ZDROWE WARZYWA barwy żółtej, pomarańczowej i czerwonej

1 komentarze
Autor: Karolina Malecka, specjalistka ds. żywienia człowieka

Marchewka, dynia, papryka, pomidory, morele i brzoskwinie są źródłem barwników, które pełnią funkcję przeciwutleniaczy, chronią przeddziałaniem wolnych rodników, nadtlenków i innych szkodliwych związków. Dzięki temu organizm jest w mniejszym stopniu narażony na rozwój chorób degeneracyjnych (np. miażdżycy).

Zawarte w żółtych warzywach karotenoidy stanowią złożoną grupę związków. W jej skład wchodzą m.in. beta-karoten, luteina, zeaksantyna i likopen. Ponadto poszczególne karotenoidy spełniają inne ważne funkcje.

Beta-karoten wzmacnia odporność

Beta-karoten jest w organizmie przekształcany do postaci witaminy A. Ta z kolei wzmacnia układ odpornościowy, wpływa na prawidłowy stan skóry i odgrywa istotną rolę w procesie prawidłowego widzenia. Jest niezbędna do tworzenia rodopsyny – światłoczułego barwnika obecnego w pręcikach siatkówki oka, który decyduje o możliwości widzenia po zmroku i przy słabym oświetleniu. Niedobór witaminy A objawia się kurzą ślepotą.
» Doskonałym źródłem beta-karotenu w okresie zimowym są: marchew, dynia oraz suszone morele.

Luteina i zeaksantyna chronią oczy

Luteina i zeaksantyna, podobnie jak beta-karoten są ważne dla zdrowia oczu. Po przyswojeniu przez organizm gromadzą się w siatkówce oka. Pełnią tam funkcję naturalnych filtrów, które chronią przed szkodliwym promieniowaniem UV. Jako przeciwutleniacze zabezpieczają również przed oksydacyjnymi uszkodzeniami naczyń siatkówki. Odpowiednia ilość luteiny i zeaksantyny w diecie zmniejsza ryzyko wystąpienia zaćmy oraz zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem.
» Znacznych ilości luteiny dostarczają zielone warzywa (szpinak, jarmuż, brokuły, sałata), w mniejszych ilościach występuje w kapuście, brukselce, marchewce, papryce. Najwięcej zeaksantyny jest w kukurydzy i groszku.

Likopen obniża ryzyko wystąpienia miażdżycy

Likopen korzystnie wpływa na stan skóry. U osób, które jadają go w większych ilościach, jest ona gładsza, grubsza i z mniejszą liczbą zmarszczek. Co więcej, ma on też wpływ na prawidłowe funkcjonowanie prostaty. Jego wyższe spożycie zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy i poprawia stężenie cholesterolu we krwi.
» Dobrym źródłem likopenu są pomidory, a jeszcze lepszym produkowane z nich przetwory: soki, pulpy, przeciery. Możesz go znaleźć również w czerwonych grejpfrutach i papai.

Ważne

Ważne
  • Barwniki karotenoidowe należą do stosunkowo trwałych związków. Podczas prawidłowo przeprowadzonego procesu gotowania ich straty mogą wynosić zaledwie 10–20 proc.
  • W żywności, którą się rozdrabnia i łagodnie ogrzewa, stają się one lepiej przyswajalne.
  • Wchłanianie barwników karotenoidowych poprawia dodatek tłuszczu, w którym się rozpuszczają. Potrawy zawierające karotenoidy powinno się zatem połączyć z niewielką ilością oleju.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia:

Aktualizacja: 11.03.2014

Komentarze (1 - 1 z 1)
Agata, 17.02.2015 14.00
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Luteina i zeaksantyna znajduje w optic, który zażywam. Dzięki temu artykułowi już wiem na jakiej zasadzie to działa :)
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami

Przygotowanie szparagów wymaga zastosowania kilku sztuczek, a długość gotowania zależy od gatunku...

więcej

99

SZPARAGI - właściwości odżywcze i lecznicze. Jakie witaminy i minerały zawierają szparagi? SZPARAGI - właściwości odżywcze i lecznicze. Jakie witaminy i minerały zawierają szparagi?

Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Szparagi zapobiegają powstawaniu...

więcej

83

Syrop z sosny - właściwości i zastosowanie. Jak dawkować syrop z sosny? Syrop z sosny - właściwości i zastosowanie. Jak dawkować syrop z sosny?

SYROP Z SOSNY to naturalna substancja lecznicza. Stosując go profilaktycznie przez cały rok...

więcej

78

Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH

Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu....

więcej

78

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Do budowy mięśni potrzebne są wszystkie składniki żywności, nie tylko białko jako źródło aminokwasów, ale również witaminy, minerały, a także energia w postaci węglowodanów i tłuszczu. Źródłem...

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Forum
data

Maj 16, 2017

info nt zdrowego odzywiania: zdrowecialoiumysl.pl

data

Maj 14, 2017

Hej, otóż moje kochane dzisiaj przeglądając internet kliknęłam w coś i pojawiła mi się taka stronka co tym myślicie? Może to faktycznie działa? Amerykańska kurkuma?

data

Maj 13, 2017

ale przecież wiadomo, że w naturalny sposób nie jesteśmy w stanie przyswoić takiej ilości witamin, żebym zapobiegać wszelkim wadom, np. nie wiem ile trzeba było by zjeść warzyw i owoców, żeby uzupełnić dzienną niezbędną dawkę kwasu foliowego jaka jest np w 1 kapsułce foliku?

data

Maj 04, 2017

Może byc zdrowy.... O ile oczywisćie przyrządzimy sobie to danie samodzielnie i będziemy wiedzieli z jakich składników je przyrządzamy :) Polecam szczególnie hamburgery z grilla świeże wołowe mięsko pomidorki sałata ser oraz pyszna świeża bułka W ostatnim czasie robimy o wiele częściej...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.