Gronkowcowe zatrucie pokarmowe - objawy i leczenie zarażenia gronkowcem

Autor: Natasza Socha-Chyrzyński

Gronkowcowe zatrucie pokarmowe to skutek zjedzenia pokarmów do których dostały się bakterie gronkowca. Gronkowiec złocisty jest wszędzie. Te wszędobylskie bakterie nie są jednak dla nas szkodliwe, dopóki nie trafią na odpowiednie warunki i nie zaczną wydzielać trującej enterotoksyny. Choć ulubionym podłożem gronkowców są węglowodany (ciastka, lody, kremy, galaretki owocowe), nie stronią też od mięsa lub ryb.

Zatrucia pokarmowe spowodowane gronkowcem złocistym Staphylococcus aureus są szczególnie częste w okresie letnim. Wynikają ze spożywania pokarmów (np. mięsa, mleka i jego produktów, kremów jajecznych) niewłaściwie przechowywanych, np. rozmrożonych i ponownie zamrożonych lody, produktów spożywczych długo przetrzymywanych w temperaturze pokojowej lub wskutek niewłaściwej higieny przy przygotowywaniu posiłków. Zatrucia pokarmowe są wynikiem spożycia egzotoksyn gronkowcowych obecnych w pokarmie już przed jego przyjęciem. Szybkie ich wchłanianie w obrębie żołądka wywołuje nudności i wymioty, które często powodują usunięcie źródła zakażenia. Toksyny gronkowcowe są ciepłostałe, więc gotowanie nie powoduje ich zniszczenia. Gronkowce rozmnażają się w warunkach wysokiego stężenia białka, soli lub cukru, bez koniecznej obecności innych współorganizmów.


Gronkowcowe zatrucie pokarmowe - objawy

  • bóle brzucha
  • nudności
  • biegunka
  • podwyższona temperatura
  • zapaść (w nielicznych przypadkach)

Gronkowcowe zatrucie pokarmowe - leczenie

Leczenie zatrucia pokarmowego gronkowcem w niektórych poważnych przypadkach wymaga hospitalizacji. Najczęściej przy wystąpieniu schorzenia konieczne jest ustalenie właściwej diety oraz odpowiednie nawodnienie organizmu. Leczenie gronkowcowych zatruć pokarmowych polega na wyrównaniu gospodarki wodnoelektrolitowej i podawaniu leków przeciwbólowych.

Gronkowcowe zatrucie pokarmowe - profilaktyka

Osoby produkujące żywność (kremy, ciasta, lody) muszą szczególnie dbać o higienę i zachować ostrożność - ropiejący palec czy czyrak na twarzy wystarczy, by zatruć lody, a przy okazji wielu ludzi. Należy tez pamiętać, aby wędliny o krótkiej trwałości zawsze kupować świeże i przechowywać krótko. Mięso, wędliny, warzywa i owoce, które łatwo się psują, należy przechowywać w lodówce osobno. Nie zaleca się także spożywać potraw niedopieczonych czy niedogotowanych. Nie wolno ponownie zamrażać produktów, a mięso i drób rozmrażamy tuż przed przygotowaniem potrawy. Łatwo psujące produkty należy przechowywać w lodówce, bowiem temperatura 30–45°C sprzyja mnożeniu się drobnoustrojów.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 18.03.2014

DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Ból brzucha z prawej strony. Jakie są przyczyny bólu brzucha z prawej strony? Ból brzucha z prawej strony. Jakie są przyczyny bólu brzucha z prawej strony?

Ból brzucha z prawej strony może być spowodowany zapaleniem wyrostka robaczkowego albo pęcherzyka...

więcej

62370

HELICOBACTER PYLORI - objawy zakażenia układu pokarmowego HELICOBACTER PYLORI - objawy zakażenia układu pokarmowego

Helicobacter pylori to bakteria, która może prowadzić do występowania wielu chorób górnego odcinka...

więcej

58092

Wrzody żołądka - objawy i leczenie Wrzody żołądka - objawy i leczenie

Podejrzewasz u siebie wrzody żołądka? Typowe objawy wrzodów to zgaga, wzdęcia, brak apetytu, częste...

więcej

56602

KREW W KALE - objawem jakiej choroby może być krew w stolcu? KREW W KALE - objawem jakiej choroby może być krew w stolcu?

Krew w kale nigdy nie jest objawem prawidłowym. Przeważnie wskazuje na jedną z wielu chorób układu...

więcej

54761

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Fizjologiczna jednorazowa ilość oddawanego moczu powinna wahać się w przedziale 300-400 ml. Przy prawidłowym nawodnieniu organizmu z toalety powinniśmy korzystać co ok. 3 godziny, czyli 4-6 x na...

Przebarwienia pozapalne mają tendencję do ustępowania z czasem. Ekspozycja na działanie promieniowania UV utrwala je, jednakże nie przekreśla szansy całkowitego ich ustąpienia w przyszłości.

W pani przypadku wygląda to bardziej na problemy krążeniowe. Proszę skontaktować się ze specjalistą od naczyń krwionośnych. Warto też zrobić Dopplera żył.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.