ZDROWE WARZYWA barwy żółtej, pomarańczowej i czerwonej

1 komentarze
Autor: Karolina Malecka, specjalistka ds. żywienia człowieka

Marchewka, dynia, papryka, pomidory, morele i brzoskwinie są źródłem barwników, które pełnią funkcję przeciwutleniaczy, chronią przeddziałaniem wolnych rodników, nadtlenków i innych szkodliwych związków. Dzięki temu organizm jest w mniejszym stopniu narażony na rozwój chorób degeneracyjnych (np. miażdżycy).

Zawarte w żółtych warzywach karotenoidy stanowią złożoną grupę związków. W jej skład wchodzą m.in. beta-karoten, luteina, zeaksantyna i likopen. Ponadto poszczególne karotenoidy spełniają inne ważne funkcje.

Beta-karoten wzmacnia odporność

Beta-karoten jest w organizmie przekształcany do postaci witaminy A. Ta z kolei wzmacnia układ odpornościowy, wpływa na prawidłowy stan skóry i odgrywa istotną rolę w procesie prawidłowego widzenia. Jest niezbędna do tworzenia rodopsyny – światłoczułego barwnika obecnego w pręcikach siatkówki oka, który decyduje o możliwości widzenia po zmroku i przy słabym oświetleniu. Niedobór witaminy A objawia się kurzą ślepotą.
» Doskonałym źródłem beta-karotenu w okresie zimowym są: marchew, dynia oraz suszone morele.

Luteina i zeaksantyna chronią oczy

Luteina i zeaksantyna, podobnie jak beta-karoten są ważne dla zdrowia oczu. Po przyswojeniu przez organizm gromadzą się w siatkówce oka. Pełnią tam funkcję naturalnych filtrów, które chronią przed szkodliwym promieniowaniem UV. Jako przeciwutleniacze zabezpieczają również przed oksydacyjnymi uszkodzeniami naczyń siatkówki. Odpowiednia ilość luteiny i zeaksantyny w diecie zmniejsza ryzyko wystąpienia zaćmy oraz zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem.
» Znacznych ilości luteiny dostarczają zielone warzywa (szpinak, jarmuż, brokuły, sałata), w mniejszych ilościach występuje w kapuście, brukselce, marchewce, papryce. Najwięcej zeaksantyny jest w kukurydzy i groszku.

Likopen obniża ryzyko wystąpienia miażdżycy

Likopen korzystnie wpływa na stan skóry. U osób, które jadają go w większych ilościach, jest ona gładsza, grubsza i z mniejszą liczbą zmarszczek. Co więcej, ma on też wpływ na prawidłowe funkcjonowanie prostaty. Jego wyższe spożycie zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy i poprawia stężenie cholesterolu we krwi.
» Dobrym źródłem likopenu są pomidory, a jeszcze lepszym produkowane z nich przetwory: soki, pulpy, przeciery. Możesz go znaleźć również w czerwonych grejpfrutach i papai.

Ważne

Ważne
  • Barwniki karotenoidowe należą do stosunkowo trwałych związków. Podczas prawidłowo przeprowadzonego procesu gotowania ich straty mogą wynosić zaledwie 10–20 proc.
  • W żywności, którą się rozdrabnia i łagodnie ogrzewa, stają się one lepiej przyswajalne.
  • Wchłanianie barwników karotenoidowych poprawia dodatek tłuszczu, w którym się rozpuszczają. Potrawy zawierające karotenoidy powinno się zatem połączyć z niewielką ilością oleju.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia:

Aktualizacja: 11.03.2014

Komentarze (1 - 1 z 1)
Agata, 17.02.2015 14.00
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Luteina i zeaksantyna znajduje w optic, który zażywam. Dzięki temu artykułowi już wiem na jakiej zasadzie to działa :)
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami Jak przygotować i gotować szparagi? Przepisy na dania ze szparagami

Sezon na szparagi jest krótki, trwa tylko kilka tygodni. Długa jest natomiast lista ich zalet – ...

więcej

123

BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją betalainom - tym samym...

więcej

120

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

119

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

101

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Histamina jest aminą biogenną wydzielaną przez wiele komórek w organizmie i działającą na wiele układów, może być też wchłaniana z pokarmów, które ją zawierają. Uwalnia się pod wpływem czynników...

Produkty bez laktozy to produkty pozbawione cukru mlecznego, czyli składnika wpływającego na podwyższenie glikemii poposiłkowej. Jednak cukier nie jest całkowicie usunięty a zhydrolizowany do glukozy...

Forum
data

Kwiecień 24, 2017

Pewnie że tak. Owsiane, jaglane, kokosowe, orzechowe, sojowe. Wszystko zrobisz w wyciskarce. Tylko trzeba wcześniej namoczyć albo podgotować ale to zależy od tego jakie ma to mleko być ;)

data

Kwiecień 22, 2017

Większość wymienionych w artykule ryb to gatunki o dużym stopniu zanieczyszczenia metalami ciężkimi a hodowalane także farmaceutykami. Kto je norweskie łososie hodowlane? Zapytana o to czym karmione są łososie na farmach norweskich Lisbeth Berg-Hansen minister rybołóstwa Norwegii a...

data

Kwiecień 12, 2017

Zielona herbara dobra jest też na dolegliwości bólów głowy, zaburzeń trawienia, ospałości, rozstrojów żołądka. Ja biorę ekstrakt z zielonej herbaty, który lepiej wspomaga spalanie tłuszczu. Można takie coś kupić w magazyn-zdrowia.pl , wspomaga spalanie tłuszczu nawet w stanie spoczynku.

data

Kwiecień 10, 2017

źródło to samo. Pewnie tak.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.