Choroba Hashimoto:przewlekłe zapalenie tarczycy

4 komentarze

Choroba Hashimoto czyli przewlekłe zapalenie tarczycy, jest zaliczana do chorób z autoagresji, czyli autoimmunologicznych. U jej podstaw leży nie złe funkcjonowanie tarczycy, ale zaburzenia w układzie immunologicznym. Sprawdź jakie są objawy choroby Hashimoto i jak przebiega jej leczenie.

W przypadku choroby Hashimoto, z nieznanych przyczyn, tarczyca zaczyna produkować przeciwciała, które atakują własne narządy. Choroba ta często występuje rodzinnie, przebiega z okresami zaostrzeń i remisji, przez wiele lat rozwija się podstępnie, nie wpływając na funkcjonowanie tarczycy. Rzadko może sprowokować nadczynność. W większości przypadków choroba Hashimoto prowadzi do niedoczynności tarczycy, destrukcji gruczołu, czasem do wystąpienia wola. Im mniej mamy czynnych komórek tarczycy i im mniej hormonów tarczycy, tym silniejsza jest stymulacja przysadki i wyższe stężenie TSH. TSH nie tylko pobudza tarczycę do wytwarzania hormonów, ale też komórki do podziału, czyli rozwoju wola.

Nie przegap

Choroba de Quervaine'a to PODOSTRE ZAPALENIE TARCZYCY

Choroba de Quervaine'a – częściej dotyka kobiety. Choroba de Quervaine’a to inaczej ostre, ziarninowe lub olbrzymiokomórkowe zapalenie tarczycy. Choroba ta występuje częściej u kobiet niż u mężczyzn. Największa zachorowalność występuje między 30. a 40. rokiem życia.

Ostatnio dodane na forum
zobacz wszystkie »
 
 
Nie zarejestrowany, 02.07.2015 18:56
Od 2009 r. leczę się z różnym skutkiem na depresję, walczę z nadwagą, od kilku miesięcy praktycznie przesypiam całe dnie, bolą mnie stawy, nie wspomnę już o zaparciach i zimnych potach. Moja pani psychiatra (zażywam fluoksetynę) na ostatniej wizycie zaleciła mi zrobienie badań pod kątem Hashimoto, ponieważ nie wiadomo z czego wzięło się moje fatalne samopoczucie. Moje wyniki z dziś prezentują się tak: TSH 1.30 (norma 0.27-4.2) FT3 13.0 (norma 12-22) FT4 4.6 (norma 3.1-6.8) anty TPO 12.3 (norma do 34.0) Wszystko w normie, od razu poszłam do internisty, który orzekł, że moja tarczyca jest zdrowa. Oczywiście żadnego skierowania do endokrynologa, bo wszystko w normie. W związku z tym mam pytanie, czy takie wyniki mogą wskazywać na jakieś nieprawidłowości? Czy warto je konsultować z prywatnym lekarzem endo?
Nie zarejestrowany, 07.06.2015 21:03
Absolutnie odradzałabym jakiekolwiek szczepienia. Istnieją poważne przesłanki, że także szczepienia poprzez rozchwianie systemu immunologicznego i zatrucie organizmu m.in. metalami ciężkimi jak rtęć, aluminium przyczyniają się do powstawania chorób autoimmunologicznych. Szczepienia w chorobach autoimmunologicznych przynoszą dobre efekty! to infekcje rozregulowują nasz układ odpornościowy. w wielu chorobach z autoagresji szczepienia powodują znaczą poprawę stanu zdrowia. Najlepiej porozmawiać z lekarzem i rozważyć korzyści jakie mogłoby przynieść szczepienie.
 

Samo wystąpienie choroby Hashimoto nie jest powodem do zamartwiania się. Jeśli obecność przeciwciał nie wpływa na funkcjonowanie tarczycy, pacjenta wystarczy obserwować. Leczenie podejmuje się, gdy tarczyca zaczyna źle pracować, np. wtedy, gdy dochodzi do wysokiego stężenia TSH (norma do 4), aby nie dopuścić do rozwoju wola. Jeżeli w wyniku Hashimoto dojdzie do niedoczynności gruczołu, pacjentowi podaje się tyroksynę (syntetyczny hormon, identyczny z tym wytwarzanym przez gruczoł). Lek dobierany jest indywidualnie i należy go przyjmować całe życie.

