DZIKIE ROŚLINY jadalne: mlecz, pokrzywa, bratek, stokrotka, nagietek, podbiał, nasturcja

Autor: Magdalena Moraszczyk

Wiele smacznych i zdrowych roślin jadalnych można znaleźć pośród pospolitego zielska, polnych i niektórych ogrodowych kwiatów. Dzikie rośliny jadalne potrafią zamienić stół w pachnącą łąkę, a zwykłą potrawę w wykwintne danie. Spróbuj nagietka, bratka, pokrzywy czy mleczy.

Mlecz, pokrzywa, lebioda, bratki polne, ogórecznik, nagietki, nasturcje... Zapewne nigdy ich nie jadłaś. A warto spróbować, jak smakują. Sposobów wykorzystania w kuchni chwastów i rozmaitych kwiatków jest naprawdę wiele. Można je przyrządzać tak jak warzywa albo dodawać do potraw jako przyprawy. Świeże pączki stokrotek są oryginalnym uzupełnieniem zielonej sałaty, a listki mleczu uświetniają smak zwykłego twarogu. Zupa pomidorowa posypana kwiatkami ogórecznika czy letni drink z kostkami lodu, w których zatopiono płatki bratków, to prawdziwe dzieło sztuki nie tylko kulinarnej.

Chwasty są niskokaloryczne, zawierają dużo witamin, soli mineralnych, mikroelementów, olejków eterycznych i błonnika. Korzystne, a nawet lecznicze działanie tych roślin na organizm jest znane od niepamiętnych czasów.

Sztuka zbierania dzikich roślin

Pierwszy raz najlepiej wybrać się z osobą, która dobrze się zna na roślinach dziko rosnących. Czasem samo przygotowanie teoretyczne nie wystarcza, bo ta sama roślina na łące czy skraju pola może wyglądać zupełnie inaczej niż w przewodniku zielarskim. Trudno wtedy odróżnić chwasty jadalne od podobnych do nich roślin trujących. 
Starannie wybierajmy miejsca, w których będziemy zbierać rośliny. Musimy bowiem mieć pewność, że pochodzą z terenów, które nie zostały skażone substancjami szkodliwymi dla zdrowia.
Wybierajmy okazy zdrowe, o wyraźnie zielonych łodygach i liściach. Zbyt ciemny kolor może świadczyć o tym, że zawierają związki azotu, bladozielony lub żółty – o chorobie. Z tego samego powodu nie powinno się zbierać roślin o zdeformowanych korzeniach i wybujałych pędach. Uszkodzone rośliny tracą swoje właściwości odżywcze, dlatego najlepiej po zerwaniu układać je luźno w koszyku, aby nie zaparzyły się i nie pogniotły. Szczególnie delikatne są kwiaty, więc nie wolno ich zbierać do torebek foliowych.

Nie przegap

Liście, kwiaty, łodygi dzikich roślin

Wartość odżywcza rośliny zależy od okresu wegetacyjnego, dlatego warto wcześniej dowiedzieć się, kiedy przypada czas najkorzystniejszy do rozpoczęcia zbioru. Niektóre kwiaty zbiera się jeszcze w pąkach, inne zaraz po rozwinięciu. Nie mogą one być mokre ani wilgotne od rosy, dlatego najlepiej zbierać je w południe w pogodny dzień. W zależności od gatunku można ścinać cały kwiatostan, zrywać poszczególne kwiaty albo tylko odrywać płatki.
Najsmaczniejsze i najzdrowsze są młode liście i pędy, dlatego powinno się je zrywać przed kwitnieniem. Ale nie na zapas, bo nie nadają się do dłuższego przechowywania. Korzenie wydobywa się, gdy roślina jest w spoczynku, na wiosnę albo jesienią. Łatwiej je wyrwać, gdy ziemia jest wilgotna.

Dzikie rośliny: mlecz (mniszek lekarski)

Rośnie na łąkach i trawnikach. Najobficiej kwitnie w maju. Liście zbiera się do czerwca, bo później stają się gorzkie, pąki zaś od kwietnia do października, a korzenie wczesną wiosną i jesienią. Młode listki dobrze komponują się z sałatą i pastami do pieczywa. Jeśli są gorzkie, trzeba powycinać nerwy albo obgotować, dwu-, trzykrotnie zmieniając wodę. Liście przyrządza się jak szpinak, a także dodaje do zup, korzenie – jak marchew. Z pąków można zrobić syrop, wino lub je zamarynować.
Korzyści: Jest źródłem witamin B, C, beta-karotenu, minerałów. Przyśpiesza trawienie, poprawia pracę wątroby, działa moczopędne i antystresowo.

Dzikie rośliny: nasturcja

Roślina ozdobna o żółtych i pomarańczowych kwiatach, kwitnie od czerwca do pierwszych przymrozków. Jadalne są kwiaty i liście. Mają intensywny zapach i ostry smak. Potrawy z serem, jajkami czy surówki z dodatkiem tej rośliny są pyszne i wyglądają efektownie. Nasturcja wzbogaci też smak pasztetów, sufletów, zapiekanek. Zamarynowane pączki i niedojrzałe nasiona zastępują w potrawach kapary. Znakomita jest aromatyczna nalewka z nasturcji.
Korzyści: Zawiera sole mineralne, olejki eteryczne, błonnik. Ma działanie bakteriobójcze, zalecana zwłaszcza w zakażeniach dróg oddechowych i moczowych.

