Bakterie wywołujące zatrucia pokarmowe - jak ich uniknąć

5 komentarze
Autor: Bogumiła Poniatowska

Zatrucie pokarmowe, szczególnie latem, może dotknąć każdego. Jeżeli nie chcesz, by dopadła cię biegunka, ból brzucha, wymioty i nudności zwracaj uwagę na to, co jesz. Salmonella, gronkowiec, pałeczki jadu kiełbasianego, bakteria E. coli, yersinia czy listeria lubią ciepło i słońce i chętnie namnażają się w źle przechowywanej żywności.

O zatrucie pokarmowe nie jest trudno. Pałaszując np. lekko rozmrożone lody, przy okazji zjadamy często też bakteryjną wkładkę. Gdy dotrze ona do żołądka, kwas solny (składnik soku żołądkowego) zwykle skutecznie się z nią rozprawia. Ale nie zawsze. Jeśli bakteryjny desant jest zbyt duży, o zatrucie pokarmowe nie jest trudno. Latem przyczyną zatruć pokarmowych najczęściej są salmonella, gronkowiec, pałeczki jadu kiełbasianegobakteria E. coli, yersinia i listeria.

Nie przegap

Patulina - toksyna z pleśni w owocach. Jak uniknąć zatrucia patuliną?

Toksyny w niektórych owocach powstają w wyniku ich stłuczenia lub uderzenia. Pod żadnym pozorem nie wolno wykrajać zgniłych miejsc i zjadać reszty owocu, która tylko pozornie jest zdrowa. Trująca patulina potrafi przenikać w głąb tkanki, powodując zatrucia pokarmowe, wrzody i krwawienia.

Zatrucie salmonellą

Salmonella (Salmonella enterica, pałeczki paraduru) upodobała sobie produkty pochodzenia zwierzęcego: jaja, mięso, mleko i jego przetwory. Salmonellę mogą też przenosić z produktu na produkt gryzonie i muchy - jeśli więc nie zabezpieczymy przed nimi żywności, zwiększymy ryzyko zakażenia się.
Już po 8 godzinach od zjedzenia skażonego salmonellą posiłku możesz odczuwać ból brzucha i ból głowy, wymioty, podwyższoną temperaturę. Męczyć cię może także biegunka.

Gdy się zatrujesz: zwykle wystarcza kilkudniowa dieta, zażycie węgla leczniczego (10-12 tabletek rozpuszczonych w 1/2 szklanki przegotowanej ciepłej wody, a potem aż do ustąpienia objawów 6 rozpuszczonych tabletek co 4 godziny) lub Smecty (1-2 saszetki rozpuszczone w wodzie 3 razy dziennie). Jeśli objawy nie ustępują przez 2-3 dni, lekarz może zalecić antybiotyk.

Jak się chronić?

  • surowe mięso, drób, ryby i jaja przechowuj w lodówce z dala od produktów gotowych do spożycia;
  • nie jedz lodów czy kremu, które nie były dobrze schłodzone, a szczególnie produktów rozmrożonych i ponownie zamrożonych;
  • skorupki jaj przed włożeniem do lodówki parz wrzątkiem przez ok. 10 sekund;
  • zapomnij o tatarze - surowe mięso i jajko to podwójne niebezpieczeństwo;
  • nie jedz potraw niedopieczonych, niedogotowanych;
  • nie kupuj mięsa niewiadomego pochodzenia.

Problem

Problem

Przydatne preparaty, jeśli masz biegunkę:

  • przy lżejszej - pomocne są: Smecta, Węgiel leczniczy, Salotannal, Carbosal, Enterosol, Aloe 12 Dagomed, Taninal.
  • preparaty zapierające, przy cięższych biegunkach: Laremid, Stoperan, Imodium, Enterol 250.
  • po biegunkach naturalną florę bakteryjną przewodu pokarmowego pomogą odnowić: Trilac, Lakcid.

