CUKINIA - wartości odżywcze i przepisy na dania z cukinii

7 komentarze
Autor: Anna Jakimiuk

Cukinia (kabaczek): im młodsza, tym smaczniejsza. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo i piec ciasta. Dziś ze względu na walory smakowe i odżywcze, cukinia znajduje się na liście 20 warzyw najchętniej uprawianych w naszym kraju. Jakich witamin dostarczymy organizmowi jedząc cukinię? Wybierz ulubiony przepis na danie z cukinii!

Cukinia (w niektórych regionach nazywana jest kabaczkiem) należy do warzyw dyniowatych. Przywędrowała do nas z Włoch, stąd też jej nazwa. Po włosku "zucchina" to po prostu mała dynia. W zależności od odmiany może być ciemnozielona, żółta lub pasiasta. Warzywo może dorastać do ok. 40 cm długości, ale najlepiej zrywać cukinię wcześniej, kiedy ma ok. 15-20 cm i jest najdelikatniejsza. Młode cukinie możemy zjadać ze skórką, starsze obieramy.

Cukinia czy kabaczek?

Zaskoczeniem może być informacja, że to to samo warzywo. Nadaje się do przygotowania leczo, duszenia lub do zupy. Różne kolory skórki czy bardziej wyrazisty smak zależą od konkretnej odmiany tego samego warzywa. W niektórych regionach zwyczajowo stosuje się podział na cukinię o zielonej skórce i bladożółtego kabaczka.

>> Przepis na lazanię ze szpinakiem, cukinią i kurczakiem

Składniki odżywcze w cukinii

Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością. Warto wiedzieć, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom.

Nie przegap

Cukinia wspomaga odchudzanie?

Tak! Można zjadać ją w dużych ilościach, bo jej wartość kaloryczna jest stosunkowo niska. W 100 g świeżej cukinii będzie tylko:

  • 16 kcal
  • 0,6 g białka
  • 4 g węglowodanów
  • 0,1 g tłuszczów

Jedz cukinię na surowo

Przyzwyczailiśmy się, że niektóre warzywa jemy tylko po odpowiednim przygotowaniu. A przecież tracą one część swoich właściwości podczas obróbki cieplnej. Dlatego warto podawać cukinię także na surowo. Młode cukinie myjemy, nie musimy nawet obierać ich ze skóry, kroimy w plastry lub paseczki i traktujemy jako przekąski między posiłkami – na surowo cukinia jest nie tylko bardzo zdrowa, ale i smaczna.

>> Sałatka z surowej cukinii w sosie limonkowym z kolendrą i sezamem

Kwiaty cukinii też są jadalne

Cukinia wydaje dwa rodzaje żółtych, pięciopłatkowych kwiatów: męskie i żeńskie. Żeńskie mają zalążki, malutkie cukinie, z męskich nie rodzą się owoce, dlatego można je zrywać bez uszczerbku dla owocującej rośliny. Oba rodzaje cukiniowych kwiatów są pyszne i jadalne.

>> Przepis na nadziewane kwiaty cukinii smażone w cieście naleśnikowym

W Polsce trudno kupić kwiaty cukinii, dlatego zdobyć je można od zaprzyjaźnionego ogrodnika lub zerwać z własnej grządki. Nadziewane lub pieczone kwiaty są bardzo popularne np. we Włoszech, u nas wciąż jeszcze sprzedawcy na bazarach dziwią się, że można je jeść.

Co zrobić z cukinii?

Cukinia to warzywo uniwersalne, które można przyrządzać na wiele sposobów. Nadaje się do smażenia, duszenia, marynowania, pieczenia oraz do jedzenia na surowo. Można przyrządzić z niej zapiekankę, placuszki, danie jednogarnkowe, ratatouille, lub ciasto. A nawet najbardziej wybredni smakosze docenią przysmak, jakim są kwiaty cukinii smażone w cieście naleśnikowym.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Natalia Dobrzańska

