CHOROBY KRWI: anemia, czerwienica, białaczka, hemofilia

Konsultant: Ewa Nita, specjalista chorób wewnętrznych z Instytutu Hematologii i Transfuzjologii w Warszawie
12 komentarze
Autor: Magdalena Moraszczyk

Gdy krew jest zdrowa, narządy wewnętrzne są dobrze odżywione, system obronny działa sprawnie. Ale krew może chorować. Anemia, czerwienica, białaczka czy hemofilia to tylko niektóre przykłady chorób krwi.

Choroby krwi: anemia (niedokrwistość)

We krwi znajduje się za mało erytrocytów lub hemoglobiny. Pojawiają się zawroty głowy, omdlenia, bladość skóry i błon śluzowych, zaburzenia pamięci, senność. 
Przyczyną anemii mogą być: utrata krwi, niedostateczna produkcja erytrocytów lub ich przyśpieszony rozpad, niedobór witamin z grupy B, kwasu foliowego, żelaza, nowotwór szpiku. 
Leczenie zależy od przyczyny choroby krwi. Często wystarczy odpowiednia dieta bogata w żelazo i witaminy. W cięższych przypadkach stosuje się przetaczanie krwi, a czasem przeszczep szpiku.

Nie przegap

Choroby krwi: nadkrwistość (czerwienica)

To nadmierna produkcja krwinek czerwonych. Typowym objawem jest czerwone lub czerwonosine zabarwienie skóry twarzy, przekrwienie jamy ustnej i spojówek.
Czerwienica może być wywołana długotrwałym niedotlenieniem lub zmianami rozrostowymi szpiku kostnego.
Jeżeli przyczyną jest niedotlenienie, trzeba leczyć chorobę, która je spowodowała (płuca, serce). W przypadku zmian rozrostowych podaje się łagodne leki cytostatyczne w tabletkach.

Ważne

Ważne

Jak grzyby po deszczu powstają banki krwi pępowinowej, również w Polsce. Przechowuje się w nich krew pobraną w czasie porodu z łożyska i części pępowiny. Taka krew stanowi cenne źródło macierzystych komórek biorących udział w produkowaniu krwinek. Magazynuje się ją na wypadek, gdyby dziecko zapadło kiedyś na chorobę wymagającą przeszczepu krwinek macierzystych. Zamrożona w ciekłym azocie może czekać na dawcę przez całe życie. Pobranie, wykonanie badań i zamrożenie próbki to wydatek ok. 3 tys. zł, przechowywanie jej - ok. 500 zł rocznie. Można także opłacić abonament do 18. roku życia - ponad 4 tys. zł i na okres dożywotni - 8 tys. zł. Niestety, na utrzymanie banków publicznych, w których gromadzono by krew do powszechnego użytku, ciągle brakuje funduszy.

Choroby krwi: białaczka (leukemia)

Ma różne postacie. W białaczkach szpikowych komórki macierzyste szpiku zaczynają produkować ogromne ilości leukocytów. W dodatku rosnąca ich liczba wypiera inne komórki krwi, w tym erytrocyty. Dlatego białaczce towarzyszy zwykle anemia. 
Terapia zależy od stopnia zaawansowania i rodzaju białaczki. Zwykle stosuje się leczenie skojarzone: chemioterapię i przeszczep szpiku.

Choroby krwi: hemofilia (skaza krwotoczna)

Na skutek mutacji genu, od którego zależy przekształcenie fibrynogenu w fibrynę, dochodzi do zaburzenia krzepnięcia. Chorują tylko mężczyźni. Bez wyraźnej przyczyny pojawiają się krwawienia w mięśniach i stawach, czasem dochodzi do obfitych krwotoków, które zagrażają życiu. Chorzy otrzymują preparaty przywracające prawidłowe krzepnięcie.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Nie zarejestrowany, 12.01.2015 20:00
Hmm... od czego by tu zacząć. Na pewno od tego, że cierpię na anemię. Mam 14 lat i od momentu, kiedy skończyłam podstawówkę zaczęłam chudnąć. Wcześniej byłam dość pulchnym dzieckiem, później zaczęłam ćwiczyć. Obecnie mam 164 cm wzrostu przy wadze 58 kg. Wiem, niezbyt ciekawy wynik. Po prostu widać po mnie moją wagę :-(. Problem w tym, że nie wiem, czy ćwiczenia nie pogłębiły mojej anemii (ćwiczyłam podczas lekkiej niedokrwistości), a poza tym zastanawiam się, czy przy znacznej anemii mogę uprawiać sport. To dla mnie ważne. I nie chcę, żebyście wzięły mnie za kogoś, kto marzy o anoreksji. Wręcz przeciwnie, sport zmienia moje postrzeganie świata i radość z życia. Proszę o szybkie odpowiedzi. Za wszystkie z góry dziękuję :-)
Nie zarejestrowany, 29.12.2014 18:56
Sensacja! Choroba Parkinsona, ALS, MS, raka trzustki, Miopatia i choroby neurologiczne są leczone w EAML! https://www.youtube.com/watch?v=rwQi2AAssuE Sensacja! Miopatia i choroby neurologiczne są leczone w EAML https://www.youtube.com/watch?v=kCWXC60i0-I Stwardnienie zanikowe boczne (ALS) i stwardnienie rozsiane (MS) można już uleczyć! część 2 https://www.youtube.com/watch?v=wIyA7SnP6tI Sensacja! Choroba Parkinsona jest uleczalna w EAML! https://www.youtube.com/watch?v=mS-vy7unTf8
 

