Zbiórka Żywności Podziel się Posiłkiem:3-4.10.2014

Sprawdź, gdzie zbieramy »

Problemy z trawieniem? Od czego zależy dobre trawienie

1 komentarze
Autor: Magdalena Moraszczyk

Ból brzucha, kolka, wzdęcia, zgaga, zaparcia to sygnały kłopotów z trawieniem. By się od nich uwolnić, trzeba wiedzieć, że układ pokarmowy to precyzyjny mechanizm złożony ze ściśle ze sobą współpracujących organów. Gdy któryś z nich szwankuje, pojawiają się dolegliwości. Co robić, by każda z jego części działała bez zakłóceń?

Proces trawienia jest długi i skomplikowany. Bierze w nim udział wiele organów wewnerznych i porodukowanych przez nie enzymów. Połknięte jedzenie przez przełyk trafia do żołądka. Umożliwiają to mięśnie, które kurcząc się, przesuwają masę pokarmową w odpowiednim kierunku. Między przełykiem a żołądkiem jest wpust ze zwieraczem, który „wpuszcza” jedzenie i uniemożliwia jego cofanie się. Gdy zwieracz nie chce się otworzyć lub jest nieszczelny, masa cofa się do przełyku i rozwija się choroba refluksowa. Częste drażnienie śluzówki powoduje jej stan zapalny i nadżerki przełyku. Rady: Unikaj przejadania się i połykaj małe kęsy, żeby zapobiec cofaniu się pokarmu. Bezpośrednio po posiłku nie kładź się, bo pozycja leżąca sprzyja zarzucaniu treści żołądkowej do przełyku.

Gryzienie pobudza receptory smakowe

Trawienie rozpoczyna się z chwilą, gdy jedzenie trafia do ust. Tutaj je gryziemy i mieszamy ze śliną, by w rezultacie za pomocą zębów i brodawek językowych stworzyć łatwy do przełknięcia kęs. Pod wpływem zawartego w ślinie enzymu – ptialiny – dochodzi do wstępnego rozkładu niektórych węglowodanów, oraz występującego w mięsie glikogenu. Działanie tego enzymu zostaje zahamowane w kwaśnym środowisku żołądka. Gryzienie pobudza receptory smakowe, które prowokują intensywne wydzielanie śliny, soku żołądkowego i trzustkowego, przygotowując kolejne odcinki przewodu pokarmowego do trawienia, zanim dotrze do nich masa pokarmowa. Rady: Staraj się gryźć pomału, dokładnie mieszając pokarm ze śliną. Dzięki temu do żołądka trafi dobrze rozdrobniona masa, co ułatwi dalszą obróbkę. Umożliwisz też trawienie w ustach niektórych węglowodanów i pobudzisz wydzielanie soku żołądkowego oraz trzustkowego. Aby gryźć prawidłowo, zadbaj o zęby – uzupełnij braki, skoryguj zgryz. Połykając duże kęsy, można zranić śluzówkę przełyku. Lepiej nie popijać jedzenia, lecz między połykaniem kolejnych kęsów pić niegazowaną wodę mineralną. Trawieniu nie służy rozmowa w czasie posiłku, bo z kolejnymi kęsami łykamy powietrze.

Nie przegap

Dieta na ból żołądka, zgagę, nudności i biegunkę

Zwykle nie zastanawiamy się zbytnio, jak jemy. Czas refleksji przychodzi, gdy zaczynamy odczuwać dolegliwości żołądkowe. Chociaż boli cię żołądek, w przełyku pali zgaga, odczuwasz nudności, masz mdłości i biegasz do toalety to coś trzeba jeść. Co jeść? Jak można pomóc sobie odpowiednią dietą?

