MIÓD: wartość odżywcza i właściwości lecznicze miodu

40 komentarze
Autor: Piotr Nowotnik, doświadczony pszczelarz-praktyk, mistrz pszczelarski, Stefania Nowakowska

Miód wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia mózg, goi rany. Ma właściwości antybakteryjne - niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki. Do tego miód świetnie sprawdza się jako kosmetyk. Warto wprowadzić miód do codziennego menu. Sprawdź, jakie jeszcze wartości odżywcze i lecznicze ma miód.

Miód jest nie tylko pyszny, ale ma również właściwości prozdrowotne. Bo który inny smakołyk, rozcieńczony i podany na zimno, działa przeciwbiegunkowo, a bardziej stężony i lekko podgrzany zwalcza zaparcie i poprawia trawienie?

Miód ma działanie bakteriobójcze

Ojciec medycyny Hipokrates 111 lat życia zawdzięcza spożywaniu dużych ilości miodu. Ponoć dzięki słabości do tego napoju sędziwego wieku dożył także Pitagoras. Co prawda współczesne badania nie potwierdziły wpływu miodu na długowieczność, ale jeszcze nie wszystkie substancje pochodzące z ula zostały do końca rozszyfrowane i zbadane.

Duże znaczenie w miodzie mają enzymy. Pochodzą one głównie z gruczołów ślinowych owadów. W miodzie zawarty jest nadtlenek wodoru – substancja o właściwościach bakteriostatycznych, w 3-procentowym roztworze znana jako woda utleniona.

Aktywność antybiotyczna rozcieńczonego miodu jest od 6 do 220 razy wyższa w porównaniu z miodem nierozcieńczonym.

Do innych substancji antybiotycznych wytwarzanych przez pszczoły i wprowadzanych przez nie do miodu należą lizozym, inhibina (najwięcej zawierają jej miody spadziowe z drzew szpilkowych, lipowe i grykowe z pasiek położonych powyżej 1000 m n.p.m.) i apidycyna. Działają one np. na: ziarniaki gram-dodatnie, takie jak gronkowce i paciorkowce, oraz pałeczki gram-ujemne. Poza tym miód działa na laseczki wąglika, prątki gruźlicy, rzęsistka pochwowego i chorobotwórcze dla człowieka grzyby drożdżoidalne z rodzaju Candida.

Ponadto miód zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę.

Miód wzmacnia serce

Uwaga, sercowcy! Zawarta w miodzie acetylocholina wzmacnia wydolność mięśnia sercowego. Także obecny w nim potas zbawiennie działa na serce.

Ważne

Ważne
  • 100 gramów miodu dostarcza organizmowi 319 kcal.
  • Do najsławniejszych na świecie należą miody tymiankowe, pochodzące ze wzgórz w Grecji.
  • W Polsce najczęściej kupowany jest miód lipowy. Jest produktem bardzo łatwo przyswajalnym, całkowicie trawi się w ciągu niepełnych 2 godzin (dla porównania: szynka w 4 godziny).
  • Miód od dawna służył pielęgnacji urody. Znane są jego właściwości nawilżające, rozjaśniające i uelastyczniające skórę.
  • Zawarta w miodzie fruktoza neutralizuje skutki picia alkoholu. Następnego dnia warto w dwóch porcjach zjeść w sumie 200 gramów miodu.
  • Jeżeli zamknięty słoiczek będziemy przechowywać w chłodnym miejscu (najwłaściwsza jest temperatura 6-10 st. Celsjusza), nie straci swych wartości przez 23 lata.

Miodowe lekarstwa i środki wzmacniające są niezastąpione w okresie zwiększonego wysiłku fizycznego i umysłowego, przy długich, przewlekłych chorobach, stanach wyczerpania, niedoborze związków mineralnych i pierwiastków śladowych. Polecane są przede wszystkim dzieciom, osobom starszym i z przykrymi objawami przekwitania. Są w stanie szybko wzmocnić siły odpornościowe organizmu, wzmóc apetyt.

Leczenie jadem pszczelim

Pszczoły żądlą w obronie własnej i... przypłacają to życiem. Wraz z wbitym żądłem tracą bowiem własny przewód pokarmowy. Pierwszy kontakt z jadem jest przykry - pojawia się opuchlizna i zaczerwienienie. Z czasem ludzie uodparniają się na użądlenia i bywają one niebezpieczne tylko dla osób uczulonych. Jad pszczeli jest niesłychanie silnym antybiotykiem. Leczenie nim, czyli apitoksynoterapia, zyskuje coraz więcej zwolenników. Skuteczny na reumatyzm, artretyzm i gościec, znajduje zastosowanie także w leczeniu nerwic, neuralgii, nadciśnienia i chorób skórnych. Najlepsze efekty uzyskuje się dzięki kuracji przeprowadzanej wprost w pasiece.

