USTA - korekcja kształtu i powiększanie ust

11 komentarze
Autor: miesięcznik Zdrowie

Twoje usta przypominają kreseczkę, a marzysz o pełnych i zmysłowych ustach? A może tylko nie podoba ci się się ich kształt? Pomoc czeka w gabinecie. Przedstawiamy sposoby na powiększanie ust i korekcję ich kształtu.

Często godzimy się ze swoimi zewnętrznymi wadami. Dobrze, gdy umiemy uczynić z nich atut. Natomiast ci, którzy ich nie akceptują i którym defekty urody przeszkadzają żyć, mogą skorzystać z pomocy chirurga plastyka lub lekarza medycyny estetycznej. Decyzja taka musi być jednak dobrze przemyślana, zwłaszcza gdy zabieg dotyczy naszej twarzy. Co możemy zrobić z ustami?

Zastrzyki z tłuszczu w usta

Jest to metoda, która pozwala na powiększenie ust w sposób najbardziej naturalny. Polega na pobraniu tkanki tłuszczowej z brzucha lub innej części ciała i wstrzyknięciu jej w usta. Pobrana tkanka musi się składać z żywych komórek, które mają szansę zadomowić się w nowym miejscu. Chirurg plastyk wkłuwa specjalną giętką igłę i wyciągając ją bardzo wolno, wstrzykuje maleńkie porcje tłuszczu, więcej tam, gdzie usta należy pogrubić mocniej. Zabieg jest przeprowadzany w znieczuleniu ogólnym podawanym dożylnie lub w znieczuleniu miejscowym.

  • Zalety: z reguły nie ma powikłań, implantem jest bowiem własna tkanka. Ponieważ tłuszczyk się wchłania (u różnych osób wolniej lub szybciej), efekt zabiegu utrzymuje się przez 6 - 12 miesięcy. W tym czasie możemy się przekonać, czy dobrze wyglądamy z większymi ustami. Jeśli tak, chirurg może powtórzyć zabieg. Po dwu-, trzykrotnym dostrzyknięciu efekt powiększenia ust utrzymuje się nawet przez kilka lat.
  • Wady: przez kilka dni usta są obrzęknięte, mogą też pojawić się zasinienia w miejscach ukłucia igłą. Nigdy tkanka tłuszczowa nie wchłania się całkowicie, dlatego nawet jeśli nie zdecydujemy się na uzupełniające porcje, to i tak usta pozostaną nieco większe, niż były pierwotnie.

Implanty z goreteksu powiększą usta

Trwałe powiększenie ust można uzyskać, korzystając z goreteksu (lub alodermu, czyli ludzkiej skóry wypreparowanej w taki sposób, by nie została odrzucona przez biorcę). Goretex jest sztucznym tworzywem dobrze akceptowanym przez tkanki. Implant goreteksowy to albo gruba nić z wtopioną igłą, albo niewielkie płatki materiału, które można ciąć, nadając im dowolny kształt. Nić wciąga się pod skórę, z płatków zaś wycina się szablon ust i wsuwa go także pod skórę. Zabieg wykonuje się w znieczuleniu ogólnym (dożylnym) lub miejscowym.

  • Zalety: efekt jest trwały, a materiał świetnie przyswajany przez organizm. Ryzyko powikłań - minimalne. Na życzenie, np. jeżeli nie podobają się nam powiększone usta, lekarz może usunąć goretex.
  • Wady: przez tydzień usta są opuchnięte. Goretex początkowo jest wyczuwalny, ale potem przyzwyczajamy się do niego. Istnieje ryzyko minimalnego przesunięcia nitki lub płatka, np. podczas pocałunku.

Zastrzyki z artecolu w usta

Artecol jest mieszanką kolagenu i mikroskopijnych cząsteczek pleksiglasu. Wstrzykuje się go igłą pod skórę w znieczuleniu miejscowym. Efekt utrzymuje się około roku. Preparat trzeba co jakiś czas (różny dla każdego z nas) uzupełniać.

  • Zalety: rezultat zabiegu jest widoczny natychmiast.
  • Wady: kolagen jest przez organizm wchłaniany, a pleksiglas nie i z czasem mogą stać się widoczne przez skórę drobne jego grudki. Nie można ich usunąć. Artecol czasem wywołuje reakcje alergiczne.