Morfologia krwi: czy jesteś w normie?

Informacje zawarte we krwi odzwierciedlają zmiany zachodzące we wszystkich narządach. Dlatego analiza pozwala wykryć choroby nie tylko samej krwi, ale także narządów i układów całego organizmu. W pobranej próbce najczęściej określa się: 

  • Hematokryt (HTC) - stosunek objętości krwinek do objętości całej krwi, wyrażony w procentach. Wynosi ok. 40 proc., przy czym u mężczyzn jest nieco wyższy niż u kobiet. Niski hematokryt może świadczyć o anemii.
  • Hemoglobina (HGB) - jej poziom wyraża zdolność przenoszenia tlenu przez krwinkę czerwoną. Niski świadczy o niedokrwistości. Norma dla kobiet: 12-15 g/dl, dla mężczyzn: 13,6-17 g/dl.
  • Erytrocyty (RBC) - norma wynosi 4-5 mln/mm3 u kobiet i 5-5,5 miliona w mm3 u mężczyzn. Spadek świadczy o anemii.
  • Leukocyty (WBC) - norma dla obu płci wynosi 6-8 tysięcy w 1 mm3, ale podczas infekcji wzrasta do kilkunastu-kilkudziesięciu tysięcy i może utrzymywać się przez jakiś czas po chorobie. Wysoki poziom leukocytów bez wyraźnego powodu oraz towarzyszące temu zaburzenie proporcji pomiędzy poszczególnymi ich rodzajami może też świadczyć o procesie nowotworowym lub być objawem białaczki.
  • Płytki krwi (PLT) - norma to 150-400 tysięcy. Mniejsza ilość świadczy o zaburzeniach w krzepnięciu krwi, większa - o zwiększonej tendencji do zakrzepicy.
  • OB, czyli opad krwinek (ESR) - przeciętnie wynosi 10 mm w ciągu godziny. Wzrost jest dowodem na przebiegający proces zapalny albo nowotworowy.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Jupiterimages

Aktualizacja: 21.03.2014

Komentarze (1 - 10 z 12)
natalcia, 13.03.2014 13.58
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Witam, mam podwyższone 3 wyniki PDW23.40 MPV 13.60 P-LCR 53.40. Możecie mi powiedzieć, czy to coś poważnego?
 
magda, 26.11.2013 20.15
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Osobom, które chciałyby przeanalizować swoje wyniki badań krwi polecam stronę http://www.wynikikrwi.pl na stronie tej można sprawdzić wyniki badań takich jak: badanie ogólne moczu, morfologia , enzymy, hormony, przeciwciała
 
Jola, 07.03.2013 19.35
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Witam mam poważne pytanie gdyż od dwóch lat stwierdzają u mnie anemię. Moje wyniki z morfologii są poniżej normy (Erytrocyty, hemoglobina, hematokryt , MPV, neutrofile , a RDW-CV jest po wyżej normy, reszta jest w normie ) ale od dłuższego czasu pojawiają się u mnie samoistnie wychodzące siniaki, straszne bóle i zawroty głowy, pogorszył mi się wzrok, bóle w brzuchu, jakieś kłucia w klatce piersiowej i straszne bóle pleców i kolan wyczytałam że są to objawy białaczki szpiku kostnego. Co mam z tym robić bo już sama nie mam pojęcia co mi jest i na co mam się leczyć?
 
mariola, 05.05.2010 01.23
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
moja mama szybko traci płytki krwi i lekarze nie wiedzą dlaczego?
 
tamta, 04.05.2010 13.55
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
czy jeśli poziom leukocytów u mnie wynosi 5 tysięcy/mm a jestem dziewczyną i mam 20 lat, to jest to jakikolwiek powód do obaw?
 
agnes, 22.04.2010 23.47
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
moja corka ma wysoki poziom WBC 54.4 CRP 242 za tydzień mam wizytę w poradni hematologicznej martwię się
 
nikola, 10.01.2010 20.13
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
mam 4 miesieczna córeczke ktora ma za duzo płytek krwi i skierowali mnie z nia do szpitala na badanie we wroclawiu...bardzo sie martwie i chciala bym sie dowiedziec czego moge sie spodziewac jezeli jest za duzo tych plytek...czy moze miec bialaczke....bardzo prosze o odpowiedz...jestem zrospaczona....
 
