Awokado, herbata, czosnek, oliwki - leczą i pomagają

2 komentarze

Awokado to doskonały środek wzmacniający serce, figi polecane są przy niedokrwistości, imbir odkaża i odświeża, a czosnek od lat z powodzeniem jest stosowany w medycynie naturalnej. Poznaj zalety roślin, znanych i uprawianych od stuleci.

Awokado, granat, imbir, to rośliny znane i uprawiane już w czasach starożytnych. Również współcześnie medycyna, ale także dietetyka i kosmetyka, wykorzystują lecznicze właściwości tych roślin.

Nie przegap

Awokado

Indianie uprawiali je od wieków, uważali za afrodyzjak. Liście i korę awokado stosowano w leczeniu gorączki i dolegliwości kobiecych. Do Europy sprowadzili je Hiszpanie w 1653 roku.

Zalety. Awokado jest bogate w łatwo przyswajalny tłuszcz, dlatego nazywa się je często maślanym owocem. Ponadto zawiera białko, błonnik i beta-karoten, witaminę C, E i z grupy B, a także potas, magnez, wapń i fosfor. To doskonały środek wzmacniający serce. Obniża poziom trójglicerydów oraz „zły cholesterol”, jednocześnie podwyższając „dobry”. Zapewnia prawidłowy rytm serca, reguluje ciśnienie tętnicze krwi,  re-dukuje poziom insuliny we krwi. Prawie w ogóle nie zawiera cukru.

Granat

Pochodzi z Azji Mniejszej, Indii i basenu Morza Śródziem-nego. W Palestynie uprawiano go 5 tys. lat p.n.e.

Zalety. Granat zawiera kwas cytrynowy i taninę, dlatego ma właściwości ściągające i jest stosowany w niektórych chorobach żołądka. Sok pity systematycznie wykazuje korzystne działanie przy astmie, szkorbucie, problemach z trawieniem, wspomaga leczenie anginy. Świeży owoc jest polecany przy przeziębieniach, zwłaszcza przy gorączce.

Figa

Jej ojczyzna to Azja Mniejsza i rejon Morza Śródziemnego. W Starym Testamencie jest zapis o wyleczeniu śmiertelnie chorego króla Ezechiasza dzięki plackowi z fig.

Zalety. Odtruwa i odkwasza organizm. Zawarty w niej cynk wspomaga funkcjonowanie układu hormonalnego, błonnik leczy zaparcia. Figa ma działanie przeciwbakteryjne, wykrztuśne, wspomaga leczenie wrzodów żołądka. Polecana jest przy niedokrwistości.

Herbata

Pochodzi z Indii. Zwyczaj picia herbacianego napoju narodził się jednak w Chinach ponad 5 tys. lat temu.

Zalety. Działa pobudzająco, usuwa zmęczenie, poprawia nastrój, pamięć i koncentrację. Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Herbata może zapobiegać miażdżycy i niektórym nowotworom. Zielona obniża poziom cholesterolu. Łagodzi podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego, dlatego stosuje się ją jako środek przeciw biegunkom. Dzięki właściwościom przeciwzakrzepowym, może zmniejszać zagrożenie zawałem i udarem.

Czosnek

Pochodzi ze środkowej Azji. Nazywano go antybiotykiem starożytności. Podobno jadali go już budowniczowie egipskich piramid, aby chronić się przed chorobami. Hipokrates zalecał jedzenie czosnku w chorobach płuc i dla pobudzenia czynności układu pokarmowego. Wzmianki o czosnku można spotkać również w Biblii, świętych księgach hinduskich oraz w literaturze starorzymskiej.

Zalety. W czosnku są cukry, pektyny, fitosterole, flawonoidy, beta-karoten, witaminy B i C, sole minerale, w tym sporo krzemu. Zawiera też substancję, która może zwalczać bakterie, niektóre grzyby i wirusy. Przed odkryciem antybiotyków, czosnek chronił przed chorobami zakaźnymi. W medycynie naturalnej stosowany do leczenia schorzeń przewodu pokarmowego i dróg oddechowych. Działa korzystnie na układ krążenia i serce, jest stosowany w profilaktyce miażdżycy, obniża ciśnienie tętnicze oraz poziom cholesterolu.

Imbir

Zapiski o jego leczniczych właściwościach można znaleźć w chińskiej księdze medycznej z 2700 r. p.n.e. Stosowano go powszechnie w medycynie indyjskiej, tybetańskiej i chińskiej. Uważano za afrodyzjak i środek przeciwwymiotny.

