Kości - dlaczego z wiekiem kości stają się kruche

Konsultant:lek. med. Grzegorz Prasałek
5 komentarze
Autor: Teresa Janicka

Zdrowe, mocne kości nie są nam dane raz na zawsze. Wraz z upływem lat ich budowa się zmienia i stają się coraz bardziej kruche i podatne na złamania. Kubek jogurtu dziennie to za mało, by je wzmocnić. By zatrzymać proces odwapnienia kości należy przede wszystkim racjonalnie się odżywiać i regularnie gimnastykować.

Na mocne kości pracujemy od dzieciństwa. Tak samo na słabe. Jeśli kobieta w ciąży źle się odżywia, a potem karmi kilkuletnie dziecko głównie fast foodami - funduje mu kościec słaby i podatny na skrzywienia i złamania.

Nie przegap

Osteoporoza, czyli zmniejszenie gęstości kości

Do niedawna osteoporoza, czyli postępujące zmniejszanie gęstości kości, dotyczyła głównie osób starszych i wiązała się ze spadkiem poziomu hormonów. Teraz na wczesną odmianę tej choroby (osteopenię) cierpi coraz więcej dzieci. Ich kości tracą wapń, stają się kruche i podatne na złamania. "Nowoczesny" sposób odżywiania, czyli frytki, chipsy, zapiekanki, hamburgery, do tego słodkie napoje gazowane to nic innego, jak szpikowanie dziecka tłuszczem i cukrem. A gdzie tak potrzebne dla młodego, rosnącego organizmu pierwiastki (wapń), witaminy (m.in. D) czy białko. Nie wszyscy też wiedzą, że sytuację pogarsza jeszcze fakt, że fast foody nie tylko nie dostarczają cennych dla zdrowia substancji, ale dodatkowo wypłukują wapń z kości. Tak działają konserwanty, sól i cola. Tymczasem czym skorupka za młodu nasiąknie... By w dorosłym życiu nie mieć kłopotów z kośćmi, musimy o nie dbać stale. Na starość może być już za późno. 

Ważne

Ważne

Ile wapnia zawierają (w 100 g produktu):

Żółty ser 720 mg
Sardynki w oleju 550 mg
Czekolada mleczna 220 mg
Jogurt 190 mg
Szpinak 160 mg
Mleko 2 proc. 120 mg
Biały chleb 110 mg
Biały ser 73 mg
Orzechy 78 mg
Jajka 57 mg
Śledź 53 mg
Fasola 48 mg
Pomarańcze 47 mg
Płatki kukurydziane 15 mg
Ziemniaki gotowane 5 mg

Kości z wiekiem "tracą na wadze"

Gdy dziecko przychodzi na świat, jego szkielet waży około kilograma. Potem rośnie, wzmacnia się i gdy mamy 20 lat waży średnio 15-20 kg. Tak zwaną szczytową masę kostną - czyli najmocniejsze kości - osiągamy między 20. a 25. rokiem życia. Ten wysoki poziom utrzymuje się jeszcze przez mniej więcej 10 lat. Potem kości zaczynają "tracić na wadze", średnio niemal 1 proc. masy rocznie (u kobiet po menopauzie 2-3 proc. rocznie). Jest to proces fizjologiczny i trwa nieprzerwanie aż do śmierci. To między innymi z tego powodu wraz z wiekiem stajemy się niżsi, a sylwetka coraz bardziej pochyla się do przodu. 
Niestety, tempo demineralizacji kości może być szybsze, np. kości szybciej tracą na wadze u osób nadużywających alkoholu (wystarczy zerwać z nałogiem, by proces ten spowolnić) czy u kobiet po menopauzie (tu w sukurs przychodzi hormonalna terapia zastępcza - HTZ - bowiem estrogeny przyjmowane w czasie kuracji osłaniają kości przed zbyt gwałtowną demineralizacją).

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Nie zarejestrowany, 10.02.2011 21:46
KONCENTRACJA NATURALNEJ ENERGII ORAZ WAPNIA W ILOŚCI IMPONUJĄCEJ; TO TZW. CHLEB NA OSTEOPOROZĘ: Ugotuj i upiecz koniecznie, ponad 4500 j. m. wapnia. Zwiększamy gęstość kości i ich odporność na złamania.
Nie zarejestrowany, 28.09.2010 0:03
Moja córka ma skazę białkową, a teraz szybko bardzo rośnie, bałam się o nią o to, czy nie za mało ma witamin :( ale lekarz polecił mi junical d3, ma wapń też i fosfor i smaczny jest, bo mała chętnie pije..Także jak coś to ja polecam taką wersję :)
 

Komórki kostne

Tkanka kostna ciągle się przebudowuje. W procesie tym biorą udział komórki kostne, przede wszystkim osteoblasty oraz osteocyty i osteoklasty. 
Osteoblasty (czyli komórki budulcowe, "kościolubne") odpowiadają za budowę nowej kości. Osteocyty to dojrzałe komórki kości. Natomiast osteoklasty, czyli tzw. komórki żerne ("kościogubne"), rozpuszczają i usuwają elementy starej kości. 
W dzieciństwie i w okresie dorastania aktywniejsze są osteoblasty, dlatego kości rosną. Między 20. a 35. rokiem życia procesy rozpuszczania i odbudowy przebiegają mniej więcej w tym samym tempie, co sprawia, ze masa kostna właściwie się nie zmienia. Później przybywa osteoklastów i zaczynają dominować procesy rozpuszczania, niszczenia. Dlatego zmniejsza się masa kostna i kości stają się słabsze.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: East News

