Bakterie wywołujące zatrucia pokarmowe - jak ich uniknąć

5 komentarze
Autor: Bogumiła Poniatowska

Zatrucie pokarmowe, szczególnie latem, może dotknąć każdego. Jeżeli nie chcesz, by dopadła cię biegunka, ból brzucha, wymioty i nudności zwracaj uwagę na to, co jesz. Salmonella, gronkowiec, pałeczki jadu kiełbasianego, bakteria E. coli, yersinia czy listeria lubią ciepło i słońce i chętnie namnażają się w źle przechowywanej żywności.

O zatrucie pokarmowe nie jest trudno. Pałaszując np. lekko rozmrożone lody, przy okazji zjadamy często też bakteryjną wkładkę. Gdy dotrze ona do żołądka, kwas solny (składnik soku żołądkowego) zwykle skutecznie się z nią rozprawia. Ale nie zawsze. Jeśli bakteryjny desant jest zbyt duży, o zatrucie pokarmowe nie jest trudno. Latem przyczyną zatruć pokarmowych najczęściej są salmonella, gronkowiec, pałeczki jadu kiełbasianegobakteria E. coli, yersinia i listeria.

Nie przegap

Patulina - toksyna z pleśni w owocach. Jak uniknąć zatrucia patuliną?

Toksyny w niektórych owocach powstają w wyniku ich stłuczenia lub uderzenia. Pod żadnym pozorem nie wolno wykrajać zgniłych miejsc i zjadać reszty owocu, która tylko pozornie jest zdrowa. Trująca patulina potrafi przenikać w głąb tkanki, powodując zatrucia pokarmowe, wrzody i krwawienia.

Zatrucie salmonellą

Salmonella (Salmonella enterica, pałeczki paraduru) upodobała sobie produkty pochodzenia zwierzęcego: jaja, mięso, mleko i jego przetwory. Salmonellę mogą też przenosić z produktu na produkt gryzonie i muchy - jeśli więc nie zabezpieczymy przed nimi żywności, zwiększymy ryzyko zakażenia się.
Już po 8 godzinach od zjedzenia skażonego salmonellą posiłku możesz odczuwać ból brzucha i ból głowy, wymioty, podwyższoną temperaturę. Męczyć cię może także biegunka.

Gdy się zatrujesz: zwykle wystarcza kilkudniowa dieta, zażycie węgla leczniczego (10-12 tabletek rozpuszczonych w 1/2 szklanki przegotowanej ciepłej wody, a potem aż do ustąpienia objawów 6 rozpuszczonych tabletek co 4 godziny) lub Smecty (1-2 saszetki rozpuszczone w wodzie 3 razy dziennie). Jeśli objawy nie ustępują przez 2-3 dni, lekarz może zalecić antybiotyk.

Jak się chronić?

  • surowe mięso, drób, ryby i jaja przechowuj w lodówce z dala od produktów gotowych do spożycia;
  • nie jedz lodów czy kremu, które nie były dobrze schłodzone, a szczególnie produktów rozmrożonych i ponownie zamrożonych;
  • skorupki jaj przed włożeniem do lodówki parz wrzątkiem przez ok. 10 sekund;
  • zapomnij o tatarze - surowe mięso i jajko to podwójne niebezpieczeństwo;
  • nie jedz potraw niedopieczonych, niedogotowanych;
  • nie kupuj mięsa niewiadomego pochodzenia.

Problem

Problem

Przydatne preparaty, jeśli masz biegunkę:

  • przy lżejszej - pomocne są: Smecta, Węgiel leczniczy, Salotannal, Carbosal, Enterosol, Aloe 12 Dagomed, Taninal.
  • preparaty zapierające, przy cięższych biegunkach: Laremid, Stoperan, Imodium, Enterol 250.
  • po biegunkach naturalną florę bakteryjną przewodu pokarmowego pomogą odnowić: Trilac, Lakcid.