Piotr , 17.11.2009 13.03
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
mam pytanie co to oznacza jak mam za mało płytecz czerwonych krwi
 
Redakcja, 29.05.2009 09.41
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Najlepiej jeśli to pytanie skierujesz bezpośrednio do lekarza. Lista specjalistów znajduje się u góry strony głównej poradnika. Pozdrawiamy.
 
ewelina, 28.05.2009 22.49
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Mam na imię Ewelina 2 lata temu wykryto u mnie nowotwór gruczołu tarczowego.Jestem, po 2 operacjach wiec mam całkowicie usuniętą tarczyce.Zostałam poddana terapii jodem promieniotwórczym J131.Jestem pod stała kontrola Kliniki Onkologicznej w Gliwicach.W rozpoznaniu napisano "Nowotwór gruczołu tarczowego.Stan po całkowitej tyreoidektomii i leczeniu radiojodem.Niedoczynność iatrogenna tarczycy,w trakcie hormonoterapii supresyjnej".Ostatnio wykonane badania morfologii i hormonu TSH bardzo mnie zaniepokoiły.Wyglądają następująco: Morfologia krwi: HGB 11,7 g/dL HCT 35,5% RBC 4,16 10*6/uL WBC 2,7 10*3/uL MCV 85,3 fL MCH 28,1 pg MCHC 33,0g/dL PLT 223 10*3/uL Norma HGB 12,0-16,0 HCT 37,0-47,0 RBC 4,0-5,0 WBC 4,0-10,0 MCV 80,0-94,0 MCH 27,0-34,0 MCHC 31,0-37,0 PLT 140-350 Hormon tyreotropowy 0,14 uIU/mL Norma 0,34-4,82 Przy czym zaznaczam,że w moim przypadku poziom hormonu TSH powinien być utrzymany w granicy (mniejszej lub równej 0,1mIU/ml)...Proszę o szybką odpowiedż.Z góry dziękuję za pomoc (mail: dziewczyna84@wp.pl)
 
następne »
strona 1 z 2
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
CHOROBY KRWI: anemia, czerwienica, białaczka, hemofilia CHOROBY KRWI: anemia, czerwienica, białaczka, hemofilia

Gdy krew jest zdrowa, narządy wewnętrzne są dobrze odżywione, system obronny działa sprawnie. Ale...

więcej

26922

Guzki krwawnicze odbytu: przyczyny, objawy, leczenie Guzki krwawnicze odbytu: przyczyny, objawy, leczenie

Guzki krwawnicze odbytu (hemoroidy), mogą dać o sobie znać w każdym wieku, zwłaszcza gdy...

więcej

22765

SKOKI CIŚNIENIA są niebezpieczne dla zdrowia SKOKI CIŚNIENIA są niebezpieczne dla zdrowia

Ciśnienie to barometr naszych emocji. Rośnie, gdy się kłócimy. Spada, kiedy odpoczywamy. Źle, kiedy...

więcej

21932

ANEMIA to objaw, nie choroba – konieczne jest znalezienie przyczyny ANEMIA to objaw, nie choroba – konieczne jest znalezienie przyczyny

Anemia, czyli niedokrwistość nie jest banalną dolegliwością. Nie pozbędziesz się jej łykając...

więcej

27555

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Grupy wsparcia
data

Styczeń 30, 2015

Proszę o kontakt pod nr 602-403-399 mam doskonałą 3 mies-kurację odchudzającą, która likwiduje tkankę tłuszczową a buduje mięśnie Pozdrawiam

data

Styczeń 30, 2015

Hahah!! :D a gów*o prawda! "Dieta białkowa a dieta bogata w białko to różnica" http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/odchudzajace/dieta-bialkowa-na-mase-miesniowa-jedzenie-bogate-w-bialko-pomaga-wyrze_39927.html

data

Styczeń 29, 2015

jak dla mnie Sesjia Fruiti to trafny wybór. spróbowalam i schudłam przez miesiąć 10 kg. Dawniej trułam się innymi środkami, które nic nie dawały. Teraz jestem zadowolona i również polecam

data

Styczeń 29, 2015

Martusia, woda tylko w butelkach szklanych. Dobra jest Jurajska, Cisowianka. Omijamy w plastikach, wiadomo - BISFENOL! Natomiast jeśli szukasz wapnia, najlepiej co się da, posypywać zmielonymi skorupkami jaj. Jaja od kur z wolnego wybiegu, a proszek samemu zrobić.

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.