KWASICA, czyli zaburzenie kwasowo-zasadowej równowagi organizmu

4 komentarze
Autor: Iza Radecka

Kwasica  może pojawić się, gdy proces chorobowy uszkodzi któryś z narządów uczestniczących w wydalaniu toksyn, np. płuca czy nerki. Nadmiar kwasów odkłada się w tkankach i wzrasta poziom pH krwi. Prawidłowa, odpowiednio zbilansowana dieta pomoże uniknąć ci tej choroby.

Kwasica to stan zwiększonej kwasowości krwi, gdy pH krwi spada poniżej wartości 7,35. Kwasica może być spowodowana wzrostem stężenia kwasów (będących produktami przemiany materii) i/lub spadkiem stężenia zasad (dostarczanych z pożywieniem). Kwasica może być oddechowa lub metaboliczna (mleczanowa i ketonowa). O kwasicy mówimy, że jest wyrównana, gdy organizm nie dopuszcza do spadku pH krwi poniżej 6,8, oraz że jest niewyrównana, gdy zawiodą mechanizmy regulacyjne i pH krwi spada poniżej 6,8.

Nie przegap

Poziom pH

Ciało człowieka składa się w 60-70 proc. z wody. To w niej zachodzą wszystkie procesy chemiczne i biologiczne, w niej rozpuszczone są niezbędne do tych procesów składniki. Jedną z cech środowiska wodnego jest jego pH, czyli odczyn kwasowo-zasadowy. Im wyższa wartość pH, tym bardziej zasadowy odczyn. W naszym organizmie jest wiele płynów ustrojowych i każdy, by dobrze wypełniać swoje zadania, wymaga innej wartości pH. Np. wydzielina trzustki ma pH 7,5-8,8, a sok żołądkowy zaledwie 2,5. Jednak, upraszczając, można powiedzieć, że człowiek w swej istocie jest zasadolubny. I gdyby nasze pH zaczęło spadać, czyli odczyn zmieniałby się w kierunku kwasowego, miałoby to poważne konsekwencje z zagrożeniem życia włącznie. Dlatego na oddziałach intensywnej terapii jednym z badań stanu chorego jest oznaczenie pH krwi. Jego spadek oznacza sytuację alarmową. Na szczęście nasz organizm dysponuje systemem zabezpieczeń, np. płuca są w stanie wydalić dużo dwutlenku węgla, co pozwala wyeliminować nadmiar kwasów. Podobną rolę pełnią nerki. Najprecyzyjniejszymi urządzeniami kontrolującymi poziom pH są układy buforowe krwi i osocza. Tak nazywają się związki chemiczne (białka krwi, fosforany i węglany), które reagują z kwasami jak zasady, a z zasadami jak kwasy. Wydawać by się więc mogło, że dzięki tak doskonałym biologicznym systemom regulacyjnym zakwaszenie nam nie grozi. A jednak...

Kiedy pojawia się kwasica

Problem może pojawić się, gdy proces chorobowy uszkodzi któryś z narządów uczestniczących w wydalaniu toksyn, np. płuca czy nerki, i zaczynają one gorzej funkcjonować. Wtedy nadmiar kwasów odkłada się w tkankach i mamy do czynienia z kwasicą. Ma ona charakter jawny, bo znajduje odbicie w pomiarach pH krwi. Ale istnieje też inne niebezpieczeństwo. Dobrze wypełniające swoją rolę narządy są nadmiernie eksploatowane i nie dają rady w pełni kontrolować równowagi kwasowo-zasadowej. Zakwaszenie jest nieznaczne, ale powoduje obciążenie mechanizmów buforowych krwi. To tzw. kwasica utajona, która może być przyczyną wielu rozwijających się w ukryciu schorzeń.

Jakie są następstwa kwasicy

By wspomóc układy buforowe krwi, z kości uwalniane są substancje mineralne. Kwasy zostają zobojętnione, ale płacimy za to powolnym rozwojem... osteoporozy. Zaburzeniu ulega struktura tkanki chrzęstnej i w efekcie wzrasta ryzyko zwyrodnienia stawów. A w wyniku wzrostu stężenia kwasu moczowego pojawia się dna moczanowa (podagra), choroba objawiająca się silnym bólem stawów.
Następstwem kwasicy utajonej bywa również cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, upośledzenie funkcji nerek i rozwój kamicy nerkowej, nieprawidłowości w funkcjonowaniu układu immunologicznego.
Zaburzeniom równowagi kwasowo-zasadowej często towarzyszą napady głodu, poczucie zmęczenia, apatia, pogorszenie stanu skóry, nasilone wypadanie włosów, łamliwość paznokci, nadmierna potliwość. Można je podejrzewać też u osób, które cierpią na bóle głowy, stawów lub mięśni.

