PoradnikZdrowie.pl > Zdrowie > Najlepsze ANTYOKSYDANTY wymiotą WOLNE RODNIKI

Najlepsze ANTYOKSYDANTY wymiotą WOLNE RODNIKI

Wolne rodniki uszkadzają komórki organizmu, są jedną z przyczyn starzenia się. Aby zminimalizować ich szkodliwy wpływ, wzbogać dietę o antyoksydanty. Jedz codziennie warzywa bogate w witaminy C i E, w pomidorach jest dużo likopenu. Jeśli palisz, musisz dostarczać trzy razy więcej witaminy C niż niepalący.
A A A

»Zawarta w świeżych warzywach  i owocach witamina C jest liderem wśród antyoksydantów.
Nazywana kwasem askorbinowym wyłapuje i neutralizuje wolne rodniki, zanim zdążą uszkodzić komórki. Jest niezbędna do właściwej pracy białych ciałek krwi i przekaźników chemicznych, których zadaniem jest zwalczanie choroby. Niestety, nasz organizm nie potrafi jej wytwarzać ani gromadzić, dlatego musimy codziennie zjadać 70 mg witaminy, co odpowiada połowie szklanki czarnych porzeczek lub szklance brukselki.

»Witamina E chroni błony komórkowe przed wolnymi rodnikami, opóźniając starzenie. Znajdziesz ją w kiełkach pszenicy, olejach roślinnych, razowym pieczywie, makaronach, kaszach, rybach morskich, mleku. Łyżka oleju słonecznikowego, 2 łyżki nasion słonecznika lub garść orzechów laskowych pokryją dzienne zapotrzebowanie.

»Zjedz garść pestek dyni, kilka orzechów brazylijskich albo porcję musli z zarodkami pszennymi lub otrębami. Znajdujący się tam selen bierze udział w produkcji enzymu chroniącego błony komórek przed oksydantami i zwiększa przyswajanie witaminy E. Zapewnia sprawne działanie układu odpornościowego, zapobiega stanom zapalnym, zawałom serca i udarom mózgu. Znajdziesz go również w drobiu, rybach, żółtkach, produktach zbożowych z pełnego ziarna, cebuli.

»Beta-karoten (prowitamina A) wraz z witaminą C i E wchodzi w skład triady związków o silnym działaniu przeciwutleniającym. Blokuje tworzenie się wolnych rodników w organizmie i unieszkodliwia wchłaniane z otoczenia, zapobiegając niektórym nowotworom. Neutralizując wolne ro d n i k i w siatkówce, poprawia widzenie, zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej i rozwoju zaćmy. Najwięcej beta-karotenu mają żółte, czerwone, pomarańczowe owoce i warzywa (także ciemnozielone liściaste). Karoteny łatwo rozpuszczają się w tłuszczach, dlatego surówkę z marchwi czy papryki warto skropić oliwą.

»Pokochaj czerwone pomidory! Znajdujący się w nich barwnik - likopen jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Jego przyswajalność wzrasta po ogrzewaniu w obecności tłuszczu. Dlatego przygotowując w domu sos lub koncentrat pomidorowy, warto dodać łyżeczkę oleju lub masła. Likopen jest też w arbuzach i czerwonych grejpfrutach, ale najwięcej go w pomidorach.

Dieta bogata w antyoksydanty pomoże wzmocnić słaby wzrok
Dieta bogata w antyoksydanty pomoże wzmocnić słaby wzrok


Jeśli palisz papierosy, musisz dostarczać więcej antyoksydantów

Znajdujące się w jednym papierosowym „wdechu” substancje smoliste zawierają mnóstwo (dokładnie: 1014) wolnych rodników. Za sprawą obecnego w dymie tlenku i dwutlenku azotu powstaje niezwykle groźny rodnik hydroksylowy, który na ślepo niszczy każdą napotkaną cząsteczkę. Zarówno dym nikotynowy, jak i wodny ekstrakt substancji smolistej uszkadzają DNA. A to może prowadzić do powstania nowotworu. Oksydanty w dymie tytoniowym obniżają znacznie poziom przeciwutleniaczy we krwi. Dlatego palacze muszą dostarczać organizmowi 2-3 razy więcej witaminy C niż niepalący, by uzyskać taki sam jej poziom w surowicy.

Ostrożnie z antyoksydantami w tabletkach!

