wrapy z Salad story, bo są po brzegi wypełnione warzywami, więc witaminami. A do tego bardzo smaczne.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.