Zatrucie gronkowcem

Trudno znaleźć miejsce, gdzie gronkowiec się nie nie znajdzie. Te wszędobylskie bakterie nie są jednak dla nas zbyt szkodliwe, dopóki nie trafią na odpowiednie warunki i nie zaczną wydzielać trującej enterotoksyny. Choć  ulubionym podłożem gronkowców są węglowodany (ciastka, lody, kremy, galaretki owocowe), nie stronią też od mięsa lub ryb.
Objawy zatrucia gronkowcem - silny ból brzucha, wymioty, czasem biegunka, gorączka, dreszcze - pojawiają się szybko, do 6 godzin po zjedzeniu produktu skażonego gronkowcem.

Gdy się zatrujesz: zwykle wystarcza zażycie środków przeciwbólowych, rozkurczowych i przeciwbiegunkowych (np. węgiel leczniczy, Smecta, Stoperan). Warto przestrzegać diety i sporo pić (nic słodkiego!). Gdy to nie pomoże w ciągu 2-3 dni, lekarz może zalecić antybiotyk.

Jak się chronić?

  • powąchaj danie, nim je zjesz. Zakażone produkty często podejrzanie pachną. Nie jadaj smażonych ryb lub mięsa z grilla, które są zbyt obficie posypane przyprawami. W ten sposób nieuczciwi sprzedawcy często kamuflują nieświeżość produktów spożywczych;
  • jeśli ktoś z bliskich jest zakażony gronkowcem, zachowaj w czasie spotkań maksymalną ostrożność.

Ważne

Ważne

Gdy lekarz podejrzewa zatrucie pokarmowe salmonellą, gronkowcem lub inną groźną dla przewodu pokarmowego bakterią, zwykle zleca dwa badania. Pierwsze wykonuje się z próbki krwi, a drugie z kału. Od rodzaju bakterii zależy rodzaj zastosowanej terapii oraz zaleconej diety.

Zatrucie jadem kiełbasianym

Jad kiełbasiany to niebezpieczna toksyna produkowana przez laseczki Clostridium Botulinum. Bytują one w ziemi, źle przygotowanych i przechowywanych konserwach mięsnych, rybnych lub warzywnych. Zazwyczaj do zakażenia jadem kiełbasianym dochodzi  po zjedzeniu skażonej konserwy (również jarzynowej) oraz mięsa wędzonego i peklowanego.
Objawy zatrucia dotyczą głównie układu nerwowego: po 18 godzinach pojawiają się zawroty głowy, podwójne widzenie, opadanie powiek, trudności w mówieniu, ślinotok. Wymiotom towarzyszy silny ból brzucha.

Gdy się zatrujesz: jak najszybciej zgłoś się do lekarza, by podał antybotulinową surowicę. Jeśli pomoc nie nadejdzie na czas, może nastąpić zgon.

Jak się chronić?

  • sprawdzaj termin przydatności konserw do spożycia i przechowuj je zgodnie z zaleceniami producenta. Wyrzucaj te z wybrzuszonymi wieczkami i te, które syczą w trakcie otwierania;
  • wąchaj potrawy - skażone jadem często pachną zjełczałym tłuszczem;
  • przygotowując przetwory, zachowaj idealną czystość i wszystko pasteryzuj;

Zrób to koniecznie

Zrób to koniecznie

Jagody na ratunek

Jeśli masz biegunkę i podrażnione jelita, możesz wypróbować wywar z owoców czarnej jagody. Działa on ściągająco i odkażająco. Łyżkę stołową suszonych, mrożonych lub świeżych (ale umytych!) jagód zalej szklanką ciepłej wody i gotuj przez 5-7 minut na małym ogniu. Przecedź i pij gorący wywar 2-3 razy dziennie po pół szklanki.

Zatrucia pokarmowe: Escherichia z mięsa

Bakteria Escherichia coli (bakteria E. coli) lubi niedogotowane oraz niedopieczone mięso. Ponieważ jednak przenoszą ją muchy i gryzonie, prawie nie ma produktu spożywczego, którego nie może zasiedlić. Po kilkunastu godzinach od zjedzenia zakażonego dania możemy mieć biegunkę, czasem wymioty. Może im towarzyszyć dotkliwy ból głowy, a nawet zatrzymanie moczu.