Aktualizacja: 29.07.2015

Komentarze (1 - 7 z 7)
annaw, 31.07.2015 14.53
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
HIPERKALIEMIA, zwana też po polsku hiperpotasemią (z łac. kalium to potas) oznacza nadmiar potasu w surowicy krwi. Jest to stan niebezpieczny dla zdrowia, a nawet i życia człowieka. Hiperkaliemia może spowodować porażenie mięśni, wywołać arytmię lub – w skrajnych przypadkach – zatrzymać akcję serca. http://www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/sygnaly-ciala/hiperkaliemia-oznacza-nadmiar-potasu-w-surowicy-krwi_38701.html
 
gratka4, 30.03.2015 10.52
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
cukinia nie tylko jest zdrowa ale i pyszna. Sama robię zupy, makaron, czy nawet kotleciki z dodatkiem cukinii, faszerowaną - do tego potrzeba tylko 1 szklanka ryżu 4 cukinie 0,5 kg mięsa mielonego 0,5 litra bulionu warzywnego 1 cebula 1 jajko 0,5 szklanki śmietany 18% pęczek kopru sól pieprz dokładny przepis znajdziecie na stronie http://przepisy.ancymonki.pl/faszerowana-cukinia/
 
Justyna, 13.10.2014 13.21
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Za dużo potasu, w który bogate są cukinie może doprowadzić do choroby. http://www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/sygnaly-ciala/hiperkaliemia-oznacza-nadmiar-potasu-w-surowicy-krwi_38701.html
 
anula7410, 02.10.2014 21.03
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Mam pytanko,czy można"przegiąć" z jedzeniem cukinii? Moja siostra potrafi zjeść trzy ogromne cukinie w ciagu dwóch dni i od jakiegoś czasu ma problemy z rękoma,straszny ból, guzki miękkie...ciężko jej cokolwiek chwycić. Czy nie za dużo tej zdrowotnej cukinii bardzo obfitej w wodę? Czy to nie stawy sie buntują? Lekarze nie wiedzą co to może być
 
azzie, 02.09.2014 09.07
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja z dojrzałej cukinii robię mus/przecier, a młodą wcinam na surowo.
 
Foks, 24.09.2013 17.25
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Na grila:) zarąbista, rarytasik do browarka;-)
 
Olka, 16.04.2012 15.37
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Co zrobić z cukinii zrobić ? hehs
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Dynia: wartości odżywcze i właściwości lecznicze dyni Dynia: wartości odżywcze i właściwości lecznicze dyni

Wartości odżywczych dyni nie sposób przecenić – to warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza...

więcej

23770

BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze BURAKI: wartość odżywcza i właściwości lecznicze

Czy wiesz, że burak burak naprawdę ma lecznicze właściwości. Zawdzięcza ją antocyjanom - tym samym...

więcej

49736

ARONIA. Jakie właściwości zdrowotne ma SOK Z ARONII? ARONIA. Jakie właściwości zdrowotne ma SOK Z ARONII?

Sok z aronii warto mieć w domu przez cały rok. Owoce aronii są bogate w witaminy i związki...

więcej

32216

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

46134

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Panie Karolu, U zdrowego człowiek woda powinna stanowić około 60% masy ciała. W tym woda wewnątrzkomórkowa i zewnątrzkomórkowa. Zatem w pana organizmie powinno być około 49,3 kg wody całkowitej....

W piśmiennictwie światowym jednoznacznie podkreśla się korzystny wpływ spożywania dużych ilości warzyw i owoców zawierających beta-karoten na hamowanie rozwoju nowotworów i chorób układu...

Forum
data

Luty 13, 2016

Podobno jabłka czy pestki z jabłka przedłużają życie o kilka lat , na dodatek dobrze jelita po nich pracują. Ja zawsze swojej pierwszej córce dawałam jabłuszko kilka razy w tygodniu. Przy drugiej już zaniechałam i musiałam leczyć zaparcia dicopegiem. Na całe szczęście ten lek nie jest...

data

Luty 13, 2016

Oj to masz zadania. Ponieważ u Nas przynajmniej w PL nie ma za dużo zdrowego żywienia. Raz byłam w restauracji jakaś eko.. no skończyło się zaparciami , zatwardzeniem. Brałam dicopeg przez 5 dni by jelita wróciły do normy.

data

Luty 13, 2016

Ty wiesz ile błonnika ma owsianka ? To aż jest nie zrozumiałe to taka bomba błonnikowa i to naturalna. Moja babcia zawsze powiadała , że mam co jakiś czas spróbować jej z rana by móc się spokojnie wypróżnić. Ja jej nie słuchałam i brałam dicopeg , nie zaszkodził mi wręcz pomógł ale po tym...

data

Luty 12, 2016

Ja kupuję w ekologicznych sklepach, ostatnio zamówiłam ekologiczne produkty przez intnet w fresh and eco, paczka była u mnie już na drugi dzień, myślę że warto zainwestować w swoje zdrowie i wydać trochę więcej na żywność a mniej wydawać w aptece.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.