Jak się robi nalewki lecznicze? Przepisy na nalewki lecznicze

Autor: Arkadiusz Ciołkowski, zielarz, członek Polskiego Komitetu Zielarskiego

Nalewki lecznicze można robić z wielu ziół i owoców. Alkohol używany do robienia nalewek pozwala wyciągnąć z nich nierozpuszczalne w wodzie substancje czynne, które mają walory lecznicze. Przedstawiamy przepisy na nalewki z lecznicze z macierzanki, arcydzięgla, malin, kminku, czosnku i skrzypu.

Nalewki lecznicze jeszcze niedawno były bardzo popularne. Przepisy na nie przekazywano w rodzinach z pokolenie na pokolenie. Na pewno warto je wypróbować - trzeba tylko pamiętać, by dawkować je jak lekarstwo.

Przepis na nalewkę z macierzanki

Szklankę suszonego ziela macierzanki zalej 1/2 l wódki i taką samą ilością czerwonego wytrawnego wina. Dodaj 250 g miodu rzepakowego i odstaw na 4 tygodnie, co kilka dni wstrząsając. Przecedź.
Jak używać: pij 1-2 razy dziennie po łyżce.
Kiedy: zalecana w nieżycie dróg oddechowych i stanach zapalnych nerek. Pomocna w zatruciach pokarmowych.

Przepis na nalewkę arcydzięglową

50 g suchego korzenia arcydzięgla zalej 1/4 l wódki i taką samą ilością spirytusu. Odstaw na 2 tygodnie, pamiętając, by codziennie wstrząsnąć. Przecedź.
Jak używać: pij po pół łyżeczki przed jedzeniem lub po nim.
Kiedy: nalewka zwiększa apetyt, poprawia trawienie, likwiduje wzdęcia i bóle brzucha.
Uwaga: nalewka zwiększa wrażliwość skóry na promienie słoneczne, dlatego osoby ją stosujące nie powinny się opalać!

Przepis na nalewkę malinową

1 l prawdziwego soku malinowego (nie syropu!) wymieszaj z 1/2 l spirytusu i taką samą ilością ginu, np. lubuskiego. Dodaj 400 g miodu akacjowego, wymieszaj i odstaw na miesiąc.
Jak używać: 2-3 łyżki nalewki wymieszaj w szklance naparu z kwiatostanu lipy lub kwiatu bzu czarnego.
Kiedy: to doskonały środek napotny, skuteczny w grypie, anginie, przy gorączce.

Przepis na nalewkę skrzypową

50 g suszonego ziela skrzypu zalej 1/4 l spirytusu i odstaw na tydzień.
Jak używać: pij (bez filtrowania) dwa razy dziennie po 15 kropli nalewki w kieliszku wody lub naparu z pokrzywy.
Kiedy: nalewka wzmacnia włosy, poprawia stan paznokci, zapobiega krwawieniom i uelastycznia ścianki naczyń krwionośnych.

Przepis na nalewkę kminkową

100 g zmielonych nasion kminku zalej 1 l wódki i odstaw na miesiąc w ciepłe miejsce. Przecedź i dodaj miód w ilości odpowiedniej dla własnego smaku, dobrze jednak, by nalewka była raczej półwytrawna niż słodka. Potem mikstura powinna dojrzewać przez co najmniej kwartał, ale najlepiej, jeśli poleżakuje nawet rok.
Jak używać: pij trzy razy dziennie łyżkę stołową nalewki wymieszaną z niewielką ilością letniej wody.
Kiedy: stosuj w zaburzeniach trawienia, bólach brzucha i innych dolegliwościach układu pokarmowego. Szczególnie polecana osobom ze skłonnościami do wzdęć i bolesnych kurczów jelit.

Przepis na nalewkę czosnkową

150 g oczyszczonych z łusek ząbków czosnku utrzyj i zalej 1/2 l wódki. Odstaw na tydzień w ciemne miejsce, pamiętając, by raz dziennie wstrząsnąć butelką. Po tym czasie przecedź przez gęste sitko lub pieluchę tetrową.
Jak używać: kurację zacznij od 5-7 kropli zażywanych 2-3 razy dziennie, dochodząc z czasem do 25-30 kropli, co jednak jest zależne od indywidualnej tolerancji na nalewkę (i czosnek). Najlepiej przyjmować nalewkę z mlekiem lub kefirem i odrobiną miodu.
Kiedy: to wyjątkowo uniwersalna nalewka. Stosować ją mogą zarówno osoby często chorujące, jak i osłabione, cierpiące na reumatyzm czy stany zapalne dróg oddechowych. Ponadto nalewka oczyszcza organizm, działa przeciwmiażdżycowo i odtruwająco. Powinny po nią sięgnąć szczególnie osoby zagrożone zawałem serca i chorobami nowotworowymi.