Jak działa żołądek. Siła kwasów trawiennych

Żołądek od środka wyściela błona śluzowa, od zewnątrz osłania błona surowicza, a między nimi znajduje się mięśniówka. W śluzówce mieszczą się ujścia licznych gruczołów produkujących kwas solny i enzymy wchodzące w skład soku żołądkowego, a także duże ilości śluzu, który ułatwia przesuwanie się pokarmu i chroni błonę żołądka przed drażniącym działaniem soku żołądkowego. Gdy kwasu solnego jest za dużo, może dojść do powstania nadżerki, nawet wrzodów. Białko, kofeina i alkohol pobudzają jego produkcję. Dzięki rytmicznym skurczom i rozkurczom pokarm jest mieszany z sokiem żołądkowym i jeszcze bardziej rozdrabniany. Kwas solny niszczy bakterie, które trafiły do żołądka z jedzeniem i pobudza dwunastnicę do wytwarzania hormonów jelitowych odpowiedzialnych za produkcję soku trzustkowego i żółci. Płyny pozostają w żołądku krótko, szybko przedostają się do dwunastnicy, lekkie śniadanie — 2 godziny, przeciętny obiad 4-5 godzin, obfity posiłek składający się z dań ciężko strawnych – nawet ponad 8 godzin. Rady: Jedz częściej, ale małe porcje, najlepiej 5 razy dziennie. Nieregularne jedzenie i przejadanie się zaburzają trawienie. Wskutek cykliczności posiłków tworzy się pamięć metaboliczna: szczyt enzymów trawiennych przypada w porze posiłków i pokarm zostaje szybko przetworzony na energię. Żołądek ma ograniczoną pojemność (może zwiększyć objętość od 1,5 do 6 litrów) – gdy dostarczymy mu ogromną porcję, ścianki rozciągną się i osłabną, więc trawienie będzie dłużej trwać. Pojawi się uczucie ciężaru w brzuchu, wzdęcie czy zgaga. Unikaj potraw i napojów bardzo gorących (podrażniają przełyk i źle działają na żołądek) oraz bardzo ostrych (sprzyjają nadkwasocie).

Jelito cienkie – cukry, tłuszcze i białka wchłaniają się to tkanek

Z żołądka masa pokarmowa przemieszcza się porcjami do jelita cienkiego, gdzie zachodzą dalsze procesy trawienia. W dwunastnicy (pierwszy odcinek jelita cienkiego) pod wpływem enzymów trzustkowych, tych produkowanych przez ściany jelita cienkiego i żółci z wątroby następuje rozkład cukrów, tłuszczów i białka. Gotowe do wchłonięcia aminokwasy, glukoza i kwasy tłuszczowe przenikają przez kosmki jelita do naczyń limfatycznych i krwionośnych. Rady: Jedz produkty z probiotykami (jogurty, napoje) — usprawniają trawienie i wchłanianie składników odżywczych i hamują rozwój bakterii chorobotwórczych w jelitach. Korzystnie działają fermentowane produkty mleczne i kiszonki.

Wątroba produkuje żółć

Bez przerwy produkuje żółć niezbędną do trawienia tłuszczów. Niewykorzystana żółć spływa do pęcherzyka żółciowego (jest gęsta i dziesięciokrotnie bardziej stężona niż żółć wątrobowa). Organizm wykorzystuje zapas do trawienia obfitych i tłustych posiłków. Krew, przepływając przez wątrobę, pobiera substancje odżywcze, a zostawia toksyczne produkty przemiany materii i szkodliwe związki, które każdego dnia sami wprowadzamy do organizmu. Rady: Wątrobie szkodzi alkohol, a także kofeina, cukier i tłuszcze trans. Dlatego jeśli wypijesz kawę, nie sięgaj już tego dnia po colę. Gdy zjesz kawałek ciasta, nie jedz czekolady. Potrawy smażone prowadzą do nadmiernego wydzielania soku żołądkowego i obciążają wątrobę, więc zastępuj je gotowanymi, pieczonymi w folii, na ruszcie.

