PoradnikZdrowie.pl > Zdrowie > Układ pokarmowy > KWASICA, czyli zaburzenie kwasowo-zasadowej równowagi organizmu

KWASICA, czyli zaburzenie kwasowo-zasadowej równowagi organizmu

Kwasica  może pojawić się, gdy proces chorobowy uszkodzi któryś z narządów uczestniczących w wydalaniu toksyn, np. płuca czy nerki. Nadmiar kwasów odkłada się w tkankach i wzrasta poziom pH krwi. Prawidłowa, odpowiednio zbilansowana dieta pomoże uniknąć ci tej choroby.
A A A

Jeśli procesy wydalania toksyn przebiegają sprawnie - co wymaga ściśle określonych warunków - nic nam nie dolega. Gdy zostają zakłócone, zaczynamy chorować.

Czy grozi ci zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie?
Czy grozi ci zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie?

Poziom pH 

Ciało człowieka składa się w 60-70 proc. z wody. To w niej zachodzą wszystkie procesy chemiczne i biologiczne, w niej rozpuszczone są niezbędne do tych procesów składniki. Jedną z cech środowiska wodnego jest jego pH, czyli odczyn kwasowo-zasadowy. Im wyższa wartość pH, tym bardziej zasadowy odczyn. W naszym organizmie jest wiele płynów ustrojowych i każdy, by dobrze wypełniać swoje zadania, wymaga innej wartości pH. Np. wydzielina trzustki ma pH 7,5-8,8, a sok żołądkowy zaledwie 2,5. Jednak, upraszczając, można powiedzieć, że człowiek w swej istocie jest zasadolubny. I gdyby nasze pH zaczęło spadać, czyli odczyn zmieniałby się w kierunku kwasowego, miałoby to poważne konsekwencje z zagrożeniem życia włącznie. Dlatego na oddziałach intensywnej terapii jednym z badań stanu chorego jest oznaczenie pH krwi. Jego spadek oznacza sytuację alarmową. Na szczęście nasz organizm dysponuje systemem zabezpieczeń, np. płuca są w stanie wydalić dużo dwutlenku węgla, co pozwala wyeliminować nadmiar kwasów. Podobną rolę pełnią nerki. Najprecyzyjniejszymi urządzeniami kontrolującymi poziom pH są układy buforowe krwi i osocza. Tak nazywają się związki chemiczne (białka krwi, fosforany i węglany), które reagują z kwasami jak zasady, a z zasadami jak kwasy. Wydawać by się więc mogło, że dzięki tak doskonałym biologicznym systemom regulacyjnym zakwaszenie nam nie grozi. A jednak...

Kiedy pojawia się kwasica

Problem może pojawić się, gdy proces chorobowy uszkodzi któryś z narządów uczestniczących w wydalaniu toksyn, np. płuca czy nerki, i zaczynają one gorzej funkcjonować. Wtedy nadmiar kwasów odkłada się w tkankach i mamy do czynienia z kwasicą. Ma ona charakter jawny, bo znajduje odbicie w pomiarach pH krwi. Ale istnieje też inne niebezpieczeństwo. Dobrze wypełniające swoją rolę narządy są nadmiernie eksploatowane i nie dają rady w pełni kontrolować równowagi kwasowo-zasadowej. Zakwaszenie jest nieznaczne, ale powoduje obciążenie mechanizmów buforowych krwi. To tzw. kwasica utajona, która może być przyczyną wielu rozwijających się w ukryciu schorzeń.

Jakie są następstwa kwasicy

By wspomóc układy buforowe krwi, z kości uwalniane są substancje mineralne. Kwasy zostają zobojętnione, ale płacimy za to powolnym rozwojem... osteoporozy. Zaburzeniu ulega struktura tkanki chrzęstnej i w efekcie wzrasta ryzyko zwyrodnienia stawów. A w wyniku wzrostu stężenia kwasu moczowego pojawia się dna moczanowa (podagra), choroba objawiająca się silnym bólem stawów.
Następstwem kwasicy utajonej bywa również cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, upośledzenie funkcji nerek i rozwój kamicy nerkowej, nieprawidłowości w funkcjonowaniu układu immunologicznego.
Zaburzeniom równowagi kwasowo-zasadowej często towarzyszą napady głodu, poczucie zmęczenia, apatia, pogorszenie stanu skóry, nasilone wypadanie włosów, łamliwość paznokci, nadmierna potliwość. Można je podejrzewać też u osób, które cierpią na bóle głowy, stawów lub mięśni.