Przepis na nalewkę zimową

2 łyżki przyprawy do piernika zalej 1/2 l białego wytrawnego wina i gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty. Przelej do termosu i odstaw na 24 godziny. Odcedź (uwaga, odrobina osadu może pozostać w nalewce) i dodaj szklankę miodu lipowego oraz 1/2 l rumu. Odstaw na dwa tygodnie.
Jak używać: po łyżce nalewki dolewaj do szklanki pitej herbaty.
Kiedy: dla osób, które cierpią z powodu marznących dłoni i stóp.

 

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także

Aktualizacja: 13.03.2014

reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Zgaga? Wypróbuj domowe sposoby na zgagę Zgaga? Wypróbuj domowe sposoby na zgagę

Zgaga ciągle ci dokucza? Nic dziwnego, objawy zgagi są bardzo nieprzyjemne i utrudniają normalne...

więcej

18779

CZARNY BEZ: właściwości i działanie. PRZEPIS na sok z czarnego bzu CZARNY BEZ: właściwości i działanie. PRZEPIS na sok z czarnego bzu

Czarny bez nie tylko zwalczy gorączkę i złagodzi kaszel, ale dodatkowo dzięki dużej ilości witamin...

więcej

27377

Bratek czyli fiołek trójbarwny: właściwości i zastosowanie Bratek czyli fiołek trójbarwny: właściwości i zastosowanie

Bratek łagodzi objawy trądziku młodzieńczego i leczy egzemy. Jednak fiołek trójbarwny, bo tak brzmi...

więcej

10963

Szałwia lekarska: zastosowanie, działanie i właściwości Szałwia lekarska: zastosowanie, działanie i właściwości

Szałwię lekarską stosuje się nie tylko do produkcji kosmetyków i jako przyprawę poprawiającą smak...

więcej

15521

Zamów bezpłatny newsletter

zapisz się
Autodiagnoza

Wybierz badanie

albo

Alfabetyczny indeks badań

A B C D E F G H I J
K L Ł M N O P R S Ś
T U W Z Ż
Eksperci

Korony porcelanowe nie mają określonej na stałe żywotności. Wszystko zależy od użytkowania ich przez pacjenta. Są korony, które przetrwały 20 lat, ale zdarzają się również takie, które pękają po...

Korony porcelanowe nie mają określonej na stałe żywotności. Wszystko zależy od użytkowania ich przez pacjenta. Są korony, które przetrwały 20 lat, ale zdarzają się również takie, które pękają po...

Obecność skrzepów krwi we krwi miesiączkowej jest objawem bardzo obfitych krwawień miesiączkowych, zwykle towarzyszą im bóle brzucha. Obfite krwawienia miesiączkowe, zwłaszcza jeśli występują od...

Grupy wsparcia
data

Listopad 26, 2014

Jak chce się oczyścić to przez 1 dzień nie jem nic :-) piję wyłącznie wodę niegazowaną z dodatkiem cytryny oraz łyżeczką błonnika. Dzięki temu moje jelita znacznie lepiej "działają" poza tym doradzam stosowanie błonnika w codziennej diecie oczywiście z głową bo jego nadmiar również...

data

Listopad 26, 2014

a tam, odchudzanie wcale nie musi być drogie ani czasochłonne. Ważne są konsekwencja i systematyczność. Jem tylko trzy posiłki dziennie: śniadanie z dzieciakami, obiad i kolację (a czasem nie) i nie objadam się słodyczami, ani innymi zapychaczami. Zawsze o tej samej porze. A do tego mam...

data

Listopad 25, 2014

Njpierw policz ile jest tego twojego "dużo". Są w sieci kalkulatory kalorii z podziałem na węgle białka i tłuszcze - wpisujesz co jadłaś, wagę i samo się liczy. Potem ustal sobie jakie jest twoje zapotrzebowanie dzienne na kalorie, jakie najniższe i jakie optymalne, następnie jeśli...

data

Listopad 26, 2014

Jajka to oczywiście bardzo dobre źródło białka :-) zarówno białko jak i żółtko ( ono zawiera akurat więcej białka) ale np na śniadanie do chlebka razowego albo na 2 śniadanie. Ale nie wyobrażam sobie żeby jeść wyłącznie jajka. Uważam że każda dieta oparta wyłącznie na spożywaniu np jajek...

reklama
Aktywna społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.