Miód wzbogacony ziołami

Jeżeli nawet wierzyć sceptykom twierdzącym, że miód to przede wszystkim cukry proste, które według najnowszej teorii są trucizną dla organizmu, w wielu sytuacjach bywa niezastąpiony. Gdy męczy nas bezsenność, trochę rozpuszczonego w wodzie miodu lub miodowy cukierek szybko przywracają sen. Miodowe dropsy dobrze mieć przy sobie w chwilach zmęczenia. Zawarta w nich glukoza natychmiast regeneruje zmęczony mózg i serce. Walory lecznicze miodu zwiększa wzbogacenie go koncentratami ziołowymi. Dodatek aronii pobudza apetyt, obniża ciśnienie krwi; pokrzywy - poprawia przemianę materii, pracę trzustki. Miód z melisą ma działanie uspokajające i rozkurczowe, z podbiałem wykrztuśne, przeciwzapalne, a także przeciwbakteryjne.

SPRAWDŹ >> Ziołomiody. Jak stosować te naturalne produkty pszczele?

Miód, propolis, mleczko pszczele, pyłek kwiatowy

Miody to nie jedyne skarby wytwarzane przez pracowite pszczoły. Z ula pochodzi mleczko pszczele niegdyś uważane za panaceum na wiele dolegliwości, dziś o sławie mocno przebrzmiałej (podnosi poziom cholesterolu we krwi), a także pyłek kwiatowy, czyli pszczeli chleb. Ten modny produkt bogaty jest w białko, witaminy, sole mineralne i mikroelementy. Pobierany z ula wosk znajduje zastosowanie w ponad 40 gałęziach przemysłu (od kosmetyki, farmaceutyki po wyrób farb). Hitowym produktem z ula jest od wielu lat propolis, bogaty biologicznie pszczeli kit o silnym działaniu antybakteryjnym i regenerującym.

Miód - właściwości lecznicze

  • przyspiesza gojenie się ran
  • zmniejsza ryzyko powstania bliznowców
  • leczy wrzody żołądka (szczególnie nadaje się do tego miód manuka pochodzący z Nowej Zelandii)
  • działa przeciwbiegunkowo
  • obniża ciśnienie tętnicze krwi
  • hamuje procesy miażdżycowe
  • leczy schorzenia wątroby i dróg żółciowych
  • jest dobry na przeziębienia, kłopoty z gardłem
  • koi nerwy, działa nasennie
  • jednocześnie pobudza do pracy mózg (dzięki glukozie, która jest paliwem dla szarych komórek).

Zobacz na wideo, jakie właściwości mają poszczególne rodzaje miodu

Źródło: Dzień Dobry TVN / X-news

Polecamy
Naturalny miód. Jak rozpoznać prawdziwy miód?

Naturalny miód. Jak rozpoznać prawdziwy miód?

Kupienie prawdziwego miodu staje się coraz trudniejsze, bo nawet pszczelarze w niewielkich pasiekach mieszają prawdziwy miód ze sztucznym. Kiedy nie ...

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 21.09.2015

Komentarze (1 - 10 z 40)
sceptyk, 31.03.2017 17.55
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
gdzie jest bibliografia badań naukowych, potwierdzajacych zdrowotne wlasciwosci miodu? Nie ma, za to szkodliwość miodu wykazano w wielu badaniach kardiologicznych.
 
prezes, 15.01.2017 20.03
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
owszem posiada dyplom mistrza pszczelarza, wyrobił ten tytuł w ostatnim roku zanim zlikwidowano ten tytuł
 
JanuszBiologii, 08.01.2017 11.37
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Podane pierwiastki: : potas, chlor, fosfor, magnez, wapń nie sa mikroelementami. Są to makroelementy w tym 2 pierwiastki tzw. "biogenne".
 
nakata, 22.08.2016 17.17
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Jeden zdrowy nawyk nie pomoże gdy ma się naście złych. Sam miód w nadmiarze także może szkodzić.
 
aaa, 23.06.2016 11.29
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
kudowiak, higieniczny tryb życia jest nie zdrowy.tryb życia powinien być zbliżony do tego który był 50 tyś lat temu.
 
