Wartości odżywcze BAKALII - rodzynki, figi, daktyle, suszone śliwki, morele, orzechy, migdały

6 komentarze
Autor: dr inż. Agnieszka Leciejewska, dietetyk

Bakalie to nie tylko dodatek do ciast czy ozdoba tortów. Orzechy, migdały i suszone owoce - śliwki, morele, figi, rodzynki, daktyle - powinny stanowić stały element naszej diety. Bakalie stanowią bowiem źródło cennych wartości odżywczych - witamin, minerałów i błonnika.

Morele, śliwki lub rodzynki zastąpią słodycze, a niesolone orzechy – tuczące przekąski, np. chipsy. Bakalie zawierają niewiele wody, dużo cukru i są dość kaloryczne:

  • od 300 kcal na 100 g (owoce suszone),
  • do 600 kcal (orzechy).

Dlatego osoby odchudzające się nie powinny przekroczyć dziennej porcji 100 kcal (tyle liczy suszona śliwka, po 2 suszone morele i migdały, 10 rodzynek). Zaletą bakalii jest wysoka zawartość błonnika: figi i migdały mają 13 g, morele i śliwki 10 g, orzechy i rodzynki 8 g (w 100 g). Bakalie są bogatym źródłem beta-karotenu, witaminy E, potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku i fosforu.

Świąteczne ciasta chętnie ozdabiamy kandyzowanymi owocami: skórką pomarańczową i cytrynową, ananasem, papają, agrestem, wiśnią. Całe lub krojone owoce są wysycone cukrem, dlatego zachowują jędrność, kształt, barwę i smak, ale nie mają szczególnych wartości odżywczych. Do niektórych (wiśni i papai) dodaje się czerwony barwnik – E 127.

Bakalie: rodzynki

Wyróżniają się zawartością jodu niezbędnego do prawidłowej pracy tarczycy i fosforu, który reguluje równowagę kwasowo-zasadową. Rodzynki obniżają poziom cholesterolu, odkwaszają organizm, zapobiegają osteoporozie, udarom mózgu i zawałom. Warto je polecić mężczyznom, bo chronią przed rakiem prostaty.

Ważne

Ważne

Bakalie nie są wskazane dla osób na diecie lekko strawnej, cierpiących na zespół drażliwego jelita lub chorobę wrzodową. Orzechy mogą wywołać uczulenia u małych dzieci. Ponadto obciążają one przewód pokarmowy u chorych w okresie rekonwalescencji. Figi, daktyle i rodzynki mogą powodować migrenę lub zaostrzać jej objawy. Zawierają białko mające w składzie tyraminę, która wywołuje bóle głowy.

Bakalie: figi

Najskuteczniej likwidują zaparcia. Są bogatym źródłem cynku, który wspomaga funkcjonowanie układu hormonalnego. Odtruwają i odkwaszają organizm, mają działanie antybakteryjne, wspomagają leczenie wrzodów żołądka. Zalecane są przy schorzeniach sercowo-naczyniowych, niedokrwistości i nieżytach żołądka.

Bakalie: daktyle

Zawierają naturalne salicylany, które działają jak aspiryna. Mają właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Poleca się je przy nadciśnieniu, w chorobach układu sercowo- -naczyniowego. Są naturalnym środkiem przeczyszczającym.

Bakalie: suszone śliwki

Są bogatym źródłem pektyn, które pęcznieją w przewodzie pokarmowym i wypełniają żołądek, na długi czas zapewniając uczucie sytości. Śliwki obfitują również w potas, który reguluje ciśnienie krwi i gospodarkę wodną organizmu. Polecamy je osobom otyłym, z nadciśnieniem oraz zażywającym leki odwadniające (zwiększają wydalanie potasu z organizmu).

Bakalie: suszone morele

Już 10 sztuk tych owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A. Morele dostarczają też wapnia i boru (zapobiega utracie wapnia i dodatkowo pozwala utrzymać odpowiedni poziom estrogenów). Dlatego powinny je jadać kobiety po menopauzie, szczególnie narażone na osteoporozę. Suszone morele trzeba namoczyć, by usunąć konserwant – dwutlenek siarki.

