CUKINIA - wartości odżywcze i przepisy na dania z cukinii

6 komentarze
Autor: Anna Jakimiuk

Cukinia (kabaczek): im młodsza, tym smaczniejsza. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo i piec ciasta. Dziś ze względu na walory smakowe i odżywcze, cukinia znajduje się na liście 20 warzyw najchętniej uprawianych w naszym kraju. Jakich witamin dostarczymy organizmowi jedząc cukinię? Wybierz ulubiony przepis na danie z cukinii!

Cukinia (w niektórych regionach nazywana jest kabaczkiem) należy do warzyw dyniowatych. Przywędrowała do nas z Włoch, stąd też jej nazwa. Po włosku „zucchina” to po prostu mała dynia. W zależności od odmiany może być ciemnozielona, żółta lub pasiasta. Warzywo może dorastać do ok. 40 cm długości, ale najlepiej zrywać cukinię wcześniej, kiedy ma ok. 15 – 20 cm i jest najdelikatniejsza. Młode cukinie możemy zjadać ze skórką, starsze obieramy.

Cukinia czy kabaczek?

Zaskoczeniem może być informacja, że to to samo warzywo. Nadaje się do przygotowania leczo, duszenia lub do zupy. Różne kolory skórki czy bardziej wyrazisty smak zależą od konkretnej odmiany tego samego warzywa. W niektórych regionach zwyczajowo stosuje się podział na cukinię o zielonej skórce i bladożółtego kabaczka.

Przepis na gulasz jagnięcy z cukinią

Składniki odżywcze w cukinii

Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością. Warto wiedzieć, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom.

Nie przegap

Cukinia wspomaga odchudzanie?

Tak! Można zjadać ją w dużych ilościach, bo jej wartość kaloryczna jest stosunkowo niska. W 100 g świeżej cukinii będzie tylko:

  • 16 kcal
  • 0,6 g białka
  • 4 g węglowodanów
  • 0,1 g tłuszczów

Jedz cukinię na surowo

Przyzwyczailiśmy się, że niektóre warzywa jemy tylko po odpowiednim przygotowaniu. A przecież tracą one część swoich właściwości podczas obróbki cieplnej. Dlatego warto podawać cukinię także na surowo. Młode cukinie myjemy, nie musimy nawet obierać ich ze skóry, kroimy w plastry lub paseczki i traktujemy jako przekąski między posiłkami – na surowo cukinia jest nie tylko bardzo zdrowa, ale i smaczna.

Sałatka z surowej cukinii w sosie limonkowym z kolendrą i sezamem

Kwiaty cukinii też są jadalne

Cukinia wydaje dwa rodzaje żółtych, pięciopłatkowych kwiatów: męskie i żeńskie. Żeńskie mają zalążki, malutkie cukinie, z męskich nie rodzą się owoce, dlatego można je zrywać bez uszczerbku dla owocującej rośliny. Oba rodzaje cukiniowych kwiatów są pyszne i jadalne.

Przepis na nadziewane kwiaty cukinii smażone w cieście naleśnikowym

W Polsce trudno kupić kwiaty cukinii, dlatego zdobyć je można od zaprzyjaźnionego ogrodnika lub zerwać z własnej grządki. Nadziewane lub pieczone kwiaty są bardzo popularne np. we Włoszech, u nas wciąż jeszcze sprzedawcy na bazarach dziwią się, że można je jeść.

Co zrobić z cukinii?

Cukinia to warzywo uniwersalne, które można przyrządzać na wiele sposobów. Nadaje się do smażenia, duszenia, marynowania, pieczenia oraz do jedzenia na surowo. Można przyrządzić z niej zapiekankę, placuszki, danie jednogarnkowe, ratatouille, lub ciasto. A nawet najbardziej wybredni smakosze docenią przysmak, jakim są kwiaty cukinii smażone w cieście naleśnikowym.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Natalia Dobrzańska

Aktualizacja: 20.08.2014

Komentarze (1 - 6 z 6)
gratka4, 30.03.2015 10.52
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
cukinia nie tylko jest zdrowa ale i pyszna. Sama robię zupy, makaron, czy nawet kotleciki z dodatkiem cukinii, faszerowaną - do tego potrzeba tylko 1 szklanka ryżu 4 cukinie 0,5 kg mięsa mielonego 0,5 litra bulionu warzywnego 1 cebula 1 jajko 0,5 szklanki śmietany 18% pęczek kopru sól pieprz dokładny przepis znajdziecie na stronie http://przepisy.ancymonki.pl/faszerowana-cukinia/
 