Gdy się zatrujesz: najlepiej zmusić się do wymiotów, a potem zażyć węgiel leczniczy lub smectę. Musimy też pić dużo ciepłych płynów, np. lekko osolonej przegotowanej wody. Jeśli objawy nie ustąpią w ciągu 2-3 dni, trzeba pójść do lekarza, który zwykle zleca antybiotyk.

Jak się chronić?

  • nie jedz niedogotowanego i niedopieczonego mięsa
  • owoce i warzywa myj i obieraj cienko ze skórki
  • zabezpieczaj żywność przed muchami i gryzoniami
  • zawsze myj ręce przed jedzeniem i po nim
  • nie jadaj w przydrożnych grillach

Zatrucia pokarmowe: Yersinia z wody

Ta bakteria zasiedla produkty pochodzenia zwierzęcego (np. mięso, mleko), ale lubi też pływać w studziennej wodzie. Wystarczy, że wypijemy kubek wody prosto ze studni i... zakażenie gotowe. Szybko rośnie temperatura, pojawia się prawostronny ból brzucha (jak przy ataku wyrostka robaczkowego) i biegunka (bywa z domieszką krwi). Czasem zatruciu towarzyszy zapalenie stawów i drobna wysypka na nogach.

Gdy się zatrujesz: najlepiej szybko zgłosić się do lekarza, który zleci antybiotyk. Jeśli nie jest to możliwe, możemy zażyć środki przeciwbólowe i przeciwgorączkowe (np. ibuprom, pyralginum), przeciwbiegunkowe (np. węgiel medyczny, smecta) i przejść na dietę (ryż na wodzie, sucharki, tarte jabłko, kakao na wodzie).

Jak się chronić?

  • nie pij nieprzegotowanej wody, a także mleka prosto od krowy
  • nie korzystaj z płytkich studni
  • zachowaj higienę podczas przygotowywania posiłków
  • myj ręce przed jedzeniem i po nim
  • produkty spożywcze przechowuj w lodówce

Zatrucia pokarmowe: Listeria z lodówki

Listeria monocytogenes nic nie robi sobie z niskich temperatur, dlatego często zasiedla produkty w naszych lodówkach. Lubi mleko, sery, lody, warzywa, kiełbasę, drób, mięso i ryby. Objawy zakażenia tym drobnoustrojem do złudzenia przypominają grypę: gorączka, bóle stawów i mięśni, kaszel. Dolegliwości pojawiają się od 4 godzin do kilku dni po zjedzeniu zakażonego produktu. Zatrucie jest niebezpieczne zwłaszcza dla kobiet w ciąży - może dojść do uszkodzenia płodu.

Gdy się zatrujesz: trzeba przejść na dietę i dużo pić. Jeśli objawy nie ustępują przez 2-3 dni, należy zgłosić się do lekarza, który zazwyczaj ordynuje antybiotyk.

Jak się chronić?

  • myj lodówkę raz w tygodniu (i za każdym razem, gdy coś się np. rozleje)
  • wszystkie produkty wkładane do lodówki segreguj i umieszczaj w osobnych pojemnikach
  • nie pij surowego mleka i nie jedz surowego, niedogotowanego czy niedopieczonego mięsa i ryb
  • nie jedz "podejrzanych" lodów
  • chrup warzywa umyte i cienko obrane ze skórki

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także

Aktualizacja: 05.08.2015

Komentarze (1 - 5 z 5)
karol, 04.12.2014 14.49
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja na szczęście nigdy się nie zatrułem. No może raz ale było słabe i po dniu wyzdrowiałem
 
kaja, 28.10.2010 18.59
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
na pewno taką bolączka wielu z nas jest biegunka,która tak jak w moim przypadku czesto pojawia sie równolegle z jakas dziwna wysypka najczesciej po wodzie. Juz teraz jestem mądrzejsza i biore enterol zawsze do apteczki,ale kiedys takie wypadki rujnowały mi wszelkie wyjazdy.
 