Ważne

Ważne

Choroba Hashimoto może powodować powikłania ciąży, a przede wszystkim utrudniać zajście w ciążę. Warto o tym pamiętać, rozpoznając przyczyny pierwotnej niepłodności. Choroba może prowadzić do poronień, przedwczesnych porodów, wad rozwojowych płodu. Dlatego każda kobieta, która planuje macierzyństwo, powinna sprawdzić, czy nie ma przeciwciał tarczycowych.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Photos.com

Aktualizacja: 09.03.2015

Komentarze (1 - 4 z 4)
Nieufna, 03.04.2015 11.41
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Czy ktoś ma doświadczenia w leczeniu Hashimoto płynem Lugola, zamiast przyjmowania hormonów? Może ktoś polecić lekarza, który wie, jak suplementować płynem Lugola, tzn. jakie dawki? Od czasów Lugola leczono wiele chorób, w tym związanych z tarczycą, właśnie płynem Lugola. Proszę o wszelkie opinie
 
joana, 09.02.2015 22.37
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
nie jest prawdą że są problemy z zajściem w ciąże. znam wiele par które mają piękne zdrowe dzieci z tą chorobą. ewentualne problemy mogą pojawić się przy nieuregulowanej niedoczynności bądź przy wykryciu tej choroby w czasie ciąży. nie wierzcie we wszystko co piszą bo od tych objawów można by wpaść w depresję. każdy przypadek powinien być indywidualnie traktowany i nie można się porównywać do innych!
 
minimanimo, 06.10.2014 17.36
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Tutaj można przeczytać, jak zdiagnozować Hashimoto: http://choroba-hashimoto.blogspot.com/2014/10/rozpoznanie-i-leczenie-choroby-hashimoto.html
 
ewa, 19.05.2014 19.56
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Choroba Hashimoto w początkowym stadium może przebiegać pod postacią nadczynności tarczycy dopiero potem przejść w niedoczynność tarczycy. Dlatego pomocne jest oznaczenie poziomu przeciwciał anty-TPO, anty-TG oraz TRAB. Polecam artykuł http://www.wynikikrwi.pl/content/choroba-hashimoto oraz stronę http://www.wynikikrwi.pl osobom chcącym przeanalizować swoje wyniki badań krwi w tym morfologię i hormony.
 
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Operacja tarczycy. Kiedy konieczne jest zoperowanie gruczołu tarczycy? Operacja tarczycy. Kiedy konieczne jest zoperowanie gruczołu tarczycy?

Operacja gruczołu tarczycy może być konieczna gdy masz wole tarczycowe, nadczynność tarczycy czy...

więcej

9360

Choroby tarczycy: to może być nadczynność tarczycy Choroby tarczycy: to może być nadczynność tarczycy

Tracisz na wadze mimo apetytu, nadmiernie się pocisz, denerwujesz się bez powodu? To mogą być...

więcej

9714

Hashimoto - przewlekłe zapalenie tarczycy. Najczęstsze objawy Hashimoto Hashimoto - przewlekłe zapalenie tarczycy. Najczęstsze objawy Hashimoto

Objawy choroby Hashimoto (przewlekłe zapalenie tarczycy) mogą być bardzo różne, ale najczęstsze z...

więcej

47779

Choroby tarczycy: objawy u kobiet w zależności od wieku

Zaburzenia czynności tarczycy ma co piąty Polak, ale chorują głównie kobiety. Jakie są objawy...

więcej

5373

Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Radzę zabieg higieny jemy ustnej. Nie pisze pani, kiedy miała ostatni raz wykonany taki zabieg. Przy problemach z przyzębiem zabieg taki wykonuje się częściej niż dwa razy w roku, zgodnie z...

Gojenie jest utrudnione z powodu wysokiej temperatury. Radzę przykładać zimne okłady w bolące miejsce.

Zmiany naczyniowe można usuwać elektrokoagulacją lub laserem. Najlepiej, aby zabieg wykonał dermatolog lub lekarz medycyny estetycznej. Po zabiegu istnieje możliwość powstania blizny, przebarwienia...

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.