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: PhotoSpin

Aktualizacja: 12.03.2015

Komentarze (1 - 10 z 11)
olunia, 16.08.2015 20.14
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
dla mnie takie powiekszone usta wygladają nienaturalnie i naprawde bardzo łatwo powiedziec które usta były robione a ktorze nie,pomimo tego,że osoba które robiły usta wydaja sie pełniejsze i naturalne to tak naprawde zawsze to widac ze były robione
 
Karola, 07.08.2015 15.01
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Hej. Tez tak miałam mój organiz wszystko wchłaniał do max miesiąca co miesiąc chodziłam po lekarzach i wstrzykiwałam po 1m aż 6 razy.Nawet tego nie mogli wytłumaczyć.. co jest? tylko proponowali inne preparaty najlepsze ale niestety nie dla mnie. Wybrałam się więc do kosmetyczki na permamentny ust i zwykłym barwnikiem który utrzymuję się nawet do 6 lat a ja ten barwnik "strawiłam" dopiero kosmetyczka wyjasniła mi, że to zapewne przez silny układ odpornościowy.Bo badania miałam wykonane wczesniej czy wszystko jest ok z tarczyca itd.. I faktycznie tak jest gdyż nawet nie mam nigdy kataru..nie choruje chociaż nie raz przebywałam z ososbami chorymi np. na grype i nic:) lekarze nie wiedzą o takich przypadkach przynajmniej nikt mi o tym nie powiedział a byłam już u wielu..aż sama poczytałam, ze to zleży od substancji wiązącej i wypróbowałam juz ostatni preparat revanesse i udało się, choć myślę,ż e i tak szybciej go spale.. bo miałam już 2ml. ale efekt utrzymuje się. Tak samo na policzkach rewanesse ultra. Nie wiem czy Tobie pomogłam... ja sama musiałam do tego dość i stracić dużo kasy..Wypróbuj ten preparat i zobaczysz czy u Ciebie będzie tak samo? Sa plusy silnego układu odpornosciowego bo nie choruję ale za to muszę zapomniec o makijażu permamentnym( który poprawiałam też 4 razy) jak i o innych preparatch mam tylko nadzieję, że tak szybko go nie spalę.
 
Daria, 04.06.2015 01.40
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Kochane proszę mi wytłumaczyć bo czegos nie potrafię zrozumieć .Wgrydnu pierwszy raz powierzyłam usta s bardzo dobrej klinice plastycznej .... Miesiąc pozniej dołożyłam 1 ml kwasy usta były piękne soczyste ale tylko przez pierwszy tydzień ;( w lutym dodałam 1 ml i kwietnia znowu 1ml przez pół roku zatopowslam ok 4 ml i nic wszystko sie mega szybko wchłonęlo i lekarze mówią mi ze to normalne .... Pił roku 4 ml i usta mało wiele :( czy to może być moja wina ze mam tak skore ze szybko wchłania produkt czy poprostu trafiłam na słaba oS pon moje koleżanki robiły w innej klinice i po prawie 2 latach maja większe usta niż ja pi miesiącu torowania prawie po 1 ml :(
 
Dorota, 26.05.2015 10.17
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja jeszcze przed wiosną zdecydowałam na powiększanie ust kwasem. Jakos sie obawialam, ze latem moze byc problem z upalami. W sumie niepotrzebnie, bo zabieg zupelnie spoko, bez komplikacji i bólu. Chcialam cos bardziej naturalnego, wiec w MttEstetica w Krakowie polecili mi kwas. Jestem zachwycona, bo nie ma zadnego dyskomfortu czy uczucia sztucznosci:-)
 
ferieka, 09.05.2015 20.11
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
ja również mialam usta powiększane kwasem hialuronowym i jestem bardzo szczesliwa bo mam wreszcie takie usta o jakich marzylam, a niestety natura obdarzyla mnie bardzo waskimi mizernymi ustami, operacja robiona u dra Latkowskiego w Polanicy zdrój
 
zachwycona, 12.09.2014 13.20
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Podbiję temat :) Kilka tygodni temu powiększałam usta w klinice Time Clinic w Warszawie. Trochę się bałam efektu sztuczności, ale dzięki perfekcyjnemu wykonaniu pani doktor jest całkowicie naturalny! Moje usta są pełniejsze, nabrały bardziej apetycznego kształtu. Jestem bardzo zadowolona :)
 
kawa, 13.05.2014 14.43
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja powiększałam u doktor Kasi Nielepkowicz we Wrocławiu i wyszły dobrze. Żadne kaczodzioby. Samo wstrzykiwanie właściwie nie boli, potem ma się lekki obrzęk, zaczerwienienie, ale tak jest do dwóch dni. Potem wszystko wraca do normy.
 