Zgodnie z najnowszymi badaniami faszerowanie się przeciwutleniaczami, zamiast wzmocnić organizm, może wprowadzić nas w tarapaty zdrowotne. Uznawane za naszych wrogów wolne rodniki w małych dawkach działają jak szczepionka, chroniąc komórki przed uszkodzeniami. Jeśli prowadzisz zdrowy styl życia, dbasz o kondycję fizyczną, jesz 80 dag warzyw i owoców dziennie, unikasz tłuszczów zwierzęcych i żywności przetworzonej, suplementy diety nie są ci potrzebne. Zachwianie fizjologicznego poziomu oksydantów sprawia, że organizm gorzej radzi sobie z dużymi szkodliwymi dawkami wolnych rodników, np. podczas choroby.

Więcej: Tlen dla zdrowia i urody

Pij herbatę, kakao i czerwone wino!

Wszystkie herbaty, czerwone wino i kakao mają właściwości przeciwutleniające. Zawdzięczają je flawonoidom (np. resweratrol, kwercetyna, katechiny), które nadają owocom jagodowym czerwony i granatowy kolor oraz wpływają na smak i zapach herbacianego naparu. Współdziałając z witaminą C (osłabiają jej rozkład), E i beta-karotenem, korzystnie wpływają na nasz organizm. Nazywane „wymiataczami wolnych rodników” mogą chronić przed niektórymi nowotworami, odkładaniem się cholesterolu, działają bakteriobójczo. Kakao skutecznie obniża ciśnienie krwi, chroni przed miażdżycą i chorobami serca. Lampka czerwonego wina do posiłku zmniejsza krzepliwość krwi, a to zapobiega tworzeniu się zatorów naczyń krwionośnych serca i mózgu.

 

Polecamy także
Dieta dr. Perricone, czyli dieta probiotyczna
Dieta dr. Perricone, czyli dieta probiotyczna
Antynowotworowe właściwości ziół: kurkumy, imbiru, szczypiorku, rozmarynu, natki pietruszki
Antynowotworowe właściwości ziół: kurkumy, imbiru, szczypiorku, rozmarynu, natki pietruszki
ANTYOKSYDANTY w diecie antyrakowej. LISTA produktów bogatych w przeciwutleniacze
ANTYOKSYDANTY w diecie antyrakowej. LISTA produktów bogatych w przeciwutleniacze
CZERWONE WINO zwalcza wolne rodniki, chroni przed miażdżycą i zawałem serca
CZERWONE WINO zwalcza wolne rodniki, chroni przed miażdżycą i zawałem serca
POMIDORY - koktajl witamin i minerałów
POMIDORY - koktajl witamin i minerałów
 
Novynette - co o nich myślicie
Ja kiedyś je stosowałam. Cena to prawda nie jest za wysoka ale też nie zawiodły. Odczułam spadek libido po nich ale to przy większości pigułek pojawia się ten problem. Miałam też problem z suchością pochwy. ...
Autor: mamuśka
 
 
Odporność u dzieci
Oczywiście nasze miody są i smaczne i zdrowe, jeśli tylko nie są mieszanką miodu i cukru. Dlatego warto kupować miód u sprawdzonego pszczelarza. Dzieciom najczęściej smakuje miód lipowy lub wielokwiatowy. Jeśli mówimy o wzmacnianiu odporności ...
 
 
Czy miód manuka rzeczywiście pomaga?
Tak jak wyżej zostało już napisane, miód Manuka MGO nie jest lekiem, nie jest też suplementem. Miód z Nowej Zelandii zaliczany jest do żywności funkcjonalnej. Nie jest to złoty środek na wszystkie problemy gastryczne. Każdy ...
 
 
Białe plamki na ciele, które się nie opalają. Proszę o pomoc
ja mam podobny problem tylko moje plamy są wielkości kapsla i znajdują się na obu powiekach:(
 
 
forum.poradnikzdrowie.pl
  • eksperci radzą
Dowiedz się jakie są przyczyny chorób, objawy, leczenie. Zdrowie, choroby i leczenie, badania profilaktyczne, zdrowie i uroda, porady zdrowotne, jak dbać o zdrowie, jak dbać o kondycję, diety, odchudzanie, zdrowy tryb życia. Choroby sezonowe, grypa, przeziębienie, domowa apteczka, nowotwory i leczenie nowotworów. Rzetelna wiedza na temat chorób, leczenia i profilaktyki: alergia, cukrzyca, choroby zębów, kręgosłup, ćwiczenia na kręgosłup, kości, stawy, urazy kończyn, wypadki, choroby skóry, choroby oczu, wzrok, rehabilitacja, przyczyny i leczenie bólu, anatomia człowieka, układ oddechowy, układ pokarmowy, układ krwionośny, układ nerwowy, układ moczowy, medycyna niekonwencjonalna. Zdrowie, choroby leczenie, choroby przyczyny, choroby objawy.
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.