Zatrucie gronkowcem

Trudno znaleźć miejsce, gdzie gronkowiec się nie nie znajdzie. Te wszędobylskie bakterie nie są jednak dla nas zbyt szkodliwe, dopóki nie trafią na odpowiednie warunki i nie zaczną wydzielać trującej enterotoksyny. Choć  ulubionym podłożem gronkowców są węglowodany (ciastka, lody, kremy, galaretki owocowe), nie stronią też od mięsa lub ryb.
Objawy zatrucia gronkowcem - silny ból brzucha, wymioty, czasem biegunka, gorączka, dreszcze - pojawiają się szybko, do 6 godzin po zjedzeniu produktu skażonego gronkowcem.

Gdy się zatrujesz: zwykle wystarcza zażycie środków przeciwbólowych, rozkurczowych i przeciwbiegunkowych (np. węgiel leczniczy, Smecta, Stoperan). Warto przestrzegać diety i sporo pić (nic słodkiego!). Gdy to nie pomoże w ciągu 2-3 dni, lekarz może zalecić antybiotyk.

Jak się chronić?

  • powąchaj danie, nim je zjesz. Zakażone produkty często podejrzanie pachną. Nie jadaj smażonych ryb lub mięsa z grilla, które są zbyt obficie posypane przyprawami. W ten sposób nieuczciwi sprzedawcy często kamuflują nieświeżość produktów spożywczych;
  • jeśli ktoś z bliskich jest zakażony gronkowcem, zachowaj w czasie spotkań maksymalną ostrożność.

Ważne

Ważne

Gdy lekarz podejrzewa zatrucie pokarmowe salmonellą, gronkowcem lub inną groźną dla przewodu pokarmowego bakterią, zwykle zleca dwa badania. Pierwsze wykonuje się z próbki krwi, a drugie z kału. Od rodzaju bakterii zależy rodzaj zastosowanej terapii oraz zaleconej diety.

Zatrucie jadem kiełbasianym

Jad kiełbasiany to niebezpieczna toksyna produkowana przez laseczki Clostridium Botulinum. Bytują one w ziemi, źle przygotowanych i przechowywanych konserwach mięsnych, rybnych lub warzywnych. Zazwyczaj do zakażenia jadem kiełbasianym dochodzi  po zjedzeniu skażonej konserwy (również jarzynowej) oraz mięsa wędzonego i peklowanego.
Objawy zatrucia dotyczą głównie układu nerwowego: po 18 godzinach pojawiają się zawroty głowy, podwójne widzenie, opadanie powiek, trudności w mówieniu, ślinotok. Wymiotom towarzyszy silny ból brzucha.

Gdy się zatrujesz: jak najszybciej zgłoś się do lekarza, by podał antybotulinową surowicę. Jeśli pomoc nie nadejdzie na czas, może nastąpić zgon.

Jak się chronić?

  • sprawdzaj termin przydatności konserw do spożycia i przechowuj je zgodnie z zaleceniami producenta. Wyrzucaj te z wybrzuszonymi wieczkami i te, które syczą w trakcie otwierania;
  • wąchaj potrawy - skażone jadem często pachną zjełczałym tłuszczem;
  • przygotowując przetwory, zachowaj idealną czystość i wszystko pasteryzuj;

Zrób to koniecznie

Zrób to koniecznie

Jagody na ratunek

Jeśli masz biegunkę i podrażnione jelita, możesz wypróbować wywar z owoców czarnej jagody. Działa on ściągająco i odkażająco. Łyżkę stołową suszonych, mrożonych lub świeżych (ale umytych!) jagód zalej szklanką ciepłej wody i gotuj przez 5-7 minut na małym ogniu. Przecedź i pij gorący wywar 2-3 razy dziennie po pół szklanki.

