CUKINIA - wartości odżywcze i przepisy na dania z cukinii

8 komentarze
Autor: Anna Jakimiuk

Cukinia (kabaczek): im młodsza, tym smaczniejsza. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo i piec ciasta. Dziś ze względu na walory smakowe i odżywcze, cukinia znajduje się na liście 20 warzyw najchętniej uprawianych w naszym kraju. Jakich witamin dostarczymy organizmowi jedząc cukinię? Wybierz ulubiony przepis na danie z cukinii!

Cukinia (w niektórych regionach nazywana jest kabaczkiem) należy do warzyw dyniowatych. Przywędrowała do nas z Włoch, stąd też jej nazwa. Po włosku "zucchina" to po prostu mała dynia. W zależności od odmiany może być ciemnozielona, żółta lub pasiasta. Warzywo może dorastać do ok. 40 cm długości, ale najlepiej zrywać cukinię wcześniej, kiedy ma ok. 15-20 cm i jest najdelikatniejsza. Młode cukinie możemy zjadać ze skórką, starsze obieramy.

Cukinia czy kabaczek?

Zaskoczeniem może być informacja, że to to samo warzywo. Nadaje się do przygotowania leczo, duszenia lub do zupy. Różne kolory skórki czy bardziej wyrazisty smak zależą od konkretnej odmiany tego samego warzywa. W niektórych regionach zwyczajowo stosuje się podział na cukinię o zielonej skórce i bladożółtego kabaczka.

>> Przepis na lazanię ze szpinakiem, cukinią i kurczakiem

Składniki odżywcze w cukinii

Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością. Warto wiedzieć, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom.

Nie przegap

Cukinia wspomaga odchudzanie?

Tak! Można zjadać ją w dużych ilościach, bo jej wartość kaloryczna jest stosunkowo niska. W 100 g świeżej cukinii będzie tylko:

  • 16 kcal
  • 0,6 g białka
  • 4 g węglowodanów
  • 0,1 g tłuszczów

Jedz cukinię na surowo

Przyzwyczailiśmy się, że niektóre warzywa jemy tylko po odpowiednim przygotowaniu. A przecież tracą one część swoich właściwości podczas obróbki cieplnej. Dlatego warto podawać cukinię także na surowo. Młode cukinie myjemy, nie musimy nawet obierać ich ze skóry, kroimy w plastry lub paseczki i traktujemy jako przekąski między posiłkami – na surowo cukinia jest nie tylko bardzo zdrowa, ale i smaczna.

>> Sałatka z surowej cukinii w sosie limonkowym z kolendrą i sezamem

Kwiaty cukinii też są jadalne

Cukinia wydaje dwa rodzaje żółtych, pięciopłatkowych kwiatów: męskie i żeńskie. Żeńskie mają zalążki, malutkie cukinie, z męskich nie rodzą się owoce, dlatego można je zrywać bez uszczerbku dla owocującej rośliny. Oba rodzaje cukiniowych kwiatów są pyszne i jadalne.

>> Przepis na nadziewane kwiaty cukinii smażone w cieście naleśnikowym

W Polsce trudno kupić kwiaty cukinii, dlatego zdobyć je można od zaprzyjaźnionego ogrodnika lub zerwać z własnej grządki. Nadziewane lub pieczone kwiaty są bardzo popularne np. we Włoszech, u nas wciąż jeszcze sprzedawcy na bazarach dziwią się, że można je jeść.

Co zrobić z cukinii?

Cukinia to warzywo uniwersalne, które można przyrządzać na wiele sposobów. Nadaje się do smażenia, duszenia, marynowania, pieczenia oraz do jedzenia na surowo. Można przyrządzić z niej zapiekankę, placuszki, danie jednogarnkowe, ratatouille, lub ciasto. A nawet najbardziej wybredni smakosze docenią przysmak, jakim są kwiaty cukinii smażone w cieście naleśnikowym.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Dieta kwiatowa czyli przewodnik po kwiatach jadalnych

Dieta kwiatowa czyli przewodnik po kwiatach jadalnych

10 niedocenianych WARZYW: jarmuż, skorzonera, pasternak, brukiew, kabaczek

10 niedocenianych WARZYW: jarmuż, skorzonera, pasternak, brukiew, kabaczek

WARZYWA na obiad? Dobry pomysł!

WARZYWA na obiad? Dobry pomysł!