Ostatni etap trawienia w jelicie grubym

To, czego nie da się strawić, trafia do jelita grubego. Tu jest wchłaniana woda, elektrolity, witaminy oraz produkowana witamina K i niektóre witaminy B. Niewykorzystane resztki zostają przetworzone przez bakterie i przesuwają się w kierunku odbytu. Na skutek impulsu nerwowego ruchy jelita wzmagają się, otwiera się zwieracz odbytu i dochodzi do wypróżnienia. Strawienie większości pokarmów trwa 24 godziny. Czas przechodzenia treści pokarmowej przez jelita jest jednak sprawą indywidualną. O zaparciu mowa jest wtedy, gdy wypróżnienia są rzadziej niż 2 razy w tygodniu. Rady: Jedz dużo produktów zawierających błonnik (warzywa, owoce ze skórką, produkty gruboziarniste) i pij przynajmniej 2 litry płynów dziennie. Więcej się ruszaj – aktywność fizyczna jest wrogiem zaparć. Znajdź czas na „posiedzenie”. Wstrzymywanie wypróżnienia sprawia, że odruch zanika. Dlatego z toalety należy korzystać wtedy, gdy domaga się tego organizm.

Trzustka reguluje poziom cukru

Bez udziału tego gruczołu niemożliwe byłoby trawienie. Produkuje enzymy i hormony (glukagon i insulinę) regulujące gospodarkę cukrem. Gdy trzustka pracuje źle, w organizmie jest za mało insuliny i rozwija się cukrzyca. Końcowy produkt przetwarzania cukrów, czyli glukoza, zostaje wchłonięty do kosmków jelita cienkiego. Stamtąd wędruje do wątroby i wraz z krwią jest rozprowadzany po całym organizmie. Wątroba może wykorzystać nadwyżkę glukozy do syntezy glikogenu. Gdy nadmiar utrzymuje się długo, przetwarza ją na kwasy tłuszczowe. Wraz z krwią trafiają one do komórek tkanki tłuszczowej i jako tzw. tłuszcze obojętne stanowią w organizmie pewien zapas. Za rozkład tłuszczów odpowiada lipaza trzustkowa. Ponieważ enzym ten rozpuszcza się w wodzie, a tłuszcze w wodzie się nie rozpuszczają, może trawić tylko cząsteczki znajdujące się na powierzchni bryłek tłuszczu. W ich rozkładzie z pomocą przychodzi żółć. Rady: Wybieraj produkty o niskim indeksie glikemicznym (IG) – przetwory zbożowe z grubego przemiału oraz surowe warzywa i owoce (gotowanie zwiększa IG). Lepiej zjeść surówkę z marchwi niż gotowaną marchewkę z groszkiem. Jedzenie o niskim IG powoduje powolne uwalnianie glukozy do krwi i produkcję niewielkiej ilości insuliny. Produkty takie zwykle zawierają dużo błonnika, szybko dają uczucie sytości, więc mniej zjadamy, nie obciążając przewodu pokarmowego. Trzustka nie lubi piwa!

Mózg odpowiada za uczucie głodu

Trawieniem steruje system nerwowy i hormony wydzielane w układzie pokarmowym. Dzięki wyspecjalizowanym ośrodkom nerwowym sam widok i zapach smakowitych potraw pobudza gruczoły ślinowe do produkcji śliny, a żołądek – soku żołądkowego. Układ nerwowy odpowiada za uczucie głodu i sytości, zawiaduje wydalaniem. Pod wpływem rozciągania się ścian żołądka w miarę jedzenia produkowana jest gastryna – hormon uaktywniający pracę gruczołów żołądkowych wytwarzających enzym trawienny – pepsynogen. W czasie trawienia tłuszczów w jelicie cienkim wydziela się cholecystokinina odpowiadająca za produkcję żółci. Rady: Dbaj o estetykę potraw. Jedzenie ma być przyjemnością. Napięcie nerwowe powoduje wydzielanie dużej ilości adrenaliny (zaburza produkcję enzymów trawiennych, zakłóca pracę żołądka i jelit). Nadmierna ilość soku żołądkowego drażni śluzówkę przełyku i żołądka, wywołując wzdęcia i zgagę. Grozi to chorobą wrzodową, zapaleniem błony śluzowej żołądka, prowadzi do przewlekłych zaparć. Gwałtowne (pod wpływem stresu) skurcze mięśni żołądka, pęcherzyka żółciowego i jelit powodują bóle brzucha, biegunkę.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także