Justyna, 13.10.2014 13.21
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Za dużo potasu, w który bogate są cukinie może doprowadzić do choroby. http://www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/sygnaly-ciala/hiperkaliemia-oznacza-nadmiar-potasu-w-surowicy-krwi_38701.html
 
anula7410, 02.10.2014 21.03
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Mam pytanko,czy można"przegiąć" z jedzeniem cukinii? Moja siostra potrafi zjeść trzy ogromne cukinie w ciagu dwóch dni i od jakiegoś czasu ma problemy z rękoma,straszny ból, guzki miękkie...ciężko jej cokolwiek chwycić. Czy nie za dużo tej zdrowotnej cukinii bardzo obfitej w wodę? Czy to nie stawy sie buntują? Lekarze nie wiedzą co to może być
 
azzie, 02.09.2014 09.07
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja z dojrzałej cukinii robię mus/przecier, a młodą wcinam na surowo.
 
Foks, 24.09.2013 17.25
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Na grila:) zarąbista, rarytasik do browarka;-)
 
Olka, 16.04.2012 15.37
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Co zrobić z cukinii zrobić ? hehs
 
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
POMELO: właściwości odżywcze. W jakie witaminy i minerały jest bogate pomelo? POMELO: właściwości odżywcze. W jakie witaminy i minerały jest bogate pomelo?

Pomelo jest największym owocem z rodziny cytrusów. Jednak spośród owoców cytrusowych wyróżnia się...

więcej

24283

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

46459

Len: jak dawkować olej lniany? Len: jak dawkować olej lniany?

Olej lniany - źródło niezbędnego kwasu OMEGA-3. Jego zdrowotne właściwości znane były już w...

więcej

30847

Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH Warto jeść owsiankę - wartość odżywcza PŁATKÓW OWSIANYCH

Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu....

więcej

52602

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Przede wszystkim koniecznie wybierz się do dietetyka i wykonaj podstawowe badania (co najmniej morfologia). Podczas wizyty dietetyk dokładnie przeanalizuje twoje nawyki żywieniowe i budowę ciała....

Najpierw należy odwiedzić pediatrę i dokładnie przebadać organizm, aby wykluczyć chorobę, zaburzenia hormonalne i obecność pasożytów. Kolejny krok to wizyta u dietetyka (z rodzicami i wynikami...

Jeżeli schudł już pan 16 kg, to dieta jest skuteczna. Uważam, że 800 kcal to za mało pod względem wartości odżywczej, co może skutkować wystąpieniem niedoborów żywieniowych. Jeżeli jednak, mimo tak...

Grupy wsparcia
data

Maj 26, 2015

Prosze Was, przeciez to jakas sciema. Nie ogladaliscie Ekspres Reporterow. Powiedzieli wszystko od A do Z, ze to klamstwo, a aktorzy sa podstawieni. Ludzie tabletki Wam nie pomoga, trzeba trzymac diete i regularnie cwiczyc, a nie chodzic na skroty:)

data

Maj 26, 2015

Od 3 dni zażywam Green Barley Slim, póki co nie widzę żeby coś kilogramy leciały, no ale to dopiero 3 dzień ;) Dam znać po 2 tygodniach, bo jakoś nie jestem do końca przekonana. Też zażywam Green Barley Slim i będziesz zadowolona. Po 4 tygodniach schudłam 6kg, zdecydowanie mam więcej...

data

Maj 26, 2015

Polecam pożywny środek dietetyczny Fit+ Feelgood, który wspomaga utratę nadmiernych kilogramów. Składa się z 3-składnikowego białka, które buduje suchą masę ciała. Uzupełnione jest ono o włókna prebiotyczne, L-karnitynę i kwasy omega-3, które poprawiają trawienie i redukcję tkanki...

data

Maj 26, 2015

Popieram i potwierdzam na moim przypadku, też długo walczyłam i z pomocą przybyła Pani Ola z http://hh-life.pl/nowe-promocje-cenowe-na-diety-odchudzajace-online/. Polecam szczerze jej opiekę.

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.