Wartości odżywcze BAKALII - rodzynki, figi, daktyle, suszone śliwki, morele, orzechy, migdały

4 komentarze
Autor: dr inż. Agnieszka Leciejewska, dietetyk

Bakalie to nie tylko dodatek do ciast czy ozdoba tortów. Orzechy, migdały i suszone owoce - śliwki, morele, figi, rodzynki, daktyle - powinny stanowić stały element naszej diety. Bakalie stanowią bowiem źródło cennych wartości odżywczych - witamin, minerałów i błonnika.

Morele, śliwki lub rodzynki zastąpią słodycze, a niesolone orzechy – tuczące przekąski, np. chipsy. Bakalie zawierają niewiele wody, dużo cukru i są dość kaloryczne:

  • od 300 kcal na 100 g (owoce suszone),
  • do 600 kcal (orzechy).

Dlatego osoby odchudzające się nie powinny przekroczyć dziennej porcji 100 kcal (tyle liczy suszona śliwka, po 2 suszone morele i migdały, 10 rodzynek). Zaletą bakalii jest wysoka zawartość błonnika: figi i migdały mają 13 g, morele i śliwki 10 g, orzechy i rodzynki 8 g (w 100 g). Bakalie są bogatym źródłem beta-karotenu, witaminy E, potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku i fosforu.

Świąteczne ciasta chętnie ozdabiamy kandyzowanymi owocami: skórką pomarańczową i cytrynową, ananasem, papają, agrestem, wiśnią. Całe lub krojone owoce są wysycone cukrem, dlatego zachowują jędrność, kształt, barwę i smak, ale nie mają szczególnych wartości odżywczych. Do niektórych (wiśni i papai) dodaje się czerwony barwnik – E 127.

Bakalie: rodzynki

Wyróżniają się zawartością jodu niezbędnego do prawidłowej pracy tarczycy i fosforu, który reguluje równowagę kwasowo-zasadową. Rodzynki obniżają poziom cholesterolu, odkwaszają organizm, zapobiegają osteoporozie, udarom mózgu i zawałom. Warto je polecić mężczyznom, bo chronią przed rakiem prostaty.

Ważne

Ważne

Bakalie nie są wskazane dla osób na diecie lekko strawnej, cierpiących na zespół drażliwego jelita lub chorobę wrzodową. Orzechy mogą wywołać uczulenia u małych dzieci. Ponadto obciążają one przewód pokarmowy u chorych w okresie rekonwalescencji. Figi, daktyle i rodzynki mogą powodować migrenę lub zaostrzać jej objawy. Zawierają białko mające w składzie tyraminę, która wywołuje bóle głowy.

Bakalie: figi

Najskuteczniej likwidują zaparcia. Są bogatym źródłem cynku, który wspomaga funkcjonowanie układu hormonalnego. Odtruwają i odkwaszają organizm, mają działanie antybakteryjne, wspomagają leczenie wrzodów żołądka. Zalecane są przy schorzeniach sercowo-naczyniowych, niedokrwistości i nieżytach żołądka.

Bakalie: daktyle

Zawierają naturalne salicylany, które działają jak aspiryna. Mają właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Poleca się je przy nadciśnieniu, w chorobach układu sercowo- -naczyniowego. Są naturalnym środkiem przeczyszczającym.

Bakalie: suszone śliwki

Są bogatym źródłem pektyn, które pęcznieją w przewodzie pokarmowym i wypełniają żołądek, na długi czas zapewniając uczucie sytości. Śliwki obfitują również w potas, który reguluje ciśnienie krwi i gospodarkę wodną organizmu. Polecamy je osobom otyłym, z nadciśnieniem oraz zażywającym leki odwadniające (zwiększają wydalanie potasu z organizmu).

Bakalie: suszone morele

Już 10 sztuk tych owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A. Morele dostarczają też wapnia i boru (zapobiega utracie wapnia i dodatkowo pozwala utrzymać odpowiedni poziom estrogenów). Dlatego powinny je jadać kobiety po menopauzie, szczególnie narażone na osteoporozę. Suszone morele trzeba namoczyć, by usunąć konserwant – dwutlenek siarki.

