Olej konopny - właściwości, zastosowanie w kosmetyce. Pielęgnacja olejem z konopi siewnych

Autor: Katarzyna Hubicz

Olej konopny, choć jego nazwa budzi czasem różne skojarzenia, staje się kolejnym pielęgnacyjnym hitem. Jakie ma właściwości i jak możesz go wykorzystać w domowej pielęgnacji skóry i włosów?

Olej konopny wytwarzany jest z kopi siewnych, nie z ich narkotycznego odpowiednika, konopi indyjskich.

Olej konopny - właściwości, zastosowanie w kosmetyce. Pielęgnacja olejem z konopi siewnych

Pierwsze skojarzenia z konopiami raczej nie wiążą się z urodą. Ale olej z konopi używany w kosmetyce nie pochodzi z konopi indyjskich (mających właściwości narkotyczne), lecz z ich siostrzanej odmiany, konopi siewnych (Cannabic sativa L). Najcenniejszy jest ten tłoczony na zimno (w temperaturze do 40 st C) i nie rafinowany. Ma żółto-zielony kolor. Jego nazwa wg INCI to Cannabis sativa (Hemp) Seed Oil. Ze względu na właściwości pielęgnacyjne tej nazwy warto szukać na etykietach.

Konopie siewne pochodzą z Azji Środkowej, gdzie przez setki lat ich włókna wykorzystywano do produkcji papieru, żagli oraz lin, a wyciskany z nich olej stosowany był do łagodzenia zmian skórnych. W nowożytnej Europie jednak nie zyskały szerszego uznania, i do niedawna wykorzystywano je praktycznie wyłącznie w przemyśle chemicznym jako składnik farb i lakierów. Było to związane z trwającą przez lata kampanią przeciw stosowaniu konopi indyjskich, i z zakazem ich uprawy, które rykoszetem trafiły w ich odmianę, konopie siewne, pozbawione własności narkotycznych.

Skład oleju konopnego

Jeśli chodzi o oleje roślinne, olej konopny jest w ścisłej czołówce pod względem właściwości pielęgnacyjnych. Wynika to z jego składu: w niemal 80 procentach składa się on z niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), szczególnie kwasu linolowego z grupy kwasów tłuszczowych omega-6 i kwasu linolenowego z grupy omega-3. W dodatku mają one idealne względem siebie proporcje. Stosunek kwasów omega-6 do omega-3 wynosi 3: 1 i jest idealny dla prawidłowego metabolizmu lipidów.

W oleju konopnym są też inne kwasy: oleinowy, palmitynowy, gamma-linolenowy, a także proteiny, aminokwasy, karoten, minerały, witaminy (A, D, E i K), fitosterole, fosfolipidy. Wreszcie znajdziemy w nim również mnóstwo biologicznie czynnych substancji o właściwościach przeciwzapalnych, regenerujących, antyseptycznych, antyoksydacyjnych oraz chroniących przed słońcem, m.in. tokoferol, canabidol, czy terpenol. To wszystko sprawia, że jest on cennym składnikiem pielęgnacyjnym.

Polecamy
Nasiona konopi (siemię konopne) i olej konopny: właściwości i zastosowanie

Nasiona konopi (siemię konopne) i olej konopny: właściwości i zastosowanie

Nasiona konopi (siemię konopne) są nazywane superskładnikiem diety ze względu na idealną proporcję kwasów omega-6 do omega-3 oraz zawartość 10 ...

Właściwości pielęgnacyjne oleju z konopi

Olej konopny szybko się wchłania i nie zostawia na skórze tłustego filmu. Można stosować go w czystej postaci bezpośrednio na skórę, ale jest też wykorzystywany jako cenny składnik kosmetyków, zwłaszcza emolientów przeznaczonych do skór z problemami oraz do pielęgnacji niemowląt i małych dzieci. Najczęściej dodawany jest do balsamów do ciała, mydeł, kremów do twarzy oraz kosmetyków przeciwsłonecznych przeznaczonych praktycznie do każdego rodzaju skóry: zarówno suchej, którą nawilża, jak i tłustej (reguluje wydzielanie sebum i pracę gruczołów łojowych), wrażliwej (natłuszcza i uzupełnia brakujące lipidy) oraz dojrzałej (zapobiega tworzeniu się zmarszczek). I jako składnik kosmetyków, i sam w sobie, ma szereg cennych dla skóry właściwości:

  • Odbudowuje płaszcz hydrolipidowy naskórka i uzupełnia uszkodzenia w cemencie międzykomórkowym, dzięki czemu skóra nie traci wilgoci, a naskórek lepiej pełni swoje funkcje ochronne.
  • Dzięki zawartości NNKT utrzymuje ją w dobrej kondycji, poprawia też odporność na działanie czynników zewnętrznych, w tym wiatru, mrozu i słońca.
  • Łagodzi stan zapalny przy atopowym zapaleniu skóry, łuszczycy i egzemie.
  • Niweluje uciążliwy świąd skóry przy dermatozach, zwłaszcza AZS, a także przy alergiach skórnych.
  • Zmniejsza ryzyko podrażnień i przebarwień.
  • Regeneruje skórę, zapobiega przedwczesnemu tworzeniu się zmarszczek.
  • Poprawia koloryt skóry.
  • Odżywia skórę.
  • Reguluje wydzielanie sebum, co wspomaga leczenie trądzikowych zmian zapalnych.
  • Przywraca elastyczność cery, jej prawidłowe nawilżenie.
  • Zmiękcza i wygładza skórę.
  • Pełni rolę naturalnego filtra przeciwsłonecznego, zabezpieczając skórę przed działaniem promieni UV.
  • Stosowany na skórę głowy stymuluje wzrost włosów, stosowany na włosy dodaje im blasku i ułatwia rozczesywanie.

Ocena: 3.9
fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 18.12.2017

DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Olejek z drzewa herbacianego: właściwości, zastosowanie Olejek z drzewa herbacianego: właściwości, zastosowanie

Olejek eteryczny z drzewa herbacianego to naturalny środek antybakteryjny, przeciwzapalny i...

więcej

183

Kawowy PEELING ujędrniający. Przepisy na peeling z kawy Kawowy PEELING ujędrniający. Przepisy na peeling z kawy

Kawa pobudza, kawa odchudza i... redukuje cellulit. Zawarta w kawie kofeina ma zbawienny wpływ na...

więcej

134

Wybielanie zębów w domu. Sposoby na wybielenie zębów domowym sposobem Wybielanie zębów w domu. Sposoby na wybielenie zębów domowym sposobem

Aby wybielić zęby, nie trzeba wcale wydawać fortuny na profesjonalne zabiegi. Poznaj naturalne...

więcej

133

Pasta cukrowa: jak ją zrobić? PRZEPIS NA PASTĘ CUKROWĄ robioną w domu Pasta cukrowa: jak ją zrobić? PRZEPIS NA PASTĘ CUKROWĄ robioną w domu

Pasta cukrowa to świetna metoda depilacji. Pastę cukrową możesz przygotować sama w domu i...

więcej

117

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Lakieru hybrydowego nie zmywa się acetonem tylko ściąga z paznokci np. kopytkiem po uprzednim nasączeniu ich acetonem. Można kupić gotowe folie z nasączonym wacikiem lub samemu przygotować folię,...

Cera trądzikowa z zaskórnikami wymaga szczególnej pielęgnacji. Proponuję zastosowanie preparatów miejscowych zawierających retinoidy lub kwas azelainowy. Można dodatkowo pod kontrolą lekarską...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.