Aktualizacja: 12.03.2014

Komentarze (1 - 1 z 1)
darek, 15.03.2013 13.59
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
przez cały tydzień mam problemy z żywieniem się choć czuję głód w żołądku to nie mogę jeść szybko mnie zbiera na wymioty .czy przeziębienie ma też coś wspólnego z tą chorobą?
 
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Kłopotliwe GAZY - jak ich uniknąć Kłopotliwe GAZY - jak ich uniknąć

Nasz organizm wytwarza kilkaset gramów gazów dziennie. Są one bezzapachowe. Dopiero fermentacja...

więcej

18888

Kamienie żółciowe, czyli złogi w WORECZKU ŻÓŁCIOWYM Kamienie żółciowe, czyli złogi w WORECZKU ŻÓŁCIOWYM

Możesz podejrzewać, że w twoim woreczku żółciowym utworzyły się kamienie, jeśli często pobolewa cię...

więcej

17691

HELICOBACTER PYLORI - objawy zakażenia układu pokarmowego HELICOBACTER PYLORI - objawy zakażenia układu pokarmowego

Helicobacter pylori to bakteria, która może prowadzić do występowania wielu chorób górnego odcinka...

więcej

18307

Operacja przepukliny pachwinowej. Jak postępować po operacji przepukliny pachwinowej Operacja przepukliny pachwinowej. Jak postępować po operacji przepukliny pachwinowej

Operacja przepukliny jest dziś łatwa. Rekonwalescencja po operacji przepukliny pachwinowej...

więcej

17537

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

W przypadku przesuszenia skóry rąk proponuję zastosowanie (wielokrotnie w ciągu dnia) preparatów intensywnie natłuszczających dostępnych w aptekach, takich jak Diprobaza, Nanobaza, Dermobaza, maść...

Korony porcelanowe nie mają określonej na stałe żywotności. Wszystko zależy od użytkowania ich przez pacjenta. Są korony, które przetrwały 20 lat, ale zdarzają się również takie, które pękają po...

Obecność skrzepów krwi we krwi miesiączkowej jest objawem bardzo obfitych krwawień miesiączkowych, zwykle towarzyszą im bóle brzucha. Obfite krwawienia miesiączkowe, zwłaszcza jeśli występują od...

Grupy wsparcia
data

Październik 01, 2014

Dla mnie ten środek jest nieskuteczny. Po miesiącu stosowania nie widzę żadnych zmian w wadze. To pic na wodę. Jedyny widoczny efekt, to nie muszę obawiać się zatwardzeń, bowiem ułatwia wypróżnianie. Ale on miał rozbijać tłuszcz, a nie przeczyszczać kiszki !Herbatki na takie rzeczy są...

data

Październik 01, 2014

Hej, sorki, że odkopuje, ale czy ktoś ma może jakieś nowe informacje w tym temacie, czy bez zmian?

data

Październik 01, 2014

Ludzie, zastanówcie się, co piszecie! 20 kg w 2 miesiące to może schudnąć osoba, która waży 150 kg! Przeważnie jeśli nie macie aż takiej nadwagi, to żeby schudnąć zdrowo (!!!) i skutecznie, potrzebujecie kilku miesięcy. Utrata 1 kg tygodniowo może nie jest super efektowna od razu, ale...

data

Październik 01, 2014

Czy zwykła kawa odchudza? Opinie są podzielone, jednak jest teraz modny także taki wynalazek jak zielona kawa, której skuteczność została udowodniona badaniami w Stanach Zjednoczonych, ogólnie są to klasyczne ziarna kawy, jednak nie poddane procesowi palenia, dzięki temu mają dużo kwasu...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.