kudowiak, 12.01.2016 21.58
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Przez ostatnie 10 lat zjadłem około 120 kg miodu. Przeciętnie ok. 1 kg miesięcznie. Miód z pasieki kolegi, sprawdzony. Pasieka górska.Codziennie na czczo piję 1 litr ciepłej wody z dwoma łyżkami miodu i sokiem z cytryny. Mam 65 lat i czuję się coraz gorzej. Cukru nie używam w ogóle. Słodyczy od święta. Całe życie byłem w ruchu, siatkówkę wyczynowo i do 64 roku życia grałem amatorsko. Nie zauważyłem żadnych... powtarzam żądnych korzystnych zmian w swoim zdrowiu. Mam nadciśnienie, zaburzenia rytmu serca i małą nadwagę. Nigdy nie spożywałem miodu dla jego wątpliwych ( opisanych) właściwościach. Po prostu wolę miód od cukru. Całe życie, odkąd pamietam, słodzę kawę jedną płaską łyżeczką miodu. Rozpisałem się, chciałem tylko powiedzieć, traktujcie z przymrużeniem oka, te wszystkie " fenomenalne " właściwości miodu. Jeżeli to prawda, to ja przy swoim higienicznym trybie życia powinienem żyć 120 lat, a to gówno prawda. Pozdrawiam serdecznie.
 
skandal, 04.01.2016 21.00
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
pan Nowotnik to nie mistrz pszczelarski. Proszę to sprawdzić... to zwykły student SGGW.
 
JOJO, 27.11.2015 13.23
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Miód jest jednym z najzdrowszych produktów naturalnych na świecie wiedzcie że mimo że pyłek kwiatowy zbierają jedne pszczoły to właśnie miód jest tworzony przez robotnice które nie miały styczności z światem zewnętrznym więc miód jest jednym z najczystszych produktów po więcej zapraszam na http://www.ecocafe.pl/zlocisty-lek-dlaczego-warto-postawic-na-miod
 
mikulek30, 12.10.2015 10.31
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Miody to panaceum na wiele dolegliwości. Polecam ekologiczne miody z naszych rodzimych pasiek firmy Gal. Ich miody są specyficzne, ukierunkowane na profilaktykę wielu schorzeń. Ja aktualnie mam miód z propolisem, a propolis posiada silne właściwości bakteriobójcze - w sam raz na wzmacnianie odporności jesienią i zimą. A gdy dopadnie mnie przeziębienie dodaje do tego czosnek i mleko - robię tak od wielu lat. Chyba jednak sprawdzone babcine sposoby są najlepsze :)
 
BeeYes.pl, 10.09.2015 10.08
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Polecamy obok miodu również jad pszczeli, mleczko pszczele, propolis - produkty pszczele zastosowane w kosmetykach naturalnych i organicznych
 
następne »
strona 1 z 4
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
LECZNICZA NALEWKA z aronii. Przepis LECZNICZA NALEWKA z aronii. Przepis

Nalewka z aronii to jedna z najchętniej wybieranych przez nas mocnych nalewek. Dlaczego? Owoce...

więcej

340

Pokrzywa - właściwości lecznicze i prozdrowotne pokrzywy Pokrzywa - właściwości lecznicze i prozdrowotne pokrzywy

Pokrzywa to nie tylko chwast. Na wsi od wieków traktowano ją z szacunkiem ze względu na właściwości...

więcej

334

ŻYWORÓDKA: właściwości lecznicze i pielęgnacyjne ŻYWORÓDKA: właściwości lecznicze i pielęgnacyjne

Żyworódka pierzasta to roślina, która ma szersze zastosowanie lecznicze niż aloes. Dzięki...

więcej

333

Ostropest wspiera pracę wątroby. Właściwości lecznicze ostropestu plamistego Ostropest wspiera pracę wątroby. Właściwości lecznicze ostropestu plamistego

Ostropest plamisty to roślina, która chroni wątrobę przed szkodliwym działaniem alkoholu i łagodzi...

więcej

332

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Torbiele jajników u kobiet w okresie prokreacyjnym najczęściej mają charakter czynnościowy, ich wymiar w cyklu może ulegać zmianie, tak że te różnice w wymiarze nie są czymś dziwnym, szczególnie...

Leczenie rozstępów jest procesem trudnym, w tej chwili stosuje się trzy główne metody: 1. kosmetyki, 2. peelingi chemiczne, 3. laseroterapię. Preparaty przeciw rozstępom powinny zawierać składniki...

Raczej nie ma szans na ciążę. Bardziej prawdopodobna wydaje się niekorzystna interakcja obu czynników na funkcje wątroby.

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.