Zdjęcia: Natalia Dobrzańska

Aktualizacja: 29.07.2015

Komentarze (1 - 8 z 8)
ohoyyy, 02.03.2016 12.02
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nie można przedawkować witamin i mikroelementów z warzyw.
 
annaw, 31.07.2015 14.53
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
HIPERKALIEMIA, zwana też po polsku hiperpotasemią (z łac. kalium to potas) oznacza nadmiar potasu w surowicy krwi. Jest to stan niebezpieczny dla zdrowia, a nawet i życia człowieka. Hiperkaliemia może spowodować porażenie mięśni, wywołać arytmię lub – w skrajnych przypadkach – zatrzymać akcję serca. http://www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/sygnaly-ciala/hiperkaliemia-oznacza-nadmiar-potasu-w-surowicy-krwi_38701.html
 
gratka4, 30.03.2015 10.52
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
cukinia nie tylko jest zdrowa ale i pyszna. Sama robię zupy, makaron, czy nawet kotleciki z dodatkiem cukinii, faszerowaną - do tego potrzeba tylko 1 szklanka ryżu 4 cukinie 0,5 kg mięsa mielonego 0,5 litra bulionu warzywnego 1 cebula 1 jajko 0,5 szklanki śmietany 18% pęczek kopru sól pieprz dokładny przepis znajdziecie na stronie http://przepisy.ancymonki.pl/faszerowana-cukinia/
 
Justyna, 13.10.2014 13.21
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Za dużo potasu, w który bogate są cukinie może doprowadzić do choroby. http://www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/sygnaly-ciala/hiperkaliemia-oznacza-nadmiar-potasu-w-surowicy-krwi_38701.html
 
anula7410, 02.10.2014 21.03
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Mam pytanko,czy można"przegiąć" z jedzeniem cukinii? Moja siostra potrafi zjeść trzy ogromne cukinie w ciagu dwóch dni i od jakiegoś czasu ma problemy z rękoma,straszny ból, guzki miękkie...ciężko jej cokolwiek chwycić. Czy nie za dużo tej zdrowotnej cukinii bardzo obfitej w wodę? Czy to nie stawy sie buntują? Lekarze nie wiedzą co to może być
 
azzie, 02.09.2014 09.07
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja z dojrzałej cukinii robię mus/przecier, a młodą wcinam na surowo.
 
Foks, 24.09.2013 17.25
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Na grila:) zarąbista, rarytasik do browarka;-)
 
Olka, 16.04.2012 15.37
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Co zrobić z cukinii zrobić ? hehs
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego OLEJ KOKOSOWY - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom...

więcej

47222

Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj...

więcej

39263

JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu JARMUŻ - właściwości i wartości odżywcze. Przepisy na dania z jarmużu

Jarmuż to warzywo, którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były doceniane już w...

więcej

36083

SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm SELER dostarcza witamin, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca ani oczyszczająca. Kochają go gwiazdy...

więcej

33430

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Powinnaś wykonać badania: morfologię krwi, próby wątrobowe, poziom enzymów trawiennych, zbadać kał w kierunku pasożytów, wykonać nawet gastroskopię, bo być może masz jakieś zmiany zapalne w śluzówce...

Jak większość produktów herbata zielona ma swoje plusy i minusy. Zalety picia zielonej herbaty Warto ją z pewnością pić przez wzgląd na przeciwutleniacze, polifenole. Zwalczają one wolne rodniki i...

Forum
data

Czerwiec 30, 2016

Bezpłatne badanie markerów nowotworowych! Lekarz medycyny informuje kobiety w wieku powyżej 40 roku życia o możliwości odbycia badania lekarskiego oraz nieinwazyjnego oznaczenia markerów nowotworowych (z grupy nowotworów układu rozrodczego) z oceną ryzyka onkologicznego raka jajnika....

data

Czerwiec 28, 2016

Tylko prawdziwy od pszczelarza i jak najmocniejszy, lekkie są pewnie z wodą rozmieszane...

data

Czerwiec 28, 2016

staram się jeśc dużo ryb i dobrych tłuszczy ale nie zawsze sie da...dlatego łykam kwasy Omega-3. Sporo tego na rynku ale teraz bardzo mi podpasowały te od Gsh Polska bo mają koenzym Q10 i kurkume. a dodatkowo doskonale się czuję :) także widać ze mają dobre działanie na mój organizm!

data

Czerwiec 26, 2016

Szybkie jedzenie może być zdrowe, tylko trzeba zwracać uwagę na to, co się je. Ja z fast-foodow jadam tylko sałatki czy wrapy z Salad story, bo są po brzegi wypełnione warzywami, więc witaminami. A do tego bardzo smaczne.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.