Gronkowcowe zatrucie pokarmowe - objawy i leczenie zarażenia gronkowcem

Autor: Natasza Socha-Chyrzyński

Gronkowcowe zatrucie pokarmowe to skutek zjedzenia pokarmów do których dostały się bakterie gronkowca. Gronkowiec złocisty jest wszędzie. Te wszędobylskie bakterie nie są jednak dla nas szkodliwe, dopóki nie trafią na odpowiednie warunki i nie zaczną wydzielać trującej enterotoksyny. Choć ulubionym podłożem gronkowców są węglowodany (ciastka, lody, kremy, galaretki owocowe), nie stronią też od mięsa lub ryb.

Zatrucia pokarmowe spowodowane gronkowcem złocistym Staphylococcus aureus są szczególnie częste w okresie letnim. Wynikają ze spożywania pokarmów (np. mięsa, mleka i jego produktów, kremów jajecznych) niewłaściwie przechowywanych, np. rozmrożonych i ponownie zamrożonych lody, produktów spożywczych długo przetrzymywanych w temperaturze pokojowej lub wskutek niewłaściwej higieny przy przygotowywaniu posiłków. Zatrucia pokarmowe są wynikiem spożycia egzotoksyn gronkowcowych obecnych w pokarmie już przed jego przyjęciem. Szybkie ich wchłanianie w obrębie żołądka wywołuje nudności i wymioty, które często powodują usunięcie źródła zakażenia. Toksyny gronkowcowe są ciepłostałe, więc gotowanie nie powoduje ich zniszczenia. Gronkowce rozmnażają się w warunkach wysokiego stężenia białka, soli lub cukru, bez koniecznej obecności innych współorganizmów.


Gronkowcowe zatrucie pokarmowe - objawy

  • bóle brzucha
  • nudności
  • biegunka
  • podwyższona temperatura
  • zapaść (w nielicznych przypadkach)

Gronkowcowe zatrucie pokarmowe - leczenie

Leczenie zatrucia pokarmowego gronkowcem w niektórych poważnych przypadkach wymaga hospitalizacji. Najczęściej przy wystąpieniu schorzenia konieczne jest ustalenie właściwej diety oraz odpowiednie nawodnienie organizmu. Leczenie gronkowcowych zatruć pokarmowych polega na wyrównaniu gospodarki wodnoelektrolitowej i podawaniu leków przeciwbólowych.

Gronkowcowe zatrucie pokarmowe - profilaktyka

Osoby produkujące żywność (kremy, ciasta, lody) muszą szczególnie dbać o higienę i zachować ostrożność - ropiejący palec czy czyrak na twarzy wystarczy, by zatruć lody, a przy okazji wielu ludzi. Należy tez pamiętać, aby wędliny o krótkiej trwałości zawsze kupować świeże i przechowywać krótko. Mięso, wędliny, warzywa i owoce, które łatwo się psują, należy przechowywać w lodówce osobno. Nie zaleca się także spożywać potraw niedopieczonych czy niedogotowanych. Nie wolno ponownie zamrażać produktów, a mięso i drób rozmrażamy tuż przed przygotowaniem potrawy. Łatwo psujące produkty należy przechowywać w lodówce, bowiem temperatura 30–45°C sprzyja mnożeniu się drobnoustrojów.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 18.03.2014

reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
WYROSTEK ROBACZKOWY: to musisz o nim wiedzieć! WYROSTEK ROBACZKOWY: to musisz o nim wiedzieć!

Wyrostek robaczkowy niby nie jest nam potrzebny, a jednak dobrze go mieć. Stan zapalny objawia się...

więcej

40411

Ból brzucha z prawej strony. Jakie są przyczyny bólu brzucha z prawej strony? Ból brzucha z prawej strony. Jakie są przyczyny bólu brzucha z prawej strony?

Ból brzucha z prawej strony może być spowodowany zapaleniem wyrostka robaczkowego albo pęcherzyka...

więcej

53923

Gazy, WZDĘCIA i odbijanie: objawy złego trawienia Gazy, WZDĘCIA i odbijanie: objawy złego trawienia

Wiatry, gazy, odbijanie są naturalnym produktem ubocznym rozkładu węglowodanów. Czasem jednak mogą...

więcej

35786

BÓL ŻOŁĄDKA: jaka to choroba? Choroby objawiające się bólem żołądka BÓL ŻOŁĄDKA: jaka to choroba? Choroby objawiające się bólem żołądka

Ból żołądka może być ostry, kłujący, tępy, trwać kilka minut lub być przewlekły. Ból w dołku może...

więcej

40371

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Skaling to zabieg polegający na usuwaniu kamienia nazębnego, który osadza się głównie w okolicach szyjek zębowych. Wykonuje się go za pomocą ultradźwięków. Taki zabieg nie ma wpływu na kolor koron....

Być może, że problem dotyczy zablokowania stawu krzyżowo-biodrowego w miednicy. Wówczas dochodzi do asymetrii napięcia i stąd mogą pojawiać się dolegliwości bólowe. To oczywiście jedno z...

Grupy wsparcia
data

Lipiec 07, 2015

słodziki są zazwyczaj bardzo szkodliwe, ja używam stewii albo ksylitolu, nie mają kalorii i są naturalnego pochodzenia Owszem,stewia i ksylitol są zdrowe, ale to bzdura że nie mają kalorii. Ksylitol 240kcal/100g, stewia 208,8kcal/100g. Mniej od cukru, który ma 400kcal/100g ale i tak...

data

Lipiec 06, 2015

W miarę ? 4 kg to super efekt. Zobacz ile możesz schudnąć przy pełnej kuracji.

data

Lipiec 02, 2015

Witam . Bulimia - to nie do końca choroba .tzw kotlety to zaniedbanie i tumiwisizm ale jak się ktoś chce odchudzać to proces ten powinien przebiegać powoli i powinien być uzależniony od naszej woli; - sen od 23 do 5,6tej , żadne polegiwanie w innych porach - przestawić mózg na inne...

data

Lipiec 06, 2015

Zamiast wydawać kasę na jakieś nic nie dające tabletki lepiej przeznaczyć te pieniądze na dietetyka z polecenia. Ja zapłaciłam 80 za miesiąc kuracji pod kontrolą dietetyka, jadłospis + zalecenia + konsultacje telefoniczne więc polecam bo efekty są :) tabletki działają jedynie w...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.