zoanna, 11.07.2010 23.20
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
W podróż zawsze biorę własne jedzenie, żeby nie kupować nic podejrzanego po drodze, np. owoce, wafle ryżowe (najlepszą są z Good Fooda) . Na wyjazdach staram się jeść bezpieczne produkty, którymi na pewno się nie zatruję. Czasem warto zrezygnować z regionalnych specjałów, żeby nie mieć sensacji żołądkowych...
 
NameLess One, 08.05.2009 14.05
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Nikt nie da Ci żadnej gwarancji. Gronkowiec jest bardzo wytrzymały i nawet czyściocha może go nie zabić. Co do ochrony przed tymi zjawiskami to trzeba bardzo uważać na lody w pojemnikach, szczególnie nieprzezroczystych - ne masz jak sprawdzić przed zakupem czy nie były rozmrożone. Ostatnio widziałem w carrefour lody sprzedawane w gałkach, które o 9:30 rano wyglądały jak papka. Jak zadzwoniłem so sanepidu z pytaniem co oni na to, to poinformowali mnie, żebym przyszedł do sanepidu i zgłosił to pisemnie, wtedy dopiero przeprowadzą kontrolę. Chyba jaja sobie robią. Jak zobaczę włamanie też mam pójść na komendę i napisać oświadczenie, a oni za kilka godzin przyślą radiowóz?
 
Redip, 25.07.2007 22.02
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
jesli rozmrozone uprzednio dobre lody przerobione na shak'a zmieszamy z wodka to czy nadal istnieje niebezpiecznstwo zatrucia? I jakie stezenie bedzie odpoeirdnie? :D
 
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
POWIĘKSZONA WĄTROBA? Zrób jej detoks. Dieta odtruwająca wątrobę POWIĘKSZONA WĄTROBA? Zrób jej detoks. Dieta odtruwająca wątrobę

Wątroba to jedyny narząd, który potrafi sam się regenerować. Niestety, zła dieta i szkodliwe nałogi...

więcej

32610

MARSKOŚĆ WĄTROBY - objawy, przyczyny, diagnoza, leczenie MARSKOŚĆ WĄTROBY - objawy, przyczyny, diagnoza, leczenie

Marskość wątroby rozwija się latami. Nałogowe picie alkoholu, wirusowe zapalenie wątroby - typu B i...

więcej

46253

Ból brzucha z prawej strony. Jakie są przyczyny bólu brzucha z prawej strony? Ból brzucha z prawej strony. Jakie są przyczyny bólu brzucha z prawej strony?

Ból brzucha z prawej strony może być spowodowany zapaleniem wyrostka robaczkowego albo pęcherzyka...

więcej

53923

Problemy z WORECZKIEM ŻÓŁCIOWYM - radzimy, jak im zaradzić Problemy z WORECZKIEM ŻÓŁCIOWYM - radzimy, jak im zaradzić

Twój woreczek żółciowy szwankuje, jeśli często męczy cię niestrawność, czujesz ciężar w żołądku i...

więcej

45056

Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Krwawienia mogą występować podczas stosowania antykoncepcji hormonalnej. Najczęściej same ustępują. Gdyby jednak tak się nie stało należy skonsultować się z lekarzem.

Szkarlatyna jest wywołana innym typem paciorkowca niż ten, który sprzyja porodom przedwczesnym. Wymaz w kierunku Streptococcus agalactiae powinna pani zrobić niezależnie od choroby dziecka. Jeśli...

Najprawdopodobniej jest Pani nosicielem gronkowca, nosicielstwa nie można wyleczyć. Jest Pani źródłem tej bakterii i przez kontakt bezpośredni może Pani zarażać inne osoby (partnera). Grzybicę...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.