Zatrucia pokarmowe: Escherichia z mięsa

Bakteria Escherichia coli (bakteria E. coli) lubi niedogotowane oraz niedopieczone mięso. Ponieważ jednak przenoszą ją muchy i gryzonie, prawie nie ma produktu spożywczego, którego nie może zasiedlić. Po kilkunastu godzinach od zjedzenia zakażonego dania możemy mieć biegunkę, czasem wymioty. Może im towarzyszyć dotkliwy ból głowy, a nawet zatrzymanie moczu.

Gdy się zatrujesz: najlepiej zmusić się do wymiotów, a potem zażyć węgiel leczniczy lub smectę. Musimy też pić dużo ciepłych płynów, np. lekko osolonej przegotowanej wody. Jeśli objawy nie ustąpią w ciągu 2-3 dni, trzeba pójść do lekarza, który zwykle zleca antybiotyk.

Jak się chronić?

  • nie jedz niedogotowanego i niedopieczonego mięsa
  • owoce i warzywa myj i obieraj cienko ze skórki
  • zabezpieczaj żywność przed muchami i gryzoniami
  • zawsze myj ręce przed jedzeniem i po nim
  • nie jadaj w przydrożnych grillach

Zatrucia pokarmowe: Yersinia z wody

Ta bakteria zasiedla produkty pochodzenia zwierzęcego (np. mięso, mleko), ale lubi też pływać w studziennej wodzie. Wystarczy, że wypijemy kubek wody prosto ze studni i... zakażenie gotowe. Szybko rośnie temperatura, pojawia się prawostronny ból brzucha (jak przy ataku wyrostka robaczkowego) i biegunka (bywa z domieszką krwi). Czasem zatruciu towarzyszy zapalenie stawów i drobna wysypka na nogach.

Gdy się zatrujesz: najlepiej szybko zgłosić się do lekarza, który zleci antybiotyk. Jeśli nie jest to możliwe, możemy zażyć środki przeciwbólowe i przeciwgorączkowe (np. ibuprom, pyralginum), przeciwbiegunkowe (np. węgiel medyczny, smecta) i przejść na dietę (ryż na wodzie, sucharki, tarte jabłko, kakao na wodzie).

Jak się chronić?

  • nie pij nieprzegotowanej wody, a także mleka prosto od krowy
  • nie korzystaj z płytkich studni
  • zachowaj higienę podczas przygotowywania posiłków
  • myj ręce przed jedzeniem i po nim
  • produkty spożywcze przechowuj w lodówce

Zatrucia pokarmowe: Listeria z lodówki

Listeria monocytogenes nic nie robi sobie z niskich temperatur, dlatego często zasiedla produkty w naszych lodówkach. Lubi mleko, sery, lody, warzywa, kiełbasę, drób, mięso i ryby. Objawy zakażenia tym drobnoustrojem do złudzenia przypominają grypę: gorączka, bóle stawów i mięśni, kaszel. Dolegliwości pojawiają się od 4 godzin do kilku dni po zjedzeniu zakażonego produktu. Zatrucie jest niebezpieczne zwłaszcza dla kobiet w ciąży - może dojść do uszkodzenia płodu.

Gdy się zatrujesz: trzeba przejść na dietę i dużo pić. Jeśli objawy nie ustępują przez 2-3 dni, należy zgłosić się do lekarza, który zazwyczaj ordynuje antybiotyk.

Jak się chronić?

  • myj lodówkę raz w tygodniu (i za każdym razem, gdy coś się np. rozleje)
  • wszystkie produkty wkładane do lodówki segreguj i umieszczaj w osobnych pojemnikach
  • nie pij surowego mleka i nie jedz surowego, niedogotowanego czy niedopieczonego mięsa i ryb
  • nie jedz "podejrzanych" lodów
  • chrup warzywa umyte i cienko obrane ze skórki