Bakalie: orzechy

Są dobrym źródłem białka dla osób na diecie wegetariańskiej. Dostarczają wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, np. gamma-linolenowego, który działa przeciwzakrzepowo i przeciwdziała zaburzeniom pracy serca. Są skarbnicą przeciwutleniaczy: witaminy E (opóźnia starzenie się organizmu i utrudnia „złemu” cholesterolowi zaleganie w ścianach naczyń), selenu (zapobiega nowotworom) oraz kwasu elagowego (prowokuje proces niszczenia komórek rakowych). Chrupać je powinny kobiety w ciąży, bo orzechy mają dużo kwasu foliowego niezbędnego do prawidłowego rozwoju płodu. Wskazane są też dla chorych na anemię, przemęczonych i intensywnie pracujących umysłowo.

Bakalie: migdały

Mają sporo magnezu, witaminy E, PP i z grupy B, dzięki temu wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć i koncentrację, działają przeciwdepresyjnie. Powinny po nie sięgać osoby narażone na ciągły stres, ciężko pracujące fizycznie, zagrożone miażdżycą lub zawałem.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Bakalie od A do Z

Bakalie od A do Z

BAKALIE są zdrowe. Wartości odżywcze orzechów, rodzynek, suszonych fig, moreli, daktyli

BAKALIE są zdrowe. Wartości odżywcze orzechów, rodzynek, suszonych fig, moreli, daktyli

Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 11.03.2014

Komentarze (1 - 4 z 4)
szil, 02.01.2016 08.46
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Tylko że zawierając bardzo dużo cukrów prostych które powodują gwałtowne wyrzuty insuliny do krwi. Są świetne zaraz po siłowni, albo po nocy, ale w innym czasie tuczą jak słodycze. To że są bogatym źródłem minerałów nie ulega wątpliwości.
 
anita, 26.08.2014 17.18
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Uwielbiam daktyle:) zastępują mi całkowicie ochotę na słodkości.
 
Tomasz, 21.05.2014 22.34
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
100 kcal to wcale nie jest tak mało. 2 łyżki suszonych rodzynek albo 8-10 średnich moreli
 
Marysia, 29.01.2014 23.13
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ostatnio czytałam też to http://www.damaztorebka.pl/artykul,244,rola-bakalii-w-diecie-wegetarianskiej.html. Nie wiedziałam że bakalie mają aż tyle właściwościowi i są aż tak wskazane
 
DlaPacjentow24.pl
Sposób na atopowe zapalenie skóry:
jak dbać o skórę z AZS
Sposób na atopowe zapalenie skóry: jak dbać o skórę z AZS
Najpopularniejsze artykuły
OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom...

więcej

24485

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

21635

JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu

Jarmuż to warzywo, którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były doceniane już w...

więcej

19554

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

18053

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Odradzam stosowane diety Dukana, mimo szybkich efektów jest niebezpieczna dla zdrowia. W wielu badaniach podkreśla się problemy z nerkami, pojawienie się dny moczanowej, zaparcia, szybszy postęp...

Jeśli udój trwa w godzinach 18-20, to kolację zjedz po udoju, szczególnie że chodzisz spać o 22. Przez okres około czterech tygodni zrezygnuj z dodatku skrobiowego w wieczornym posiłku. Jedz np....

Forum
data

Kwiecień 28, 2016

W naturalny sposób ciężko dostarczyć wymaganą ilość witamin i minerałów więc niestety czasem trzeba wspomagać swój organizm tabletkami.

data

Kwiecień 26, 2016

Myślę, że w przypadku żółcieni pomarańczowej kluczowym słowem jest "może". Wiadomo, że jak z czymkolwiek przesadzimy, to może powodować jakąś niepożądaną reakcję. Nie dajmy się zwariować. Ile dziecko musiałoby przyjąć takiej żólcieni, żeby jakieś niepokojące objawy się pojawiły....

data

Kwiecień 26, 2016

Tak, magnez powinno się stosować w przypadku skurczu mięśni i drgań powiek, z tym drugim sama mam często problemy, ale odkąd biorę co rano kapsułki z magnezem przestało i bardzo dobrze, bo stawało się to już uporczywe.

data

Kwiecień 24, 2016

według mnie zalezy na co kogo stać. Uważam że lepiej jest zdrowiej się odżywaiać niż bawić się w wielkie eko. Np polecam parowar - swój kupiłam na electro.pl bo szybko mi sie przygoowuje jedzenie i jakoś ławiej mi chudnąć i dbać o linię przygotowując tak posiłki

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.