Bakalie: orzechy

Są dobrym źródłem białka dla osób na diecie wegetariańskiej. Dostarczają wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, np. gamma-linolenowego, który działa przeciwzakrzepowo i przeciwdziała zaburzeniom pracy serca. Są skarbnicą przeciwutleniaczy: witaminy E (opóźnia starzenie się organizmu i utrudnia „złemu” cholesterolowi zaleganie w ścianach naczyń), selenu (zapobiega nowotworom) oraz kwasu elagowego (prowokuje proces niszczenia komórek rakowych). Chrupać je powinny kobiety w ciąży, bo orzechy mają dużo kwasu foliowego niezbędnego do prawidłowego rozwoju płodu. Wskazane są też dla chorych na anemię, przemęczonych i intensywnie pracujących umysłowo.

Bakalie: migdały

Mają sporo magnezu, witaminy E, PP i z grupy B, dzięki temu wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć i koncentrację, działają przeciwdepresyjnie. Powinny po nie sięgać osoby narażone na ciągły stres, ciężko pracujące fizycznie, zagrożone miażdżycą lub zawałem.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
BAKALIE są zdrowe. Wartości odżywcze orzechów, rodzynek, suszonych fig, moreli, daktyli

BAKALIE są zdrowe. Wartości odżywcze orzechów, rodzynek, suszonych fig, moreli, daktyli

Bakalie od A do Z

Bakalie od A do Z

Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 11.03.2014

Komentarze (1 - 6 z 6)
Marek, 22.11.2016 15.45
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Do romo - chodzi o to, że leki odwadniające zwiększają wydalanie potasu. Nie ma sprzeczności.
 
romo, 20.11.2016 19.41
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jak to rozumieć. Bakalie: suszone śliwki Śliwki obfitują również w potas, który reguluje ciśnienie -a za chwile pisze: zwiększają wydalanie potasu z organizmu -zaprzeczenie. Dziękuje za wyjaśnienie.
 
szil, 02.01.2016 08.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Tylko że zawierając bardzo dużo cukrów prostych które powodują gwałtowne wyrzuty insuliny do krwi. Są świetne zaraz po siłowni, albo po nocy, ale w innym czasie tuczą jak słodycze. To że są bogatym źródłem minerałów nie ulega wątpliwości.
 
anita, 26.08.2014 17.18
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Uwielbiam daktyle:) zastępują mi całkowicie ochotę na słodkości.
 
Tomasz, 21.05.2014 22.34
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
100 kcal to wcale nie jest tak mało. 2 łyżki suszonych rodzynek albo 8-10 średnich moreli
 
Marysia, 29.01.2014 23.13
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ostatnio czytałam też to http://www.damaztorebka.pl/artykul,244,rola-bakalii-w-diecie-wegetarianskiej.html. Nie wiedziałam że bakalie mają aż tyle właściwościowi i są aż tak wskazane
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
LICZI - właściwości odżywcze. Jak obrać i jeść liczi? LICZI - właściwości odżywcze. Jak obrać i jeść liczi?

Liczi to egzotyczna roślina, której właściwości odżywcze doceniali sami chińscy cesarze. Uważali,...

więcej

889

Owoc kaki czyli persymona - zabija komórki rakowe Owoc kaki czyli persymona - zabija komórki rakowe

Persymona (kaki) jest doskonałym źródłem witaminy A, zawiera też witaminę C. Nie bez znaczenia jest...

więcej

809

BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją antocyjanom - tym samym...

więcej

742

OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom...

więcej

738

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Sądzę, że trzeba wierzyć lekarzom i brać te leki, które oni zalecają w leczeniu choroby. Internet pełen jest cudownych kuracji i leków, prosto z natury, które leczą wszystko: od kurzajek, zaparć,...

Witam! Pani Małgorzato, dziękuję za ciekawe pytanie. Nie sprecyzowała Pani jednak jaki konkretnie słodzik ma Pani na myśli, dlatego też podejdę do tematu bardziej ogólnie. Substancje słodzące...

Forum
data

Styczeń 10, 2017

Zdecydowanie naturalne witaminki!!!

data

Styczeń 09, 2017

Najlepiej pić soki z produktów sezonowych. Oczywiście bardzo ważne jest także, aby nawadniać organizm wodą. Ostatnio czytałem, że nadmiar wody także szkodzi organizmowi, wiec najlepiej jest dawkować ilość wody, aby nie za mocno przesadzić.

data

Styczeń 02, 2017

czy to jest to samo co naturalny ocet jabłkowy ojca mateusza? źródło to samo.

data

Grudzień 27, 2016

jak słyszymy w reklamach magnez działa na wszystko czy to na nerwy czy to na skurcze czy to na serce itp Oczywiście że magnez jest potrzebny dla naszego dobrego funkcjonowania i są używki takie jak kawa które obniżają jego zawartość w organizmie ale możemy go uzupełniać jedząc czekoladę...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.