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także

Aktualizacja: 03.07.2015

Komentarze (1 - 5 z 5)
karol, 04.12.2014 14.49
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja na szczęście nigdy się nie zatrułem. No może raz ale było słabe i po dniu wyzdrowiałem
 
kaja, 28.10.2010 18.59
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
na pewno taką bolączka wielu z nas jest biegunka,która tak jak w moim przypadku czesto pojawia sie równolegle z jakas dziwna wysypka najczesciej po wodzie. Juz teraz jestem mądrzejsza i biore enterol zawsze do apteczki,ale kiedys takie wypadki rujnowały mi wszelkie wyjazdy.
 
zoanna, 11.07.2010 23.20
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
W podróż zawsze biorę własne jedzenie, żeby nie kupować nic podejrzanego po drodze, np. owoce, wafle ryżowe (najlepszą są z Good Fooda) . Na wyjazdach staram się jeść bezpieczne produkty, którymi na pewno się nie zatruję. Czasem warto zrezygnować z regionalnych specjałów, żeby nie mieć sensacji żołądkowych...
 
NameLess One, 08.05.2009 14.05
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nikt nie da Ci żadnej gwarancji. Gronkowiec jest bardzo wytrzymały i nawet czyściocha może go nie zabić. Co do ochrony przed tymi zjawiskami to trzeba bardzo uważać na lody w pojemnikach, szczególnie nieprzezroczystych - ne masz jak sprawdzić przed zakupem czy nie były rozmrożone. Ostatnio widziałem w carrefour lody sprzedawane w gałkach, które o 9:30 rano wyglądały jak papka. Jak zadzwoniłem so sanepidu z pytaniem co oni na to, to poinformowali mnie, żebym przyszedł do sanepidu i zgłosił to pisemnie, wtedy dopiero przeprowadzą kontrolę. Chyba jaja sobie robią. Jak zobaczę włamanie też mam pójść na komendę i napisać oświadczenie, a oni za kilka godzin przyślą radiowóz?
 
Redip, 25.07.2007 22.02
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
jesli rozmrozone uprzednio dobre lody przerobione na shak'a zmieszamy z wodka to czy nadal istnieje niebezpiecznstwo zatrucia? I jakie stezenie bedzie odpoeirdnie? :D
 
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Pęcherzyk żółciowy: resekcja. Za i przeciw operacji pęcherzyka

"Wycinać czy nie" to dylemat osób, które mają kamienie w pęcherzyku żółciowym. Bo z jednej strony...

więcej

34189

Grzybica jamy ustnej. Kandydoza: przyczyny, objawy, leczenie grzybicy w ustach i gardle Grzybica jamy ustnej. Kandydoza: przyczyny, objawy, leczenie grzybicy w ustach i gardle

Grzybica jamy ustnej jest niebezpieczna - należy ją bezwzględnie leczyć, bo może zaatakować cały...

więcej

44016

Gazy, WZDĘCIA i odbijanie: objawy złego trawienia Gazy, WZDĘCIA i odbijanie: objawy złego trawienia

Wiatry, gazy, odbijanie są naturalnym produktem ubocznym rozkładu węglowodanów. Czasem jednak mogą...

więcej

35786

KREW W KALE - objawem jakiej choroby może być krew w stolcu? KREW W KALE - objawem jakiej choroby może być krew w stolcu?

Krew w kale nigdy nie jest objawem prawidłowym. Przeważnie wskazuje na jedną z wielu chorób układu...

więcej

45960

Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

W przypadku wymienionych leków należy bezwzględnie unikać ekspozycji na słońce. Proszę skontaktować się z lekarzem prowadzącym w celu modyfikacji terapii. Nie jest medycznie uzasadnione łączenie w...

Tabletki z 17. i 21. dnia mają ten sam skład i jest bez znaczenia, w jakiej kolejności je pani przyjęła.

Z opisu rezonansu nie wynika nic niepokojącego... Kwestią jest to, jakie masz ewentualne objawy bólowe kolana. Przypuszczam, że w przypadku pracy fizycznej problem jest natury bardziej...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.