Styl życia wpływa na rozwój kwasicy

Okazuje się, że matka natura, która wytworzyła tyle skomplikowanych mechanizmów obronnych, nie przewidziała, że największym problemem będzie sam człowiek. Styl życia, jaki prowadzimy, może bowiem w istotny sposób wpłynąć na wzrost zakwaszenia organizmu. Po pierwsze - ważny jest sposób odżywiania. Ryzyko pojawia się, gdy jemy zbyt dużo białka zwierzęcego. Ale kwasotwórcze są też masło, sery, słodycze, alkohol, jajka, kawa. Produkty te powodują wzrost poziomu kwasów w organizmie, które muszą być zobojętnione. Jeśli przez lata odżywiamy się w ten sposób, organizm coraz gorzej radzi sobie z ich neutralizacją. Po drugie - szkodzi nam stres, który powoduje wzrost poziomu adrenaliny i kortyzolu - hormonów wzmagających reakcje kwasotwórcze. Sytuacja pogarsza się, jeśli palimy papierosy. Nikotyna m.in. stymuluje wytwarzanie gastryny pobudzającej produkcję kwasów żołądkowych. Po trzecie - winna jest mała aktywność fizyczna. Codzienna dawka ruchu sprawia bowiem, że procesy przemiany materii w tkance mięśniowej przebiegają w szybszym tempie, a dzięki temu lepsze jest spalanie kwasów tłuszczowych i innych związków o odczynie kwaśnym.

Jedne produkty są kwasotwórcze, inne zasadotwórcze. I nie chodzi tu o ich smak czy obecność substancji kwaśnych. Żywność kwasotwórcza nie musi mieć kwaśnego odczynu, ale ulegając w organizmie człowieka procesom przemiany materii, wytwarza dużo kwasów. Do tej grupy należą mięso, drób, wędliny, sery, masło, tłuszcze zwierzęce, jajka, słodycze, mąka, ryż, kasza jęczmienna, ziemniaki, alkohol, kawa. Natomiast kwaśne w smaku cytrusy poddane trawieniu działają alkalizująco. Właściwości zasadotwórcze ma większość warzyw i owoców. Szczególnie aktywne w zobojętnianiu kwasów są buraki, sałata, jabłka, seler, banany i melony. Równowaga kwasowo-zasadowa będzie w organizmie zachowana, jeśli np. chleb będziemy jadać z sałatą, rzeżuchą, natką pietruszki czy pomidorem, a mięso obowiązkowo z warzywami - gotowanymi i surowymi.

 

2
 
Co sądzicie o botoksie?
są też ciekawe teorie na temat botoxu :) http://pragnieniakobiet.pl/botoks-poprawia-nastroj/ swoją drogą może być w tym dużo prawdy, bo jeśli w lustrze zobaczymy ładniejsze odbicie, to na sercu też robi się przyjemniej :)
 
 
Potas na nerwy i dla mięśni
niedawno temu okazało się, że mój narzeczony ma niedobór potasu, trenował do ostatniego maratonu i niestety odbiło się to na jego zdrowiu :/
 
 
Czy to nerwica ?
To są 'zalety' narkotyków o których za często się nie wspomina. Niby wiele nie ma strasznych efektów ubocznych jak martwica wątroby i ładnie wyglądają na słupkach 'groźności' w porównaniu z innymi, ale skutecznie potrafią obniżyć ...
Autor: Mania24
 
 
Jak zacząć kontrolować nawyki i nałogi
Brzmi to trochę jak naciąganie na kasę.
Autor: Mania24
 
 
forum.poradnikzdrowie.pl
  • eksperci radzą
Układ pokarmowy – choroby układu pokarmowego, niestrawność, zgaga, wątroba, wzdęcia, biegunka, kolka. Dowiedz się jakie są przyczyny i objawy wrzodów żołądka, jak przebiega leczenie wrzodów, jak objawia się nowotwór przewodu pokarmowego, rak jelita grubego, jakie są domowe sposoby na przejedzenie, czym jest refluks przełyku, dlaczego pojawia się niestrawność. Wszystko na temat dolegliwości ze strony układu pokarmowego: zatrucie pokarmowe, anemia, pasożyty, zaparcia, problemy gastryczne, nadmierne gazy, niewydolność trzuski, choroby wątroby, ból brzucha. Zobacz jak dbać o układ pokarmowy, jak przebiega regeneracja wątroby, jaką dietę stosować.
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.