Dzikie rośliny: pokrzywa

Jest wszędzie: na polach, wzdłuż leśnych dróg, w sadach, pod płotami, przy budynkach. Do jedzenia nadają się młode wierzchołki z listkami. Zbiera się je od kwietnia do października, lecz najsmaczniejsze są na wiosnę. Aby pokrzywa przestała parzyć, trzeba ją przelać wrzątkiem lub ugotować. Można przyrządzić jak szpinak, dodać do zupy, sosu, sałatki, mięsa. 
Korzyści: Zawiera dużo żelaza, wapń, fosfor, magnez, kwasy organiczne, witaminy, błonnik. Hamuje krwawienia, pobudza produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny, wzmacniając organizm. W niektórych krajach popularna jest kuracja oczyszczająca z soku z pokrzywy. Trzeba pić po 1/2 szklanki dziennie przez 2 tygodnie.

Dzikie rośliny: bratek polny (fiołek trójbarwny)

Występuje na ugorach, polach, przydrożach i wzgórzach. Delikatny kwiatek ma najczęściej górne płatki w kolorze fioletu, boczne i dolny – żółte. Ale są też bratki fioletowe z żółtym środkiem. W kuchni wykorzystuje się kwiatki, które można zbierać od kwietnia do października. Dobrze komponują się w sałatkach, daniach warzywnych, zupach i sałatkach owocowych. 
Korzyści: Zawiera dużo witaminy C i mikroelementy. Reguluje przemianę materii, wzmacnia naczynia krwionośne, działa moczopędnie i odtruwa organizm. Bratki stosuje się w infekcjach dróg moczowych, nadciśnieniu i chorobach oczu. Poprawiają wygląd cery i są niezastąpione w leczeniu trądziku młodzieńczego.

Dzikie rośliny: podbiał pospolity

Rośnie na nasypach, wilgotnych polach, glebach gliniastych. Łodyga podbiału jest pokryta czerwonawymi łuskami i zakończona koszyczkiem żółtych kwiatów. Kwitnie w marcu, a dopiero później wypuszcza liście – duże, sercowate, pokryte od spodu meszkiem. Częścią jadalną są kwiaty i młode liście z łodyżkami. Kwiaty zbiera się wczesną wiosną. Po ususzeniu można je parzyć jak herbatę albo zrobić z nich syrop. Liście można zrywać od maja do sierpnia. Przyrządza się je jak szpinak, smaży, dodaje do sałatek, zup, farszów.
Korzyści: Jest źródłem kwasów organicznych, minerałów, mikroelementów. Ma właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. Łagodzi podrażnienie dróg oddechowych przy przeziębieniu.

2
1
fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także

Aktualizacja: 09.06.2014

reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Właściwości zdrowotne malin - maliny zwalczają gorączkę, biegunkę i bóle miesiączkowe Właściwości zdrowotne malin - maliny zwalczają gorączkę, biegunkę i bóle miesiączkowe

Maliny to pyszne owoce - soczyste i aromatyczne. Cenione są też przez dietetyków i zielarzy, bowiem...

więcej

12789

Przykładowy jadłospis o niskim indeksie glikemicznym (IG). Jakie produkty mają niski IG? [TABELA] Przykładowy jadłospis o niskim indeksie glikemicznym (IG). Jakie produkty mają niski IG? [TABELA]

Szukasz menu o niskim indeksie glikemicznym (IG)? Przygotowaliśmy całodzienny jadłospis o niskim...

więcej

17560

CUKINIA - wartości odżywcze i przepisy na dania z cukinii CUKINIA - wartości odżywcze i przepisy na dania z cukinii

Cukinia (kabaczek): im młodsza, tym smaczniejsza. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii,...

więcej

16347

Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH

Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu....

więcej

33558

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty...

Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku...

Witaj Olu!Dieta przy dnie moczanowej powinna być z ograniczeniem mięsa, tłuszczu i wyeliminowaniem podrobów: wątróbki, nerek oraz móżdżku, jako pokarmów szczególnie bogatych w puryny. Z diety należy...

Grupy wsparcia
data

Październik 25, 2014

Chciałem schudnąć i kupiłem wszystkie reklamowane środki. Wydałem na nie tyle, że z ledwością starczyło mi tylko na najprostsze jedzenie. I nastąpił cud! Schudłem! Dziękuję droga redakcjo.

data

Październik 25, 2014

Zostawić faceta, może się wówczas opamięta z obżarstwem. Poza tym nie jesteś jeszcze jego żoną, jak mniemam. A jest w stanie zarobić na tyle jedzenia?

data

Październik 23, 2014

Novoslim jeeeeeest najlepszy! właśnie się ważyłam minął miesiąc i już 3 kg mniej jak tak dalej pójdzie to sukces życia!

data

Październik 23, 2014

Jeżeli sie odchudzać to na prawdę w sposób zdrowy i bezpieczny.Sama nie muszę i nie musiałam się nigdy odchudzać ale moja koleżanka stosowała właśnie tabletki Foreverslim.I schudła sporo ale z tego co mi wiadomo jest zdrowa i do dnia dzisiejszego nie przytyła.

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.