Kaja, 13.06.2013 18.06
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Ja powiększałam usta kwasem hialuronowym. Jestem bardzo zadowolona. Przed zabiegiem moje usta były bardzo wąskie, niemalże niewidoczne. Teraz są pełniejsze i w końcu widoczne. Wcale nie wyglądają sztucznie. Pani doktor, która wykonywała zabieg doskonale wiedziała jaka ilość specyfiku da najlepszy efekt. Zabieg wykonywałam we Wrocławiu w Instytucie DermaMed. Trafiłam tam z polecenia i potwierdzam, że klinika jest świetna oraz polecam innym :)
 
carina, 01.03.2013 16.16
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
WITAM . JA PODDAŁAM SIĘ ZABIEGOWI KORIUM , KTÓRY KOSZTOWAŁ 3,5 TYSIĄCA . EFEKT NIE JEST NAWET MINIMALNY - POZA OGROMNĄ BLIZNĄ NA POŚLADKU !! NOWYMI " USTAMI " CIESZYŁAM SIĘ PRZEZ 2 TYGODNIE OD ZDJĘCIA SZWÓW ... PO TYM CZASIE EFEKT CAŁKOWICIE ZANIKŁ . PANI CHIRURG TWIERDZI , ZE TO WINA MOJEGO ORGANIZMU ... I NIE MA ZAMIARU ROPATRZYĆ MOJEJ " REKLAMACJI " ... PROPONUJĄC MI DALSZE - PEŁNOPŁATNE POWIĘKSZANIE UST INNYMI PREPARATAMI JAK TEOSYAL . BOJE SIE , ZE TO JEDYNIE JEJ DALSZE NACIĄGANIE MOJEGO SOLIDNIE NADSZARPNIĘTEGO PORTFELA ... Z MARNYM LUB ZEROWYM EFEKTEM KOŃCOWYM .
 
guarana, 21.10.2010 14.18
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
Gdybym miała powiększać usta, to zdecydowałabym się na powiększenie kwasem hialuronowym, najlepiej Aquamidem. Jest to jeden z tych preparatów, po którym rezultaty utrzymują się naprawdę naprawdę długo. Zresztą najlepiej iści do specjalisty i zapytać, jaka forma powiększenia ust, jaki preparat będą najlepsze. Na pewno trzeba wybrać miejsce sprawdzone, takie z renoma jest jak najbardziej wskazane np. IQ Medica. Ważne żeby zabieg był dobrze wykonany i żeby efekty były zadowalające.
 
następne »
strona 1 z 2
reklama
reklama
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
SCULPTRA - nowy zabieg odmładzający SCULPTRA - nowy zabieg odmładzający

Stosowany w medycynie od 30 lat kwas polimlekowy (Sculptra) okazał się hitem w kosmetologii...

więcej

5368

Kwas migdałowy. Zabiegi kwasem migdałowym u kosmetyczki Kwas migdałowy. Zabiegi kwasem migdałowym u kosmetyczki

Kwas migdałowy to jeden z kwasów AHA (alfa-hydroksykwasów). Kwas migdałowy łagodnie złuszcza skórę,...

więcej

18083

Liposukcja ultradźwiękowa: usuwanie tłuszczu bez bólu Liposukcja ultradźwiękowa: usuwanie tłuszczu bez bólu

Liposukcja ultradźwiękowa nie nadaje się do znacznego zmniejszenia masy ciała pacjenta, nie jest...

więcej

6651

Jak zlikwidować podwójny PODBRÓDEK Jak zlikwidować podwójny PODBRÓDEK

Otyłość, garbienie się, geny, a nawet spanie z wysoko uniesioną głową sprzyjają pojawieniu się...

więcej

6003

Znajdź badanie

Wybierz badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Powinna pani zgłosić się z dzieckiem do dermatologa pediatry, konieczne jest postawienie jednoznacznego rozpoznania opisywanej zmiany skórnej, szczególnie w przypadku jej progresji.

Zapewne przez intensywne obgryzanie skórek naruszyłaś macierz paznokci, a co za tym idzie prawidłowy ich wzrost. Na pewno można próbować nadawać im poprawny kształt spiłowując mocniej boki paznokci....

Nie ma przeciwwskazań medycznych do stosowania tabletek antykoncepcyjnych u kobiet chorujących na łojotokowe zapalenie skóry.

reklama
Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.