Zalety. Wspomaga leczenie reumatyzmu, uśmierza ból głowyi bóle menstruacyjne. Przeciwdziała zaburzeniom trawienia, odkaża i odświeża. Zawiera olejek eteryczny, który zapobiega wymiotom, działa moczopędnie, zmniejsza obrzęki.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Onegdaj, 20.12.2016 11:06
Wyciskarka to mi się kojarzyła z taką na pomarańcze a tak to myślałem że sokowirówka robi takie rzeczy. Ale szał to mnie zaskoczyłaś tym, heh.
Violette, 19.12.2016 23:51
No tak tylko potrzebna jest do tego odpowiednia wyciskarka. Ja mam w domu Hurom Alphę od niedawna, wcześniej tylko blender kielichowy ale nie wszystko ładnie mielił. Kroisz na mniejsze części i normalnie leci sok, może być bardziej klarowny lub gęściejszy żeby zrobić np. syrop rozgrzewający lub dodatek do korzennej herbatki.
 

Drzewo oliwne, oliwki

Uprawiane od co najmniej 5,5 tys. lat w Egipcie i rozpowszechnione w basenie Morza Śródziemnego przez Fenicjan. Oliwka odegrała znaczącą rolę w mitologii. Była drzewem obrzędowym, gałązki oliwne symbolizowały pokój, a liście święcono i palono w domach, by odpędzić złe duchy.

Zalety. O właściwościach zdrowotnych oliwek decyduje wysoka zawartość tłuszczów (głównie jednonienasyconych), witaminy E, witamin z grupy B, C oraz minerałów (fosfor, potas i żelazo). Ma ponadto sporo beta-karotenu i steroli roślinnych. Dzięki temu obniża stężenie cholesterolu we krwi, wykazuje silne działanie żółciopędne, chroni serce i naczynia krwionośne przed zmianami miażdżycowymi.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Imbir: bylina, która działa jak aspiryna. Właściwości lecznicze imbiru

Imbir: bylina, która działa jak aspiryna. Właściwości lecznicze imbiru

Przepisy na smakołyki z imbirem: napar imbirowy, kawę z imbirem i sałatkę imbirową

Przepisy na smakołyki z imbirem: napar imbirowy, kawę z imbirem i sałatkę imbirową

Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 25.03.2014

Komentarze (1 - 2 z 2)
gagolek, 08.10.2015 17.19
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
jeśli nie rzucisz palenia i nie ograniczysz drastycznie alkoholu.
 
Olla, 31.05.2014 10.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Prawda jest taka, że natura dała nam najlepsze lekarstwa tylko że sami to zaprzepaszczamy, niestety. Coraz więcej chemii, konserwantów, żywności przetworzonej, a później choroby, szpitale i gruba kasa na leczenie. A tak naprawdę to im prościej tym lepiej! Wystarczy postawić na jakość i wybierać świadomie. Naprawdę, nawet w naszych dziwnych czasach można jeść zdrowo! :)
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
LICZI - właściwości odżywcze. Jak obrać i jeść liczi? LICZI - właściwości odżywcze. Jak obrać i jeść liczi?

Liczi to egzotyczna roślina, której właściwości odżywcze doceniali sami chińscy cesarze. Uważali,...

więcej

1761

Owoc kaki czyli persymona - zabija komórki rakowe Owoc kaki czyli persymona - zabija komórki rakowe

Persymona (kaki) jest doskonałym źródłem witaminy A, zawiera też witaminę C. Nie bez znaczenia jest...

więcej

1588

OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom...

więcej

1562

BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją antocyjanom - tym samym...

więcej

1524

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Sądzę, że trzeba wierzyć lekarzom i brać te leki, które oni zalecają w leczeniu choroby. Internet pełen jest cudownych kuracji i leków, prosto z natury, które leczą wszystko: od kurzajek, zaparć,...

Witam! Pani Małgorzato, dziękuję za ciekawe pytanie. Nie sprecyzowała Pani jednak jaki konkretnie słodzik ma Pani na myśli, dlatego też podejdę do tematu bardziej ogólnie. Substancje słodzące...

Forum
data

Styczeń 17, 2017

Znacie jakieś sposoby na pozybcie się kataru?? Próbowałam wszelkich domowych typu inhalacje z majerankiem, nacieranie ale żeby to dawało duży efekt to nie powiem :/

data

Styczeń 10, 2017

Zdecydowanie naturalne witaminki!!!

data

Styczeń 09, 2017

Najlepiej pić soki z produktów sezonowych. Oczywiście bardzo ważne jest także, aby nawadniać organizm wodą. Ostatnio czytałem, że nadmiar wody także szkodzi organizmowi, wiec najlepiej jest dawkować ilość wody, aby nie za mocno przesadzić.

data

Styczeń 02, 2017

czy to jest to samo co naturalny ocet jabłkowy ojca mateusza? źródło to samo.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.