Masło shea na włosy, twarz i ciało. Właściwości masła karité

1 komentarze
Autor: Katarzyna Zielińska

Masło shea to jeden ze składników o największej różnorodności zastosowań w kosmetyce. Produkty z Karité są sposobem na suche włosy, szorstką skórę i pękające usta. W Afryce drzewo, z którego pochodzą owoce shea, uznawane jest za święte. Rafinowane i nierafinowane masło shea wykorzystywane jest w czystej postaci oraz jako składnik wspomagający.

Masło shea otrzymywane jest kosmetykiem naturalnego pochodzenia. Masło karité wykorzystuje się w pielęgnacji suchej i wrażliwej skóry, a także suchych i zniszczonych włosów.

Masło shea do skóry i włosów. Jakie właściwosci ma masło karité?

Masło shea nazywane też Karité lub masłem Galam to olej, który powstaje w procesie przetworzenia orzechów masłosza. Masłosz Parka jest drzewem rosnącym na sawannach Zachodniej i Centralnej Afryki. Pochodzi z rodziny sączyńcowatych i późno osiąga dojrzałość. Pierwsze owoce shea zbiera się dopiero po 30 - 40 latach, a sam masłosz żyje do 300 lat. W tym czasie drzewo osiąga wysokość od 15 do 25 m. Dla porównania dąb szypułkowy osiąga podobną wysokość, ale żyje ponad dwa razy dłużej.

Owoce shea wyglądem przypominają duże jagody. W środku nich ukryte są brązowo-czerwone twarde nasiona odznaczające się wysoką zawartością tłuszczów (nawet 1/2 składu). Z 15 kg nasion powstaje około 1 kg masła shea. Zbiory owoców odbywają się od lipca do grudnia. Wyroby niewzbogacone o barwniki lub aromaty różnią się kolorem i zapachem w zależności od pory roku, w jakiej zostały zebrane.

Masło shea - skąd pochodzi?

W kulturze afrykańskiej drzewo shea zajmuje wyjątkowe miejsce. Przez rdzennych mieszkańców jest uznawane za święte ze względu na swoją długowieczność. Zbiory poprzedza rytuał o nazwie Begu. Na początku spożywa się danie z owoców masłosza, następnie składa ofiarę i dopiero wtedy można przystąpić do zrywania owoców z drzewa. Według tradycji tę pracę mogą wykonać jedynie kobiety.

W Europie shea znane jest od XVIII w. Z Afryki przywiózł je szkocki podróżnik Mungo Park. W pierwszej połowie XIX w. spopularyzowało się w całej Europie, a w XX w. było już popularne w branży kosmetycznej. Później zostało zastąpione przez masło kakaowe, którego uprawa jest łatwiejsza w regulacji.

Masła shea - właściwości

  • zawiera witaminy A i E,
  • odpowiada za głębokie nawilżenie skóry,
  • zawartość witaminy F odpowiada za rozluźnienie mięśni,
  • pozostałe substancje wzmacniają cement komórkowy warstwy rogowej, dzięki czemu poprawiają elastyczność,
  • masło shea jest naturalnym filtrem słoneczny o niskim współczynniku (ok. 5 SPF).

Masło shea - zastosowanie w kosmetyce

Jako główny lub pomocniczy składnik występuje w pomadkach do ust, kremach do twarzy (różne typy cery), balsamach do ciała, olejkach do masażu, emulsjach na podrażnienia. Jego właściwości wykorzystuje się również w kosmetykach do włosów słabych, suchych lub kręconych, np. w nawilżających szamponach, nabłyszczających odżywkach i silnie regenerujących maskach. W sklepach można też znaleźć środki myjące z niewielką zawartością shea. Takie mydła i żele w mniejszym stopniu wysuszają skórę.

Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu masło shea łatwo plami tkaniny.

Masło shea z natury jest bardzo tłuste i ma lekko orzechowy zapach. Pozostawia na powierzchni skóry lub włosów widoczny błyszczący film. Jako półprodukt funkcjonuje też w artykułach spożywczych, np. wyrobach czekoladowych, a od 2012 roku może być używane jako biomasa na cele energetyczne. Jest też doskonałym impregnatem drewnianych mebli i instrumentów.