Aktualizacja: 11.03.2014

Komentarze (1 - 5 z 5)
bartek, 14.11.2011 10.10
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
nie tylko Tombak o tym mówi, coraz powszechniejsza jest wiedza na temat mleka i jego przetworów, które prowadzą do zakwaszenia organizmu, co w konsekwencji pozbawia kości cennego wapnia, organizm broni się w ten sposób, bo zakwaszenie organizmu prowadzi do śmierci. Nie bez znaczenia jest też fakt że osteoporoza uznana za chorobę cywilizacyną jest tak powszechna w naszej mlecznej cywilizacji. Promowanie mleka i jego produktów w wielu serwisach www wynika albo z nieświadomości autorów albo jest celowym działaniem wspierającym przemysł mleczarski, przy czym jeśli jest to ta druga opcja można śmiało ją określić jako zbrodnię przeciw ludzkości. Jedyne mleko potrzebne człowiekowi to mleko własnej matki przez około 1 rok od chwili narodzin. Kropka
 
MamaJ, 18.11.2010 15.25
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Moim zdaniem warto wspierać swoje kości suplementami i witaminami. Dorosłym łatwiej stosować zbilansowaną dietę, z dziećmi gorzej, dlatego podaję swoim smykom Kidabion, bo on właśnie dobrze wpływa na budowę kości, wzrok, wzrost i ogólnie na odporność.
 
miśka, 13.05.2009 21.30
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Również jestm tego samego zdania Maćku:):) pozdrawiam
 
miracoco, 09.08.2008 22.29
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
jasne Macieju ja tez czytalam te ksiazke.. lae pytam sie ile kilogramow owocow i wazyw trzeba zjesc dziennie zeby pokryc dzienne zapotrzebowanie na wapn.. tombakzaleca tez plukanie systematyczne jelita grubego a ja uwazam ze sie w ten spodob wyplukuje flore bakteryjna naturalna wiec nie opieralabym sie na Tombaku...
 
maciej, 19.10.2007 10.12
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Czytalem ostatnio ksiazke Tombaka. Mówi on że mięso i mleko są trucicielami organizmu, bo mimo niezaprzeczalnych składników odżywczych- to naszemu organizmowi więcej szkodzą niz pomagają ponieważ są ciężkostrawne(organizm potrzebuje dużo energii aby zyskać coś z takiego pożywienia - dużo więcej energii zyskuje organizmu przy jedzeniu warzyw i owoców jak najmniej przetworzonych) Tak więc radzę podchodzić do tych informacji z rezerwą.
 
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Skręcona kostka - objawy i leczenie skręcenia stawu skokowego Skręcona kostka - objawy i leczenie skręcenia stawu skokowego

Skręcenie kostki, czyli stawu skokowego, to częsty uraz. Może zmusić do rezygnacji z uprawiania...

więcej

17746

Jak leczyć HALUKSY? Jak leczyć HALUKSY?

Stopy mogą wiele powiedzieć o człowieku, jego zdrowiu, dolegliwościach i stylu życia. Jeśli są...

więcej

16617

Ból karku i szyi. Co pomoże na ból karku? Ból karku i szyi. Co pomoże na ból karku?

Ból karku powoduje siedzienie przy biurku, przeciąg, stres, albo spanie w nieodpowiedniej pozycji....

więcej

15680

Ból karku – ćwiczenia rozciągające na ból karku Ból karku – ćwiczenia rozciągające na ból karku

Długa praca przy komputerze, ślęczenie nad papierami, a nawet spanie na niewłaściwej poduszce mogą...

więcej

16099

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Obecność skrzepów krwi we krwi miesiączkowej jest objawem bardzo obfitych krwawień miesiączkowych, zwykle towarzyszą im bóle brzucha. Obfite krwawienia miesiączkowe, zwłaszcza jeśli występują od...

Korony porcelanowe nie mają określonej na stałe żywotności. Wszystko zależy od użytkowania ich przez pacjenta. Są korony, które przetrwały 20 lat, ale zdarzają się również takie, które pękają po...

W przypadku przesuszenia skóry rąk proponuję zastosowanie (wielokrotnie w ciągu dnia) preparatów intensywnie natłuszczających dostępnych w aptekach, takich jak Diprobaza, Nanobaza, Dermobaza, maść...

Grupy wsparcia
data

Listopad 26, 2014

Jak chce się oczyścić to przez 1 dzień nie jem nic :-) piję wyłącznie wodę niegazowaną z dodatkiem cytryny oraz łyżeczką błonnika. Dzięki temu moje jelita znacznie lepiej "działają" poza tym doradzam stosowanie błonnika w codziennej diecie oczywiście z głową bo jego nadmiar również...

data

Listopad 26, 2014

a tam, odchudzanie wcale nie musi być drogie ani czasochłonne. Ważne są konsekwencja i systematyczność. Jem tylko trzy posiłki dziennie: śniadanie z dzieciakami, obiad i kolację (a czasem nie) i nie objadam się słodyczami, ani innymi zapychaczami. Zawsze o tej samej porze. A do tego mam...

data

Listopad 25, 2014

Njpierw policz ile jest tego twojego "dużo". Są w sieci kalkulatory kalorii z podziałem na węgle białka i tłuszcze - wpisujesz co jadłaś, wagę i samo się liczy. Potem ustal sobie jakie jest twoje zapotrzebowanie dzienne na kalorie, jakie najniższe i jakie optymalne, następnie jeśli...

data

Listopad 26, 2014

Jajka to oczywiście bardzo dobre źródło białka :-) zarówno białko jak i żółtko ( ono zawiera akurat więcej białka) ale np na śniadanie do chlebka razowego albo na 2 śniadanie. Ale nie wyobrażam sobie żeby jeść wyłącznie jajka. Uważam że każda dieta oparta wyłącznie na spożywaniu np jajek...

reklama
Aktywna społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.