LECZNICZA NALEWKA z aronii. Przepis

2015-09-23 8:18

Nalewka z aronii to jedna z najchętniej wybieranych przez nas mocnych nalewek. Dlaczego? Owoce aronii oczyszczają organizm z toksyn i obniżają ciśnienie krwi. Spożywanie aronii łagodzi także skutki chemioterapii oraz szkodliwego działania komputera. Polecamy przepis na nalewkę z aronii z wanilią i imbirem.

LECZNICZA NALEWKA z aronii. Przepis
Autor: Thinkstockphotos.com

Spis treści

  1. Właściwości lecznicze aronii
  2. Jakie są właściwości lecznicze aronii?
  3. Składniki na nalewkę z aronii:
  4. Przepis na aroniówkę:

Aronię (Aronia melanocarpa) sprowadzono z Ameryki i w Polsce nie rośnie w stanie dzikim, ale to kwestia czasu. Aronia świetnie się czuje w naszym klimacie i przyroda zadba o to, by z upraw przeniosła się w naturalne środowisko.

Właściwości lecznicze aronii

Owoce zbiera się pod koniec lata i jesienią. Zawierają mnóstwo antocyjanów – substancji barwnikowych o wybitnych właściwościach zdrowotnych. Wzmacniają naczynia krwionośne, chronią przed zawałem, pomagają przy nadciśnieniu i niedokwaśności żołądka.

Jakie są właściwości lecznicze aronii?

Składniki na nalewkę z aronii:

• 1,5 kg owoców aronii

• 0,5 kg cukru

• laska wanilii

• kawałek imbiru

• 1 l wódki 40 proc.

• 0,25 l spirytusu 96 proc.

Przepis na aroniówkę:

1. Owoce umyj, osącz, wysyp na papierowy ręcznik, potem starannie usuń ogonki oraz szypułki.

2. Dodaj cukier, laskę wanilii, imbir, zalej alkoholem.

3. Odstaw w ciepłe, ciemne miejsce na 3–4 tygodnie.

4. Przecedź, po tygodniu przefiltruj, przelej do butelek, zakorkuj, postaw w chłodzie na pół roku.

miesięcznik "Zdrowie"