Polecamy
Olej makadamia i jojoba, masło karite - naturalne oleje i masła do pielęgnacji ciała i włosów

Olej makadamia i jojoba, masło karite - naturalne oleje i masła do pielęgnacji ciała i włosów

Masła i oleje pozyskiwane z roślin nie bez powodu cieszą się wielką popularnością. Naturalne, nie zawierające syntetycznych, szkodliwych substancji, mają ...

Masło rafinowane i nierafinowane - co to znaczy?

Wszelkie oleje można pozyskiwać w sposób rafinowany lub nierafinowany. Masło nierafinowane produkowane jest ręcznie, poprzez pojedyncze lub kilkakrotne mechaniczne wyciskanie orzechów masłosza w temperaturze mniejsze niż 70 st. C. Proces jest mało inwazyjny, dzięki czemu masło nie traci swoich naturalnych składników, a przede wszystkich witaminy E.

Oprócz aktywnego działania pielęgnacyjnego odgrywa ona również rolę konserwantu (masło nie potrzebuje wtedy sztucznych konserwantów). Produkt nierafinowany pachnie i smakuje naturalnie. Jest też nisko przetworzony, ale niestety może powodować reakcje alergiczne.

Z kolei masło rafinowane produkowane jest na dwa sposoby. Pierwszy to otrzymywanie oleju przy użyciu chemicznych rozpuszczalników w temperaturze powyżej 90 st. C. Drugi to odflitrowanie oleju po wcześniejszym wyciśnięciu orzechów w prasach. Niestety podczas produkcji oleje tracą wiele związków odżywczych. Mają też swoje plusy: dłuższą datę ważności i brak charakterystycznego zapachu.

Polecamy
Olejek arganowy do włosów i do twarzy. Jakie właściwości ma kosmetyczny olej arganowy?

Olejek arganowy do włosów i do twarzy. Jakie właściwości ma kosmetyczny olej arganowy?

W Maroku olej arganowy od wieków był ważnym składnikiem diety i jednocześnie środkiem pielęgnacyjnym. Teraz jego wyjątkowe walory doceniły też ...

fb udostępnij tweet udostępnij g+ udostępnij print wydrukuj
Zobacz także
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

Aktualizacja: 18.08.2017

Komentarze (1 - 1 z 1)
Luiza, 28.11.2015 23.18
» zgłoś nadużycie » ODPOWIEDZ
wygrałam kiedyś w konkursie masło mohani - czyste, nierafinowane o specyficznym zapachu. sprawdzało się świetnie. doskonale natłuszczało. było idealne na okres zimowy :)
 
DlaPacjentow24.pl
Najpopularniejsze artykuły
Maseczka z miodu do wszystkich typów skóry [PRZEPISY] Maseczka z miodu do wszystkich typów skóry [PRZEPISY]

Maseczka z miodu to pomysł na domowy, tani kosmetyk. Miód działa antybakteryjnie i odkażająco, ale...

więcej

85

Olejek z drzewa herbacianego: właściwości, zastosowanie Olejek z drzewa herbacianego: właściwości, zastosowanie

Olejek eteryczny z drzewa herbacianego to naturalny środek antybakteryjny, przeciwzapalny i...

więcej

78

Przepis na maseczkę z węgla aktywnego dla skóry trądzikowej i zanieczyszczonej Przepis na maseczkę z węgla aktywnego dla skóry trądzikowej i zanieczyszczonej

Znasz węgiel aktywny? To czarne pastylki, które kupujesz, gdy masz problemy z żołądkiem. Po...

więcej

72

NAFTA KOSMETYCZNA najlepsza na włosy. Właściwości i zastosowanie nafty kosmetycznej NAFTA KOSMETYCZNA najlepsza na włosy. Właściwości i zastosowanie nafty kosmetycznej

Nafta kosmetyczna posiada wyjątkowe właściwości pielęgnacyjne, w związku z tym mogą po nią sięgnąć...

więcej

55

Znajdź badanie

albo

albo

Alfabetyczny indeks badań

a b c d e f g h i k
l m n o p r s t u v
w z ż
Eksperci

Leczenie rozstępów jest procesem trudnym, w tej chwili stosuje się trzy główne metody: 1. kosmetyki, 2. peelingi chemiczne, 3. laseroterapię. Preparaty przeciw rozstępom powinny zawierać składniki...

Zdrowa społeczność

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.