Styl życia wpływa na rozwój kwasicy

Okazuje się, że matka natura, która wytworzyła tyle skomplikowanych mechanizmów obronnych, nie przewidziała, że największym problemem będzie sam człowiek. Styl życia, jaki prowadzimy, może bowiem w istotny sposób wpłynąć na wzrost zakwaszenia organizmu. Po pierwsze - ważny jest sposób odżywiania. Ryzyko pojawia się, gdy jemy zbyt dużo białka zwierzęcego. Ale kwasotwórcze są też masło, sery, słodycze, alkohol, jajka, kawa. Produkty te powodują wzrost poziomu kwasów w organizmie, które muszą być zobojętnione. Jeśli przez lata odżywiamy się w ten sposób, organizm coraz gorzej radzi sobie z ich neutralizacją. Po drugie - szkodzi nam stres, który powoduje wzrost poziomu adrenaliny i kortyzolu - hormonów wzmagających reakcje kwasotwórcze. Sytuacja pogarsza się, jeśli palimy papierosy. Nikotyna m.in. stymuluje wytwarzanie gastryny pobudzającej produkcję kwasów żołądkowych. Po trzecie - winna jest mała aktywność fizyczna. Codzienna dawka ruchu sprawia bowiem, że procesy przemiany materii w tkance mięśniowej przebiegają w szybszym tempie, a dzięki temu lepsze jest spalanie kwasów tłuszczowych i innych związków o odczynie kwaśnym.

Ważne

Ważne

Jedne produkty są kwasotwórcze, inne zasadotwórcze. I nie chodzi tu o ich smak czy obecność substancji kwaśnych. Żywność kwasotwórcza nie musi mieć kwaśnego odczynu, ale ulegając w organizmie człowieka procesom przemiany materii, wytwarza dużo kwasów. Do tej grupy należą mięso, drób, wędliny, sery, masło, tłuszcze zwierzęce, jajka, słodycze, mąka, ryż, kasza jęczmienna, ziemniaki, alkohol, kawa. Natomiast kwaśne w smaku cytrusy poddane trawieniu działają alkalizująco. Właściwości zasadotwórcze ma większość warzyw i owoców. Szczególnie aktywne w zobojętnianiu kwasów są buraki, sałata, jabłka, seler, banany i melony. Równowaga kwasowo-zasadowa będzie w organizmie zachowana, jeśli np. chleb będziemy jadać z sałatą, rzeżuchą, natką pietruszki czy pomidorem, a mięso obowiązkowo z warzywami - gotowanymi i surowymi.

2
1
Zobacz także
drukuj

Aktualizacja: 21.07.2014

reklama
Zakwaszenie organizmu:
objawy, zapobieganie
Zakwaszenie organizmu: objawy, zapobieganie
Najpopularniejsze artykuły
LAMBLIOZA (zakażenie lambliami) - utrapienie przedszkolaków LAMBLIOZA (zakażenie lambliami) - utrapienie przedszkolaków

Na lambliozę choruje prawie każde dziecko, choć choroba nie omija też dorosłych. Za schorzenie...

więcej

12495

Ból brzucha z lewej strony. Jakie są przyczyny bólu brzucha z lewej strony? Ból brzucha z lewej strony. Jakie są przyczyny bólu brzucha z lewej strony?

Ból z brzucha z lewej strony może być objawem poważnej choroby trzustki lub zapaleniem jajników....

więcej

26099

MARSKOŚĆ WĄTROBY - objawy, przyczyny, diagnoza, leczenie MARSKOŚĆ WĄTROBY - objawy, przyczyny, diagnoza, leczenie

Marskość wątroby rozwija się latami. Nałogowe picie alkoholu, wirusowe zapalenie wątroby - typu B i...

więcej

14928

Operacja przepukliny pachwinowej. Jak postępować po operacji przepukliny pachwinowej Operacja przepukliny pachwinowej. Jak postępować po operacji przepukliny pachwinowej

Operacja przepukliny jest dziś łatwa. Rekonwalescencja po operacji przepukliny pachwinowej...

więcej

12473

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

W przypadku przesuszenia skóry rąk proponuję zastosowanie (wielokrotnie w ciągu dnia) preparatów intensywnie natłuszczających dostępnych w aptekach, takich jak Diprobaza, Nanobaza, Dermobaza, maść...

W przypadku przesuszenia skóry rąk proponuję zastosowanie (wielokrotnie w ciągu dnia) preparatów intensywnie natłuszczających dostępnych w aptekach, takich jak Diprobaza, Nanobaza, Dermobaza, maść...

Niestety, w powyższej sprawie wiele zależy od postępowania urzędniczego w NFZ. Oddział Wojewódzki NFZ istotnie doręcza świadczeniobiorcy potwierdzone skierowanie nie później niż 14 dni przed dniem...

Grupy wsparcia
data

Lipiec 29, 2014

podsumowując jakby nie było raczej po nim nie schudniesz, ale widzisz ile pożytku dla organizmu z takiej kapsułki dziennie :) czy wypitej połowy łyżeczki w moim przypadku. A i żadne proszki na odchudzanie też Ci nie pomogą, nawet nie zawracaj sobie nimi głowy, mądra dieta i ćwiczenia i...

data

Lipiec 28, 2014

Nie powinno się pozwolić 7-letniemu dziecku na całkowite wyeliminowanie z diety mięsa. Zawiera ono łatwo przyswajalne pełnowartościowe białka (zwłaszcza drób i ryby), oraz w przypadku ryb cenne kwasy Omega 3 i 6. Nie mówiąc już o takich elementach jak żelazo. Rzadko się zdarza, że...

data

Lipiec 21, 2014

Może przypomnienie w kalendarzu w komórce?

data

Lipiec 28, 2014

Sporo osób rekomenduje tą zieloną kawę. Niestety znam osobę, która najpierw schudła po niej dość znacząco, a potem pojawił się efekt jojo. Mało tego, u znajomej pojawiła się też hipoglikemia, zawroty głowy i problemy z ciśnieniem. Myślę, że zakup takiego specyfiku warto skonsultować z...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.